INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Chloe
Photo mod

#26351 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Chloe »

Domaci izdajnik wrote: 08/10/2025 09:09
bumerangss wrote: 08/10/2025 07:25
dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 16:16 maline su prevara i zajeb kao i smilje, neko isplanirao shemu prevare a ljudi nasjeli jer "brza zarada"
9 KM je 400g zaleđene maline... :-)
Mislim da se opet isplati je saditi
I višnje su sad skoro toliko zato što navodno nisu rodile ove godine :oops: Ja imam dva stabla rode samo tako, ne znam kuda ću sa njima, nikome ne trebaju kad dajem džabe...Ista je priča i za maline, otkupna cijena mizerija, a prodajna kao suvo zlato... :oops:

Jedu govna!
Nevjerovatna je i naša lijenost. Dobiti višnje, pan pripremiti sok, kompot, u zamrzivač za kolače nije neki woooow posao ... ali odbijati tu mogućnost, pa sutra kukakti kako je nešto skup, takvima bih duplu cijenu u trgovinama stavila.
Imam i sama iskustva s takvima, a ne odbijaju ako im se gotovo pruži. :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#26352 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Otprilike tako nekako.
VladaFBiH

#26353 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 23:23 Svakako teza "da imamo domace, bilo bi jeftinije" nije tacna, jer je kod nas vecina toga domaceg, skuplja od uvoznog.

Mogu kriviti koga hoce, otkupljivace ili velike kompanije, ali uvozno je jeftinije. A i njega su nabubali na cijenu ko da smo Svicarska.
Kako god okrenes, krajnjeg potrosaca svi zele opljackati, a za to bi trebao biti nadlezan nekakav ministar, premijer. Medjutim, kod nas i vlast pljacka gradjane u dosluhu sa trgovcima.

Zato i jesmo banana drzava.
ja da proizvodim nešto to nikada ne bi bilo "najjeftinije" jer je to put u propast kompanije - dobar kvalitet i dobra cijena je ključan za dugoročno poslovanje. Očekivati da domaće mora biti jeftinije je suludo jer se niko ne može takmičiti sa Kinom i sličnim zemljama po cijenama tako da moja očekivanja nisu da naše mora biti najjeftinije već očekujem dobar kvalitet za pare koje dam.

Malo je drugačija stuacija sa osnovnim životnim namirnicama gdje mogu domaći proizvođaći imati jeftin a solidan proizvod ali one nisu tema.
dječak sa šibicama

#26354 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Tema je teza "skupo je jer nemamo domacu proizvodnju".

Dakle netacna teza, jer "kvalitet je na cijeni". Mozes misliti kvalitete domacih proizvoda, sve se otimaju na zapadu za BH proizvod.

Suplja prica, ne bi bilo jeftinije voce povrce da imamo "ogromnu domacu proizvodnju", dakle paradoksalno mi da ljubimo u dupe uvoznike jer oni uvoze jeftiniju robu. A domace moze biti samo skupo, ne nuzno kvalitetnije.
Dilibus

#26355 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

Pa kako da ista kvalitetno napravimo, kad je nasem narodu i seljaku draze smuljat i prevarit nekoga, nego posteno radit na kvalitetu i izgradnji istog, pa onda dugorocno imati vecu korist i kao pojedinac i kao zajednica. Nasi mesari su pokusavali podvaljivat uvezeno meso Turcima kao domace pa je doslo do obustave uvoza istog. Vocari iz RS-a uvozili jabuke iz Poljske i pokusali Rusima prodavat kao domace, pa im bio obustavljen uvoz. Proizvodjaci ulja smilja mijesali ulje smilja s jestivim biljnim uljima, pa se firme koje su otkupljivale povukle s trzista. Onda u svemu ovome najvise ispastaju posteni seljaci i proizvodjaci koji bi htjeli nesto napraviti. Jednostavno imamo taj prevarantnski mentalitet i nmzes nam to izbit iz glave.
Malisa11

#26356 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

Nije samo seljaku, vec svima nama. Mi smo svi dio ovog sistema, mi na dnu, dodick i co na vrhu. No hajde ti to priznaj sebi.
Dilibus

#26357 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

Malisa11 wrote: 08/10/2025 12:55 Nije samo seljaku, vec svima nama. Mi smo svi dio ovog sistema, mi na dnu, dodick i co na vrhu. No hajde ti to priznaj sebi.
Tako je, u svim porama drustva je to slucaj, nazalost.
dječak sa šibicama

#26358 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Da, ispastaju oni seljaci i zemljoradnici koji hoce raditi posteno, a ima ih. Samo su manjina.

Ja se sjecam i nikada necu zaboraviti slucaj Agrokomerca nekad pocetkom 2000ih ili mozda i ranije. Dobili novac za razvoj devastirane kompanije, oni kupili neka jeftina koznakakva madjarska ili ko zna cija jaja, upakovali u svoju ambalazu i preprodavali uz dobit. I to je to, to je njihov razvoj kompanije. Naravno da je ista ciljano razvaljena jer Babo. Pa hajde da usput uhvatimo kakav profit. Mafijaska posla.

Ili onu mucku u TASu nakon rata, kad su ugradjivali gume na vec gotove Skode i prodavali ali uz caku "bez carine, domaci proizvod". I dobro poznati poduzetnik ubro ekstra profit u saradnji sa drzavnom mafijom dijelili kajmak valjda a firma otisla u kurac, vjv Svabo reko ko vas jebe.
ljubijankic

#26359 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

dječak sa šibicama wrote: 08/10/2025 13:51 Da, ispastaju oni seljaci i zemljoradnici koji hoce raditi posteno, a ima ih. Samo su manjina.

Ja se sjecam i nikada necu zaboraviti slucaj Agrokomerca nekad pocetkom 2000ih ili mozda i ranije. Dobili novac za razvoj devastirane kompanije, oni kupili neka jeftina koznakakva madjarska ili ko zna cija jaja, upakovali u svoju ambalazu i preprodavali uz dobit. I to je to, to je njihov razvoj kompanije. Naravno da je ista ciljano razvaljena jer Babo. Pa hajde da usput uhvatimo kakav profit. Mafijaska posla.

Ili onu mucku u TASu nakon rata, kad su ugradjivali gume na vec gotove Skode i prodavali ali uz caku "bez carine, domaci proizvod". I dobro poznati poduzetnik ubro ekstra profit u saradnji sa drzavnom mafijom dijelili kajmak valjda a firma otisla u kurac, vjv Svabo reko ko vas jebe.
Sve su to bili patriotski cinovi ,samo ti to ne razumijes. Ko bi danas bio patriota i branio drzavu da se tad pare nisu okrenule?? :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26360 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Dilibus wrote: 08/10/2025 12:53 Pa kako da ista kvalitetno napravimo, kad je nasem narodu i seljaku draze smuljat i prevarit nekoga, nego posteno radit na kvalitetu i izgradnji istog, pa onda dugorocno imati vecu korist i kao pojedinac i kao zajednica. Nasi mesari su pokusavali podvaljivat uvezeno meso Turcima kao domace pa je doslo do obustave uvoza istog. Vocari iz RS-a uvozili jabuke iz Poljske i pokusali Rusima prodavat kao domace, pa im bio obustavljen uvoz. Proizvodjaci ulja smilja mijesali ulje smilja s jestivim biljnim uljima, pa se firme koje su otkupljivale povukle s trzista. Onda u svemu ovome najvise ispastaju posteni seljaci i proizvodjaci koji bi htjeli nesto napraviti. Jednostavno imamo taj prevarantnski mentalitet i nmzes nam to izbit iz glave.
:lol:
ZoomZoomKiwi

#26361 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Dilibus wrote: 08/10/2025 12:53 Pa kako da ista kvalitetno napravimo, kad je nasem narodu i seljaku draze smuljat i prevarit nekoga, nego posteno radit na kvalitetu i izgradnji istog, pa onda dugorocno imati vecu korist i kao pojedinac i kao zajednica. Nasi mesari su pokusavali podvaljivat uvezeno meso Turcima kao domace pa je doslo do obustave uvoza istog. Vocari iz RS-a uvozili jabuke iz Poljske i pokusali Rusima prodavat kao domace, pa im bio obustavljen uvoz. Proizvodjaci ulja smilja mijesali ulje smilja s jestivim biljnim uljima, pa se firme koje su otkupljivale povukle s trzista. Onda u svemu ovome najvise ispastaju posteni seljaci i proizvodjaci koji bi htjeli nesto napraviti. Jednostavno imamo taj prevarantnski mentalitet i nmzes nam to izbit iz glave.
Malisa11 wrote: 08/10/2025 12:55 Nije samo seljaku, vec svima nama. Mi smo svi dio ovog sistema, mi na dnu, dodick i co na vrhu. No hajde ti to priznaj sebi.
ljubijankic wrote: 08/10/2025 13:53
dječak sa šibicama wrote: 08/10/2025 13:51 Da, ispastaju oni seljaci i zemljoradnici koji hoce raditi posteno, a ima ih. Samo su manjina.

Sve su to bili patriotski cinovi ,samo ti to ne razumijes. Ko bi danas bio patriota i branio drzavu da se tad pare nisu okrenule?? :bih:
To je suština Bosne i Hercegovine evo već trideset godina poslije rata.

Jebale su nas i rastjerale te patriJote.
dječak sa šibicama

#26362 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Imamo i neku cudnu navadu kad i naprave nesto kvalitetno, ubrzo krenu istim putem nekvaliteta muljanja petljanja i laganja.

Sjetim se one Maze i jos nekih proizvoda, kad se pojavilo ne bi se postidilo njemackog trzista. Danas, zasecerena secerlama.
ZoomZoomKiwi

#26363 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

dječak sa šibicama wrote: 08/10/2025 17:50 Imamo i neku cudnu navadu kad i naprave nesto kvalitetno, ubrzo krenu istim putem nekvaliteta muljanja petljanja i laganja.

Sjetim se one Maze i jos nekih proizvoda, kad se pojavilo ne bi se postidilo njemackog trzista. Danas, zasecerena secerlama.
Ne znamo dugoročno razmišljati.

Nikad mi nije bila jasna i ta propala privatizacija mnogih dobrih firmi.

Moglo se i od Metalnog i od Krivaje napravit bogovske firme sa 100% izvozom, ali je valjda lakše bilo sjebat i rasprodat...

A sigurno bi svi imali veće koristi, pa čak i vodstvo koje ih je jebalo.

SDA minderaši, to je suština.

Takvih firmi ima na stotine.
vjeshalica

#26364 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 17:54
dječak sa šibicama wrote: 08/10/2025 17:50 Imamo i neku cudnu navadu kad i naprave nesto kvalitetno, ubrzo krenu istim putem nekvaliteta muljanja petljanja i laganja.

Moglo se i od Metalnog i od Krivaje napravit bogovske firme sa 100% izvozom, ali je valjda lakše bilo sjebat i rasprodat...

Kad pomenu Krivaju, mislim da je samo Krivaja homes ostao od firme koja pravi vrhunske montazne kuce svjetske i jako kvalitetne msm da im je proizvidnja izvoz 100%.
Isner

#26365 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

16 kg cvekle na HECI = 20 KM.. krupnija, da proste žene :D
Od 16 kg cvekle dobijem zeru manje od 14 tegli što mi kažemo po kilu al ipak nisu od kile, manje su..

Jedina kupovna cvekla koju volim je Melly cvekla u plasticnoj kantici.. Ona je nešto oko 4 KM, ostale ne mogu, il nisu dobro kuhane il imaju neki miris..

14 tegli x 4 KM tegla koliko bi platio, skoro 60 KM da sam kupovao.. Izašao s cvajom :D

Domaće se ne kupuje, domaće se pravi :meza:
P.Starck

#26366 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by P.Starck »

Isner wrote: 08/10/2025 18:12 16 kg cvekle na HECI = 20 KM.. krupnija, da proste žene :D
Od 16 kg cvekle dobijem zeru manje od 14 tegli što mi kažemo po kilu al ipak nisu od kile, manje su..

Jedina kupovna cvekla koju volim je Melly cvekla u plasticnoj kantici.. Ona je nešto oko 4 KM, ostale ne mogu, il nisu dobro kuhane il imaju neki miris..

14 tegli x 4 KM tegla koliko bi platio, skoro 60 KM da sam kupovao.. Izašao s cvajom :D

To stoji. Ali i Bingetova cvekla je bolja od svake druge što možeš kupiti u marketu.
P.Starck

#26367 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by P.Starck »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 17:54

Ne može minder efendija kupiti Krivaju koja dobro posluje. Isto se odnosi na sve druge firme na koje su bacili oko. Stranka je tu nebitna kao I na izborima što je nebitna. Nego uništi zavadi I nekad bilo ne ponovilo se kupi za certifikate radnika, sad kupi kad grohne a ekipa čitava radi da grohne.
Isner

#26368 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

Ne sam probao Bingetovu.. Kupim jednu kad potamanim ovu svoju.. Al ona Melly zaista vrijedi svake pare..
Naslovnica

#26369 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Isner wrote: 08/10/2025 18:12 16 kg cvekle na HECI = 20 KM.. krupnija, da proste žene :D

Jesi li uračunao tegle, poklopce, odlazak, dolazak, struju, ulje, kiselinu, leđa ivrijeme?
To mi prvo pada na pamet
Naslovnica

#26370 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Jel' fakat Maza krahirala?
:shock:
Isner

#26371 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

Naslovnica wrote: 08/10/2025 18:24

Jesi li uračunao tegle, poklopce, odlazak, dolazak, struju, ulje, kiselinu, leđa ivrijeme?
To mi prvo pada na pamet
Da ti budem iskren - nisam.. Imam svoje tegle i poklopce, preko 100 komada, ostale dok sam radio u i oko restorana.. Struju nisam potrošio, hajcao šporet na drva u ljetnoj kuhinji.. Tu spremam svu zimnicu, jednom sam radio u kući i uprskao do plafona.. al slažem se da je bilo tu još par maraka troška..

A da ti budem još iskreniji, da ništa nisam uradio onda bi tom logikom trebao racunati amortizaciju kreveta dok sam ležao, tv-a dok sam gledao, gaća dok sam se češao..
ljubijankic

#26372 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/10/2025 17:34
ljubijankic wrote: 08/10/2025 13:53

To je suština Bosne i Hercegovine evo već trideset godina poslije rata.

Jebale su nas i rastjerale te patriJote.
Nemoj tako. Sve je bilo bajne dok izdajnici nisu dosli. Sjeti se blagostanja dok je ekonomski mag bio premijer :bih:
Malisa11

#26373 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

Vi botovi ste isti i jednih i drugih. Da su bolji, jesu, da su dio sistema, jesu sto dodjemo do znaka jednakosti. Nema malo kriv ili malo yeban.
made_in_sarajevo

#26374 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

Malisa11 wrote: 08/10/2025 19:37 Vi botovi ste isti i jednih i drugih. Da su bolji, jesu, da su dio sistema, jesu sto dodjemo do znaka jednakosti. Nema malo kriv ili malo yeban.
Kako ces biti jednak sa nekim ko je ugasio privredu drzave i sve iole jacih firmi ekspresno ugasio i rasprodao. Sto komsije kazu ipak ima granica
Malisa11

#26375 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

made_in_sarajevo wrote: 09/10/2025 06:17
Malisa11 wrote: 08/10/2025 19:37 Vi botovi ste isti i jednih i drugih. Da su bolji, jesu, da su dio sistema, jesu sto dodjemo do znaka jednakosti. Nema malo kriv ili malo yeban.
Kako ces biti jednak sa nekim ko je ugasio privredu drzave i sve iole jacih firmi ekspresno ugasio i rasprodao. Sto komsije kazu ipak ima granica
I ovi bi da im se dopusti. I ovi ce jer dopustamo.
Post Reply