INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

kakabanja213

#26301 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kakabanja213 »

dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 12:47 Upravo to, previse je varalica.

U Hrvatskoj se godinama prepricavalo kako su pojedini seljaci dobijene moderne traktore, prodavali. Dobili dzaba kao poticaj od drzave i kasnije EU, i onda prodaju a koriste svoj stari. Nov traktor preko 100 konja danas ide i preko 100 milja eura.

I jos na to sve izadju blokiraju ceste jer su nesto nezadovoljni ne daje im drzava dovoljno novca.
U ovoj drzavi je sramota raditi 8 sati dnevno, na zemlji, i zaraditi prosjecnu federalnu placu.
Ci-Nick

#26302 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

U nedjelju na HRT u poljoprivrednoj emisiji čovjek ko kombajnom žanje paradajz. Kaže zadovoljan sa hektara 200 tona paradajza. Podravka će mu platiti po 13 centi po kg.
A naš seljak mi prodaje mahune po 10 maraka i kuka.
Čovjek koji mi prodaje paradajz na pijaci reče da je njegov dobavljač sa 9 duluma zemlje ubrao 60 tona paradajza.
Da je po 1,50 KM uzeo je 90.000 maraka.
Nek je pola otišlo u troškove, za četiri mjeseca uzeo 45.000 maraka.
Dr Arsla

#26303 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dr Arsla »

Ozimician wrote: 07/10/2025 11:59
Dr Arsla wrote: 07/10/2025 09:13 Baš bi "gazde" imali to što sad imaju da radnicima ne daju minimalne plate, ne osiguravaju mjesecima radnike, zakidaju na porezu itd. Kod nas se gazde obogate preko noći a na Zapadu čukundjed pokreno firmu pa nemaju toliko. Sjeti se jedne scene sa tv-a. Prije nekoliko godina protest "gazda" koji imaju pilane. Nešto nezadovoljni odnosom šumarija tj. države prema njima. I sad njihov predstavnik daje izjavu za medije a u pozadini te gazde odlaze automobilima. Sve auta džipovi od 100 000 + :D
Sve to stoji osim da na Zapadu "nemaju toliko", BH firme nisu ni na regionalnom nivou neki giganti, a kamoli na evropskom, svjetskom.
Nisi shvatio poentu. Nisam uspoređivao mega firme nego npr obrt ili doo koji spadaju u manje firme. Kod nas za 4-5 godina su milioneri dok je na Zapadu to malo teže postići i dugotrajniji je proces
neki

#26304 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by neki »

Osmi Socrates wrote: 07/10/2025 00:01 Bosanka, Lađana i Bulevar jasno govore da se radi o Zenici. Učite o svojoj domovini.

Niko nigdje drugo ne kaže samo Bulevar. :lol:
Kaže u Mostaru.
Uči o svojoj domovini.
Ozimician

#26305 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Dr Arsla wrote: 07/10/2025 13:28
Dr Arsla wrote: 07/10/2025 09:13 Baš bi "gazde" imali to što sad imaju da radnicima ne daju minimalne plate, ne osiguravaju mjesecima radnike, zakidaju na porezu itd. Kod nas se gazde obogate preko noći a na Zapadu čukundjed pokreno firmu pa nemaju toliko. Sjeti se jedne scene sa tv-a. Prije nekoliko godina protest "gazda" koji imaju pilane. Nešto nezadovoljni odnosom šumarija tj. države prema njima. I sad njihov predstavnik daje izjavu za medije a u pozadini te gazde odlaze automobilima. Sve auta džipovi od 100 000 + :D
Sve to stoji osim da na Zapadu "nemaju toliko", BH firme nisu ni na regionalnom nivou neki giganti, a kamoli na evropskom, svjetskom.
Nisi shvatio poentu. Nisam uspoređivao mega firme nego npr obrt ili doo koji spadaju u manje firme. Kod nas za 4-5 godina su milioneri dok je na Zapadu to malo teže postići i dugotrajniji je proces
Onda ocito nisi nikad bio na Zapadu, sta da ti kazem. Na Zapadu je covjek koji ima svoju molersku firmu od 5 zaposlenih - milioner.
A pokazi mi lika u BiH koji je za 5 god. od nule napravio milionsku firmu (a da nije u IT bransi).

Stvarno ne znam odakle vam je to da je na Zapadu to teze postici?
Malisa11

#26306 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

Ci-Nick wrote: 07/10/2025 13:25 U nedjelju na HRT u poljoprivrednoj emisiji čovjek ko kombajnom žanje paradajz. Kaže zadovoljan sa hektara 200 tona paradajza. Podravka će mu platiti po 13 centi po kg.
Čovjek koji mi prodaje paradajz na pijaci reče da je njegov dobavljač sa 9 duluma zemlje ubrao 60 tona paradajza.
Majstore, nemas veze sa vezom kada je zemlja u pitanju. Drzi se ti elektroprivrede i gledaj kada ce dividenda.

Fino plastenik, uzgojis i vidis koliko je skupo ili nije.

KADAD NEMAS ORGANIZOVANE PROZIVODNJE, prodaje i sta sve ide uz to, nije skupo.

Majku mu jebem i vise seljake, kao da su oni gospoda neka i sada jadne gradjane izrabljuju. Pa seljak bjezi sa sela, eto koliko ima na selu prostora da nesto uradi i napreduje. Na selu ti ostaju samo stari, mladog nema nigdje.
Ci-Nick

#26307 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 13:32
Ci-Nick wrote: 07/10/2025 13:25 U nedjelju na HRT u poljoprivrednoj emisiji čovjek ko kombajnom žanje paradajz. Kaže zadovoljan sa hektara 200 tona paradajza. Podravka će mu platiti po 13 centi po kg.
Majstore, nemas veze sa vezom kada je zemlja u pitanju. Drzi se ti elektroprivrede i gledaj kada ce dividenda.

Fino plastenik, uzgojis i vidis koliko je skupo ili nije.

KADAD NEMAS ORGANIZOVANE PROZIVODNJE, prodaje i sta sve ide uz to, nije skupo.

Majku mu jebem i vise seljake, kao da su oni gospoda neka i sada jadne gradjane izrabljuju. Pa seljak bjezi sa sela, eto koliko ima na selu prostora da nesto uradi i napreduje. Na selu ti ostaju samo stari, mladog nema nigdje.
Ne pričam o seljaku bezzemljašu, bezzemljaši dolaze u grad.
Malisa11

#26308 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

Nemas ti pojma, gledas sve kroz brojeve. Cuj za 4 mjeseca zaradio 45.000KM. Pa evo ti, hajde daj kako daj mi tu dividendsku racunicu.

Zemlje ti ima daje dzabe, samo da se koristi, a niko ne vidi ekonomsku korist. PA KAKO od vas raznih strucnjaka? Jesi li kada posijao taj paradajz, obradio i na kraju ubrao?
Ci-Nick wrote: 07/10/2025 13:40 Ne pričam o seljaku bezzemljašu, bezzemljaši dolaze u grad.
Nije tacno. Seljak ostavlja zemlju, jer je nema vise ko obradjivati. Ko ce je obradjivati?

Evo ti samo par stvari koje su minimalne:

-nema ljudi
-nema masina
-nema stoke.

Pa prije si imao djubre dzabe uzeti, sada ga suhim zlatom placaju.

Napisao sam glavnu stavku, nema plana i programa, a sada nema ni ljudi. Da ti okosnicu cine ljudi u 60tim godinama?
Ci-Nick

#26309 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 13:43 Nemas ti pojma, gledas sve kroz brojeve. Cuj za 4 mjeseca zaradio 45.000KM. Pa evo ti, hajde daj kako daj mi tu dividendsku racunicu.

Zemlje ti ima daje dzabe, samo da se koristi, a niko ne vidi ekonomsku korist. PA KAKO od vas raznih strucnjaka? Jesi li kada posijao taj paradajz, obradio i na kraju ubrao?
Ci-Nick wrote: 07/10/2025 13:40 Ne pričam o seljaku bezzemljašu, bezzemljaši dolaze u grad.
Nije tacno. Seljak ostavlja zemlju, jer je nema vise ko obradjivati. Ko ce je obradjivati?

Evo ti samo par stvari koje su minimalne:

-nema ljudi
-nema masina
-nema stoke.

Pa prije si imao djubre dzabe uzeti, sada ga suhim zlatom placaju.

Napisao sam glavnu stavku, nema plana i programa, a sada nema ni ljudi. Da ti okosnicu cine ljudi u 60tim godinama?
Ma ne isplati se ništa.
Iz plastenika od 400 m2 oko 25.000 maraka čiste zarade.
"Rajčica je povrće koje se uzgaja na otvorenom i u zaštićenim prostorima. Proizvodnja rajčice je kapitalno-
intenzivna proizvodnja te proizvođači moraju biti svjesni troškova i mogućih rizika koji se pojavljuju u uzgoju
rajčice. Istraživanja o tehnološkim činiteljima i ekonomskim rezultatima pri uzgoju rajčice u zaštićenim
prostorima provedena su tijekom 2019.godine za prethodnu 2018.godinu na OPG-u Martin Bošnjaković iz
Nijemaca. Pri uzgoju rajčice u plasteniku, po svakom plasteniku, odnosno po 400 m2 ostvaren je prinos od
37.500 kg. Ukupni troškovi proizvodnje po plasteniku iznosili su 52.079 kn. Od toga je 6.250 kn utoršeno na
presadnice, za mineralna gnojiva i zaštitna sredstva utrošeno je 2.722 kn, a za rad strojeva i ljudi 18.600 kn.
Ukupna vrijednost proizvodnje rajčice po plasteniku iznosi 151.684 kn, a nakon podmirenja varijabilnih troškova
ostvarena je dobit od 99.605 kn. Na temelju koeficijenta ekonomičnosti, koji iznosi 2,91, može se zaključiti da je
proizvodnja rajčice ekonomična. Rentabilnost proizvodnje iznosi 65,67%, a proizvodnost rada 31,17 kg/h."
Malisa11

#26310 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

Kako? KAKO?

Daj mi plan, daj mi otkup, daj mi primjer. Imam zemlje za 3x toliko. Molim te daj mi jasnu racunicu
a rad strojeva i ljudi 18.600 kn
Na masine i ljude potroseno samo 5.000KM? lol
Dr Arsla

#26311 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dr Arsla »

Ozimician wrote: 07/10/2025 13:32
Dr Arsla wrote: 07/10/2025 13:28

Onda ocito nisi nikad bio na Zapadu, sta da ti kazem. Na Zapadu je covjek koji ima svoju molersku firmu od 5 zaposlenih - milioner.
A pokazi mi lika u BiH koji je za 5 god. od nule napravio milionsku firmu (a da nije u IT bransi).

Stvarno ne znam odakle vam je to da je na Zapadu to teze postici?
Ti očito nisi bio u BiH od 1996 ako ćemo takvom logikom. Taj moler što ga ti spominješ vuče tu tradiciiju najmanje 3 generacije. Ja poznajem desetine novopečenih gazdi u BiH što su prije npr prodavali tepihe, ili špice a sad milioneri. Ni jedan nije u IT sektoru. Degutatno bi bilo sad poimenično ih nabrajati. Ali ih ima, vjeruj puno
dječak sa šibicama

#26312 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Lik iz posavine, zemljoradnik i ima i stoke, prosle godine na yt racunao dobit od kukuruza. Njega najvise sije, nema razloga da laze niti je pretjerivao u hvaljenju niti je kukao, sve stavio na papir. Uz sve troskove, on i njegova porodica zarade solidan novac na jednogodisnjem urodu kukuruza. A gdje je psenica, zob jecam, suncokret, soja, na svemu se zaradi pomalo. Ako nesto i izda zbog susne godine ili previse kise, nevremena, pokrije se drugom sortom.
Jos ovaj lik ne sije ogromne povrsine, 20-30 hektara maksimalno.

Plus zarada od mlijeka, od prodatih prasica teladi ili junadi, plus sto imaju svu hranu da ne moraju kupovati, plus poticaji od drzave a dobiju ako su prijavljeni na porez.

Nemoguce je da se ne isplati, da radis u minusu, to je nemoguce. Ko to kaze, laze. Mozda se neces obogatiti kao seljak, ali pristojno se moze zivjeti. Nije istina da ih drzava kanton entitet nikako ne pomaze. Istina je da moze bolje, istina je da su zanemareni po pitanju infrastukture, istina je da u okolnim drzavama primaju vise, ali nije istina da ne mogu zivjeti od rada na selu. Evo uzgoj bikova, platis ga cijelog 100 eura kao bebca, kad naraste na 700-800 kg, prodajes ga po cijeni 8 km po kilogramu. Vrlo isplatna investicija, uz sva ulganja u hranu veterinara vodu sijeno zitarice itd.

Nego ti sto kukaju, kako rekoh, oni bi da ih drzava gura a da oni ne placaju poreze, da prodaju na crno, i da prodaju preskupo.
Ci-Nick

#26313 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 14:30 Kako? KAKO?

Daj mi plan, daj mi otkup, daj mi primjer. Imam zemlje za 3x toliko. Molim te daj mi jasnu racunicu
a rad strojeva i ljudi 18.600 kn
Na masine i ljude potroseno samo 5.000KM? lol
A zasto bi neko lagao, pogotovo na veći iznos, ovo je iz studije isplativosti.
Ima ime i prezime i mjesto.
Radi se o samo 400 m2 što bi bio veći trošak?
I prodajna cijena je samo 4 kune po kg što je sad jako malo.
Last edited by Ci-Nick on 07/10/2025 16:02, edited 1 time in total.
Malisa11

#26314 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 15:38 Mozda se neces obogatiti kao seljak, ali pristojno se moze zivjeti
Zasto bi crncio, strahovao i bio ponizan za otkup koji nikada nije siguran? Zasto je bolje raditi ovu trenutnu poljoprivredu kada za 1000-1500KM mozes naci posao? Ti i zena 2 milje, to je 24.000KM godisnje. Bolje od toga, nego od svega onoga sto nosi poljoprivreda ZA VECINU.

Ja govorim iz iskustva, zemlje ce iza nasih porodica u familiji ostaje 50 hektara koje niko ne moze, ne zeli i nema kako obradjivati. Najbitnije je nema ko.

Dok ne uvezemo dovoljan broj filipinaca :)
Ci-Nick wrote: 07/10/2025 16:02 A zasto bi neko lagao, pogotovo na veći iznos, ovo je iz studije isplativosti.
Mislim da nemas realnu sliku i da navedeno gledas kroz brojeve.
dječak sa šibicama

#26315 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ne sporim, nije sigurna djelatnost lako je grohnuti zbog nevremenskih prilika, ali nije tacno da se ne isplati.

Pa i ovi seljaci po selima koja imaju tradiciju zemljoradnje, masovno idu vani, sigurna plata u Dojclandu ili Austriji, dobra plata, sezonisu i kuci su svako par mjeseci. Neki se snadju u gradu, i tako.

Ali cinjenica je da se od toga moze zivjeti ako hoces i imas zelju. Sam si svoj gazda ako nista, uzgajaj krave svinje koke, prodaji mlijeko jaja, to je bar sigurna zarada. Evo skoljka domacih jaja je 15 km, hrani koke kuruzom i pustaj ih napolje jer njima treba dnevno svjetlo zbog jaja, nosice po dva dnevno one bolje. Kako se to ne isplati, a opet prodaju na crno po FB i instagramu, dakle ne placa porez ima cistu zaradu.
nepass1

#26316 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 15:38 Lik iz posavine, zemljoradnik i ima i stoke, prosle godine na yt racunao dobit od kukuruza. Njega najvise sije, nema razloga da laze niti je pretjerivao u hvaljenju niti je kukao, sve stavio na papir. Uz sve troskove, on i njegova porodica zarade solidan novac na jednogodisnjem urodu kukuruza. A gdje je psenica, zob jecam, suncokret, soja, na svemu se zaradi pomalo. Ako nesto i izda zbog susne godine ili previse kise, nevremena, pokrije se drugom sortom.
Jos ovaj lik ne sije ogromne povrsine, 20-30 hektara maksimalno.

Plus zarada od mlijeka, od prodatih prasica teladi ili junadi, plus sto imaju svu hranu da ne moraju kupovati, plus poticaji od drzave a dobiju ako su prijavljeni na porez.

Nemoguce je da se ne isplati, da radis u minusu, to je nemoguce. Ko to kaze, laze. Mozda se neces obogatiti kao seljak, ali pristojno se moze zivjeti. Nije istina da ih drzava kanton entitet nikako ne pomaze. Istina je da moze bolje, istina je da su zanemareni po pitanju infrastukture, istina je da u okolnim drzavama primaju vise, ali nije istina da ne mogu zivjeti od rada na selu. Evo uzgoj bikova, platis ga cijelog 100 eura kao bebca, kad naraste na 700-800 kg, prodajes ga po cijeni 8 km po kilogramu. Vrlo isplatna investicija, uz sva ulganja u hranu veterinara vodu sijeno zitarice itd.

Nego ti sto kukaju, kako rekoh, oni bi da ih drzava gura a da oni ne placaju poreze, da prodaju na crno, i da prodaju preskupo.
Ma lako je to na papiru. Pa nije ni beba bik fikus zaljevas i ono raste.
Pricao je i meni covjek. Ima od krave 1,5k mjesecno zarade. Ali valja deverati svaki dan oko hajvana. Pa ako se razboli, pa kakva bolest pa moras ubiti stado. I oko povrca jedna godina losa i onda se cupaj. Nigdje te. A valja troskove i racune placati.
Najlakse na tastaturu i pametovati.
Malisa11

#26317 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 16:05 Ne sporim, nije sigurna djelatnost lako je grohnuti zbog nevremenskih prilika, ali nije tacno da se ne isplati.
Ja sve ovo ovako "sa seljackim rumenilom" komentarisem jer mi je zao.. Znam sta je ostavljeno, znam sta vidim kada odem u svoje rodno mjesto i znam sta nas ceka. Zao mi je sto nema svijesti da se ulaze u domace, od infrasturuke, do obaveznih zakonskih propisa otkupa, cijena, evo robnih rezervi etc.

Ne isplati se sada sam ti naveo zasto, uz minimalnu platu to je prihoda 24k godisnje, neka je milja ipo to je 35.000KM a da uz to imas i plastenik i tebi i gospoji dosta.

Danas ces vise zaraditi novca da cistis (krcis) se ove zapustene njive, nego da je obradjujes. Dodje proljece, prva, druga kosevina, sijeno, jos ti plate sto to uradis. No onda problem nemas gdje prodati sijeno, osim da ih "skladistis" dok ne izda godina pa onda ima smisla prodavati.

Krompir, luk, grah, koke i ono sto uspjeva u plasteniku. Majstore ti si sa 1.5000KM onda hadzija. Danas se ovako zivi na selu.

dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 16:05 Ali cinjenica je da se od toga moze zivjeti ako hoces i imas zelju.
Sva ta zelja padne kada za maline imas otkupnu cijenu jedne godien 6KM, druge 5, trece 4, onda zadnju godinu dodjes ispod 3KM. Ubije ti zelju da to ispadne ovako
Marko Bošnjak, 29-godišnjak koji živi u selu Mali Mošunj u općini Vitez, dugogodišnji je poljoprivrednik. Pet godina je uzgajao bundeve na površini od 13 dunuma, prodavao je košpice, ali nije bio zadovoljan prihodom, pa je odlučio da se počne baviti malinarstvom.

On je u jesen 2013. godine zasadio četiri dunuma zemljišta malinom, a u proljeće 2014. još četiri. Bio je zadovoljan cijenom, i profitom koji je zarađivao. Zajedno sa ocem je radio poslove u malinjaku, a tokom berbe je angažovao i dodatne radnike. Bavi se i bicklizmom, pa se znalo desiti da cijela ekipa iz biciklističkog kluba dođe u berbu malina kod Marka. Međutim, 2018. godine je cijena bila izrazito loša, a uz to su i kupci počeli da klasiraju malinu.

U sat i pol vremena pokosio sve maline
"Ja sam u protekloj godini uništio osam dunuma maline. Dvanaesti dan berbe mi je nakupac bez razloga 968 kilograma maline, koliko sam taj dan nabrao, svrstao u drugu klasu. Što znači da će mi je platiti u pola cijene, koja i onako nije bila realna. Iako sam imao još 15 dana berbe do kraja sezone, ja sam isti dan uzeo i pokosio cijeli malinjak. Pomogao mi je i prijatelj i koševina trimerom je trajala oko sat i pol", na početku priče nam je kazao Bošnjak.

Marko nije dopustio da kupac njegov cjelodnevni rad u malinjaku iskorištava da bi samo on profitirao, organizovao je dvodnevnu akciju tokom koje su očistili zemljište, kao da tu nikada nisu bile maline. Izvukao je 9000 metara žice, 3200m sistema za navodnjavanje, te 15 m2 hrastovih kolaca. Kako kaže, toliko mu se smučilo, da je htio da uništi svaki trag od malinjaka. Odmah je zatražio savjet iz struke te kontaktirao Poljoprivredni institut u Sarajevu.
dječak sa šibicama

#26318 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

maline su prevara i zajeb kao i smilje, neko isplanirao shemu prevare a ljudi nasjeli jer "brza zarada"
Malisa11

#26319 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 16:16 maline su prevara i zajeb kao i smilje, neko isplanirao shemu prevare a ljudi nasjeli jer "brza zarada"
Nije tacno. To mozes tvrditi ti koji nisi imao dodira sa istima i sta se sve izdesavalo.

Prevara je nastala kada su se ukljucili veliki, sto za zeljom za profitom, to za zeljom da se UNISTI trziste maline u BIH. Zasto unistiti? Eh to su vec teme za visi nivo.

Eto ti konkretan primjer kako su ubijani prozivodjaci. Dovedezes 2 tone, on ti ih klasifikuje pod klasu 2, bez ikakvog razloga i obrazlozenja. AKo neces, neka propadne i ta "druga klasa", jer ti nece niko istu otkupiti. Gdje ces? Ne mozes ih skladitistii, nemas uslove.
sumirprimus

#26320 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by sumirprimus »

Najjaci lik, Gledo na jutjub :lol: :-)
zippoo87

#26321 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Isner wrote: 07/10/2025 12:37
dječak sa šibicama wrote: 04/10/2025 23:25 Meni licno ta kmekme prica nasih seljaka "nema racunice od poljoprivrede, drzava ne pomaze", djeluje besmisleno da ne kazem laz.

Ono malo seljaka koje znam a da se bave necim na selu, svi kazu da drzava subvencionira ali sta, moras imati OPG ili kako se to kod nas zove, dakle i placati poreze. A to je vec nece da moze, ako moze na crno da se prodaje oni ce prodavati, ako ne moze onda drzava kriva.

Nas seljak bi da mu drzava dijeli poticaje, a oni da stancaju povrce voce zitarice pa na pijacu, po mogucnosti da ne zakupi ni sto vec onako cista dobit. A cijene, naravno, "domace". U lokalnoj zelenari sve domace je skuplje nego uvozno, ovo ljeto kukuruz 2 marke, domaci neprskani paradajz bio je 4 ipo pa 4 pa zadnje 3 ipo. Slicno je i na pijaci pod mostom.

Drzava njih subvencionira, one koji se registruju kao poljoprivredno domacinstvo i placaju poreze i zareze. Ali zato njemu drzava nov traktor subvencionira i po trecinu cijene. Imaju neke restrikcije recimo ne moze kupiti pet traktora u godinu dana, to se valjda uzimao kao mozebitni sverc ili preprodaja. Dobijaju i subvencije na naftu i to prilicne, a to je jako bitno. Takodje drzava im placa i subvencije na zitarice, da bi im se isplatio uzgoj. Odnosno poticaje, to imaju i mljekari, svaka litra mlijeka njima ide otkupna cijena u ruke plus poticaji od drzave.

Nije to bas tako kako oni pricaju. A zasto je sve domace skuplje nego uvozno, pa hoce i oni da se obogate od jedne berbe. Goni u pm.

Da dodam, skupo im je kazu djubrivo sjeme i ostali repromaterijal, jbg oni bi da prodaju po astronomskim cijemama ali da im se djubrivo i sjeme dijeli dzaba. Mislim vjv jeste skupo i smanjuje dobit, ali ne vjerujem da se ne isplati. Iako zemljoradnja jeste rizik posebno danas sa ovim ludim klimatskim promjenama, njemu ako ne padne kisa kad treba pasti, ili ako padne grad i tuca, on je izgubio sezonu.
Prve godine korone krompir rodio u pičku materinu a iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo podjelili nikad bolji poticaj.. Onda se s područja Kantona Sarajevo proizvođači žalili kako uslijed enormno visokog uroda i male cijene ne mogu da plasiraju svoj krompir.. Ministarstvo privrede odredi cijenu od 1 KM po kg (a tad ga je na pijaci bilo i po pola marke da biraš) i otkupi im sav krompir koji su oni pakovali u vrece i dopremili u Robne rezerve koje su tada bile ispod Zetre.. Samo dva proizvođača su dovezli normalan krompir, svi ostali su dostavili stočni krompir velicine klikera... Dijelilo se narodu besplatno... Naredne godine isto otkupna cijena bila 1 KM - ovi opet dovukli preko 70 tona klikera.. Treće godine ukinut otkup - ide pljuvanje, prijetnje, uaa, propada nam domaći krompir, gledaj šta vlast radi od poljoprivrednika...
Narod je mentalna bijeda. Sve gole seoske varalice. Ali ovaj problem se rijesi jednom jedinom recenicom u tekstu. Samo navedes da krompir ne smije biti manji od tog i tog obima/precnika i eto ga,nema klikera 🤣
Imaju klase u svemu,tako i krompir ima klase. A ako ne navedes tacno,onda seoske varalice napadaju 🤣
Malisa11

#26322 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

Da li ima prevaranata? Normala, pa sada imas prevaranata koji kupe u marketu, a prodaju pored ceste kao domace.

Nego
. Samo dva proizvođača su dovezli normalan krompir, svi ostali su dostavili stočni krompir velicine klikera... Dijelilo se narodu besplatno... Naredne godine isto otkupna cijena bila 1 KM - ovi opet dovukli preko 70 tona klikera.. Treće godine ukinut otkup - ide pljuvanje, prijetnje, uaa, propada nam domaći krompir, gledaj šta vlast radi od poljoprivrednika...
Dobro i, ko je odgovarao za stocni kormpir, od koga je naplacena kazna i sl? Nije ni od koga? hehehe
Ci-Nick

#26323 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 16:02
dječak sa šibicama wrote: 07/10/2025 15:38 Mozda se neces obogatiti kao seljak, ali pristojno se moze zivjeti
Zasto bi crncio, strahovao i bio ponizan za otkup koji nikada nije siguran? Zasto je bolje raditi ovu trenutnu poljoprivredu kada za 1000-1500KM mozes naci posao? Ti i zena 2 milje, to je 24.000KM godisnje. Bolje od toga, nego od svega onoga sto nosi poljoprivreda ZA VECINU.

Ja govorim iz iskustva, zemlje ce iza nasih porodica u familiji ostaje 50 hektara koje niko ne moze, ne zeli i nema kako obradjivati. Najbitnije je nema ko.

Dok ne uvezemo dovoljan broj filipinaca :)
Ci-Nick wrote: 07/10/2025 16:02 A zasto bi neko lagao, pogotovo na veći iznos, ovo je iz studije isplativosti.
Mislim da nemas realnu sliku i da navedeno gledas kroz brojeve.
Brojevi su samo realan pokazatelj, nema drugih pokazatelja koji su relevantniji.

https://zir.nsk.hr/islandora/object/pfo ... m/PDF/view
Malisa11

#26324 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

Ci-Nick wrote: 07/10/2025 16:53 Brojevi su samo realan pokazatelj, nema drugih pokazatelja koji du relevantniji.
Hehe brojevi od prije 6 godina. I da su tacni dan - danas, vec sam dao gore matematicku racunicu zasto seljaci ne zele i ne mogu da dostignu ono sto se smatra odrziva prozivodnja.
Ci-Nick

#26325 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 16:54
Ci-Nick wrote: 07/10/2025 16:53 Brojevi su samo realan pokazatelj, nema drugih pokazatelja koji du relevantniji.
Hehe brojevi od prije 6 godina. I da su tacni dan - danas, vec sam dao gore matematicku racunicu zasto seljaci ne zele i ne mogu da dostignu ono sto se smatra odrziva prozivodnja.
I prodajna cijena je od prije 6 godina kao i troškovi.
Jednačina je slična.
Post Reply