Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Reglan
#6451 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Gdje ste pelet uzimali?
-
soxx
#6452 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Pozdrav svima.
Imam podno grijanje razvedeno i dosao je red da kupim pec na pelet.
Koju pec uzet nekih 120 kvadrata podnog grijanja imam
Citao sam neke peci imaju minimalnu temperaturu hajmo rec 60 stepeni sto je previse za podno.
Ako ima neko da malo objasni kako najbolje zavrsiti taj sistem grijanja. Dal i puffer neki uzet itd
Citao sam neke peci imaju minimalnu temperaturu hajmo rec 60 stepeni sto je previse za podno.
Ako ima neko da malo objasni kako najbolje zavrsiti taj sistem grijanja. Dal i puffer neki uzet itd
- Qler
#6453 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Mislim da pelet nije najsretnije rješenje tu, ali možda debelo griješim. Podno ide do Max 34 stepena.
I još, je li to puffer kao opsajd
jer mislim da je ono buffer 
I još, je li to puffer kao opsajd
- Danguba
#6454 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Zar ti nije majstor koji je to radio razjasnio?soxx wrote: ↑05/06/2025 20:32 Pozdrav svima.
Svaki kotao moze da grije vodu od 0-100*C. Ti odredjujes na koju temperaturu ce kotao da stane(osim na cvrsto koje je tesko regulisati).
Za tvoje podno grijanje postoji vise nacina regulacije temperature:
- buffer ili spremnik tople vode
- troputi ili cetveroputi ventil(mis-mjesalica ventil)
- termostat na izlazu prema vodu koji propusta temperaturu koju ti zelis.
Koja temperatura ide prema prostoriji zavisi od vrste poda koji si postavio. Nije ista temperatura za hladne podove(kamen, keramika) i toplije podove(drvo, laminat ili neki drugi topao materijal).
- BarbaDue
#6455 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Knežina I klasa, 430 KM sa prevozom do Goražda.
- Danguba
#6456 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Jesi li ga probao Barba?
Puno mi taman. Moze biti dobar i kalorican ako je od hrasta.
Inace, pelet sto je svjetliji to je kvalitetniji. On se radi od okorcenog drveta tako da kora ne ide u pelet.
Puno mi taman. Moze biti dobar i kalorican ako je od hrasta.
Inace, pelet sto je svjetliji to je kvalitetniji. On se radi od okorcenog drveta tako da kora ne ide u pelet.
-
soxx
#6457 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
ma majstora cu za 10ak dana zvati al da se ispitam, nevjerujem vise nikome, jebe se njemu kad uzme pare.Danguba wrote: ↑05/06/2025 21:28Zar ti nije majstor koji je to radio razjasnio?soxx wrote: ↑05/06/2025 20:32 Pozdrav svima.
Svaki kotao moze da grije vodu od 0-100*C. Ti odredjujes na koju temperaturu ce kotao da stane(osim na cvrsto koje je tesko regulisati).
Za tvoje podno grijanje postoji vise nacina regulacije temperature:
- buffer ili spremnik tople vode
- troputi ili cetveroputi ventil(mis-mjesalica ventil)
- termostat na izlazu prema vodu koji propusta temperaturu koju ti zelis.
Koja temperatura ide prema prostoriji zavisi od vrste poda koji si postavio. Nije ista temperatura za hladne podove(kamen, keramika) i toplije podove(drvo, laminat ili neki drugi topao materijal).
Nego, ovo procitah pa mi cudno
https://www.pero.ba/kotao-na-pelet-20kw ... oflux.html
Vidis pise minimalna temp vode 55°Temperatura vode na izlazu min / max °C 55/85
I ja bi sad tu vodu morao hladit na 35-40 npr sto mi zvuci glupo, dzaba gubitak toplotne energije=gubitak novca
Ili ja nesto tu ne razumijem dobro.
- BarbaDue
#6458 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Nisam ga probao. Iskreno da kažem sa peći nikad nisam imao problema tako da mogu kupiti i neku 3 klasu ali zbog raje sa kojom nabavljam uzimam prvu klasu. Mislim da ovaj dobar bez obzira što nije svijetao.
Inače II klasa Knežina je bila 410 KM sa prevozom.
-
Karikaturist
#6459 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ja nisam nikad ni vidio da je neko na pelet stavio II ili III klasa ili nesto gore. Ono, ko to odredjuje, proizvodjac? Smijesno onda, nemjerodavno uopste.
Prodaje se samo I klasa, how yes no.
- Danguba
#6460 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ne sekiraj se.soxx wrote: ↑06/06/2025 09:21 ma majstora cu za 10ak dana zvati al da se ispitam, nevjerujem vise nikome, jebe se njemu kad uzme pare.
Nego, ovo procitah pa mi cudno
https://www.pero.ba/kotao-na-pelet-20kw ... oflux.htmlVidis pise minimalna temp vode 55°Temperatura vode na izlazu min / max °C 55/85
I ja bi sad tu vodu morao hladit na 35-40 npr sto mi zvuci glupo, dzaba gubitak toplotne energije=gubitak novca
Ili ja nesto tu ne razumijem dobro.
Ima tu rjesenja kao sto sam gore napisao.
Haj ti prvo popricaj sa majstorom pa nam se javi sta ste dogovorili.
- semsasuljakovic
#6461 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ako je certificiran, onda ne smije stavljati klasu na njega koja to nije.Karikaturist wrote: ↑06/06/2025 09:55 Ja nisam nikad ni vidio da je neko na pelet stavio II ili III klasa ili nesto gore. Ono, ko to odredjuje, proizvodjac? Smijesno onda, nemjerodavno uopste.
Ako nije certificiran (a većina nije) - može stavljati šta hoće. Mada po zakonu o zaštiti potrošača ne bi smio. Jer je to obmana.
- astala_vistala
#6462 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Zvao sam par proizvodjaca da narucim, ni zrna nema Hifa opet sve otkupljuje i pravi se vjestacka kriza da za 2 mjeseca tonu prodaju po milju.
Ovo se nekome mora prijaviti.
- Chloe
- Photo mod
#6463 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Koliko je sad tamo pelet?astala_vistala wrote: ↑17/09/2025 12:57 Zvao sam par proizvodjaca da narucim, ni zrna nema Hifa opet sve otkupljuje i pravi se vjestacka kriza da za 2 mjeseca tonu prodaju po milju.
Jesi li razmišljao da ranije kupuješ pelet, proljeće, početak ljeta ...
Kod nas većina tako radi. Ako se desi da nema na stanju, dok dođe javljaju nam i dostavljaju.
-
bumerangss
#6464 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Vala i treba biti 1000 u oktobru kad svi kupuju u septembruastala_vistala wrote: ↑17/09/2025 12:57 Zvao sam par proizvodjaca da narucim, ni zrna nema Hifa opet sve otkupljuje i pravi se vjestacka kriza da za 2 mjeseca tonu prodaju po milju.
Pravi domacini kupe ogrijev u maju
- Danguba
#6465 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Hifa i Drvosjeca prave zalihe da mogu diktirati cijene.
NIsta se nije promijenilo osim sto su zime sve blaze i blaze tako da ce opet molit da to neko kupi.
Za izvoz nemaju svi certifikat tako da prica o potraznji vani ne stoji.
Ovo sto vecina prodaje je blago reci smece puno kore i svega a najmanje drveta.
NIsta se nije promijenilo osim sto su zime sve blaze i blaze tako da ce opet molit da to neko kupi.
Za izvoz nemaju svi certifikat tako da prica o potraznji vani ne stoji.
Ovo sto vecina prodaje je blago reci smece puno kore i svega a najmanje drveta.
-
Armin2013
#6466 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Jedini certifikat za pelet je EN PLUS E1 ( za prvu klasu) E2 za drugu.
U prvoj klasi ne smije biti kore. I ukoliko je proizvođač stavio oznaku EN PLUS E1 mora se pridržavati kriterija za tu klasu.
Ako neko sumlja u to može ili da prijavi u certifikacijsku kuću ili našoj inspekciji ili da sam ispita pelet i tuži proizvođača.
Imate na stranici certifikacijske kuće firme kojima je ukinut certifikat. Ono što proizvođač mora to je da ispita pelet i stavi karakteristike peleta na vraću. Problem je što proizvođač sam nakupi cca 10 kg peleta i pošalje na ispitivanje.
Što se tiče cijene peleta, kao i drva i ugalj i pelet treba nabavljati na vrijeme, čim te danas nazove 10 ljudi za pelet, a ti nemaš neku zalihu, cijena peleta odmah ide gore. I tako je svake godine. A da bi izvezao pelet u Italiju (većina našeg peleta ide tamo) ne treba ti certifikat ako je pelet dobar na oko. Trenutno cijena koja se može dobiti za izvoz u Italiju 220-240 EUR/t, zavisi od kvaliteta. U Gračanici od kraja Jula 2 puta je poskupljivao pelet, U proljeće si mogao dobiti za 360 KM/t, sada ide od 400-550 KM, koliko sam ja u toku (tako čujem po kahvama)
Cijena peleta nije ograničena i nema osnova da se tu nešto prijavljuje inspekciji, kao ni to ko će kome da proda i kada. Hifa ne drži monopol da je on jedini proizvođač ili prodavac peleta pa da se igra na tu kartu. Peleta trenutno fali na tržištu, zašto to ne znam. Jedino što znam je da Kovan više ne proizvodi pelet, a on je imao prilično veliku proizvodnju. Vjerovatno je i poskupljenje struje doprinjelo da se narod sa grijanja na klime vraća na pelet.
U prvoj klasi ne smije biti kore. I ukoliko je proizvođač stavio oznaku EN PLUS E1 mora se pridržavati kriterija za tu klasu.
Ako neko sumlja u to može ili da prijavi u certifikacijsku kuću ili našoj inspekciji ili da sam ispita pelet i tuži proizvođača.
Imate na stranici certifikacijske kuće firme kojima je ukinut certifikat. Ono što proizvođač mora to je da ispita pelet i stavi karakteristike peleta na vraću. Problem je što proizvođač sam nakupi cca 10 kg peleta i pošalje na ispitivanje.
Što se tiče cijene peleta, kao i drva i ugalj i pelet treba nabavljati na vrijeme, čim te danas nazove 10 ljudi za pelet, a ti nemaš neku zalihu, cijena peleta odmah ide gore. I tako je svake godine. A da bi izvezao pelet u Italiju (većina našeg peleta ide tamo) ne treba ti certifikat ako je pelet dobar na oko. Trenutno cijena koja se može dobiti za izvoz u Italiju 220-240 EUR/t, zavisi od kvaliteta. U Gračanici od kraja Jula 2 puta je poskupljivao pelet, U proljeće si mogao dobiti za 360 KM/t, sada ide od 400-550 KM, koliko sam ja u toku (tako čujem po kahvama)
Cijena peleta nije ograničena i nema osnova da se tu nešto prijavljuje inspekciji, kao ni to ko će kome da proda i kada. Hifa ne drži monopol da je on jedini proizvođač ili prodavac peleta pa da se igra na tu kartu. Peleta trenutno fali na tržištu, zašto to ne znam. Jedino što znam je da Kovan više ne proizvodi pelet, a on je imao prilično veliku proizvodnju. Vjerovatno je i poskupljenje struje doprinjelo da se narod sa grijanja na klime vraća na pelet.
-
soxx
#6467 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Roditelji imaju Kendu i sobni termostat
Ja imam thermoflux i takodje termostat.
Kod njih kad termostat posalje signal da je u sobi postignuta temperatura i ne pali se vise kotao dok na termostatu ne bude potrebno.
Kod mene se kotao pali i odrzava temperaturu vode u kotlu. Ako je npr 70 Temperatura i jel padne na 65, ono se pali i odrzava temperaturu da je spremna topla vosa ako bi termostat javio da treba zagrijat kucu.
No meni je to u ovo vrijeme nepotrebno, trosi se pelet bezveze, ok je kad bude veca zima al sad u ovom prijelaznom periodu nek zagrije ujutro kucu i ne treba mi cijeli dan uglavnom se grijat vise.
Zna li neko kako se to ustima
Kod njih kad termostat posalje signal da je u sobi postignuta temperatura i ne pali se vise kotao dok na termostatu ne bude potrebno.
Kod mene se kotao pali i odrzava temperaturu vode u kotlu. Ako je npr 70 Temperatura i jel padne na 65, ono se pali i odrzava temperaturu da je spremna topla vosa ako bi termostat javio da treba zagrijat kucu.
No meni je to u ovo vrijeme nepotrebno, trosi se pelet bezveze, ok je kad bude veca zima al sad u ovom prijelaznom periodu nek zagrije ujutro kucu i ne treba mi cijeli dan uglavnom se grijat vise.
-
Armin2013
#6468 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Treba da imaš negdje opciju da izabereš šta ti kontrološe paljenje peći termostat u sobi ili temp vode u pećisoxx wrote: ↑05/10/2025 17:57 Roditelji imaju Kendu i sobni termostat
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#6469 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Treba ti šifra za ulaz u postavke Termofluxa, pa da možeš mjenjati postavke....a to možeš dobiti samo kad pozoveš ovlaštenog servisera da ti uradi...
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#6470 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Evo ga kod Drvosječe 690/670 KM po toni.
-
soxx
- Chloe
- Photo mod
#6472 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Zar nemaš na termostatu mogućnost programiranja vremena paljenja/gašenja peći, minimalne kućne temperature na kojoj se peć pali ...
Tek u subotu sam aktivirala grijanje, brat mi je dolazio podesiti da se pali ujutro u 5 gasi u 7 ( kad pravo zahladi ide drugačiji raspored)
a po potrebi mogu paliti sama, diktiranjem temperature koju želim u kući, što sam i radila juče.
- Chloe
- Photo mod
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#6474 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Kod mene je to sve radio termostat zajedno sa podešavanjima na kotlu.Chloe wrote: ↑06/10/2025 11:53Zar nemaš na termostatu mogućnost programiranja vremena paljenja/gašenja peći, minimalne kućne temperature na kojoj se peć pali ...![]()
Tek u subotu sam aktivirala grijanje, brat mi je dolazio podesiti da se pali ujutro u 5 gasi u 7 ( kad pravo zahladi ide drugačiji raspored)
a po potrebi mogu paliti sama, diktiranjem temperature koju želim u kući, što sam i radila juče.
Palio, gasio, ponovo pokretao kad spadne temperatura...Trebalo bi i kod njega tako da radi.
Ali koliko sam skontao on nebi da se pali kotao kad spadne temperatura na termostatu...nego da naštima kad njemu paše...
E sad, može on "poigrat" se sa postavka da uštima kako mu paše....ali postavke kotla, da puž sipa manje, da ima manji hod i tako to...mora zvati servis...
- Chloe
- Photo mod
#6475 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ne treba dirati peć, minimalna temperatura za automatsko paljenje se stavi npr. 15, a kad programira period paljenja, bira temperaturu koju želi, peć se pali u to vrijeme, zagrijava kuću do te temperature i gasi se.anex wrote: ↑06/10/2025 12:37Kod mene je to sve radio termostat zajedno sa podešavanjima na kotlu.Chloe wrote: ↑06/10/2025 11:53Zar nemaš na termostatu mogućnost programiranja vremena paljenja/gašenja peći, minimalne kućne temperature na kojoj se peć pali ...![]()
Palio, gasio, ponovo pokretao kad spadne temperatura...Trebalo bi i kod njega tako da radi.
Ali koliko sam skontao on nebi da se pali kotao kad spadne temperatura na termostatu...nego da naštima kad njemu paše...
E sad, može on "poigrat" se sa postavka da uštima kako mu paše....ali postavke kotla, da puž sipa manje, da ima manji hod i tako to...mora zvati servis...
Da bi se automatski peć aktivirala, mora u kući pasti temperatura ispod te minimalno postavljene.
Kod mene je 18, to nisam dirala jer mora baš vani biti minus da bi mi temeprature kuće pala ispod 18.