Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

jeza u ledja wrote: 05/10/2025 23:10 U Evropi ne postoji nista slicno americkom Zapadu. Sam Texas recimo istocno od Hill Country pa sve do El Pasa, ili Santa Fea u NM, nigdje nista, uz par izuzetaka.

Zadjes na neki regionalni put, bukvalno se mozes voziti cijeli rezervoar da nijedne benzinske i nijedne duse ne vidis. Na radiju samo jedna, krscanska stanica. Jos u doba kad nije bilo navigacije i smartphonea i vozis na osnovu auto karte :)
Pa onda prodjes kroz neko mjesto gdje je sahranjen Billy the Kid, pa neko mjesto nazvano po kvizu. :lol:

Dole Big Bend je isto fantastican, mozes se satima i satima voziti kroz potpunu pustaru i onda naidjes na ogromne stjencuge i klisuru. Tamo ima gradica koji su bukvalno ko iz filmova. Da odes i izgubis se, sakrijes. Ono, limena baraka sa satelitskom antenom, rdjavim pickupom i privezanim konjima. Bukvalno takva mjesta.

E to i jos mnogo drugih regija po americkom Zapadu, takvo nesto ne postoji u Evropi.
Ovo me fascinira u toj vasoj AmeriKi, neki dijelovi i dalje u 16tom stoljecu :-D
Neki dan naleti na tekst o gradu Cape Coral. Zanimkjivo pravo, zivot u camcu i na vodi
dr_Evil

#29477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 05/10/2025 18:15
Rugafet wrote: 05/10/2025 13:02
jeza u ledja wrote: 05/10/2025 04:46

Zivi i 20 miliona u Daki u Bangladesu, cega je to primjer.

Da, to da bi se ti preselio tamo je smijesno, jer po svom opusu na forumu opisujes sebe kao bezlicnu konzumerantsku i materijalisticku ispraznu ljusturu kojoj je vrh zivljenja jeftin rostilj i pivka na bazenu.
Zemljače ne znam kakve ti probleme imaš. Opusti se. Samo ćaskamo. To šta ja pišem vjerujem da ni na kakav način tebe ne ugrožava. Da li su roštilj i bazen za mene vrh ne znam kakve veze to sa tobom ima? Pretpostavljam da tu gdje ti živiš je najbolje mjesto na planeti, tvoj posao je najbolji, tvoji “vrhovi” su najvažniji Itd itd, svi ostali griješe i nemaju pojma o životu.
Zasto bi me tvoji postovi "ugrozavali"? :-) Tvoj rostilj i tvoj bazen nikakve veze sa mnom nema, ali ti ga ovdje redovno spominjes i samim tim izlazes komentarima, i ti mi ovdje odgovaras i onda jos bahato liku, koji je vjerovatno duze u Americi od tebe, pises da nikad u Americi nije ni bio.

Ja ne zivim na najboljem mjestu na planeti, nit sam to spominjao. Kao sto nisam spominjao ni mjesto gdje ti zivis, sigurno ne u negativnom kontekstu. Spominjao sam Houston, na sta si se ti dalje nakacio.
Ko su to "svi ostali"? Ne obracam se "svim ostalim", vec tebi. Ovdje su se na temu u Houstonu javila ukupno 3 covjeka iz Amerike, a ti si jedini koji si poletio da ga branis. Koji su to onda "svi ostali"? Ti i ko jos?

Pricas o prdjenju niz vjetar, rostilju i pivi kao najvecim civilizacijskim dostignucima kojima tezis.
Zamalo se odselih u Houston, davne 2015-e. Bio sam poslom jedan kraci period. Impresivno je bilo. Brzo sam shvatio da ne pripadam tamo pa vracaj se majci u Europu :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 06/10/2025 08:57
jeza u ledja wrote: 05/10/2025 23:10 U Evropi ne postoji nista slicno americkom Zapadu. Sam Texas recimo istocno od Hill Country pa sve do El Pasa, ili Santa Fea u NM, nigdje nista, uz par izuzetaka.

Zadjes na neki regionalni put, bukvalno se mozes voziti cijeli rezervoar da nijedne benzinske i nijedne duse ne vidis. Na radiju samo jedna, krscanska stanica. Jos u doba kad nije bilo navigacije i smartphonea i vozis na osnovu auto karte :)
Pa onda prodjes kroz neko mjesto gdje je sahranjen Billy the Kid, pa neko mjesto nazvano po kvizu. :lol:

Dole Big Bend je isto fantastican, mozes se satima i satima voziti kroz potpunu pustaru i onda naidjes na ogromne stjencuge i klisuru. Tamo ima gradica koji su bukvalno ko iz filmova. Da odes i izgubis se, sakrijes. Ono, limena baraka sa satelitskom antenom, rdjavim pickupom i privezanim konjima. Bukvalno takva mjesta.

E to i jos mnogo drugih regija po americkom Zapadu, takvo nesto ne postoji u Evropi.
Ovo me fascinira u toj vasoj AmeriKi, neki dijelovi i dalje u 16tom stoljecu :-D
Neki dan naleti na tekst o gradu Cape Coral. Zanimkjivo pravo, zivot u camcu i na vodi
Da i meni je ovo fascinantno. Plus Aljaska.
Osmi Socrates

#29479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Aljaska je moderno civilizacijsko društveno dostignuće za Nunavut.
Bodkin

#29480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Znaci zaostala zemlja treceg svijeta. Vidjao sam ja to i po africi :D
detroit-mercy

#29481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Osmi Socrates wrote: 05/10/2025 21:35 Dell City je neozbiljno spominjati u bilo kakvom kontekstu. Nisam bio, ali tamo živi 250 ljudi. :lol: U zadnjih 50 or so godina nije ih bilo više od 600.

Ako ćemo pričati na ovoj diskusiji sa argumentima, moramo biti ozbiljniji.

Meni se kao rupa učinio Gary, Indiana, kad smo jednom zalutali tamo i ušli u questionable situaciju. :lol:

Inače rodni grad Michael Jacksona.
Gary, Indana, godinama proglasavan za najgori grad u USA. Za njega je Flint MI, Monte Carlo :mrgreen:.
jeza u ledja

#29482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ma proguglo bolan. :wink:
jeza u ledja

#29483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ha, pa nije bas 16.-o stoljece, imaju Amishi i Menoniti, oni su kao 19-o stoljece :D. Mene vise fascinira kako ima pustahija gdje nema civilizacije. U Evropi nikad nisi daleko od toga.
elcaliente

#29484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

jeza u ledja wrote: 06/10/2025 15:53

Ha, pa nije bas 16.-o stoljece, imaju Amishi i Menoniti, oni su kao 19-o stoljece :D. Mene vise fascinira kako ima pustahija gdje nema civilizacije. U Evropi nikad nisi daleko od toga.
Pa zato sto je Evropa prenapuceni mali kontinent.
Sjeverna Amerika je dva i pol veca od Evrope.
I naravno da postoje predjeli koji su nenaseljivi.

Mada i u Rusiji imas puno tih predjela, gdje mozes danima putovati a da ne vidis covjeka.
Ozimician

#29485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Naletjeh na ovaj doživljaj jednog našeg iseljenika u Njemačku:
Živim u zgradi u Bavarskoj, u kojoj ima svega — od Bosanaca i Srba, do Turaka, Hrvata, Albanaca i jedne bake Njemice koja zna reći „dobar dan“ i „rakija“. Sve bi bilo idealno da nismo dobili kaznu od 2.500 eura zbog pogrešnog odvajanja smeća. Da, dobro čitate — dvije i po hiljade, jer je neko ubacio plastičnu bocu u bio kantu. I sad, naravno, niko nije kriv.

Sastanak stanara ličio je na sjednicu Ujedinjenih nacija. Svako priča na svom jeziku, svi se slažu da je sistem nepravedan, ali niko ne zna gdje ide staklo od ajvara. Jedan Turčin tvrdi da je plastika isto što i papir „ako je tanka“, jedan naš čovjek kaže da „smeće nema naciju“, a komšija iz Srbije objašnjava kako je sve to „njihova taktika da nas oderu“. Gazda zgrade donio papir sa objašnjenjem boja kanti — Gelb, Braun, Blau — ali mi smo to shvatili kao kviz.

Onda je stiglo pismo od suda. U njemu piše da će se održati ročište jer niko nije htio da plati kaznu. U trenutku sam osjetio onu poznatu balkansku paniku: „Ma nisam ja, nego komšija na drugom spratu.“ A komšija s trećeg odmah kaže: „To su sigurno ovi novi iz Bosne, oni još ne znaju sistem.“ A ja sjedim i gledam u onu kantu, kao da ću u njoj naći odgovor na pitanje života.

Najgore je što niko ne zna ko je ubacio šta. Svi zaklinju se u djecu, u pasulj, u Allaha, da nisu oni. Jedan Hrvat čak iznio dokaz – sliku svoje kese sa ispravno razvrstanim smećem, kao da je diplomirao ekologiju. Turčin predlaže da se kazna podijeli na sve stanare, Bosanac kaže: „Neću da plaćam tuđe plastike“, a Njemica uzdahne i kaže: „In Deutschland gibt es Ordnung“ – a mi svi u glas: „Znaaaamo!“

Sad se svi bojimo bacati smeće. Ljudi drže kese u stanu po tri dana jer više ne znaju gdje šta ide. Ja sam sinoć pola sata gledao u praznu jogurt čašu i guglao: „Ide li jogurt čaša u žutu ili plavu kantu ako ima poklopac od aluminija?“ Nikad nisam osjećao toliku egzistencijalnu krizu zbog plastike.
Sutra idemo na sud, i iskreno, ne znam šta da kažem. Ako pitaju ko je bacio pogrešno smeće, vjerovatno ćemo svi reći: „Nismo sigurni, ali vjerujemo da nije niko iz naše familije.“ Neko će vjerovatno pokušati objasniti sudiji da kod nas kući sve ide u istu kantu i da nam je to „u krvi“. Ali, eto, sad nam je u krvi i kazna.

I dok čekam ishod, razmišljam – možda nas ovaj sud i spasi. Možda će nam objasniti bolje nego svi plakati u zgradi gdje ide plastika, a gdje papir. A ako ništa drugo, bar ćemo naučiti da u Njemačkoj i smeće ima zakon.
Didier

#29486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

I bez ikakvog dokaza ide kazna. A realno je mogao biti bilo ko s ulice.

Nema odvratnije zemlje.
elcaliente

#29487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 06/10/2025 18:23 Naletjeh na ovaj doživljaj jednog našeg iseljenika u Njemačku:
Živim u zgradi u Bavarskoj, u kojoj ima svega — od Bosanaca i Srba, do Turaka, Hrvata, Albanaca i jedne bake Njemice koja zna reći „dobar dan“ i „rakija“. Sve bi bilo idealno da nismo dobili kaznu od 2.500 eura zbog pogrešnog odvajanja smeća. Da, dobro čitate — dvije i po hiljade, jer je neko ubacio plastičnu bocu u bio kantu. I sad, naravno, niko nije kriv.

Sastanak stanara ličio je na sjednicu Ujedinjenih nacija. Svako priča na svom jeziku, svi se slažu da je sistem nepravedan, ali niko ne zna gdje ide staklo od ajvara. Jedan Turčin tvrdi da je plastika isto što i papir „ako je tanka“, jedan naš čovjek kaže da „smeće nema naciju“, a komšija iz Srbije objašnjava kako je sve to „njihova taktika da nas oderu“. Gazda zgrade donio papir sa objašnjenjem boja kanti — Gelb, Braun, Blau — ali mi smo to shvatili kao kviz.

Onda je stiglo pismo od suda. U njemu piše da će se održati ročište jer niko nije htio da plati kaznu. U trenutku sam osjetio onu poznatu balkansku paniku: „Ma nisam ja, nego komšija na drugom spratu.“ A komšija s trećeg odmah kaže: „To su sigurno ovi novi iz Bosne, oni još ne znaju sistem.“ A ja sjedim i gledam u onu kantu, kao da ću u njoj naći odgovor na pitanje života.

Najgore je što niko ne zna ko je ubacio šta. Svi zaklinju se u djecu, u pasulj, u Allaha, da nisu oni. Jedan Hrvat čak iznio dokaz – sliku svoje kese sa ispravno razvrstanim smećem, kao da je diplomirao ekologiju. Turčin predlaže da se kazna podijeli na sve stanare, Bosanac kaže: „Neću da plaćam tuđe plastike“, a Njemica uzdahne i kaže: „In Deutschland gibt es Ordnung“ – a mi svi u glas: „Znaaaamo!“

Sad se svi bojimo bacati smeće. Ljudi drže kese u stanu po tri dana jer više ne znaju gdje šta ide. Ja sam sinoć pola sata gledao u praznu jogurt čašu i guglao: „Ide li jogurt čaša u žutu ili plavu kantu ako ima poklopac od aluminija?“ Nikad nisam osjećao toliku egzistencijalnu krizu zbog plastike.
Sutra idemo na sud, i iskreno, ne znam šta da kažem. Ako pitaju ko je bacio pogrešno smeće, vjerovatno ćemo svi reći: „Nismo sigurni, ali vjerujemo da nije niko iz naše familije.“ Neko će vjerovatno pokušati objasniti sudiji da kod nas kući sve ide u istu kantu i da nam je to „u krvi“. Ali, eto, sad nam je u krvi i kazna.

I dok čekam ishod, razmišljam – možda nas ovaj sud i spasi. Možda će nam objasniti bolje nego svi plakati u zgradi gdje ide plastika, a gdje papir. A ako ništa drugo, bar ćemo naučiti da u Njemačkoj i smeće ima zakon.
Jel ko covjeku rekao da odvoji poklopac od case od jogurta, sa ne duma tri dana kao da je znanost o raketama.
Ozimician

#29488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 06/10/2025 19:03
Jel ko covjeku rekao da odvoji poklopac od case od jogurta, sa ne duma tri dana kao da je znanost o raketama.
Ovdje je veći problem što će taj čovjek najvjerovatnije platiti kaznu za djelo koje nije učinio.
elcaliente

#29489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Didier wrote: 06/10/2025 18:59 I bez ikakvog dokaza ide kazna. A realno je mogao biti bilo ko s ulice.

Nema odvratnije zemlje.
Pa ako je zakljucano onda je 95 posto neko od njih.
Nije mi jasan taj princip u toj zgradi mi redovno dobivamo te kazne ali to placamo zajedno preko troskova odrzavanja jednom godisnje.
Ozimician

#29490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 06/10/2025 19:05
Didier wrote: 06/10/2025 18:59 I bez ikakvog dokaza ide kazna. A realno je mogao biti bilo ko s ulice.

Nema odvratnije zemlje.
Nije mi jasan taj princip u toj zgradi mi redovno dobivamo te kazne ali to placamo zajedno preko troskova odrzavanja jednom godisnje.
I tebi je to OK?
elcaliente

#29491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 06/10/2025 19:05
elcaliente wrote: 06/10/2025 19:03
Ovdje je veći problem što će taj čovjek najvjerovatnije platiti kaznu za djelo koje nije učinio.
Pa zivi u zajednistvu, neka se utale.

Kao sto sam rekao ne konstam princip, mi ih dobijamo redovno od npr neko rasklopio stolicu i bacio je u veliku kantu do pretrpana kanta ili bacili puni plastike i papira u kantu koja nije za to.
Vlasnik zgrade plati i na kraju godine obracuna svima nama.
elcaliente

#29492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 06/10/2025 19:06

Nema odvratnije zemlje.
I tebi je to OK?
Pa kako bi bilo ok drugacije? Da svako skenira smece?
Neko od nas je to uradio, kao zajednica moramo platiti, podjelimo troskove i sta ces sad. Hocemo li se tuziti i cinkariti komsije radi 200 eur?
tokio25

#29493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

pa nije to 200 eura ako dobivate redovno kazne
to je vjerovatno svaki put 200 eura
i znaci ja bacim stolicu ili sta vec umjesto da platim odvoz 50 eura karikiram platim 200 podjeljeno na broj komsija koji je lupam 10 i dakle platim 20 eura odvoz

ps. da se ogradim ne stanujem u de pa tako ne znam taj sistem i koliko su kazne i kako sve to regulise itd
jeza u ledja

#29494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

elcaliente wrote: 06/10/2025 17:03
jeza u ledja wrote: 06/10/2025 15:53
Pa zato sto je Evropa prenapuceni mali kontinent.
Sjeverna Amerika je dva i pol veca od Evrope.
I naravno da postoje predjeli koji su nenaseljivi.

Mada i u Rusiji imas puno tih predjela, gdje mozes danima putovati a da ne vidis covjeka.
Ne spominjemo Kanadu ovdje vec samo SAD, koja je otprilike velicine kao Evropa (nesto manja od Evrope).
A ako izuzmemo Rusiju i ako izuzmemo Aljasku i Havaje, Evropa je negdje cirka 3/4 velicine tzv "lower 48" drzava.

Ne racunajuci americki "Divlji Zapad" mnoge drzave uglavnom imaju poprilicno normalnu naseljenost, usporedivu sa Evropom. Recimo 20-ak americkih drzava ima guscu naseljenost od BiH, a najgusce naseljena drzava u Americi je iznad Nizozemske, koja je najgusce naseljena u Evropi.

No ja ovdje govorim o americkom Zapadu, a takvog neceg nema na evropskom kontintentu uopste. Vise kao o turistickoj opciji (ili opciji za pobjec od civilizacije :skoljka: )

Nije ono da izmisljam toplu vodu, ali eto caskamo.
Last edited by jeza u ledja on 06/10/2025 19:15, edited 1 time in total.
Ozimician

#29495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Naravno da neću, jer to nije moj posao, nek radi onaj ko to naplaćuje, isto tako sam protivnik bilo kakvog "kolektivnog kažnjavanja" , a ti godišnji obračuni troškova su tek teški kriminal. Dobiješ u septembru/oktobru naredne godine obračun troškova za prošlu godinu i uglavnom doplaćuješ nešto. :run:
elcaliente

#29496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

tokio25 wrote: 06/10/2025 19:12 pa nije to 200 eura ako dobivate redovno kazne
i znaci ja bacim stolicu ili sta vec umjesto da platim odvoz 50 eura karikiram platim 200 podjeljeno na broj komsija koji je lupam 10 i dakle platim 20 eura odvoz

ps. da se ogradim ne stanujem u de pa tako ne znam taj sistem i koliko su kazne i kako sve to regulise itd
Ma kada se na godisnje nivou podjeli po nama to je max 300 eur, mi smo velika zgrada.
Ugl nije nesto to za zivcirati se, to je normalno kada zivis i zgradama.
Ima ljudi koji jednostano ne paze.Tesko je ako imas inznjere i doktore u zgradi iz arapskih zemalja i Afghanistana.
elcaliente

#29497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 06/10/2025 19:15 Naravno da neću, jer to nije moj posao, nek radi onaj ko to naplaćuje, isto tako sam protivnik bilo kakvog "kolektivnog kažnjavanja" , a ti godišnji obračuni troškova su tek teški kriminal. Dobiješ u septembru/oktobru naredne godine obračun troškova za prošlu godinu i uglavnom doplaćuješ nešto. :run:
Pa ono to i rade, postavilo su kante, objasnili ti gdje sga bacas, stavili pod kljuc i od tog trenutka odgovornost prelazi na one koji tu odlazu odpad.
Pravno je sve ispravno.
tokio25

#29498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

elcaliente wrote: 06/10/2025 19:16
tokio25 wrote: 06/10/2025 19:12 pa nije to 200 eura ako dobivate redovno kazne

Ma kada se na godisnje nivou podjeli po nama to je max 300 eur, mi smo velika zgrada.
Ugl nije nesto to za zivcirati se, to je normalno kada zivis i zgradama.
Ima ljudi koji jednostano ne paze.Tesko je ako imas inznjere i doktore u zgradi iz arapskih zemalja i Afghanistana.
ali zasto da ja placam tih 300 eura ako ne bacam to smece?
zasto ne bih svake godine kupio ne znam neki mobitel lupam ili rucak u restoranu umjesto tog troska za nista

naravno drugo je ako ti isto bacas pa ti to 300 dodje manje nego trosak koji bi platio da se odvuce kabasti otpad npr
Ozimician

#29499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 06/10/2025 19:19
Ozimician wrote: 06/10/2025 19:15 Naravno da neću, jer to nije moj posao, nek radi onaj ko to naplaćuje, isto tako sam protivnik bilo kakvog "kolektivnog kažnjavanja" , a ti godišnji obračuni troškova su tek teški kriminal. Dobiješ u septembru/oktobru naredne godine obračun troškova za prošlu godinu i uglavnom doplaćuješ nešto. :run:
Pa ono to i rade, postavilo su kante, objasnili ti gdje sga bacas, stavili pod kljuc i od tog trenutka odgovornost prelazi na one koji tu odlazu odpad.
Pravno je sve ispravno.
Ah joj svašta nešto je u Njemačkoj bilo pravno ispravno, ako ćemo se time voditi. :-)

Mislim, evo ovaj lik iz primjera, znači lik mora uzeti dan slobodno, ići na sud, doživljavati stresove nepotrebno, platiti kaznu - a ni luk jeo ni luk mirisao. Zbog fucking ubačene plastične flaše u kantu za bio otpad. :run:
Last edited by Ozimician on 06/10/2025 19:24, edited 1 time in total.
Didier

#29500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Nema odvratnije zemlje.
Nikad nećemo saznati ko je. Niti saznati da je stvarno bilo tako.

Ali ima i većeg poreza na budale tamo, ovo je smiješan primjer.
Post Reply