Naucna cuda Kurana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#1 Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Ovo je jedna jako interesantna tema u islamu

pa da krenemo nesto reci o njoj

pocet cu sa ovim

مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتًا ۖ وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ ۖ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ
29:41 Oni koji, mimo Allaha, zaštitnike uzimaju slični su pauku koja sebi isplete(ITEHAZAT) kuću, a najslabija je kuća, uistinu, paukova kuća, neka znaju

اتَّخَذَتْ rijec Itehazat se odnosi na zenku, ona gradi, ona pravi

a da je muski pauk bilo bi
ٱتَّخَذَ Itehaza, On pravi, on gradi....

znaci sta nam nauka kaze po tom pitanju?

Samo zenke pauci grade kuce koje vidimo dok muskarci su za parenja i da budu pojedeni od zenke.

Znaci ne samo da je gradjom slaba kuca, jer paucina je lahko unistiva stvar, nego socioloski je katastrofa u svijetu pauka

Muski pauk dodje da se pari, kada zavrsi parenje zenak ga pojede.....

a neki pauci zenke puste da mladuncad svoja pojede svoju majku.....majka glumi laganim podrhtavanjem mreze da je plijen i krenu mladuncad na nju da je pojedu, i onda kada krenu jesti jedu i ostale odrasle pauke, tako da pojedu sve odrasle pauke rodjake i koga sve ne...da ostane samo nova mlada generacija pauka.....

Ovdje Allah sporedi nevjernike koji uzimaju nekog drugog zastitnika mimo Allaha je poput pauka koji misli da je u paukovoj kuci zastita neka, a majka ubije oca , a djeca ubiju majku i ostalu rodbinu....plus sto je paucina kao kuca lahko unistiva metarija....na tom su nivou nevjernici koji uzimaju zastitu nekoga drugog umjesto Allaha kao pauk koji

PixelDrifter

#2 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Image
belfy

#3 Re: Naucna cuda Kurana

Post by belfy »

Image
belfy

#4 Re: Naucna cuda Kurana

Post by belfy »

dupli...

ali nek ostane. cak moguce da je premalo, jer se Smrle javlja po cetvrti put...

Image
Zehran82

#5 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

Nastavljamo sa naucnim cudima Kurana :)

Bog kaze u Kur'anu:

Sura 21
Ajet 32. A nebo smo učinili krovom zaštićenim, a oni(nevjernici) se od Njegovih(Bozijih) znakova okreću.

ovdje imamo duplo cudo naucno jezickom smislu i u naucno matematickom smislu.

Prvo kada gledamo u nebo, mi nikako ne moze uociti da nebo stiti od nesta, da ima zasticujuce karakteristike, niko nije znao sta znaci Ozonski omotac koji nas stiti od stetnih suncevih zraka , van allenovi pojasevi itd

znaci reci da nebo nas stiti od nesta, je samo po sebi naucno cudo, jer mi dok golim ocima gledamo u plavo nebo nista nama ne ukazuje da nas stiti od nesta.

to je prvo cudo....

drugo cudo je naucno matematicke prirode, je da Allah je spominjanje zasticujucih karakteristika neba samo ovdje spomenuo u kuranu od 6236 ajeta i nigdje vise...i to bas u ajetu 32....a sta je specijalno sa tim?

Upravo nam NASA kaze da najveca koncetracija Ozona je 32 kilometra iznad povrsine mora....upravo kako je indikacija uradjena u ajetu sa brojem 32.

Dokaz NASA:
The peak concentration of ozone occurs at an altitude of roughly 32 kilometers (20 miles) above the surface of the Earth. At that altitude, ozone concentration can be as high as 15 parts per million (0.0015 percent).
https://ozonewatch.gsfc.nasa.gov/facts/ ... hatgpt.com
Image

Pa ovdje vidimo mixano cudo koje jedno drugo potpomaze da bi se moglo koristiti u argumentaciji.

sta je dodatni dokaz da je ovo namjerno pozicionirano na ajet 32 a da nije slucajnost?

Dokaz je sto imamo i druge primjere koji su upravo tako uradjenje indikacije...

naprimjer ajet 33 u jednoj govori da ce muskarci i zene biti istih godina u Raju....a u hadisima se spominje da ce biti 33 godine muskarci i zene u Raju.

u najvecoj suri u Kuranu Bekare u ajetu 143 se samo spominje rijec sredina u cijeloj suri, a sura ima 286 ajeta 286 = 143 + 143 , znaci u sredini sure se nalazi rijec sredina.

pa onda imamo u suri Jasin naprimjer, samo se na jednom mjestu spominje PAR, i to u ajetu 36:36 .....pa ajet brojcano naznaci rijec PAR.

i tako ima jos slicnih primjera, sto nam ukazuje da je to namjerno kodirano tako.

Ovo su vam vizuelna cuda da Kuran dolazi od Boga a ne od ljudi, ma koliko se vi koprcali, cupali sebi kosu od muke, mrzili islam i kuran, ali vam je tkao, to su dokazi......a isto tako Bog itekako prijeti onima koji pokusavaju te dokaze da obesvijrede, neka se pripreme za kaznu na buducem svijetu porucujem im BOg u Kuranu.

i jos jedno cudo je ovdje a to mozemo reci naucno prorocansko cudo...a to je da kilometri nisu bili poznati kao jedinica za mjerenje u 7 stoljecu...sto znaci autor Kurana poznaje buducnost zna da ce biti kilometri kao jedinica za mjerenje daljine, pa kodira u kilometrima bez da ih spominje, jer nema smisla spominjati rijec koja je nepoznata covjeku u 7 stoljecu.

pa imamo 3 cuda u jednom

1. Naucno u jezickom smislu
2. Naucno u matematickom smislu
3. Naucno prorocansko smislu
PixelDrifter

#6 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Akademski odgovor:
ma koliko se vi koprcali, cupali sebi kosu od muke, mrzili islam i kuran, ali vam je tkao, to su dokazi......a isto tako Bog itekako prijeti onima koji pokusavaju te dokaze da obesvijrede, neka se pripreme za kaznu na buducem svijetu porucujem im BOg u Kuranu
Bog prijeti, jer:

Image
PixelDrifter

#7 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Dodje naka zena kod moje zene, kaze da li bi vas muz mogao da operise mog muza, kaze moja zena, ne ide to tek tako, ali o cemu se radi, ma kaze ova zena, kosa mu narasla, pa treba hirurska intervencija da se odstrani visak, kaze moja zena, pa ne treba doktor za to, to radi najobicniji brico, ne treba vam hirurg, ova odgovara, meni su rekli da treba to da uradi hirurg, hocu da doktor operise mog muza, ama zeno, ne treba hirurg za takve banalne stvari, ova insistira, treba, kosa je dio tijela, raste iz glave, ako se ne odstrani kako treba moze da izazove kojekakve bolestine na mozgu i lubanji, bla, bla, bla. E, ovako je i sa ovim Zehranom i njegovim bedastocama, ista, istovjetna logika. Idi u dzamiju, pa pametuj dzamijasima da je dzamija i akademska ustanova, naucni institut i CERN, a vjerovatno i NASA.
Zehran82

#8 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 03/10/2025 11:25 Dodje naka zena kod moje zene, kaze da li bi vas muz mogao da operise mog muza, kaze moja zena, ne ide to tek tako, ali o cemu se radi, ma kaze ova zena, kosa mu narasla, pa treba hirurska intervencija da se odstrani visak, kaze moja zena, pa ne treba doktor za to, to radi najobicniji brico, ne treba vam hirurg, ova odgovara, meni su rekli da treba to da uradi hirurg, hocu da doktor operise mog muza, ama zeno, ne treba hirurg za takve banalne stvari, ova insistira, treba, kosa je dio tijela, raste iz glave, ako se ne odstrani kako treba moze da izazove kojekakve bolestine na mozgu i lubanji, bla, bla, bla. E, ovako je i sa ovim Zehranom i njegovim bedastocama, ista, istovjetna logika. Idi u dzamiju, pa pametuj dzamijasima da je dzamija i akademska ustanova, naucni institut i CERN, a vjerovatno i NASA.
ne baljezgaj ....nego dodji sa konkretnim kontraargumentima ako mozes umjesto infatilnih slicica.....

sa takvim slikama nam svima kaze da jos nisi sazreo za ozbiljne diskusije i branis se ko malo dijete sa slicicama kao da su one neki argument, dokaz ili bilo sta....

dokazi da grijesim ako mozes :) tu sam ne bjezim.....pa eto ako hoces pozovi i cijeli forum ako mislis da ce ti sta pomoci to....a infatilne slicice ti nece pomoci to upamti.
PixelDrifter

#9 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Nema argumenata sa takvim k'o što si ti, jer si ti vjerski fanatik. A, sa fanaticima nema komunikacije, Fanatik vjeruje da posjeduje apsolutnu, jedinu i neprikosnovenu istinu. Tvoje tumačenje vjere je jedino ispravno, a sva druga su lažna, heretička ili šejtanska. Svi koji ne dijele tvoja uvjerenja su ili zavedeni, glupi, zli ili sluge zla. Ne razgovaraš sa "ravnopravnim sugovornikom", već sa "zavedenim nevjernikom" koga treba preobratiti ili osuditi. Za svoje stavove ne tražiš dokaze van onoga što ti ne odgovara. Od drugih zahtijevaš nepogriješive dokaze za svaku riječ, koje ćeš, bez obzira koliko bili čvrsti, odbaciti kao nevažeće. Tvoja istina je dokazana "vjerom", a naša je opovrgnuta "nedostatkom vjere". Upravo zbog ovih osobina, razgovor s vjerskim fanatikom nikada nije dijalog, već monolog. Pokušavati voditi racionalan razgovor s tobom, kao vjerskim fanatikom, je kao pokušavati igrati šah s golubom: golub će razbacati sve figure, pogaziti po ploči i onda se šepureći šetati kao pobjednik.
Zehran82

#10 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 04/10/2025 12:00 Nema argumenata sa takvim k'o što si ti, jer si ti vjerski fanatik. A, sa fanaticima nema komunikacije, Fanatik vjeruje da posjeduje apsolutnu, jedinu i neprikosnovenu istinu. Tvoje tumačenje vjere je jedino ispravno, a sva druga su lažna, heretička ili šejtanska. Svi koji ne dijele tvoja uvjerenja su ili zavedeni, glupi, zli ili sluge zla. Ne razgovaraš sa "ravnopravnim sugovornikom", već sa "zavedenim nevjernikom" koga treba preobratiti ili osuditi. Za svoje stavove ne tražiš dokaze van onoga što ti ne odgovara. Od drugih zahtijevaš nepogriješive dokaze za svaku riječ, koje ćeš, bez obzira koliko bili čvrsti, odbaciti kao nevažeće. Tvoja istina je dokazana "vjerom", a naša je opovrgnuta "nedostatkom vjere". Upravo zbog ovih osobina, razgovor s vjerskim fanatikom nikada nije dijalog, već monolog. Pokušavati voditi racionalan razgovor s tobom, kao vjerskim fanatikom, je kao pokušavati igrati šah s golubom: golub će razbacati sve figure, pogaziti po ploči i onda se šepureći šetati kao pobjednik.
nudim ti se da me argumentovano sa dokazima pobijes...pa bujrum :)
Pokušavati voditi racionalan razgovor s tobom
ja sam itekako racionalan ali ti nisi sa infatilnim slicicama u nedostatku argumenata i dokaza....

ako ne uspijes dokazati da grijesim, a siguran si u to da grijesim.....sta ti onda to kaze :) da palamudis u prazno bez pokrica....

zato izvoli opovrgni ako mozes ista od onog gore sto sam iznio
PixelDrifter

#11 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Pa, opovrgnuli smo te na milion puta, odgovor je bio ad hominem, uglavnom (nije tako, piše u Kur'anu, koji je od Boga, griješis, ne znaš, baljezgas, itd.). To nije komunikacija. Zato je prepiska sa tobom uzaludna i besmislena i jedini suvisli odgovor je Iznogud (koji ti zoveš sličica) koji te predstavlja, jer svim snagama pokušavaš da religiji dadneš dimenziju naučne vjerodostojnosti, kroz banalnosti, npr. oblak u obliku nečega što je sveto u religiji i slično.). Kao u tvom zadnjem postu, ova apsolutna besmislica: "drugo cudo je naucno matematicke prirode, je da Allah je spominjanje zasticujucih karakteristika neba samo ovdje spomenuo u kuranu od 6236 ajeta i nigdje vise...i to bas u ajetu 32....a sta je specijalno sa tim? Upravo nam NASA kaze da najveca koncetracija Ozona je 32 kilometra iznad povrsine mora....upravo kako je indikacija uradjena u ajetu sa brojem 32." Ni Minhauzen se ne bi zastidio ovakvog zakljucivanja. And by the way: "Najveća koncentracija ozona u atmosferi nalazi se u sloju poznatom kao ozonosfer, koji je dio stratosfere, na visini od otprilike 15 do 35 kilometara. Prosječan vrhunac (najveća koncentracija) obično se javlja na visini od oko 20 do 25 kilometara." Tako da ajet 32 ima istu vrijednost kao i žuta traka oko mačijeg repa mačka Herkula Poaroa.
Zehran82

#12 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 04/10/2025 14:03 Pa, opovrgnuli smo te na milion puta, odgovor je bio ad hominem, uglavnom (nije tako, piše u Kur'anu, koji je od Boga, griješis, ne znaš, baljezgas, itd.). To nije komunikacija. Zato je prepiska sa tobom uzaludna i besmislena i jedini suvisli odgovor je Iznogud (koji ti zoveš sličica) koji te predstavlja, jer svim snagama pokušavaš da religiji dadneš dimenziju naučne vjerodostojnosti, kroz banalnosti, npr. oblak u obliku nečega što je sveto u religiji i slično.). Kao u tvom zadnjem postu, ova apsolutna besmislica: "drugo cudo je naucno matematicke prirode, je da Allah je spominjanje zasticujucih karakteristika neba samo ovdje spomenuo u kuranu od 6236 ajeta i nigdje vise...i to bas u ajetu 32....a sta je specijalno sa tim? Upravo nam NASA kaze da najveca koncetracija Ozona je 32 kilometra iznad povrsine mora....upravo kako je indikacija uradjena u ajetu sa brojem 32." Ni Minhauzen se ne bi zastidio ovakvog zakljucivanja. And by the way: "Najveća koncentracija ozona u atmosferi nalazi se u sloju poznatom kao ozonosfer, koji je dio stratosfere, na visini od otprilike 15 do 35 kilometara. Prosječan vrhunac (najveća koncentracija) obično se javlja na visini od oko 20 do 25 kilometara." Tako da ajet 32 ima istu vrijednost kao i žuta traka oko mačijeg repa mačka Herkula Poaroa.
jasno sam ti dokaz iznio sa NASA stranice da je najveca koncetracija na 32 kilometra.....jeli to ne znas da citas ili mozda neces da citas...

na visini od otprilike 15 do 35 kilometara
vidis da ne znas sta pricas....

dzaba sto ti NASA i sliku postavi opet hoce na silu pogresno da zakljucis

a evo opet slika
Image

znaci vruhnac ozona je na 32 kilometra
PixelDrifter

#13 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Ma, ti nisi u stanju ništa da shvatiš, povezuješ visinu sa brojem ajeta, to je idiotsko povezivanje, odnosno na silu hoćeš da guziš bez kurca, a to ne ide. Povezuješ dvije stvari koje veze nemaju jedna sa drugom. A, povodom visine, što sam tek onako stavio, izvor je Britanska enciklopedija "The ozone layer is located in the Earth's stratosphere, roughly between 15 and 35 kilometers (9 to 22 miles) above the surface, containing the highest concentration of ozone and acting as a protective shield against harmful ultraviolet (UV) radiation from the sun. The exact height varies, being higher at the equator and lower at the poles, with maximum concentrations typically found between 20 and 25 kilometers." Nisi čak u stanju ni da odgovoriš bez vrijeđanja, osim što si nepismen i neodgojen si. Ne valja tako.
Last edited by PixelDrifter on 05/10/2025 12:02, edited 1 time in total.
Zehran82

#14 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 05/10/2025 00:06 Ma, ti nisi u stanju ništa da shvatiš, povezuješ visinu sa brojem ajeta, to je idiotsko povezivanje, odnosno na silu hoćeš da guziš bez kurca, a to ne ide. Povezuješ dvije stvari koje veze nemaju jedna sa drugom. A, povodom visine, što sam tek onako stavio, izvor je Britanska enciklopedija "The ozone layer is located in the Earth's stratosphere, roughly between 15 and 35 kilometers (9 to 22 miles) above the surface, containing the highest concentration of ozone and acting as a protective shield against harmful ultraviolet (UV) radiation from the sun. The exact height varies, being higher at the equator and lower at the poles, with maximum concentrations typically found between 20 and 25 kilometers." Nisi čak u stanju ni da odgovoriš bez vrijeđanja, osim što si nepismen i neodgojen si. Ne valja tako.
posto si se sad normalizovao i upustio u diskusiju a napustio trenutno infatilne slike, pa cu ti objasniti gdje grijesis sad u tome sto si napisao
povezuješ visinu sa brojem ajeta, to je idiotsko povezivanje,
pokazao sam raznim primjerima da broj ajeta ima veze sa onim sto pise u ajetu.....

a u ajetu se spominje zastita na nebu , da nas stiti od nesta, a mi sad znamo sta je to nesta, to zovemo Ozonski omotac.
izvor je Britanska enciklopedija "The ozone layer is located in the Earth's stratosphere, roughly between 15 and 35 kilometers (9 to 22 miles) above the surface,
opet nisi skontao, iako sam skoro pa crtao ti da razumijes, a evo objasnit cu ti....

Ozonski omotac jeste tu izmedju 15 kilometara i 35 kilometara.....ali NAJVECA KONCETRACIJA OZONA JE NA 32 KILOMETRA.....da li sad ovo razumijes?

Geolosko drustvo Houstona
The peak concentration of ozone occurs at an altitude of roughly 32 km (20 miles) above the surface of the Earth. At that altitude, ozone concentration can be as high as 15,000 ppb (0.0015%). The standard measure for ozone is the Dobson Unit (DU).
https://www.hgs.org/node/4151

NASA:
The peak concentration of ozone occurs at an altitude of roughly 32 kilometers (20 miles) above the surface of the Earth.
https://ozonewatch.gsfc.nasa.gov/facts/SH.html

znaci nisi ti nista pogrijesio kad si napisao da je ozonski omotac izmedju 15 i 35 kilometara samo sto nisi shvatio da je u tom dijapazonu ozonskog omotaca najveca koncentracija ozona na 32 kilometra? Da li si me sad razumio junace?
belfy

#15 Re: Naucna cuda Kurana

Post by belfy »

otkrila NASA, a ne Kur'an...

opet ona prica o "prorocanstvima unazad". ponovo i ponovo... :zid:

nego evo zasluzeno jos jednom:
Image

nije li fina ptica drug Smrle?
PixelDrifter

#16 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Image
Zehran82

#17 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 05/10/2025 11:46 Image
ne moze infatilac bez svojih slicica kao protuargument :lol:

ajde sinko....kad sazrijes malo, pa cemo nastaviti...... :roll:
Zehran82

#18 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/10/2025 11:36 otkrila NASA, a ne Kur'an...

Image

kakvim bolan prorocanstvima, unazad, Kuran ima prorocanstva i za "naprijed" ako cemo tako, ali ni u njih ne vjerujes.....pa sta onda glupiras se sa tim "prorocanstvima unazad"

evo prorcanstvo u naprijed a ti opet nevjerujes u to

U rivajetu Ebu Hurejre, radijallahu anhu gdje Poslanik MUhammed kaže: “Kada vidiš da se pastiri(beduini) natječu u gradnji visokih kuća to ti je od predznak Sudnjeg dana.” (EI-Buhari 1/114 i Muslim 1/161)

sta je ovo sad
Image

najveca zgrada na svijetu

Mekka je u doba Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, imala sasvim mali broj stanovnika i sitnih građevina, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao da će doći vrijeme kada će se graditi ogromni objekti koji će nadmašivati planine Mekke.

Ibn Šejbe bilježi od Ja’le ibn ‘Ataa koji prenosi od svoga oca da je rekao: “Držao sam uzda od jahalice Abdullaha ibn Amra kada je rekao: “Kakvi ćete vi biti kada porušite Kabu, ne ostavljajući ni kamen na kamenu?” Rekli smo: “A mi u Islamu?” Pa je potvrdio: “A vi u Islamu!” “I potom šta?” – upitali smo, pa je odgovorio: “Potom će se izgraditi ljepša nego je bila, pa kada vidite da se u Mekki kopaju kanali(tuneli) (Bilježe Ibn Šejbe i El-Ezreki u Akhbaru Mekke, predaja je dobra i ima mnoge lance prenosilaca)… i vidite građevine koje nadvisuju vrhove planina, znajte da vam se SUdnji dan priblizio. (Ovako navodi Ibn el-Esir i Ibn Menzur)

Image

znaci imamo zgrade u Mekki koji nadvisuju vrhove planina, a imamo i te tunele koje je poslanik nagovijestio

orginalni tekst hadisa
Arabic (original text)

إِذَا رَأَيْتَ مَكَّةَ قَدْ بُعِجَتْ كِظَامًا وَرَأَيْتَ الْبِنَاءَ قَدْ عَلا عَلَى رُءُوسِ الْجِبَالِ فَاعْلَمْ أَنَّ الْقِيَامَةَ قَرِيبَةٌ

وَ إِذَا رَأَيْتَ الْبَطْنَ قَدْ فُجِرَ وَفِيهِ مَجَارِي مَاءِ كَأَنَّهَا أَوْدِيَةٌ وَالْبِنَاءُ يَعْلُو أَخْشَبَيْهَا فَخُذْ حَذْرَكَ

“When you see Mecca has been cleft open (its belly torn) and in it are channels, and the buildings have climbed over (above) its mountains, then know that the Hour (of Judgment) is near.”

rijec po rijec dozlovan prevod na bosanski da se uvjerite sami svojim ocima

Arapska riječ Transkripcija Doslovno značenje (bosanski)
إِذَا idhā kada / ako
رَأَيْتَ ra’ayta vidiš / ugledaš
مَكَّةَ Makkah Mekku
قَدْ qad već / doista / zaista
بُعِجَتْ bu‘ijat bude razrezana / rasječena / otvorena (od korijena ب ع ج, što znači "rasjeći", "otvoriti iznutra")
كِظَامًا kiẓāman “kanalima” / “pukotinama” / “rascjepima” (doslovno: otvor, rascjep, pukotina)
وَ wa i
رَأَيْتَ ra’ayta vidiš
الْبِنَاءَ al-binā’a građevinu / zgradu / gradnju
قَدْ qad već / doista
عَلا ‘alā uzdigla se / popela se / nadvisila
عَلَى ‘alā iznad / na
رُءُوسِ ru’ūsi glave / vrhove
الْجِبَالِ al-jibāl planina
فَاعْلَمْ fa‘lam pa znaj / tada znaj
أَنَّ anna da / zaista da
الْقِيَامَةَ al-qiyāmah Sudnji dan / Uskrsnuće
قَرِيبَةٌ qarībah blizu / nadohvat / skoro

pogledaj slike gore i sporedi sa ovim sto je poslanik rekao....ne trebam ti dalje pricati nista vise. a ti i dalje papagaja kao pravi strucan infatilac postiraj s vremena na vrijeme, u nedostatku argumenta, pa ko kakav balavac mi postiraj papagaja jer bolje i neznas :thumbup:
BiBi911

#19 Re: Naucna cuda Kurana

Post by BiBi911 »

- Jel ima sta za cipove,
- poluprovodnike,
-obojene metale,
-nesto za hemiju,
-opcenito za nauku,
-neka formula za baterije,
-imal sta kako da skladistimo Hidrogen,
- kako da poboljsamo kvalitet silicija
- kako da poredamo kristale u zeljenu formu
- imal sta oko Kontrolle radijacije
- kako da plazmu proizvodimo jeftinije
- kompoziti
belfy

#20 Re: Naucna cuda Kurana

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 05/10/2025 12:06

Image

kakvim bolan prorocanstvima, unazad, Kuran ima prorocanstva i za "naprijed" ako cemo tako, ali ni u njih ne vjerujes.....pa sta onda glupiras se sa tim "prorocanstvima unazad"

U rivajetu Ebu Hurejre, radijallahu anhu gdje Poslanik MUhammed kaže: “Kada vidiš da se pastiri(beduini) natječu u gradnji visokih kuća to ti je od predznak Sudnjeg dana.” (EI-Buhari 1/114 i Muslim 1/161)

drug Smrle, ovo sto si postavio nije iz Kur'ana, nego hadis. nema toga u Kur'anu. nije valjda da si zglajzao, pa ne znas vise ni gdje udaras ili samo lazes?

neces preskociti ovo? ...ili mozda hoces...? :roll:

dobro ti je @teodati rekao. ti ni svoju svetu knjigu ne poznajes, a kamoli Bibliju...
Zehran82 wrote: 05/10/2025 12:06 sta je ovo sad
Image

Mekka je u doba Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, imala sasvim mali broj stanovnika i sitnih građevina, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao da će doći vrijeme kada će se graditi ogromni objekti koji će nadmašivati planine Mekke.

Ibn Šejbe bilježi od Ja’le ibn ‘Ataa koji prenosi od svoga oca da je rekao: “Držao sam uzda od jahalice Abdullaha ibn Amra kada je rekao: “Kakvi ćete vi biti kada porušite Kabu, ne ostavljajući ni kamen na kamenu?” Rekli smo: “A mi u Islamu?” Pa je potvrdio: “A vi u Islamu!” “I potom šta?” – upitali smo, pa je odgovorio: “Potom će se izgraditi ljepša nego je bila, pa kada vidite da se u Mekki kopaju kanali(tuneli) (Bilježe Ibn Šejbe i El-Ezreki u Akhbaru Mekke, predaja je dobra i ima mnoge lance prenosilaca)… i vidite građevine koje nadvisuju vrhove planina, znajte da vam se SUdnji dan priblizio. (Ovako navodi Ibn el-Esir i Ibn Menzur)

Image

znaci imamo zgrade u Mekki koji nadvisuju vrhove planina, a imamo i te tunele koje je poslanik nagovijestio

orginalni tekst hadisa
Arabic (original text)

إِذَا رَأَيْتَ مَكَّةَ قَدْ بُعِجَتْ كِظَامًا وَرَأَيْتَ الْبِنَاءَ قَدْ عَلا عَلَى رُءُوسِ الْجِبَالِ فَاعْلَمْ أَنَّ الْقِيَامَةَ قَرِيبَةٌ

وَ إِذَا رَأَيْتَ الْبَطْنَ قَدْ فُجِرَ وَفِيهِ مَجَارِي مَاءِ كَأَنَّهَا أَوْدِيَةٌ وَالْبِنَاءُ يَعْلُو أَخْشَبَيْهَا فَخُذْ حَذْرَكَ

“When you see Mecca has been cleft open (its belly torn) and in it are channels, and the buildings have climbed over (above) its mountains, then know that the Hour (of Judgment) is near.”

إِذَا idhā kada / ako
مَكَّةَ Makkah Mekku
بُعِجَتْ bu‘ijat bude razrezana / rasječena / otvorena (od korijena ب ع ج, što znači "rasjeći", "otvoriti iznutra")
كِظَامًا kiẓāman “kanalima” / “pukotinama” / “rascjepima” (doslovno: otvor, rascjep, pukotina)
وَ wa i
رَأَيْتَ ra’ayta vidiš
قَدْ qad već / doista
عَلَى ‘alā iznad / na

pogledaj slike gore i sporedi sa ovim sto je poslanik rekao....ne trebam ti dalje pricati nista vise. a ti i dalje papagaja kao pravi strucan infatilac postiraj s vremena na vrijeme, u nedostatku argumenta, pa ko kakav balavac mi postiraj papagaja jer bolje i neznas :thumbup:
a cuj drug Smrle, ljudi u svakoj generaciji su to isto govorili kako se gradio sve vise i vise. i svi su pricali isto sto i ti. nikako ne shvatajuci da je visa gradnja omogucena samim napretkom putem nauke. dakle - napretkom gradjevine i arhitekture, a posredno i fizike (kada je u pitanju gradjevina). prije nisi mogao napraviti zgradu od blata i pruca (a tako su se kuce gradile). kad su se vec poceli koristiti masivni drveni elementi (nosece grede, recimo) moglo je ici i sprat vise. a onda je buducnost pricala svoje, pa da danas imamo zgrade visoke i preko kilometra u visinu, a za to nije dovoljna gradjevina, nego i puno drugih strana nauke... gdje sve i jedna potpomaze drugu, ono sto se desava od kako je ljudske vrste.

ali... kad bi zatvorili oci i sve ovo zaboravili, da se vratimo na jednu drugu stvar. ti se, kao i svaki vjernik, nadas da ce taj dan doci za tvog zivota i da ces se moci "narugati" meni ili nekim drugima. a, to, drug Smrle, te ne cini dobrim vjernikom. eto, stavi malo prst na celo, pa se zapitaj...

dobar vjernik se ne takmici cija je vjera ili nevjera bolja ili "pravija". Kur'an je tu barem jasan - "Vama vasa vjera, a nama nasa." jel tako drug Smrle? vec davno ti rekoh da ti ne postujes ni ostovne postulate vjere koju zastupas. no, ako cemo po Paskalu (kojeg i sam volis pomenuti) u kombinaciji sa Kur'anom (kojeg stalno pises nepravilno) onda je pitanje ko ce gdje...

mada, kada bolje razmislim, vjecno druzenje sa tobom u nekom drugom svijetu bi mozda i predstavljalo neki vid Dzehennema... :mrgreen:

P.S. ponovo pogresno pokusavas da zvucis bitnije koristeci rijec kojoj ne znas znacenje. de ti prvo vidi sta znaci 'infantilac'...
PixelDrifter

#21 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

Čuda Kur'ana u saobraćaju: Uzmimo registarsku oznaku NI (Niš). Ova oznaka se može povezati na sljedeći način:

· Registarska oznaka: NI
· Povezani ajet: Ajet broj 51. iz Sure En-Nur (24:51), koji glasi: "Govor vjernika, kada ih se pozove Allahu i Poslaniku Njegovom da im sudi, jeste samo: 'Čujemo i pokoravamo se!' – i takvi su oni uspješni."
Ovdje je veza uspostavljena preko broja 51, gdje se registarska oznaka "NI" koristi kao pokretač za traženje 51. ajeta u Kur'anu.

Zar Kur'an zaista nije jedinstven?
Zehran82

#22 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 05/10/2025 13:05
Zehran82 wrote: 05/10/2025 12:06

Image

drug Smrle, ovo sto si postavio nije iz Kur'ana, nego hadis. nema toga u Kur'anu. nije valjda da si zglajzao, pa ne znas vise ni gdje udaras ili samo lazes?

neces preskociti ovo? ...ili mozda hoces...? :roll:

dobro ti je @teodati rekao. ti ni svoju svetu knjigu ne poznajes, a kamoli Bibliju...
Zehran82 wrote: 05/10/2025 12:06 sta je ovo sad
Image

Image

orginalni tekst hadisa
Arabic (original text)

إِذَا idhā kada / ako
مَكَّةَ Makkah Mekku
وَ wa i
رَأَيْتَ ra’ayta vidiš
قَدْ qad već / doista
عَلَى ‘alā iznad / na

a cuj drug Smrle, ljudi u svakoj generaciji su to isto govorili kako se gradio sve vise i vise. i svi su pricali isto sto i ti. nikako ne shvatajuci da je visa gradnja omogucena samim napretkom putem nauke. dakle - napretkom gradjevine i arhitekture, a posredno i fizike (kada je u pitanju gradjevina). prije nisi mogao napraviti zgradu od blata i pruca (a tako su se kuce gradile). kad su se vec poceli koristiti masivni drveni elementi (nosece grede, recimo) moglo je ici i sprat vise. a onda je buducnost pricala svoje, pa da danas imamo zgrade visoke i preko kilometra u visinu, a za to nije dovoljna gradjevina, nego i puno drugih strana nauke... gdje sve i jedna potpomaze drugu, ono sto se desava od kako je ljudske vrste.

ali... kad bi zatvorili oci i sve ovo zaboravili, da se vratimo na jednu drugu stvar. ti se, kao i svaki vjernik, nadas da ce taj dan doci za tvog zivota i da ces se moci "narugati" meni ili nekim drugima. a, to, drug Smrle, te ne cini dobrim vjernikom. eto, stavi malo prst na celo, pa se zapitaj...

dobar vjernik se ne takmici cija je vjera ili nevjera bolja ili "pravija". Kur'an je tu barem jasan - "Vama vasa vjera, a nama nasa." jel tako drug Smrle? vec davno ti rekoh da ti ne postujes ni ostovne postulate vjere koju zastupas. no, ako cemo po Paskalu (kojeg i sam volis pomenuti) u kombinaciji sa Kur'anom (kojeg stalno pises nepravilno) onda je pitanje ko ce gdje...

mada, kada bolje razmislim, vjecno druzenje sa tobom u nekom drugom svijetu bi mozda i predstavljalo neki vid Dzehennema... :mrgreen:

P.S. ponovo pogresno pokusavas da zvucis bitnije koristeci rijec kojoj ne znas znacenje. de ti prvo vidi sta znaci 'infantilac'...

da to je iz hadisa....i u hadisima ima najvise prorocanstava sto se tice direktno prorocanstva, ta tema u islamu se zove Predznaci Sudnjeg dana.
nije valjda da si zglajzao, pa ne znas vise ni gdje udaras ili samo lazes?
ne pametuj puno...

eh ako je tebi teodati mjerilo intelektualne misli, gdje lik puca i nezna kud udara, vjeruje u masa nekih bogova :lol: pa cak i andjeo Gabriel je za njega Bog....lik je puko skroz veze taj nema ni o bibliji ni o Kuranu....

najvece gradjevine su bile u to vrijeme piramide......pa ti odgovor nije bas razuman tu, jer nagovjestaj da ce zgrade biti vece od planina u Mekki je fenomenalno prorocanstvo i ne mozes ga osporiti, a i kad ga osporavas traljavo nerazumno ga osporavas....vidis sam da se boris protiv dokaza, a to je samo tebi na stetu, jer ti BOg direktno prijeti...kada ti dodju dokazi a ti im se namjerno usporstavis da to omalovazis...bit ces sigurno kaznjen na buducem svijetu u koliko se ne pokajes prije smrti....to Bog obecava i logicno je....

ponuditi ti dokaze, a covjek ih namjerno hoce da ospori...onda itekako zasluzuje takva osoba malo bica po kuzici :) sam pao sam se ubio sto se kaze.
broj dva

#23 Re: Naucna cuda Kurana

Post by broj dva »

Naucna "cuda" kurana su kao nostradamusova prorocanstva -tek nakon sto se neki dogadjaj desi nadje se u prorocanstvima.
Tek nakon sto nauka nesto definivno kaze o nekom predmetu nadje se pasus u kuranu koji otrkriva atome, viruse, tektonske ploce i ostale sitnice.
Samo za one kojima je kuran "dokaz" jer pise u kuranu...
PixelDrifter

#24 Re: Naucna cuda Kurana

Post by PixelDrifter »

broj dva wrote: 06/10/2025 14:48 Naucna "cuda" kurana su kao nostradamusova prorocanstva -tek nakon sto se neki dogadjaj desi nadje se u prorocanstvima.
Tek nakon sto nauka nesto definivno kaze o nekom predmetu nadje se pasus u kuranu koji otrkriva atome, viruse, tektonske ploce i ostale sitnice.
Samo za one kojima je kuran "dokaz" jer pise u kuranu...
Ubleha za ljude slabe volje, glupake, psihicki nestabilne osobe, alkoholicare (znam ih trojicu koje je Islam "spasio", jednu ovisnost zamijenili drugom). Vazi za sve religije, astrologiju, tarot (ako se uzme ozbiljno, kao razbibriga je ok, karte su lijepe), visak, gledanje u grah, solju, kafu, kitovu spermu i medino govance.
Osmi Socrates

#25 Re: Naucna cuda Kurana

Post by Osmi Socrates »

Ovaj puk'o skroz.

32. ajet dokaz za nešto, jer je ozonski omotač najgušći na 32 kilometra bla bla bla truć truć. Metrički sistem usvojen vjekovima kasnije, a još kasnije što se tiče islamskih zemalja.

Neko bi (valjda zlonamjeran?) pomislio da bi svemogući sveznajući i nadasve svedobri Bog prvo uspostavio razuman sistem mjerenja u Kur'anu, poklonio ga čovječanstvu, pa tek onda nas obavijestio da je 32 ajet štaviše na nauci bazirano proročanstvo, što je samo po sebi insane konstrukcija. Naime, Allahu ili Bogu nije potrebno da bude fuckin' prorok, jer zna sve. Ako ne zna sve, onda nije Allah. Ili Bog. As simple as that.

Ali, ne, sveznajućem Allahu ili Bogu, kako kome odgovara na kako kojem jeziku, je inače primarni cilj da čovječanstvo tumara vjekovima kroz nesporazume svake vrste uključujući, sisteme mjerenja. Pa kad, između ostalog, "nabasaju" na metrički sistem, nabasaju. Sabura, čovječanstvo. Allah je nešto prorokovao. Još samo trebate, da biste razumjeli proročanstvo, nabasati na metrički sistem, ni manje ni više nego u fuckin' Evropi desetak vijekova kasnije.

Onaj koji vjeruje u sve ovo i onda i dalje tvrdi da je Bog ili Allah svedobar, svemoguć i sveznajući očigledno ima problema sa prostom logikom.

De pretvori ove kilometre u milje, pa shodno rezultatu provjeri ima li šta proročansko i u tom ajetu. Ne sumnjam da ima.
Post Reply