Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
swanfilter

#10376 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

elcaliente wrote: 05/10/2025 17:11 Sto hajpaju na sve strane ovu seriju Red Alert imam osjecaj da je na milion kanala svjetska premijera 7. 10.
Izgleda da je Paramount ulozio ogromne novce.
To kao vec snimljeno nesto u vezi 7.10.?

Inace, kako im je propaganda osnova svega, bice zanimljivo pratiti u vezi posjecenosti u kinodvoranama ...
BiBi911

#10377 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by BiBi911 »

swanfilter wrote: 05/10/2025 17:23
elcaliente wrote: 05/10/2025 17:11 Sto hajpaju na sve strane ovu seriju Red Alert imam osjecaj da je na milion kanala svjetska premijera 7. 10.

Inace, kako im je propaganda osnova svega, bice zanimljivo pratiti u vezi posjecenosti u kinodvoranama ...

Sto je propaganda, ljudi snimili Film kako su ih teroristi napali.
elcaliente

#10378 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by elcaliente »

:run:

Paramount izdaje, producenti od Pulp Fictiona i Kill Billa radili seriju.
Kazu da ce biti hit na streaming portalima.
banjaluka078

#10379 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Iskreno, čudi me da nisu do sada ništa napravili, već u prvih pola godina od 07.10., dok je svijet bio uz njih bez postavljanja pitanja.

Zanima me hoće li prikazati beskonačno kašnjenje njihove vojske ili žrtvovanje svojih civila.

Vidim da su neki od filmaša koji su ovo pravili radili i na Our Boys, tu baš i nisu uljepšavali izraelsku stranu.
elcaliente

#10380 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by elcaliente »

Sada Palestinci trebaju snimiti nesto svoje pa baciti na Netflix.
alijagoro

#10381 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

alijagoro

#10382 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Sigurno je radi toga :-) :lol:
swanfilter

#10383 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

BiBi911 wrote: 05/10/2025 17:31

Nije sporan film sam po sebi. Neka ga. Nego, bice zanimljivo o baratanju brojevima ubijenih tog dana. Odnosno, da li ce kroz film i dalje poturati 1200+ ubijenih od strane Hamasa, mada je davnih dana dokazano da je to daleko od istine.

Isto tako, da li cemo saznati zasto je IDF u tolikoj mjeri zakazao bas tog dana. I valjda praznik ne bude glavni argument. Jer to je porazno za drzavu koja je utemeljena na vojnoj doktrini ...
Tyke

#10384 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Tyke »

hilmija frlj wrote: 04/10/2025 23:44 Tema se usmrdila, da nije kakvo govedo ovuda prošlo
Uz cvarke i jeftino vino se sad vjerovatno slavi genocid medj' nasim drzavljanima pojedinim. Nema veze sto cak i odvratni Zapad protestvuje jer pored ociju nije slijep, nadje nas pojedinac opravdanje i velica snagu Izraela koja ovdje treba biti ne sekundarna, nego cak tercijarna.

Sta kazu, Izrael svaki rat dobio, a oruzje pristize sa svih strana svijeta, a zahvaljujuci Americi im se niko ne smije suprotstaviti u vecim razmjerama.
swanfilter

#10385 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

elcaliente wrote: 05/10/2025 17:44 Sada Palestinci trebaju snimiti nesto svoje pa baciti na Netflix.
Al za razliku od ovog olosa, krenuti od Bujrima sa kojim su docekali Jevreje 1948, pa do dana danasnjeg. Sa posebnim osvrtom na Nakbu.

Proslo je vremena do 7.10. ...
mehoxy

#10386 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by mehoxy »

alijagoro wrote: 05/10/2025 17:52
Mozda je lako meni palamuditi kad ne bombarduju mene, ali ja nikako ne mogu zamisliti kako je ovo dobra ideja.
alijagoro

#10387 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

mehoxy wrote: 05/10/2025 18:52
Mozda je lako meni palamuditi kad ne bombarduju mene, ali ja nikako ne mogu zamisliti kako je ovo dobra ideja.
Vjerovatno se vode onom,ako nemas nikakvih ideja,onda i losa ideja zvuci dobro,mada i nemaju nekih opcija,niti neke podrske bilo koga,jedino su Huti ostali
mehoxy

#10388 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by mehoxy »

alijagoro wrote: 05/10/2025 18:57
Vjerovatno se vode onom,ako nemas nikakvih ideja,onda i losa ideja zvuci dobro,mada i nemaju nekih opcija,niti neke podrske bilo koga,jedino su Huti ostali
Svakom je jasno da ce oni njih nastaviti ubijati predali oni oruzje ili ne. Samo sto onda vise nece imati nacina da im nanose bilo kakve gubitke.
Valjda smo naucili tu lekciju u ovom nasem ratu.
SmokingMan

#10389 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Bila je mirna šetnja, mogli ste danas vaistinu sa kolonom maširati od Sebilja do Katedrale Srca Isusova.
swanfilter

#10390 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

Nema tu Hamasa. Docekace ih sudbina ZO vrlo brzo.

Kao sto se desavalo godinama i decenijama prije 7.10., brzo ce svijet na sve zaboraviti. A sjeckanje i seciranje onog sta je ostalo od Palestine i Palestinaca nastavice se u tisini.

Dok se prica o Gazi, o ZO i desavanjima tamo niko jedne rijeci. Ista ta ZO prolazi kroz torturu kao i Gaza. Tlacenje, otimacina i progon Palestinaca dok ih kao i u Gazi ne nagomilaju u jednan prenapucen tor ovaca.

Neka mi neko navede jednu i jedinu razliku između Gaze i ZO sto se tretmana Izraela do istih tice.

Nema je. A Hamas u Gazi im je pokrice za sve ...
Point.

#10391 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Point. »

BiBi911 wrote: 05/10/2025 17:31

Hoće li biti i scena gdje znaju za napad i puštaju da se desi da bi imali razlog da ravnaju Gazu i genocidišu njeno civilno stanovništvo?
alijagoro

#10392 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

swanfilter wrote: 05/10/2025 19:13

Kao sto se desavalo godinama i decenijama prije 7.10., brzo ce svijet na sve zaboraviti. A sjeckanje i seciranje onog sta je ostalo od Palestine i Palestinaca nastavice se u tisini.

Dok se prica o Gazi, o ZO i desavanjima tamo niko jedne rijeci. Ista ta ZO prolazi kroz torturu kao i Gaza. Tlacenje, otimacina i progon Palestinaca dok ih kao i u Gazi ne nagomilaju u jednan prenapucen tor ovaca.

Neka mi neko navede jednu i jedinu razliku između Gaze i ZO sto se tretmana Izraela do istih tice.

Na zapadnoj obali haman ih je vise ubijeno, nakon sto su predali oruzje,nego prije toga
swanfilter

#10393 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

alijagoro wrote: 05/10/2025 19:21

Na zapadnoj obali haman ih je vise ubijeno, nakon sto su predali oruzje,nego prije toga
Tamo se desavaju etnicko ciscenje i genocid decenijama. A Abas samo o Hamasu kao jedinom odgovornom za golgotu Palestinaca u dvije preostale enklave prica.

Onog Abasa, uhljupa i obicnog psa uopste ne zanimaju Palestinci u dvije preostale enklave. Proziva Hamas jer mu je samo vlast bitna. Jer se boji da ce njegovu korumpiranu, kriminalnu kliku narod bacati kroz prozor kao i u Gazi.

Ja onom Abasu zelim jos 50 godina vlasti. Da on sam biljezi hronologiju događaja....
alijagoro

#10394 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

swanfilter wrote: 05/10/2025 19:46
alijagoro wrote: 05/10/2025 19:21

Tamo se desavaju etnicko ciscenje i genocid decenijama. A Abas samo o Hamasu kao jedinom odgovornom za golgotu Palestinaca u dvije preostale enklave prica.

Onog Abasa, uhljupa i obicnog psa uopste ne zanimaju Palestinci u dvije preostale enklave. Proziva Hamas jer mu je samo vlast bitna. Jer se boji da ce njegovu korumpiranu, kriminalnu kliku narod bacati kroz prozor kao i u Gazi.

Ja onom Abasu zelim jos 50 godina vlasti. Da on sam biljezi hronologiju događaja....
Umjesto da organizuje makar proteste u toku genocida u Gazi,ipak je to jedan narod,on skuplja politicke poene.
alijagoro

#10395 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

banjaluka078

#10396 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

.............

Glavne komponente Trumpova plana u 20 točaka već se dugo smatraju ključnim elementima svakog dogovora, piše WSJ. Hamas mora osloboditi taoce i odreći se vlasti; Izrael mora povući vojsku; arapske međunarodne snage trebaju preuzeti sigurnost u Gazi; a palestinski tehnokrati trebaju upravljati enklavom. No, mjesecima su različiti i suprotstavljeni interesi onemogućavali napredak. Hamas nije želio osloboditi preostale taoce bez zajamčenog kraja rata. Izrael nije bio spreman u potpunosti napustiti Gazu dok Hamas ne bude neutraliziran. Arapske vlade oklijevale su poslati snage jer nisu htjele izgledati kao okupatori koji djeluju u interesu Izraela, te su tražile čvrsto obećanje o osnivanju palestinske države prije nego što se uključe.

Ti su izazovi doveli do niza frustrirajućih sastanaka tijekom proljeća i ljeta, na kojima su se pregovarači neprestano kretali između ideje sveobuhvatnog sporazuma o okončanju rata i, s druge strane, ograničenog dogovora o oslobađanju talaca u zamjenu za privremeni prekid vatre. Napredak nije ostvaren ni na jednoj od tih dviju fronti. Netanyahu je zauzeo čvrst stav u pregovorima, zahtijevajući bezuvjetnu kapitulaciju Hamasa i preusmjerio fokus na rješavanje sukoba vojnim putem umjesto diplomacijom. U međuvremenu, međunarodna zabrinutost zbog rata sve je više rasla. Izraelska dvomjesečna blokada humanitarne pomoći u proljeće dovela je Gazu na rub gladi. Broj poginulih u ratu, prema podacima palestinskog zdravstvenog sustava, premašio je 60.000, iako nije objavljeno koliko je među njima bilo boraca.

Izrael je potom ublažio ograničenja za dopremu hrane, ali je ubrzo najavio veliku ofenzivu na Gazu. Njemačka, vjerni saveznik, obustavila je isporuku oružja kao odgovor, a niz zapadnih vlada najavio je da će priznati palestinsku državu na zasjedanju Opće skupštine UN-a krajem rujna. Izrael je odgovorio signalizirajući da bi mogao anektirati Zapadnu obalu, koja predstavlja srž svake buduće palestinske države. To je bila crvena linija za arapske vlade. Ujedinjeni Arapski Emirati, ključni potpisnik Abrahamskih sporazuma, javno su upozorili da bi takav potez mogao ugroziti Trumpovo najvažnije vanjskopolitičko postignuće.

Tada se dogodio napad na Dohu. Bijela kuća je objavila da je Trump za napad doznao od američke vojske, koja je od Izraela dobila nejasnu najavu, a stvarnu metu Dohu identificirala je tek nakon što su sateliti zabilježili lansiranje projektila. Predsjednik je naredio Witkoffu da upozori Katar, ali je upozorenje stiglo tek nakon što su rakete pogodile cilj. Witkoff se s Ronom Dermerom, Netanyahuovim pouzdanikom, i Kushnerom u svom domu u Miamiju sastao samo nekoliko dana prije napada kako bi razradili uvjete mirovnog sporazuma, piše WSJ. Izraelski dužnosnik tom prilikom nije spomenuo ništa o nadolazećem napadu. Witkoff i Kushner bili su uvrijeđeni zbog napada i toga. "Ovo nije ponašanje prijatelja", rekao je Witkoff kasnije Dermeru. Trump, koji je zbog vijesti navodno proključao, bio je još manje suzdržan. "J*** me", rekao je o Netanyahuu, prenosi WSJ tvrdnje dužnosnika koji su navodno čuli komentar. Američki partneri iz Perzijskog zaljeva također su bili bijesni, a arapski konsenzus koji se iznenada formirao iznenadio je i Bijelu kuću i Netanyahua. Katar, poput mnogih država Zaljeva, bogat je, ali malen i oslanja se na SAD za sigurnosnu zaštitu. Napad nije samo poremetio pregovore, nego je uzdrmao regionalni osjećaj sigurnosti i povjerenje u američku zaštitu.

Katar je prekinuo sve komunikacije s Izraelom, uključujući razmjenu obavještajnih podataka, i zatražio ispriku prije nego što se vrati za pregovarački stol. Katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman al-Thani otputovao je u Washington na sastanak s potpredsjednikom J. D. Vanceom i državnim tajnikom Marcom Rubiom. Te večeri pridružio se Trumpu i Witkoffu na večeri u Trump Toweru u New Yorku. Amerikanci su tada, kako je rekao jedan visoki dužnosnik administracije, bili u kriznom modu. Trump je uvjeravao katarskog čelnika da SAD nije imao nikakve veze s izraelskim napadom. Washington će raditi na tome da se nešto slično više nikada ne ponovi i želi vratiti mirovne pregovore na pravi put. Nekoliko dana poslije katarski je premijer nazvao Witkoffa s prijedlogom. Skupština UN-a brzo se približavala. Bi li Trump bio spreman ugostiti sastanak s arapskim i muslimanskim čelnicima o američkom mirovnom planu za Gazu? Witkoff je nazvao Trumpa, a predsjednik je brzo pristao. Uoči sastanka Witkoff, Vance, Rubio i Kushner često su razgovarali s Trumpom o ciljevima. Trumpova želja bila je jasna: iskoristiti trenutak za potpuno okončanje rata. Nema parcijalnih sporazuma, nema nastavka borbi, nema više talaca, i započeti obnovu Gaze.

Witkoff i Kushner udružili su snage kako bi sastavili dokument koji će predstaviti. Postojalo je više prijedloga koji su mjesecima kružili: jedan američki, drugi francuski te saudijski, pa čak i prijedlog bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira. Američki tim odlučio je spojiti najbolje elemente iz svih u jedinstven plan. Ono što je prvotno bio plan od otprilike sedam točaka koji su razmatrali SAD i Izrael pretvorilo se u prijedlog od 21 točke. Dana 23. rujna Trump je održao sastanak s arapskim i muslimanskim čelnicima na marginama godišnje konferencije UN-a kako bi predstavio plan. Ponovno je izrazio svoju želju za postizanjem dogovora i zamolio Witkoffa da izloži američku viziju. Zbog učinkovitosti, Witkoff je sveo 21 točku na otprilike 10 glavnih ideja, bez previše ulaženja u detalje. Arapski i muslimanski predstavnici izašli su sa sastanka dajući pozitivne izjave o napretku. Privatno su odlučili ujediniti se i sastaviti zajedničke točke koje, po njihovu mišljenju, plan mora sadržavati. Trump im je obećao da će ih uzeti u obzir i da će izvršiti pritisak na Netanyahua, uključujući i obećanje da će spriječiti Izrael u aneksiji Zapadne obale. Witkoff i Rubio održali su nekoliko sastanaka s arapskim čelnicima kako bi njihove prijedloge uključili u konačnu verziju plana. Katar je inzistirao na jasnom putu za završetak rata i mirovnom procesu koji uključuje palestinsku državu. Egipat je rekao da neće pomoći u osiguravanju Gaze ako Palestinska samouprava ne bude imala veću ulogu, te je tražio rezoluciju Ujedinjenih naroda koja bi poduprla plan.

Arapske zemlje također su zahtijevale obvezu o potpunom povlačenju izraelskih trupa i jamstvo da Zapadna obala neće biti anektirana. Predložile su i da se Hamasu omogući da "položi oružje" umjesto da ga mora uništiti - kao mjeru da "sačuva obraz". Sredinom prošlog tjedna otišle su iz New Yorka uvjerene da su uspjele ostvariti željeni utjecaj. Netanyahu je trebao doći u Bijelu kuću na sastanak s Trumpom sljedećeg ponedjeljka, pa se američki tim prebacio na nastojanja da se Izrael privoli na suradnju. Izrael, zabrinut da bi ograničenja mogla umanjiti njegovu sposobnost vojnog djelovanja u pojasu Gaze i odlučan u nastojanju da spriječi formiranje palestinske države, snažno je gurao vlastite amandmane koji su na kraju poništili mnoge arapske prijedloge.

..................

cijeli tekst na https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... sti_vise_2
alijagoro

#10397 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Pekar pretucen jer su mu nasli sliku od Al Aqsa dzamije
alijagoro

#10398 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

https://www.klix.ba/magazin/muzika/merz ... /251006086
Pritisak medjunarodne zajednice na izrael je toliko jak,da cak ne smiju ni da ih izbace sa eurosonga :-)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#10399 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by arman1 »

alijagoro wrote: 06/10/2025 15:10 https://www.klix.ba/magazin/muzika/merz ... /251006086
Pritisak medjunarodne zajednice na izrael je toliko jak,da cak ne smiju ni da ih izbace sa eurosonga :-)
Napredak je da se o tome i govori. Prije 2 godine to je bilo nezamislivo.
armin071

#10400 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

https://avaz.ba/vijesti/globus/999752/u ... alestinaca

I šta kaže Cio-gej iz tz antisemitizam….. Kako rekoh cionisti i sporazum :run: Ta bagra priznaje samo silu kakav sporazum i pizda materina….
Post Reply