Pa ako se može bez ikakve sumnje odrediti identitet osobe na snimku, onda je jasno šta radi. Postoje zakoni koji određuju kako se smiju obrađivati takvi podaci na legalan način.moimoi wrote: ↑06/10/2025 20:22Sta nadzorna kamera moze vidjeti? Ti bacas smece u kesi.Osmi Socrates wrote: ↑06/10/2025 20:15 Ne znam onda šta spriječava vlasnika da postavi nadzornu kameru. Jedino što dodatno treba uraditi je staviti obavještenje da se ulazi u prostor koji je pod video nadzorom.
Prica mi je malo nategnuta.
Znaju doci kazne, direktno, kada ljudi u smece koje nije sortirano (a ne placaju dodatno da ne moraju sortirati smece.. jer i to mozes)ubace tipa racun ili paket pa se vidi ime i prezime. Toga ima.. ti plate kaznu.
Između ostalog, pregledavanje snimka da bi utvrdio ko krši neke pravila ili zakone na privatnom vlasništvu je obrada ličnih podataka. Svaka kompanija ili privatni vlasnik mora voditi računa o tome.
Ali, mi raspravljamo da li je legalno postaviti video nadzor nad privatnim vlasništvom bez suglasnosti (u ovom slučaju stanara). To je legalno. Ako postaviš obavijest da ih snimaš, ne kršiš nijedan zakon. Jedini izuzetak su prostorije u kojim ljudi mogu očekivati potpunu privatnost, tipa WC ili slično. To je nezakonito, i zakoni su veoma oštri po tom pitanju u svim zapadnim zemljama.