Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
- SmokingMan
#10526 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Niko od datih nije morao ni ići, i išlo se na vlastiti rizik, shodno da Palestinci ne traže odobrenje od Tel Aviva da li mogu ostati u životu ili ne, tako isto se niko nije morao vratiti, to jeste, biti pušten nakon hapšenja. Tako da ja iskreno vjerujem da je stvarna namjera bila plemenita, i da ljudi ne idu tamo da bi izgubili glavu radi slave. Nije ni Corrie Rachel morala napustiti svoje roditelje i ugodan život u Irskoj, otići da živi sa unesrećenim Palestincima da bi je na kraju pregazio buldozder. Nju vjerovali malo ko i spominje nakon toliko vremena, na masovnim protestima nikada nisam vidio njenu fotografiju, osim što je se jedino njeni roditelji i poznanici sjećaju. Žalosno je da neko ko zna Kur'an na pamet tako malo vrjednuje život i žrtve slijedbenika knjige, a on možda i nema hrabrosti da se suprostavi onima kojima se povinuje a možda i ima realnog opravdanja da to uradi, jer oni za svoj strah vjerovatno traži opravdanja u Kur'anu, vjerujući čak da je i podizanje glasa protiv nepravednog muslimanskog vladara manje zlo koje bi trebali iskorisiti za pravo da se ispravi nepravda, ali koje je bolje izbjeći, čak iako će to zlo vremenom možda postati pošast društva. Zar bi smo desetorici židova koji su stali rame uz rame sa Poslanikom s.a.v.s protiv židova na Hendeku ako se dobro sjećam da je to bilo upravo u toj bici, treba prigovoriti što su to uradili, a oni su upravo bili Zimije (iako njima nije bila obaveza da pristupe borbi jer su bili štićenici)? Tako se dešava sa onima koji ostaju zaglavljeni u plitkom promišljanju, rizikujući svoj autoritet zarad nedostatka jasnije introspekcije i mudrosti. Zar je i potrebno pitati se šta se dešava sa tolikom masom muslimana, zašto su oni gotovo pa paralizirani, dok sa druge strane "sljedbenici knjige" (kojima to nije obaveza za razliku od mora stvari kojima se mogu bez brige okrenuti) ustaju u njihovo ime da bi podigli glas? To je za mene, kao muslimana, potpuni moralni poraz bez bitke!!! Mene je stid!!!
-
palermo
#10527 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Naklon I veliki respektSmokingMan wrote: ↑08/10/2025 23:19 Niko od datih nije morao ni ići, i išlo se na vlastiti rizik, shodno da Palestinci ne traže odobrenje od Tel Aviva da li mogu ostati u životu ili ne, tako isto se niko nije morao vratiti, to jeste, biti pušten nakon hapšenja. Tako da ja iskreno vjerujem da je stvarna namjera bila plemenita, i da ljudi ne idu tamo da bi izgubili glavu radi slave. Nije ni Corrie Rachel morala napustiti svoje roditelje i ugodan život u Irskoj, otići da živi sa unesrećenim Palestincima da bi je na kraju pregazio buldozder. Nju vjerovali malo ko i spominje nakon toliko vremena, na masovnim protestima nikada nisam vidio njenu fotografiju, osim što je se jedino njeni roditelji i poznanici sjećaju. Žalosno je da neko ko zna Kur'an na pamet tako malo vrjednuje život i žrtve slijedbenika knjige, a on možda i nema hrabrosti da se suprostavi onima kojima se povinuje a možda i ima realnog opravdanja da to uradi, jer oni za svoj strah vjerovatno traži opravdanja u Kur'anu, vjerujući čak da je i podizanje glasa protiv nepravednog muslimanskog vladara manje zlo koje bi trebali iskorisiti za pravo da se ispravi nepravda, ali koje je bolje izbjeći, čak iako će to zlo vremenom možda postati pošast društva. Zar bi smo desetorici židova koji su stali rame uz rame sa Poslanikom s.a.v.s protiv židova na Hendeku ako se dobro sjećam da je to bilo upravo u toj bici, treba prigovoriti što su to uradili, a oni su upravo bili Zimije (iako njima nije bila obaveza da pristupe borbi jer su bili štićenici)? Tako se dešava sa onima koji ostaju zaglavljeni u plitkom promišljanju, rizikujući svoj autoritet zarad nedostatka jasnije introspekcije i mudrosti. Zar je i potrebno pitati se šta se dešava sa tolikom masom muslimana, zašto su oni gotovo pa paralizirani, dok sa druge strane "sljedbenici knjige" (kojima to nije obaveza za razliku od mora stvari kojima se mogu bez brige okrenuti) ustaju u njihovo ime da bi podigli glas? To je za mene, kao muslimana, potpuni moralni poraz bez bitke!!! Mene je stid!!!
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#10528 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
BREAKING: Trump announces Israel and Hamas have reached a deal.
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#10529 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Takvo oni misljenje imaju i o Bosnjacima i muslimanima u Bosni. Tj o nama, zato i ne mogu da zive sa nama, vec pisu iz dijaspore ili izbjeglistva
Nisu to nikakvi jevreji iz Tuzle, ne daj da te zavaraju, vec HDZ katolici koji misle da ce im Kabiri i izrael nesto pomoci da proguraju svoje UZP interese u Bosni i Hercegovini.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#10530 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump objavio je na društvenim mrežama da je dogovorena prva faza mirovnog plana za Gazu.
"Vrlo sam ponosan što mogu objaviti da su Izrael i Hamas potpisali prvu fazu našeg mirovnog plana", poručio je Trump.
U ostatku objave stoji: "To znači da će SVI taoci uskoro biti oslobođeni, a Izrael će povući svoje trupe na dogovorenu liniju kao prvi korak prema snažnom, trajnom i vječnom miru. Prema svim stranama postupat će se pravedno! Ovo je VELIKI dan za arapski i muslimanski svijet, Izrael, sve okolne države i Sjedinjene Američke Države, i zahvaljujemo posrednicima iz Katara, Egipta i Turske koji su s nama radili na ostvarenju ovog povijesnog i neviđenog događaja. BLAGOSLOVLJENI BILI MIROTVORCI!"
- jeza u ledja
#10531 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Bog te blagoslovio, nas Mirotvorce! Zasluzio si Nobelovu nagradu u petak!
-
Dead Man Walking
#10532 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Sta je definicija islamiste, i cija je to definicija?jeza u ledja wrote: ↑08/10/2025 15:32
Poredis to i napade 2000-2020 sirom svijeta koji su haman pa definicija terorizma, kojima su poveznica islamisti.
On topic, evo navodno postignut dogovor. Narandzasto smetlje je all-in za Nobelovu
- jeza u ledja
#10533 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
https://en.wikipedia.org/wiki/Islamism? ... erminologyDead Man Walking wrote: ↑09/10/2025 02:34Sta je definicija islamiste, i cija je to definicija?jeza u ledja wrote: ↑08/10/2025 15:32
Poredis to i napade 2000-2020 sirom svijeta koji su haman pa definicija terorizma, kojima su poveznica islamisti.
Mozes se zaroviti tu u cijelu diskusiju.
Ja sam vec napisao da je termin problematican iz ociglednih razloga. No ako ti imas neki drugi predoci nam.
-
Dead Man Walking
#10534 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pa pitam tebe jer ti to koristis, a sam termin je ocita podvala koja je sa islamom na vi. Ali kad je islam u pitanju generalizacija je ok, i svaki termin je zapadu prihvatljiv.jeza u ledja wrote: ↑09/10/2025 02:47https://en.wikipedia.org/wiki/Islamism? ... erminologyDead Man Walking wrote: ↑09/10/2025 02:34Sta je definicija islamiste, i cija je to definicija?jeza u ledja wrote: ↑08/10/2025 15:32
Ja sam vec napisao da je termin problematican iz ociglednih razloga. No ako ti imas neki drugi predoci nam.
- ultima_palabra
#10535 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Asked in the Oval Office on Tuesday what guarantees Washington is willing to give Arab partners that Israel will not resume the fight, Trump said: “We have a lot of power, and we’re going to do everything possible to make sure everybody adheres to the deal.” Asked in the Oval Office on Tuesday what guarantees Washington is willing to give Arab partners that Israel will not resume the fight, Trump said: “We have a lot of power, and we’re going to do everything possible to make sure everybody adheres to the deal.”
-
Osmi Socrates
#10536 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pa ne znam kakav si odgovor očekivao. Isti odgovor koji bi bilo koji američki predsjednik dao. Možda ne istim riječima.
- jeza u ledja
#10537 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Koju od definicija navedenih u linku treba da postavim? Ne kontam?Dead Man Walking wrote: ↑09/10/2025 02:58Pa pitam tebe jer ti to koristis, a sam termin je ocita podvala koja je sa islamom na vi. Ali kad je islam u pitanju generalizacija je ok, i svaki termin je zapadu prihvatljiv.jeza u ledja wrote: ↑09/10/2025 02:47https://en.wikipedia.org/wiki/Islamism? ... erminology
Kako bi ti kolektivno opisao navodne ciljeve Al-Qaede, ISIS, i ostalih slicnih grupa?
Imas iste budale medju krscanima i jevrejima koji koriste vjeru za svoj terorizam. Izrael je najbolji primjer. Ne kontam u cemu je razlika?
- ultima_palabra
#10538 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Novinar je pitao za konkretne garancije, ovo sto je on rekao je nothingburger.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2025 03:10 Pa ne znam kakav si odgovor očekivao. Isti odgovor koji bi bilo koji američki predsjednik dao. Možda ne istim riječima.
Svako zna da Amerika ima veliku moc, samo je ne moze i nece upotrijebiti protiv Izraela.
-
Osmi Socrates
#10539 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
A ovo oko "islamizma", to je termin koji se koristi i u muslimanskom svijetu. Ne znam o kakvoj podvali može biti riječi. U zapadnom svijetu, prvobitno nije uopšte razdvajan od islama, dakle, značio je isto.
Kad su muslimanski "moćnici" (ne znam koju drugu riječ da upotrijebim), počeli da razdvajaju pojmove, počeo je i Zapad.
Ili bi nekima više odgovaralo da su islam i islamism isto?
Kad su muslimanski "moćnici" (ne znam koju drugu riječ da upotrijebim), počeli da razdvajaju pojmove, počeo je i Zapad.
Ili bi nekima više odgovaralo da su islam i islamism isto?
-
Osmi Socrates
#10540 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
To nije komentar na moj komentar. Ja sam rekao da nijedan drugi američki predsjednik ne bi dao drugačiji odgovor. A šta će se desiti u budućnosti, niko od nas ne zna.ultima_palabra wrote: ↑09/10/2025 03:14Novinar je pitao za konkretne garancije, ovo sto je on rekao je nothingburger.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2025 03:10 Pa ne znam kakav si odgovor očekivao. Isti odgovor koji bi bilo koji američki predsjednik dao. Možda ne istim riječima.
Svako zna da Amerika ima veliku moc, samo je ne moze i nece upotrijebiti protiv Izraela.
Ne razumijem kakav bi odgovor bio poželjan.
-
Dead Man Walking
#10541 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ne kontam ni ja, ali ti rece covjeku da mijesa kruske i jabuke kad je koristio slicnu analogiju.jeza u ledja wrote: ↑09/10/2025 03:12
Imas iste budale medju krscanima i jevrejima koji koriste vjeru za svoj terorizam. Izrael je najbolji primjer. Ne kontam u cemu je razlika?
- jeza u ledja
#10542 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pa mijesa u tome sto iza jedne stoji drzava, koja svoj vjerski fundamentalizam koristi za etnicko ciscenje i genocid, iza druge ne.Dead Man Walking wrote: ↑09/10/2025 03:25Ne kontam ni ja, ali ti rece covjeku da mijesa kruske i jabuke kad je koristio slicnu analogiju.jeza u ledja wrote: ↑09/10/2025 03:12
- ultima_palabra
#10543 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pa nije ni Trumpov odgovor odgovor na postavljeno pitanje. Sta sprecava Izrael da nakon sto vrati taoce nastavi gdje je stao? Njegove garancije? Pa garantovao je i Kataru sigurnost.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2025 03:18To nije komentar na moj komentar. Ja sam rekao da nijedan drugi američki predsjednik ne bi dao drugačiji odgovor. A šta će se desiti u budućnosti, niko od nas ne zna.ultima_palabra wrote: ↑09/10/2025 03:14Novinar je pitao za konkretne garancije, ovo sto je on rekao je nothingburger.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2025 03:10 Pa ne znam kakav si odgovor očekivao. Isti odgovor koji bi bilo koji američki predsjednik dao. Možda ne istim riječima.
-
Osmi Socrates
#10544 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ko je garantovao Kataru sigurnost? Šta spriječava Hamas da ne nastavi rat?ultima_palabra wrote: ↑09/10/2025 04:08Pa nije ni Trumpov odgovor odgovor na postavljeno pitanje. Sta sprecava Izrael da nakon sto vrati taoce nastavi gdje je stao? Njegove garancije? Pa garantovao je i Kataru sigurnost.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2025 03:18To nije komentar na moj komentar. Ja sam rekao da nijedan drugi američki predsjednik ne bi dao drugačiji odgovor. A šta će se desiti u budućnosti, niko od nas ne zna.ultima_palabra wrote: ↑09/10/2025 03:14
Novinar je pitao za konkretne garancije, ovo sto je on rekao je nothingburger.
Možemo mi unedogled sa ovakvim besmislenim pitanjima, jer budućnost ne možemo predviđati, ali, to i dalje ne daje odgovor na moje pitanje koji bi američki predsjednik dao drugačiji odgovor.
A možemo i odgovoriti na neka pitanja na osnovu činjenica i onoga što eminentni analitičari pišu.
Kataru niko nije garantovao sigurnost. Tek je prije desetak dana potpisana izvršna naredba kojom Amerika garantira sigurnost Katara. I pravo je čudo da niko ne priča o tome više, jer je jedan potez bez presedana (izuzimajući NATO) što se tiče Amerike. To je Trump uradio da privuče Katar na ove pregovore. A Amerikanci imaju i trupe tamo. Ostaje da se vidi da li će Senat reagirati, jer predsjednik, praktično, nema ovlasti da izda takve garancije.
A što se Netyanahua tiče, svi analitičari se slažu da mu je Trump zavrnuo ruku da pristupi ovim pregovorima. I da je akcenat bio na brzini pristupanju pregovorima. Sad, da li je to učinio zbog Nobelove Nagrade ili nečega drugog, nebitno je.
To što neki osuđuju Trumpa zbog svakog poteza, i izjave, to je za drugu diskusiju.
Last edited by Osmi Socrates on 09/10/2025 04:41, edited 3 times in total.
- ultima_palabra
#10545 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Amerika vec duze vremena implicitno garantuje Kataru sigurnost, jos nakon prvog rata protiv Sadama Katar ima status americkog saveznika. Samo sto to ne vrijedi kad je Izrael u pitanju.
Drugo, mi ne znamo kad je Trump "zavrnuo ruku" Bibiju, a kad oni sjede i smisljaju prevare. Par puta ga je tako "pritisnuo" na pregovore i sa Iranom i sa Hamasom, i ubrzo nakon toga pregovaraci zavrse mrtvi u izraelskim akcijama.
Drugo, mi ne znamo kad je Trump "zavrnuo ruku" Bibiju, a kad oni sjede i smisljaju prevare. Par puta ga je tako "pritisnuo" na pregovore i sa Iranom i sa Hamasom, i ubrzo nakon toga pregovaraci zavrse mrtvi u izraelskim akcijama.
-
Osmi Socrates
#10546 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
To jednostavno nije tačno. Garancija sigurnosti je potpisan ugovor, ili, u ovom slučaju, izvršna naredba. Amerika čak ni Izraelu ne garantira sigurnost.
Katar nije imao status saveznika, nego partnera, a, sada je, zbog ove izvršne naredbe, praktično saveznik.
Da su imali status saveznika, ne bi bilo nikakve potrebe izdavati ovu izvršnu naredbu. Uvijek postoji čvrst razlog zašto se takve naredbe izdaju.
Katar nije imao status saveznika, nego partnera, a, sada je, zbog ove izvršne naredbe, praktično saveznik.
Da su imali status saveznika, ne bi bilo nikakve potrebe izdavati ovu izvršnu naredbu. Uvijek postoji čvrst razlog zašto se takve naredbe izdaju.
- banjaluka078
#10547 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Zašto ne vjerujem da će Izrael ispoštovati mirovni dogovor?
Zato što će onda morati odgovarati roditeljima vojnikinja koje su prijavile hamasove aktivnosti, a oni se oglušili.
I onim vojnicima kojima su patrole tog jutra odgođene, bez obrazloženje.
I porodicama kibucnika koje su te patrole štitile.
I ovom što je izgubio razum i na san mu dolazi mrtvi Palestinac da ga pita zašto ga je ubio...a država ne samo da ga ne liječi, nego mu još šalje bolnički račun.
Netanjahua nema ako okupacije nema.
Zato što će onda morati odgovarati roditeljima vojnikinja koje su prijavile hamasove aktivnosti, a oni se oglušili.
I onim vojnicima kojima su patrole tog jutra odgođene, bez obrazloženje.
I porodicama kibucnika koje su te patrole štitile.
I ovom što je izgubio razum i na san mu dolazi mrtvi Palestinac da ga pita zašto ga je ubio...a država ne samo da ga ne liječi, nego mu još šalje bolnički račun.
Netanjahua nema ako okupacije nema.
- Porodice Foht
#10548 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Sve je ovo, bojim se, predstava za javnost. Narandzasti silno zeli Nobel Prize i tu vidim neki tracak nade za Palestince, da bar stanu ubijanja. A svijet u kakvom zivimo me ne bi iznenadio i da mu dadnu i taj milion dolara kad je vec stotine zaradio od pocetka drugog mandata.ultima_palabra wrote: ↑09/10/2025 05:30 Amerika vec duze vremena implicitno garantuje Kataru sigurnost, jos nakon prvog rata protiv Sadama Katar ima status americkog saveznika. Samo sto to ne vrijedi kad je Izrael u pitanju.
- SmokingMan
#10549 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Netzarim koridor je na mjestu gdje je podvučena debela linija, sjećam se da je sjevernom dijelu, prije povlačenjam bilo malo mjesto u kojem su Palestinci zapalili sinagogu iz revolta, i to mjesto ima istorijski značaj za Cioniste, kojeg su kasnije svi napustili kada je Ariel Sharon naredio evakuaciju svog jevrejskog stanovništa sa sjevera Gaze. Usotalom, zar su oni toliko potrošili uzalud vremena na komadanju pojasa Gaze, ispresjekli ga koridorima, očistini periferni dio od zgrada, da ga pripreme za širu tampon zonu koja će razdvajati kontrolne punktove od ostatka Izraela. Njima čitava poravnata površina treba radi nadzora, što znači da i kao ranije, niko neće smjeti prići betonskoj ogradi na recimo 1.000 metara udaljenosti. Ako se dogovor ne prekrši u narednih 7 dana, sigurno hoće u dogledno vrijeme.
-
Osmi Socrates
#10550 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ne znam o kakvoj predstavi za javnost govorite. U pregovorima učestvuju predstavnici Egipta, Turske i Katara. Naravno da Trump želi Nobelovu nagradu, ali to malo ima veze sa stvarnim pregovorima, i koliko oni imaju šanse za uspjeh. On je svoj dio uradio tako što je Izrael natjerao na pregovore. Do prije par mjeseci to se činilo kao naučna fantastika.
Ne kažem ni da će mirovni ugovor uspjeti.
Lično, više naginjem na stranu da hoće nego da neće.
Ne kažem ni da će mirovni ugovor uspjeti.
Lično, više naginjem na stranu da hoće nego da neće.