Ne bih imao ništa protiv, ali bi se moralo na Darivi na izlazu sa tranzita napraviti traka za povratak nazad prema gradu, odnosno za uključenje iz pravca grada na tranzit. Razlog: stanovništvo na Darivi, Obhodži, Mošćanici itd sve gore do Faletića, koji bi tako izbjegli provlačenje i zagušivanje po sokacima starog grada.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- drug_profi
#98151 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#98152 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nadam se da ću se odseliti odavde prije nego zaživi vaše srednjoškolsko pametovanjethekupus wrote: ↑09/10/2025 11:16Tako je, gužva se rješava tako što otvoriš više cesta i parkinga u centru grada, bravo legendoJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:08kme kme....ne znam kakva budala trebaš biti da ti odgovara haos i gužva
to što vi zagovarate je zatucani antiurbanizam
Pojma nemaš šta pričaš. Gužva i haos će se srediti kad prepolovimo broj automobila koji dolaze u centar grada svako jutro. To ćemo uraditi po principu stick and carrot - stimulativne I destimulativne mjere. Stimulativne su sve bolji i jeftiniji (za kupovinu mjesečnih i godišnjih karata) javni prevoz, jednostavan prelaz s jednog vida saobraćaja na drugi, lahko dostupne velike garaže na čvorištima izvan grada, bolja mreža biciklističkih staza za sigurniji i efikasniji biciklizam kao vid commutinga, i značajan broj javnih bicikala po cijelom gradu, kao i veći broj subvencija za kupovinu i popravak bicikala.
Destimulativne su zone ograničenog saobraćaja, smanjenje broja parking mjesta u centralnim zonama i povećanje cijene parkiranja, itd.
Samo debil može vjerovati da će dodavanje više cesta i parkinga smanjiti gužve. To nigdje na svijetu nije tako funkcioniralo, nismo mi ništa drugačiji.
- thekupus
#98153 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Počni odmah tražiti karteJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:19nadam se da ću se odseliti odavde prije nego zaživi vaše srednjoškolsko pametovanjethekupus wrote: ↑09/10/2025 11:16Tako je, gužva se rješava tako što otvoriš više cesta i parkinga u centru grada, bravo legendoJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:08
kme kme....ne znam kakva budala trebaš biti da ti odgovara haos i gužva
Pojma nemaš šta pričaš. Gužva i haos će se srediti kad prepolovimo broj automobila koji dolaze u centar grada svako jutro. To ćemo uraditi po principu stick and carrot - stimulativne I destimulativne mjere. Stimulativne su sve bolji i jeftiniji (za kupovinu mjesečnih i godišnjih karata) javni prevoz, jednostavan prelaz s jednog vida saobraćaja na drugi, lahko dostupne velike garaže na čvorištima izvan grada, bolja mreža biciklističkih staza za sigurniji i efikasniji biciklizam kao vid commutinga, i značajan broj javnih bicikala po cijelom gradu, kao i veći broj subvencija za kupovinu i popravak bicikala.
Destimulativne su zone ograničenog saobraćaja, smanjenje broja parking mjesta u centralnim zonama i povećanje cijene parkiranja, itd.
Samo debil može vjerovati da će dodavanje više cesta i parkinga smanjiti gužve. To nigdje na svijetu nije tako funkcioniralo, nismo mi ništa drugačiji.
- Tvrtko II Kotromanić
#98154 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
samo pazi da ne zavrsis u nekom od gradova koji su vec implementirali ovako nestoJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:19nadam se da ću se odseliti odavde prije nego zaživi vaše srednjoškolsko pametovanjethekupus wrote: ↑09/10/2025 11:16Tako je, gužva se rješava tako što otvoriš više cesta i parkinga u centru grada, bravo legendoJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:08
- thekupus
#98155 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Realno, ako mu se ovaj princip ne sviđa, može samo preseliti u Beograd, Tiranu, Novi Pazar, ili Detroit. Svi normalni gradovi idu prema ovom što sam ja napisao.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑09/10/2025 11:22samo pazi da ne zavrsis u nekom od gradova koji su vec implementirali ovako nestoJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:19nadam se da ću se odseliti odavde prije nego zaživi vaše srednjoškolsko pametovanjethekupus wrote: ↑09/10/2025 11:16
Tako je, gužva se rješava tako što otvoriš više cesta i parkinga u centru grada, bravo legendo
Samo debil može vjerovati da će dodavanje više cesta i parkinga smanjiti gužve. To nigdje na svijetu nije tako funkcioniralo, nismo mi ništa drugačiji.![]()
- JoseMujica
#98156 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
takva nadobudnost i oholost može samo napraviti sranje....a to već gledamo
-
tokio25
#98157 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
moze napraviti sranje dok ne popiju kazne pa kad se to zareda onda ce svi izbjegavati ulazak u krug trojke
- thekupus
#98158 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Takva zatucanost i papanluk nas je doveo do situacije u kojoj smo sad, pa moramo ispravljati sve što su takvi kao ti usraliJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:25 takva nadobudnost i oholost može samo napraviti sranje....a to već gledamo
- Tvrtko II Kotromanić
#98159 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
e jbg vise mislim da je kontra
sada imamo papansku nadobudnost ljudi koji ce autom doci do centra iz milion (poslovnih i privatnih razloga) bez da planiraju ili kontaju gdje mogu auto ostaviti
pa onda ide parkiranje po trotoarima, ispred privatnih garaza, ulaza, dvorista i sl.
da ne govorim o vjerovatno balkanskom shvatanju gdje ce lik biti sokiran da "neko" "NJEMU" nesto zabrani u 2NJEGOVOM" autu a da ga pritom "tjera" da ide tramvajem ili trolom sa uhhh plebsom
sada imamo papansku nadobudnost ljudi koji ce autom doci do centra iz milion (poslovnih i privatnih razloga) bez da planiraju ili kontaju gdje mogu auto ostaviti
pa onda ide parkiranje po trotoarima, ispred privatnih garaza, ulaza, dvorista i sl.
da ne govorim o vjerovatno balkanskom shvatanju gdje ce lik biti sokiran da "neko" "NJEMU" nesto zabrani u 2NJEGOVOM" autu a da ga pritom "tjera" da ide tramvajem ili trolom sa uhhh plebsom
-
tokio25
#98160 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
najfascinantnije je sto ljudi koji su nadobudni bahati i sl govore drugima da su takvi al ne vide sebe
- JoseMujica
#98161 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ne ispravljate vi ništa, nego samo nastavljate sa svojim talovimathekupus wrote: ↑09/10/2025 11:27Takva zatucanost i papanluk nas je doveo do situacije u kojoj smo sad, pa moramo ispravljati sve što su takvi kao ti usraliJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:25 takva nadobudnost i oholost može samo napraviti sranje....a to već gledamo
-
tokio25
#98162 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kakvi bolan talovi?
hoces da zabranis saobracaj u samom centru grada je tal?
hoces da zabranis saobracaj u samom centru grada je tal?
- thekupus
#98163 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tako je, ukidanjem parkinga na kojima privatnici izvlače milione se jačaju talovi, bravo legendo, sve si dobro skontaoJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:31ne ispravljate vi ništa, nego samo nastavljate sa svojim talovimathekupus wrote: ↑09/10/2025 11:27Takva zatucanost i papanluk nas je doveo do situacije u kojoj smo sad, pa moramo ispravljati sve što su takvi kao ti usraliJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:25 takva nadobudnost i oholost može samo napraviti sranje....a to već gledamo
Daj ba čovječe, izađi iz kamenog doba
- Tvrtko II Kotromanić
#98164 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
mozda konacno docekam dan da normalno odem do npr Careve dzamije na dzumu bez da se provlacim izmedju auta nadobudnih papaka koji na sred trotoara i ulice onako bas islamski ostave auto pa udju u dzamiju
atmejdan/ Bakrbabina je jos gori po tom pitanju
atmejdan/ Bakrbabina je jos gori po tom pitanju
-
BadBoy
#98165 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja isto moram biti iskren i reći da je mentalitet auto = gospodin basalograđanakiTvrtko II Kotromanić wrote: ↑09/10/2025 11:11 iskreno jedva cekam da se ogranici saobracaj u starom dijelu grada
ako nista zbog sebicnih razloga
manje auta u mom dijelu grada
vjerujem da ce starogradjani imati spesl propusnice za auta:D
mimo toga fakat odlicna stvar
u zivotu sam protiv javnog prevoza cuo samo od papaka koji autom idu na kafu 50m dalje![]()
-
Malisa11
#98166 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Populisticke budale i botovski narikavci. Da su barem krenuli s pricom da ce biti dobar i pouzdan javni prevoz, da ce biti konstantan i kvalitetan, pa da onda spominju ukidanje saobracaja u raznim ulicama/zonama, imalo bi smisla.JoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:08kme kme....ne znam kakva budala trebaš biti da ti odgovara haos i gužvathekupus wrote: ↑09/10/2025 11:05Kme kmeJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:04 treba vas vratiti na konjska kola i motike, čisto da se podsjetite odakle ste genetski utekli
Ovako populisticke mjere za tkz fgr. Debilno.
- nivla
#98167 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa smanjice se guzve u vilsonovom kad se ukine saobracaj za motorna vozila kroz istiMalisa11 wrote: ↑09/10/2025 11:46Populisticke budale i botovski narikavci. Da su barem krenuli s pricom da ce biti dobar i pouzdan javni prevoz, da ce biti konstantan i kvalitetan, pa da onda spominju ukidanje saobracaja u raznim ulicama/zonama, imalo bi smisla.JoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:08kme kme....ne znam kakva budala trebaš biti da ti odgovara haos i gužva
- Tvrtko II Kotromanić
#98168 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nego staBadBoy wrote: ↑09/10/2025 11:40Ja isto moram biti iskren i reći da je mentalitet auto = gospodin basalograđanakiTvrtko II Kotromanić wrote: ↑09/10/2025 11:11 iskreno jedva cekam da se ogranici saobracaj u starom dijelu grada
u zivotu sam protiv javnog prevoza cuo samo od papaka koji autom idu na kafu 50m dalje![]()
auto upalim bas kad mi treba
ostalo ako ne idem pjeske ide trola i tramvaj
bez problema
- JoseMujica
#98169 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
tu šupljake djeci bacaj sendvičaruthekupus wrote: ↑09/10/2025 11:32Tako je, ukidanjem parkinga na kojima privatnici izvlače milione se jačaju talovi, bravo legendo, sve si dobro skontaoJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:31ne ispravljate vi ništa, nego samo nastavljate sa svojim talovima
Daj ba čovječe, izađi iz kamenog doba
nego haj mi sad u to svoje palamuđenje ubaci zgradu wtca, što je kratka devetka sa mladim muslimanima iz bbija nabija u Vils
baš me zanima kako se to sranje uklapa u ovo tvoje presipanje iz šupljeg u prazno? jel i to dio te "zelene" vizije?
- dr_Evil
#98170 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mogu oni napraviti javni prevoz na razini metropole, uciniti ga besplatnim, ali realno opet ga niko ne bi koristio. U BiH je sramota koristiti javni saobracaj, to je za djecu, penzionere iznad 75godina i fukaru.nivla wrote: ↑09/10/2025 11:51pa smanjice se guzve u vilsonovom kad se ukine saobracaj za motorna vozila kroz istiMalisa11 wrote: ↑09/10/2025 11:46Populisticke budale i botovski narikavci. Da su barem krenuli s pricom da ce biti dobar i pouzdan javni prevoz, da ce biti konstantan i kvalitetan, pa da onda spominju ukidanje saobracaja u raznim ulicama/zonama, imalo bi smisla.JoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:08
To je problematika svega.
Tome bih dodao jos jedan problem sto ljudi ne idu nigdje pjeske, bolesni smo i pretili. Kad nekome kazes da moze 1km otici pjeske samo te pogleda. To je 15minuta hoda. Dobro, ako si nepass ili dr.Kova onda 5
- Ateista
#98171 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
thekupus wrote: ↑09/10/2025 11:16Tako je, gužva se rješava tako što otvoriš više cesta i parkinga u centru grada, bravo legendoJoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:08kme kme....ne znam kakva budala trebaš biti da ti odgovara haos i gužva
- nivla
#98172 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
samo nek se sredi javni prevoz, a jos je daleko od toga, da ja mogu kad krenem tramvajem osim ako je vanredna situacija stici na odrediste u razumnom roku, to sad nije slucajTvrtko II Kotromanić wrote: ↑09/10/2025 11:53nego staBadBoy wrote: ↑09/10/2025 11:40Ja isto moram biti iskren i reći da je mentalitet auto = gospodin basalograđanakiTvrtko II Kotromanić wrote: ↑09/10/2025 11:11 iskreno jedva cekam da se ogranici saobracaj u starom dijelu grada
![]()
auto upalim bas kad mi treba
ostalo ako ne idem pjeske ide trola i tramvaj
bez problema
- Ateista
#98173 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To se podrazumijeva, da bi se ukinula neka saobracajnica mora se ponuditi kvalitetna alternativa.Malisa11 wrote: ↑09/10/2025 11:46Populisticke budale i botovski narikavci. Da su barem krenuli s pricom da ce biti dobar i pouzdan javni prevoz, da ce biti konstantan i kvalitetan, pa da onda spominju ukidanje saobracaja u raznim ulicama/zonama, imalo bi smisla.JoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:08kme kme....ne znam kakva budala trebaš biti da ti odgovara haos i gužva
-
Malisa11
#98174 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Gori botovi od sda botova su samo trojCini botovi. Nevjerovatno su bahati i silni.JoseMujica wrote: ↑09/10/2025 11:25 takva nadobudnost i oholost može samo napraviti sranje....a to već gledamo
- nivla
#98175 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
1. kad god mogu idem pjeskedr_Evil wrote: ↑09/10/2025 11:55Mogu oni napraviti javni prevoz na razini metropole, uciniti ga besplatnim, ali realno opet ga niko ne bi koristio. U BiH je sramota koristiti javni saobracaj, to je za djecu, penzionere iznad 75godina i fukaru.nivla wrote: ↑09/10/2025 11:51pa smanjice se guzve u vilsonovom kad se ukine saobracaj za motorna vozila kroz istiMalisa11 wrote: ↑09/10/2025 11:46
Populisticke budale i botovski narikavci. Da su barem krenuli s pricom da ce biti dobar i pouzdan javni prevoz, da ce biti konstantan i kvalitetan, pa da onda spominju ukidanje saobracaja u raznim ulicama/zonama, imalo bi smisla.
To je problematika svega.
Tome bih dodao jos jedan problem sto ljudi ne idu nigdje pjeske, bolesni smo i pretili. Kad nekome kazes da moze 1km otici pjeske samo te pogleda. To je 15minuta hoda. Dobro, ako si nepass ili dr.Kova onda 5![]()
2. kad god udjem u javni prevoz kazem sebi "hvala Bogu pa imam auto", kolicina prljavstine i smrada u istom je nevjerovatna, svaki put platim prevoz ocekujem da u tramvaju s kraja na kraj ne smrdi neko na bijeli luk, alkohol, mokracu, i da generalno bude malo kontrole ko ulazi u isti
3. ocekujem kad kupim kartu preko aplikacije da istu mogu ponistiti a ne hodati kroz cijeli tramvaj jer nijedan citac ne radi
4. ocekujem da kad je ljeto radi klima u novom tramvaju