Ja recimo kuci imam sve domace i ne stavljamo secera skoro nista. Moze se sacuvati da se ne kvari i bez puno secera,samo treba znati pripremiti tegle prije pakovanja. Ne moze se sve pasterizovati a ono sto moze,to nema roka trajanja. Imam sokove po 4 godine stoje,vakumirani,nista im. Isto je za sve,ko zna procese.Thorgerson wrote: ↑03/10/2025 14:52Ja ne znam zasto su svi navalili na Nutellu. U smislu sami secer. Da, jeste.zippoo87 wrote: ↑03/10/2025 13:25 Nikada mi nece biti jasno cemu tolika pomama naroda za ovom Nutelom??
Ja je mogao kupovati po bagatelnoj cijeni ali niti kupujem niti jedem.
Jebes namirnicu u kojoj u 100 grama,imas 56 grama secera.
Pa to je cisti secer sa farbom i vjestackim okusima.
U Bingu,1kg tegla,16 ili 17 KM
1 kg secera.3 KM
Nutela 1 kg =0.56 kg secera
Ali isto tako one marmelade imaju po 70% secera.
Evo primjer, na 100gr 67gr secera.
https://www.konzum.hr/web/products/podr ... -voce-690g
I sad ce neko doci i reci de baci tu nutellu, evo ti dzem os voca, a tamo tek sami secer.
Ili ovi domaci pekmezi, bestilji. Pa to je gore nego kupovni. Covjece idu sa 1kg sirovine i dodaju 3-4kg secera, negdje i vise. Da crknes jbt. Al neka kaze domace. Mora secer da se ne pokvari...
Da ne bude zabune. Nutella je smece. Samo me nervira ta neka pompa oko nutelle a da se drugo smece ignorise. Iako eto po sastavu i ta nutella je manje smece od ovog dzema.
Takodjer nikada nisam kupio ni te "domace" sto su prepuni secera. To vecinom ova nekakva udruzenja zena tuse i dilaju po kojekakvim sajmovima. Sve to preskocim.
Svako sebi moze napraviti dzem od kojeg god voca zeli,za malo novca i po svom ukusu. Recimo,kada krene jagoda,kupis gajbu jagode i napravis nekoliko tegli. Onda kupina,smokva,ribizla,borovnica,pa ovo ono i tako za malo novca napravis sebi vrhunski proizvod.
Ali svi sada gotovani,em se lijeno,em mlade hanume ne znaju nista,osim otici u Bingo i kupiti gotovo.
Mislim ,neka se svako truje kako god zeli,meni ne smeta ali mnoge danasnje bolesti unosimo kroz usta i hranu/pice.