CARINA U BiH
Moderator: anex
-
tokio25
#8352 Re: CARINA U BiH
meni je 2 puta doslo nesto preko intime i oba puta sam platio tih 35 jer mi je to trebalo u tom trenutku
je li tih 35 maraka da kazem legalno i imaju li pravo da to naplate ili to oni ako prodje prodje
je li tih 35 maraka da kazem legalno i imaju li pravo da to naplate ili to oni ako prodje prodje
- zubi
#8353 Re: CARINA U BiH
Od svih gluposti koje si napisao samo cu se na ovo osvrnuti, gdje si ti bio, ispod kakvog kamena, pa si fulio objasnjenje za 3.5 - 9.5 KM BH poste??laserShow wrote: ↑05/10/2025 10:48 Lakse je opravdati, nego se boriti. FIno sam ti napisao, kada ti dodje opet posiljka, trazi u pisanoj formi sta ti zele naplatiti, onda im navedi da zadrze posiljku dok se ne obratis agenciji za postanski promet i od njih ne dobijes ocitanje.
Manipulativni trosak NE MOZE BITI "Oslobadjanje od carine", jer si ti vec oslobodjen ako je ispod 300KM i ostalih par uvjeta. Prema tome, kako ce ti naplatiti nesto sto ne podlijeze naplati?
Dokumentacija? Ne moze ti naplatiti nikakvu dokumentaciju, jer je ona u pratnji posiljke.
BH POSTA i naplata.
Ona ima mogucnost odredjene naplate jer vrsi tkz SKRACENO CARINJENJE. Pregled posiljke vrse jer nemaju kao DHL i sl vec pratecu dokumentaciju koja je uz paket.
OPet to su troskovi od 3 do 9KM u zavisnosti od paketa i niti jedan nije "Naknada za oslobadjanej placanja carine". I da, te troskove NE NAPLACUJE POSTA, vec UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE.
Ustvari sta imas cekaati ako su ti vec napaltili? Sta kaze faktura na kojoj je naplata? Pise ovako: "Naknada za oslobadjanje carinjenja"? Dajem ruku da ne pise ovako.
Sta god da pise, obrati se agenciji odmah i trazi pojasnjenje. Slobodno dodaj i agenciju za zastitu potrosaca.
https://www.klix.ba/biznis/bh-posta-poj ... /200617125
UIO je po ovom pitanju odgovorio na zastupničko pitanje Saše Magazinovića kazavši da državni carinski propisi ne propisuju obračun i naplatu ove naknade, a "da prema informacijama Sektora za carine u UIO, naknada nazvana 'carinski pregled' na koju se potrošači žale je naknada koju naplaćuju i prihoduju javni poštanski operateri u BiH, u skladu sa svojim cjenovnicima".
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#8354 Re: CARINA U BiH
hehe mnogo vise vremena sam proveo po hodnicima i kuplerajima poste na zeljznickoj da bi mi taj clanak nesto rekao. Prebacivanje nismo mi, vi ste, niste vi, mi smo.
Robu ti pregleda sluzbenik uino.
No hajde da zavrsimo to na nacin da kazem, da, posta ti naplacuje, je li ok?
To ne umanjuje da te iz intajma levate sto ti naplacuju NAKNADU ZA OSLOBADJANJE CARINE iako roba ne podlijeze carini
To ne umanjuje da te iz intajma levate sto ti naplacuju NAKNADU ZA OSLOBADJANJE CARINE iako roba ne podlijeze carini
- zubi
#8355 Re: CARINA U BiH
Budi precizan: MANIPULATIVNI TROSKOVI.laserShow wrote: ↑05/10/2025 10:57 hehe mnogo vise vremena sam proveo po hodnicima i kuplerajima poste na zeljznickoj da bi mi taj clanak nesto rekao. Prebacivanje nismo mi, vi ste, niste vi, mi smo.
To ne umanjuje da te iz intajma levate sto ti naplacuju NAKNADU ZA OSLOBADJANJE CARINE iako roba ne podlijeze carini![]()
Dakle svi ih imaju, ovdje se samo moze potencirati kako InTime smije da naplacuje tako bezobrazno mnogo, 35KM u poredjenju sa 9,5KM drzavne poste... Je li to igdje definisano i ograniceno ili svaka posta moze po svom nahodjenju da lupi cifru koju zeli...
- laserShow
#8356 Re: CARINA U BiH
Ne smije, jer nemaju iste procedure.
Fino ti kazem zasto posta nplati taj iznos, intime nema razloga jer ima tu dokumentaciju do maticne firme.
Troskovi NE MOGU i NE SMIJU nastati prilikom prvog urucenja, jer si ti platila dostavu do svoje adrese, a posebno NE SMIJU I NE MOGU nastati troskovi za "Oslobadjanje carine".
Cijelo vrijeme pitam sta tacno pise u fakturi? 99% sam siguran da ne pise "oslobadjanje carine", vec nesto "trosak po fakturi" etc.

Fino ti kazem zasto posta nplati taj iznos, intime nema razloga jer ima tu dokumentaciju do maticne firme.
Troskovi NE MOGU i NE SMIJU nastati prilikom prvog urucenja, jer si ti platila dostavu do svoje adrese, a posebno NE SMIJU I NE MOGU nastati troskovi za "Oslobadjanje carine".
Cijelo vrijeme pitam sta tacno pise u fakturi? 99% sam siguran da ne pise "oslobadjanje carine", vec nesto "trosak po fakturi" etc.
Ma definisano je skoro sve, samo mi se ne da traziti, jer cu to kada mene intime pokusa zavrnuti. Btw, oni citaju ovu temu
- ZoomZoomKiwi
#8357 Re: CARINA U BiH
Meni je u svemu tome najgore bilo to naknadno naplaćivanje bilo kakvih troškova transporta.
Znači ako ja, ili pošiljalac platimo poštarinu do moje adrese, očekujem da je plaćena dostava do moje adrese.
Carina i ostalo može, ali nekakvi međutroškovi su mi čista budalaština.
Ili nek navede onda paritet, zna se šta je DDP, DAP a šta CPT.
Većina ovih narudžbi s neta je po defaultu DAP, što znači plaćena poštarina do krajnjeg kupca, ne do mjesta kupca, ne do luke kupca, nego do krajnjeg kupca. Šta se dešava između ne bi trebalo da me interesuje, i nikakvi dodatni troškovi prijevoza i/ili dostave ne bi trebali da postoje.
Porez na budale, prolazi zato što narod kod nas ne zna te stvari.
Znači ako ja, ili pošiljalac platimo poštarinu do moje adrese, očekujem da je plaćena dostava do moje adrese.
Carina i ostalo može, ali nekakvi međutroškovi su mi čista budalaština.
Ili nek navede onda paritet, zna se šta je DDP, DAP a šta CPT.
Većina ovih narudžbi s neta je po defaultu DAP, što znači plaćena poštarina do krajnjeg kupca, ne do mjesta kupca, ne do luke kupca, nego do krajnjeg kupca. Šta se dešava između ne bi trebalo da me interesuje, i nikakvi dodatni troškovi prijevoza i/ili dostave ne bi trebali da postoje.
Porez na budale, prolazi zato što narod kod nas ne zna te stvari.
-
HelaS
#8358 Re: CARINA U BiH
Svoje poslovne usluge nijedna firma ne izvršava besplatno, zašto bi. Tako ni sarajevski "In Time" kada je transporter roba koje su predmet oslobađanja od plaćanja carinskih dažbina. Svi carinski zastupnici naplaćuju svoju manipulativnu uslugu, jer ti - uvoznik, kupac tih niskih vrijednosti roba ne možeš pristupiti carinarnici i ne možeš niti znaš carinsku proceduru, niti si ovlašten. Možeš izdati nalog drugom carinskom zastupniku za manipulaciju tvoje robe, ali i to se naplaćuje. To je čak određeno i Odlukama UINO iz 2018. godine. Carinski zastupnik mora izdvojiti tvoju dokumentaciju, mora je kopirati, mora je predočiti carinskom službeniku i za to sve mora biti i stručan i ovlašten i izgubiti određeno vrijeme koje ima svoju cijenu. Ovdje ne utiče modalitet isporuke (paritet), izuzev ako nije DDP pa te troškove da plati isporučilac.
Dakle, nijedan carinski postupak sa robama koje se oslobađaju od plaćanja carine u BiH, nije besplatan, bez obzira da li je tu robu dopremio ovlašteni "kurir" "brzom poštom" ili druga transportna firma.
-
tokio25
#8359 Re: CARINA U BiH
pa sta je onda problem s tim placanjem?
vjerovatno sam i narucio to brzom postom i platio vise da mi dodje prije
tako sam i ja narucio 2 stvari koje su mi bile vazne platio skuplje dostavu i platio i tih 35 maraka uslugu intime-u
vjerovatno sam i narucio to brzom postom i platio vise da mi dodje prije
tako sam i ja narucio 2 stvari koje su mi bile vazne platio skuplje dostavu i platio i tih 35 maraka uslugu intime-u
- laserShow
#8360 Re: CARINA U BiH
Covjece, ti kao korisnik si platio dostavu i sve troskove prilikom narudzbe! Ne postoji mogucnost naplate tih skrivenih troskova, a posebno ne "Oslobadjanje od carine".HelaS wrote: ↑05/10/2025 13:07 Svoje poslovne usluge nijedna firma ne izvršava besplatno, zašto bi. Tako ni sarajevski "In Time" kada je transporter roba koje su predmet oslobađanja od plaćanja carinskih dažbina. Svi carinski zastupnici naplaćuju svoju manipulativnu uslugu, jer ti - uvoznik, kupac tih niskih vrijednosti roba ne možeš pristupiti carinarnici i ne možeš niti znaš carinsku proceduru, niti si ovlašten. Možeš izdati nalog drugom carinskom zastupniku za manipulaciju tvoje robe, ali i to se naplaćuje. To je čak određeno i Odlukama UINO iz 2018. godine. Carinski zastupnik mora izdvojiti tvoju dokumentaciju, mora je kopirati, mora je predočiti carinskom službeniku i za to sve mora biti i stručan i ovlašten i izgubiti određeno vrijeme koje ima svoju cijenu. Ovdje ne utiče modalitet isporuke (paritet), izuzev ako nije DDP pa te troškove da plati isporučilac.
Evo reci mi tacno, sta to intime tim "manipulativnim" troskovima naplacuje? Koju uslugu, daj navedi je?
Ne moze ti naplatiti OSLOBADJANJE OD CARINE, jer si od nje oslobodjen. Ne moze ti naplatiti dostavu na adresu, jer si vec platio. Ne moze ti naplatiti lezarinu, jer ne lezi. Ne moze ti naplatiti pregled paketa, jer ima zvanicnu dokumentaciju.
Prema tome, navedi mi sta se to fakturise tacno osim porez na budale?
Kakva ba carinska procedura, kakava dokumentacija, kakvo kopiranje kada POSILJKA NE PODLIJEZE CARINI?
Naravno da mozes i naravno da se to naplacuje. Ne pricamo o promjeni speditera, pricamo o posiljci koja je ZAKONOM oslobodjena carine. Sta na nju privatne kurirske sluzbe mogu da naplate, daj nabroji taksativno?
Jeste, jer carinski postupak pojedinacne posiljke ne postoji - ona je oslobodjena carine. Opet pitam, sta se naplacuje, daj bilo koji info?
- laserShow
-
tokio25
#8362 Re: CARINA U BiH
ja smatram da sam platio brzu dostavu
al eto ti misli da je porez na budale
cudi me da 2 respa imaju razlicito misljenje
al eto ti misli da je porez na budale
cudi me da 2 respa imaju razlicito misljenje
-
HelaS
- laserShow
#8364 Re: CARINA U BiH
Brzu dostavu si platio pri narudzbu. To sto si platio u drzavi je ono sto sam naveo.
Zato ja ne placam intajmu i slicnima nista
Glitch u matrixu
-
ribaNAsuhom
#8365 Re: CARINA U BiH
Intime-u se zaista placa po fakturi navedeno “carinsko oslobađanje-skracena procedura”. Prijateljica je narucivala preko fedexa paket. Ukupna cijena artikla i postarine je prelazila 300KM i trazila je razdvajanje cijene artikla od cijene postarine, da izbjegne placanje carine. I inTime joj je uredno poslao fakturu za placanje usluga, kao zastupnici Fedexa, da li je legalno ili nije ne znam. Rekla bih da je to neka siva zona za uzeti cifru od 35KM.
-
tokio25
#8366 Re: CARINA U BiH
nisam pomenuo da su oba proizvoda bili preko 300 a nisu ocarinjeni
- laserShow
#8367 Re: CARINA U BiH
Moji komentari isksutva i situacije se odnose za posiljke ispod 300KM i koje niti na jedan nacin ne podlijezu carini. Na tim posiljkama nema zarade i pokusava se ponekadn naplatiti fantomski trosak kao sto je oslobadjanje carine.
Jedan od izgovora je da je posiljka pristigla zbirnim, odnosno drumskim putem, pa moraju razdvojiti od drugih posiljki. To mene kao primaoca ne zanima, niti moze biti predmet naplate.
Za posiljke iznad 300KM nemam iskustva sa oslobadjanjem, jer uvijek platim dazbine jer ne postoji zakonski osnov na koji se ja mogu pozvati da me oslobode.
Jedan od izgovora je da je posiljka pristigla zbirnim, odnosno drumskim putem, pa moraju razdvojiti od drugih posiljki. To mene kao primaoca ne zanima, niti moze biti predmet naplate.
Za posiljke iznad 300KM nemam iskustva sa oslobadjanjem, jer uvijek platim dazbine jer ne postoji zakonski osnov na koji se ja mogu pozvati da me oslobode.
- Ateista
#8368 Re: CARINA U BiH
Vec sam i ja pisao o tome koliko je bezobrazno bilo kakvo naplacivanje bilo cega za nesto sto je oslobodjeno carine.
Meni licno nije ni bitno ko naplacuje i sta tacno naplacuje, da li je to sam pregled, dostava na pregled i slicno. Ako sam ja narucio nesto sto ne podlijeze carini, ako tu nema nista nedozvoljeno, nije moj problem sto neko hoce da to kontrolise.
Ukoliko se ispostavi da je provjera sa razlogom i da treba cariniti, onda mi je OK i naplatiti tu uslugu pored carine, ali ako oni hoce da provjeravaju i ispostavi se da je sve u redu, to je njihov problem i ne bi to smjeli naplacivati krajnjem kupcu koji je regularno narucio nesto sto zakonski smije i sto ne podlijeze carinjenju.
Samo prepisati princip alko testova, policija ima pravo da te testira ako sumnja, ali ako su pogresno procijenili i nisi pod uticajem alkohola, ne placas alkotest ti vec oni, ako je dobra procjena onda pored kazne placas i alko test.
Meni licno nije ni bitno ko naplacuje i sta tacno naplacuje, da li je to sam pregled, dostava na pregled i slicno. Ako sam ja narucio nesto sto ne podlijeze carini, ako tu nema nista nedozvoljeno, nije moj problem sto neko hoce da to kontrolise.
Ukoliko se ispostavi da je provjera sa razlogom i da treba cariniti, onda mi je OK i naplatiti tu uslugu pored carine, ali ako oni hoce da provjeravaju i ispostavi se da je sve u redu, to je njihov problem i ne bi to smjeli naplacivati krajnjem kupcu koji je regularno narucio nesto sto zakonski smije i sto ne podlijeze carinjenju.
Samo prepisati princip alko testova, policija ima pravo da te testira ako sumnja, ali ako su pogresno procijenili i nisi pod uticajem alkohola, ne placas alkotest ti vec oni, ako je dobra procjena onda pored kazne placas i alko test.
- ZoomZoomKiwi
#8369 Re: CARINA U BiH
Upravo tako.
Svodi se na ono što sam i rekao.
Platio sam poštarinu prilikom kupovine, nisam je platio do distributivnog centra InTime u Rajlovcu, nego sam je platio do moje adrese, do mojih vrata.
Kuda će ona ići i kako doći, to me ne zanima, niti smijem imati ikakve dodatne troškove transporta.
U normalnim državama se za ove stvari gube licence.
A ako već mora da se carini, onda može i carinska manipulacija da se naplati, inače ne.
Svodi se na ono što sam i rekao.
Platio sam poštarinu prilikom kupovine, nisam je platio do distributivnog centra InTime u Rajlovcu, nego sam je platio do moje adrese, do mojih vrata.
Kuda će ona ići i kako doći, to me ne zanima, niti smijem imati ikakve dodatne troškove transporta.
U normalnim državama se za ove stvari gube licence.
A ako već mora da se carini, onda može i carinska manipulacija da se naplati, inače ne.
-
HD_2015
#8370 Re: CARINA U BiH
Kao što rekoh, ranije mi niko (ni fedex ni dhl) nij ništa dodatno naplaćivao, ako je ispod 300KM.
Da li je InTime bio posrednik, ne sjećam se.
Da li se šta mijenjalo, ne znam.
Da li bih plaćao 35 - ne bih - neka vrate. slijedeći put bih izbjegavao. Poslao bih mail fedexu neka znaju.
Primamo i Temu i kupiglobal, pa nema "carinskih troškova", ako je ispod 300KM.
Da li bih plaćao 35 - ne bih - neka vrate. slijedeći put bih izbjegavao. Poslao bih mail fedexu neka znaju.
- zubi
#8371 Re: CARINA U BiH
Kojem Fedexu bi poslao mejl? Americkom? Haj meni daj adresu da im ja posaljemHD_2015 wrote: ↑07/10/2025 15:18 Kao što rekoh, ranije mi niko (ni fedex ni dhl) nij ništa dodatno naplaćivao, ako je ispod 300KM.
-
bit101
#8372 Re: CARINA U BiH
Uglavnom sad sam platio tih 35km za "posredovanje u oslobadjanju od carine", ali vise necu. Slao sam mailove na Fedex customer support, a zalio sam se i prodavacu. Pa nek nastave samo ovako, vremenom ce gubiti korisnike i Fedex licencu nadam se, samo kad bi svako od nas malo digao buku. A ne samo plati i poklopi se.
- zubi
#8373 Re: CARINA U BiH
Jesi dobio kakav papir kao potvrdu?bit101 wrote: ↑08/10/2025 12:03 Uglavnom sad sam platio tih 35km za "posredovanje u oslobadjanju od carine", ali vise necu. Slao sam mailove na Fedex customer support, a zalio sam se i prodavacu. Pa nek nastave samo ovako, vremenom ce gubiti korisnike i Fedex licencu nadam se, samo kad bi svako od nas malo digao buku. A ne samo plati i poklopi se.
-
bit101
#8374 Re: CARINA U BiH
Naravno da nisam.zubi wrote: ↑08/10/2025 12:06Jesi dobio kakav papir kao potvrdu?bit101 wrote: ↑08/10/2025 12:03 Uglavnom sad sam platio tih 35km za "posredovanje u oslobadjanju od carine", ali vise necu. Slao sam mailove na Fedex customer support, a zalio sam se i prodavacu. Pa nek nastave samo ovako, vremenom ce gubiti korisnike i Fedex licencu nadam se, samo kad bi svako od nas malo digao buku. A ne samo plati i poklopi se.
-
Malisa11