Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
grafit

#2351 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by grafit »

ibnudu wrote: 30/09/2025 07:24
JMGuti wrote: 29/09/2025 15:08
TwistedX wrote: 27/09/2025 21:18

Ti si vjerovatno iz nekog Telecoma. Koga god znam prešao je na Novotel. Mreže nema samo na Bogu iza nogu lokacijama i npr Orašje i Kreševo gdje sam išao. Ovo ostalo svugdje sam imao mreže. Net extra (ima i do mobitela samo da znate). Tako da prestanite hajku. Da nije ovih manjih operatera svi bi vi plaćali 100KM pretplatu kod vaših nacionalnih telekoma. I samo da se zna i eronet i bhtelecom su "fatali" raju po ulicama. Al mladi sve vi očigledno pa se ne sjećate.
Ja sam iskreno blizu odluke da se vratim na Telecom. Velik broj lokacija u Cazinu mreža ne radi, a i u nekim zatvorenim objektima u centru i okolici centra grada mreža također ne radi.

Kad radi tad je internet odličan, a i paket trio koji smo uzeli je super povoljan. Međutim, pošto usluga nije dobra, bez da imam ikakve veze sa Telecomom, velima je vjerovatnoxća da ću broj prebaciti nazad u tu mrežu ako se stanje do iduće godine ne popravi.

A evo vidim i da anex kaže da je u Bihaću mreža slaba. Izgleda da USK nisu baš najbolje pokrili.
Nemoj tako, bice da su korisnici hejtovali mrezu mtela pa sad nema signala. 🤣
Evo i ja da podijelim užasno loše iskustvo sa Novotelom, odnosno njihovim odnosom prema korisnicima i korisničkom podrškom. Ljudi bukvalno pojma nemaju, zoveš ih i čekaš po pola sata da se javi slobodan operater i onda uz jezičnu barijeru pokušavaš objasniti u čemu je konkretno problem. Ljudi tamo kao da su iz Hrvatske, imaju neki čudan dijelekat, nemoguće se sporazumjeti sa njima ljudski nikako, onda kažu pošalji mail podršci a podrška ne odgovara na mail danima...itd. Evo moja supruga se već danima pegla sa njima jer su joj ugasili dva Pre-Paid broja prije isteka 150 dana nakon isteka validnosti Glavnog računa u kojem moraju obezbijediti prijem poziva, poruka i pozive prema hitnim službama. Takođe ima još jedan aktivan NOVOTEL Pre-Paid broj koji učestalo na RANDOM potpuno signal, pa se signal ponovo vrati nakon nekoliko sekundi ili minuta kako kad i tako sve u nedogled. Sve im je detaljno objasnila u korespodenciji putem maila ali oni i dalje smatraju da mi ne znamo da koristimo mobitel i šalju nam postavke za APN i ostalo... Imam osjećaj kao da se dopisuje sa nekim potpunim amaterima ili su migrante zaposlili u podršci, da rade tek onako reda radi. Supruga na telefonu ima instaliranu aplikaciju Network Cell Info, koja bilježi uredno sve prekide na dnevnom, sedmičnom, mjesečnom i ukupnom nivou. Najgore od svega što Novotel podrška ignoriše sve njima dostavljene informacije i podatke, između ostalog i sa kojih Baznih stanica prima signal kad je u stanu a od toga nam je jedna u direktnoj optičkoj vidljivosti. Znači, taj broj automatski nasumično biva uključivan i isključivan na centrali iz nepoznatih razloga a oni kažu kao da nemaju nikakav uvid u to i ne znaju zbog čega bi se to moglo dešavati. Pa osnovno bi bilo da u sistemu provjere logove i ustanove kada se prekidi dešavaju. Imam osjećaj kao da Novotelu uopšte nije stalo da zadrže korisnike u svojoj mreži i ponašaju se kao podrška totalno neprofesionalno i jedina moguća komunikacija sa njima je dopisivanje putem maila. Pa ljudi su se tek poćeli širiti na tržištu i već su postali gori od BH Telekoma po pitanju rješavanja problema. Opšti dojam je da dok sve funkcioniše besprijekorno i niko se ne žali, oni su tada najzadovoljniji. Pitam se samo zna li Direktor ili vlasnik Novotela kakvi diletanti i amateri rade tu ili su i oni zaposleni preko štele... Ako još neko ima loša iskustva sa njima i da mu sistem Novotela svakodnevno nasumično deaktivira broj pa zbog njih moja supruga više nedostupna tokom dana nego što ima signal Napominjem da se prekidi dešavaju i u stanu, 100 metra od Bazne stanice MTEL-a, pa tako da nema ni govora o lošoj pokrivenosti itd. Još da dodam, testirali smo i opciju da nije slučajno neki problem do mobitela, pa smo zamijenili mjesta kartica, jer supruga kao alternativu koristi i jedan broj od Haloo mreže, pa se isto dešava, samo Novotel kartica ima prekide.
Mhmdblzvc17

#2352 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

grafit wrote: 07/10/2025 03:48
ibnudu wrote: 30/09/2025 07:24
JMGuti wrote: 29/09/2025 15:08

Ja sam iskreno blizu odluke da se vratim na Telecom. Velik broj lokacija u Cazinu mreža ne radi, a i u nekim zatvorenim objektima u centru i okolici centra grada mreža također ne radi.

Kad radi tad je internet odličan, a i paket trio koji smo uzeli je super povoljan. Međutim, pošto usluga nije dobra, bez da imam ikakve veze sa Telecomom, velima je vjerovatnoxća da ću broj prebaciti nazad u tu mrežu ako se stanje do iduće godine ne popravi.

A evo vidim i da anex kaže da je u Bihaću mreža slaba. Izgleda da USK nisu baš najbolje pokrili.
Nemoj tako, bice da su korisnici hejtovali mrezu mtela pa sad nema signala. 🤣
Evo i ja da podijelim užasno loše iskustvo sa Novotelom, odnosno njihovim odnosom prema korisnicima i korisničkom podrškom. Ljudi bukvalno pojma nemaju, zoveš ih i čekaš po pola sata da se javi slobodan operater i onda uz jezičnu barijeru pokušavaš objasniti u čemu je konkretno problem. Ljudi tamo kao da su iz Hrvatske, imaju neki čudan dijelekat, nemoguće se sporazumjeti sa njima ljudski nikako, onda kažu pošalji mail podršci a podrška ne odgovara na mail danima...itd. Evo moja supruga se već danima pegla sa njima jer su joj ugasili dva Pre-Paid broja prije isteka 150 dana nakon isteka validnosti Glavnog računa u kojem moraju obezbijediti prijem poziva, poruka i pozive prema hitnim službama. Takođe ima još jedan aktivan NOVOTEL Pre-Paid broj koji učestalo na RANDOM potpuno signal, pa se signal ponovo vrati nakon nekoliko sekundi ili minuta kako kad i tako sve u nedogled. Sve im je detaljno objasnila u korespodenciji putem maila ali oni i dalje smatraju da mi ne znamo da koristimo mobitel i šalju nam postavke za APN i ostalo... Imam osjećaj kao da se dopisuje sa nekim potpunim amaterima ili su migrante zaposlili u podršci, da rade tek onako reda radi. Supruga na telefonu ima instaliranu aplikaciju Network Cell Info, koja bilježi uredno sve prekide na dnevnom, sedmičnom, mjesečnom i ukupnom nivou. Najgore od svega što Novotel podrška ignoriše sve njima dostavljene informacije i podatke, između ostalog i sa kojih Baznih stanica prima signal kad je u stanu a od toga nam je jedna u direktnoj optičkoj vidljivosti. Znači, taj broj automatski nasumično biva uključivan i isključivan na centrali iz nepoznatih razloga a oni kažu kao da nemaju nikakav uvid u to i ne znaju zbog čega bi se to moglo dešavati. Pa osnovno bi bilo da u sistemu provjere logove i ustanove kada se prekidi dešavaju. Imam osjećaj kao da Novotelu uopšte nije stalo da zadrže korisnike u svojoj mreži i ponašaju se kao podrška totalno neprofesionalno i jedina moguća komunikacija sa njima je dopisivanje putem maila. Pa ljudi su se tek poćeli širiti na tržištu i već su postali gori od BH Telekoma po pitanju rješavanja problema. Opšti dojam je da dok sve funkcioniše besprijekorno i niko se ne žali, oni su tada najzadovoljniji. Pitam se samo zna li Direktor ili vlasnik Novotela kakvi diletanti i amateri rade tu ili su i oni zaposleni preko štele... Ako još neko ima loša iskustva sa njima i da mu sistem Novotela svakodnevno nasumično deaktivira broj pa zbog njih moja supruga više nedostupna tokom dana nego što ima signal Napominjem da se prekidi dešavaju i u stanu, 100 metra od Bazne stanice MTEL-a, pa tako da nema ni govora o lošoj pokrivenosti itd. Još da dodam, testirali smo i opciju da nije slučajno neki problem do mobitela, pa smo zamijenili mjesta kartica, jer supruga kao alternativu koristi i jedan broj od Haloo mreže, pa se isto dešava, samo Novotel kartica ima prekide.
Što se tiče podrške, stvarno su loši, i oni, a i m:tel... Oko nekih stvari se moraš dobro ganjati s njima. Skoro sam i ja prijavljivao smetnju i 100 puta šalju postavke za APN, živce su mi s tim pokidali...
Što se tiče tog problema, ja bih ti preporučio da tražite zamjenu kartice jer je vjerovatno do nje. Neka pošalju novu karticu na kućnu adresu ili ako ti je blizu neka od njihovih poslovnica odi tamo i zamijeni karticu.
probook

#2353 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by probook »

Moguce da je falicna kartica, znam bar 10 brojeva u Novotelu nikakvih problema. Neku su prebacili brojeve, neki kupili nove kartice sve radi kako treba.
Sakazulu

#2354 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sakazulu »

Drago mi je što sam prešao na Novotel. Za sad sve cijepa i radi kako treba i izgleda da sam jedan od ovih, ipak, sretnijih. Nadam se da će i dalje sve biti OK. Na email podrške osoba Lea odgovori uvijek vrlo brzo. Ne znam, ako je problem u karticama ali kako je netko napisao često je i do verzija mobitela i frekvencija na kojima rade... Probaj sa novom sim karticom ili uzmi eSim - ako imaš tu opciju, pa isprobaj!
Mhmdblzvc17

#2355 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

Sakazulu wrote: 07/10/2025 20:34 Drago mi je što sam prešao na Novotel. Za sad sve cijepa i radi kako treba i izgleda da sam jedan od ovih, ipak, sretnijih. Nadam se da će i dalje sve biti OK. Na email podrške osoba Lea odgovori uvijek vrlo brzo. Ne znam, ako je problem u karticama ali kako je netko napisao često je i do verzija mobitela i frekvencija na kojima rade... Probaj sa novom sim karticom ili uzmi eSim - ako imaš tu opciju, pa isprobaj!
Više je zadovoljnih korisnika, ali uvijek će se nekome desiti belaj. Ja znam x osoba koje su oko mene prešle i svi su zadovoljni. Pokrivenost je ok, mada može u nekim dijelovima i bolja, ali nije loša.
grafit

#2356 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by grafit »

Sakazulu wrote: 07/10/2025 20:34 Drago mi je što sam prešao na Novotel. Za sad sve cijepa i radi kako treba i izgleda da sam jedan od ovih, ipak, sretnijih. Nadam se da će i dalje sve biti OK. Na email podrške osoba Lea odgovori uvijek vrlo brzo. Ne znam, ako je problem u karticama ali kako je netko napisao često je i do verzija mobitela i frekvencija na kojima rade... Probaj sa novom sim karticom ili uzmi eSim - ako imaš tu opciju, pa isprobaj!
Cijela priča počinje kada smo preko OLX-a kupili nekoliko NOVOTEL brojeva od ovog tipa LINK - https://olx.ba/shops/Xmobileshop/aktivni LINK - https://olx.ba/artikal/45550924

To je bilo u Februaru ove godine. Kada su stigle kartice na njima piše: Karticu je moguće aktivirati do 31. 12. 2024.

Zovemo odmah podšku Novotela i oni kažu da kartica nema u sistemu jer je prošao rok za aktivaciju i da ih uz račun vratimo tamo gdje smo kupili kartice...međutim, kartice su naravno došle Brzom poštom bez računa.

Nakon toga supruga je kontaktirala putem Vibera ovog tipa koji je prodao kartice i on kaže da su produžene dvije godine i sada im je rok za aktivaciju 31. 12. 2026.

Kaže on da probamo aktivirati odmah jednu od kartica, pa ako ne bude moglo on će zvati nekog "Direktora" iz Novotela, navodno zna dvojicu, "Glavnog" i još nekog ispod njega.

Prva kartica je isti dan uspješno aktivirana, zatim u narednom periodu i ostale.

Na tri od četri se dešavalo da nakon isteka aktivnog perioda počinju prekidi. U međuvremenu je Novotel dvije izbrisao iz sistema jer je po njima prošao rok od 150 dana suspendovanog perioda u kojem se može dopuniti kartica.

Nakon opširne prepiske i loma živaca sa podškom, oni su "napokon" našli u sistemu kada su brojevi izbrisani i traže da im se uplati putem Banke 20KM po svakom broju da bi oni izvršili reaktivaciju.

Supruga je zatim zvala tipa sa OLX-a, koji nam je prodao te brojeve - https://olx.ba/shops/Xmobileshop/aktivni i rekla mu za situaciju, nadajući se da će on obzirom na navedena poznanstva izdejstvovati besplatnu reaktivaciju brojeva, jer ako su im mogli sistemski produžiti rok za aktivaciju da ih ovaj proda, onda realno mogu i vratiti te brojeve u funkciju...mada supruga sve te rokove redovno prati i sigurna je da nije istekao period od 150 dana i da ih Novotel iz nekog razloga ili greškom ranije deaktivirao.

Tip sa OLX-a reče da će provjeriti šta i kako pa se javiti sa informacijama, ali prođoše dani a on se ne javi više ni sam od sebe ni na pozive i poruke.

Vrijedi zapaziti da se preko OLX-a, tj. raznih prodavača mogu isključivo naći mnogi Premium, Zlatni i Srebreni brojevi (kako ih prodavci nazivaju) svih mobilnih operatera po višestruko većim cijenama od redovne i da se takvi brojevi očito nikad neće pojaviti u redovnoj prodaji po 4 - 5KM
Sanjarko

#2357 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sanjarko »

Jbs ga ako mene nije takva kartica prosle godine zapala. 🤔
tap3ah75

#2358 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by tap3ah75 »

Koji klinac na olx uzimaš sim kartice za mob?
Sanjarko

#2359 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sanjarko »

tap3ah75 wrote: 07/10/2025 23:24 Koji klinac na olx uzimaš sim kartice za mob?
Ma nisam na olx uzeo, ali pisalo na start paketu prosle godine uzetom na trafici ako se nevaram 2024 godina rok isteka ali nisam siguran, drugo ovi low-end smartphoni su mozda i sjbli postavke na njoj pa nije radilo kako treba.

Sta znam, nesto mi nije uglavnom kako treba bilo.
grafit

#2360 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by grafit »

Ko god želi kupiti SIM ili eSIM karticu sa jednostavnom kombinacijom brojeva, mora imati "štelu" kod operatera, u poslovnici ili eventualno na trafici ako takvi brojevi uopšte dospiju tamo.

Najbolji brojevi svih operatera pa tako i Novotela se prodaju isključivo putem oglasa i po višestruko većim cijenama od redovne.

To je danas takva realnost.

Da li je to legalno tako?!

Po meni nije ni legalno, ni fer, ni korektno...ali mnogo stvari u Državi funkcioniše na tom principu i nikom ništa.
grafit

#2361 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by grafit »

grafit wrote: 08/10/2025 20:23
Ko god želi kupiti SIM ili eSIM karticu sa jednostavnom kombinacijom brojeva, mora imati "štelu" kod operatera, u poslovnici ili eventualno na trafici ako takvi brojevi uopšte dospiju tamo.

Najbolji brojevi svih operatera pa tako i Novotela se prodaju isključivo putem oglasa i po višestruko većim cijenama od redovne.

Po meni nije ni legalno, ni fer, ni korektno...ali mnogo stvari u Državi funkcionišu na tom principu i nikom ništa.
MTV

#2362 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by MTV »

Kad smo kod prodaje brojeva, evo jednog od bisera

*095-6666666* HR TELEMACH ZLATNI BROJ TOP BROJEVI Hrvatski Tele 2 (49 999 KM)
https://olx.ba/artikal/64379216
Dzontra_Volta

#2363 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Dzontra_Volta »

Po meni nije ni legalno, ni fer, ni korektno...ali mnogo stvari u Državi funkcioniše na tom principu i nikom ništa.
Pa osim ako ti ne treba za firmu neki broj koji se lako pamti, ne vidim svrhu davanja više novca za start paket. Ionako niko više ne pamti i kuca brojeve kad nekog zove, nego samo klikne na ime u imeniku na mobitelu.
Ja se jedva sjetim mog kućnog broja, a imam ga 15-tak godina.
Mhmdblzvc17

#2364 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

Dzontra_Volta wrote: 09/10/2025 06:55

Pa osim ako ti ne treba za firmu neki broj koji se lako pamti, ne vidim svrhu davanja više novca za start paket. Ionako niko više ne pamti i kuca brojeve kad nekog zove, nego samo klikne na ime u imeniku na mobitelu.
Može se i u slobodnoj prodaji naći jako lijepih i pamtljivih brojeva, kupovao sam 2-3 broja, sva bila lako pamtljiva npr. 0671 034 017
nlt

#2365 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by nlt »

Kako ono ide za prenos broja iz bht
Nije pretplata
Treba neka potvrda
Sanjarko

#2366 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sanjarko »

nlt wrote: 09/10/2025 09:46 Kako ono ide za prenos broja iz bht
Nije pretplata
Treba neka potvrda
Kako znam ne treba ti nista ako imas pin i puk certifikat onaj kao kartica ako nemas treba ti potvrda i to dvoje od BH telekoma neka me neko ispravi ako grijesim.
Dzontra_Volta

#2367 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Dzontra_Volta »

Samo treba puk i serijski broj kartice.
grafit

#2368 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by grafit »

Mhmdblzvc17 wrote: 09/10/2025 08:51
Dzontra_Volta wrote: 09/10/2025 06:55

Može se i u slobodnoj prodaji naći jako lijepih i pamtljivih brojeva, kupovao sam 2-3 broja, sva bila lako pamtljiva npr. 0671 034 017
Tri od četri broja za članove porodice su bili kako se kaže "broj do broja".

Pitali smo prvo Novotel podršku pa su oni rekli da se u poslovnici mogu izabrati brojevi, odnosno numeracije koje su u tom trenutku njima dostupne.

Isto tako na trafikama su sve "raspar" brojevi i neće na svakoj trafici da traže brojeve, nego nude one koji su im prvi "na dohvat ruke".

Onda smo iz tog razloga posegnuli za OLX-om i najpovoljnija cijena je bila 22KM po broju...linkovi prema tom OLX shop-u su već postavljeni u predhodnim komentarima.

Sad su zvali uz Novotela u vezi toga pa sam im ja lično rekao da ne može ni pod razno biti slučajnost da se toliko brojeva sa "najboljim" numeracijama slučajno pojavilo isključivo u preprodaji po višestruko većim cijenama.

Redovna i normalna procedura bi išla otprilike ovako: Novotel zatraži od MTEL-a da mu dodijele blok brojeva, odnosno numeracije koje žele pustiti u prodaju. Zatim, nakon što dobiju odobrenje od MTEL-a, onda se šalje obavijest RAK-u.

Kada RAK potvrdi da je dopušteno korištenje, onda se svakoj kartici dodjeljuje serijski broj...itd

Na ovim navedenim Novotel Pre-Paid karticama koje smo kupili preko OLX-a u Februaru 2025 godine piše da krajnji rok za aktivaciju bio 31.12.2024 godine. Logično da preprodavac sa OLX-a nije mogao sam produžiti rok za aktivaciju dok ih ne proda, već je to urađeno u saradnji sa Novotelom.

Neka pokrenu internu istragu pa da utvrde kako njihovi "Premium" brojevi završavaju na crnom tržištu.

Ja ako ikad ponovo nađem na OLX-u ova ista dva broja (plaćena po 22KM) a izbrisana od strane Novotela u prošlom mjesecu, navodno zbog isteka 150 dana roka u kojem je moguće izvršiti dopunu da bi se broj nastavio koristiti (Novotel traži uplatu 20KM po broju za njihovu ponovnu reaktivaciju), podnijet ću Krivične prijave nadležnim službama i obratiti se medijima.
Mehemed
Vozim: automobil

#2369 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mehemed »

Jedan speedtest od danas.
Danas u Lukavici, gledam antenu i ubjeđen sam da je Mtelova, teško može biti nečija drugo u Lukavici.
Provjerim na "Network Cell Info", kad ono Band 3, signal jačine -64dBm i odradim speedtest.

Image
Najviše sam izmjerio 161/95.1 u Mostaru na Band 3, dolje manje opterećenje

A ovdje u Sarajevu imam Band 20 sa -78dBm i izmjerim do nekih 5-6 Mbita download i 10-15Mbita upload, a često bude i manje od toga...
Sakazulu

#2370 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sakazulu »

Da u Lukavici su samo mTel antene, ovi ostali satelitom pokrivaju Lukavicu!
MTV

#2371 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by MTV »

Nedavno sam pisao kako mi ne dolazi verifikacijski kod od googla kako prenesoh eronetov broj u novotel a kod sasvim normalno dolazi na THT broj.

neraaaa

#2372 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by neraaaa »

Sakazulu wrote: 12/10/2025 20:10 Da u Lukavici su samo mTel antene, ovi ostali satelitom pokrivaju Lukavicu!
Nadam se da si sarkastičan :-D
Mehemed
Vozim: automobil

#2373 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mehemed »

I ne treba, postave antenu na Dobrinju i pokriju cijelu Lukavicu.
bogata_sirotinja

#2374 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by bogata_sirotinja »

Novotel opet nudi DUPLE GB na mreža PLUS/PREMIUM, mreža PLUS NET/PREMIUM NET i DUO mreža PLUS/PREMIUM tarife. Oni da imaju poslovnice u RS odnosno, da su samostalan igrač, imali bi rapidan skok korisnika.
Ali dobro, neka ih, neka nam što duže ovako budu darežljivi...
zippoo87

#2375 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by zippoo87 »

Evo danas sam prvi put dozivio da na Novotelu nestane mreze skroz i to u selu Gnojnica,izmedju Gracanice i Lukavca. Ali gore sam usao skroz u selo,kod dzamije i prvo je bilo H+ i jedna crtica a onda je nestala mreza skroz. TO je gore malo u sumi i ispod nekog brda...tako da eto,otkrio sam i sluzbeno da ima mrtvih uglova za Novotel mrezu. :lol:
Na magistrali uredno radi.
Post Reply