Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Lenk
#22526 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pozdrav, raspitivao sam se nedavno oko stana oblika L pa ste mi rijesili dilemu umjesto jedne ili 2 klime
Imam drugara koji je sad isto u dilemi, ima kucu na 2 sprata (nekih 120kv)
Razmisljao je da uzme 4 klime, medjutim kad bi uzimao nekog japanca - pogotovo LN35 ili tako nesto, izaslo bi ga prilicno skupo
Neko mu rece da mu je bolje da uzme toplotnu pumpu - ima li to smisla u ovakvoj situaciji... koje su prednosti a koje mane te opcije?
I koja bi toplotna pumpa bila dovoljna za 120kv, a da je slicnog kvaliteta kao LN35 recimo, ima li ista od Mitsubishija tu?
Razmisljao je da uzme 4 klime, medjutim kad bi uzimao nekog japanca - pogotovo LN35 ili tako nesto, izaslo bi ga prilicno skupo
Neko mu rece da mu je bolje da uzme toplotnu pumpu - ima li to smisla u ovakvoj situaciji... koje su prednosti a koje mane te opcije?
I koja bi toplotna pumpa bila dovoljna za 120kv, a da je slicnog kvaliteta kao LN35 recimo, ima li ista od Mitsubishija tu?
-
dekara
#22527 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Samo je toplotna pumpa skuplja od 4 vrhunske klime samo sto za toplotnu pumpu jos trebaju radijatori ili podno grijanje uglavnom vise od duplo skuplje.Lenk wrote: ↑24/09/2025 16:39 Pozdrav, raspitivao sam se nedavno oko stana oblika L pa ste mi rijesili dilemu umjesto jedne ili 2 klime
- ZoomZoomKiwi
#22528 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Grijati kuću na klime je hmm, ne znam ni ja, ali nije mi to najbolje rješenje.Lenk wrote: ↑24/09/2025 16:39 Pozdrav, raspitivao sam se nedavno oko stana oblika L pa ste mi rijesili dilemu umjesto jedne ili 2 klime
Da li ima već razvedeno grijanje (radijatori i/ili podno)?
Ako ima, onda je toplotna pumpa no-brainer.
-
axe22
#22529 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ima li kakvo sredstvo za ciscenje turbine (fan) a da se ne mora skidati?
Pod garancijom je klima pa m se ne otvara.
Prije 7 dana klima normalno radila, danas upalim i smrad iz nje ne moze se podnjeti, na vrhovima turbine sve bijelo. Pokusao sam sredstvom za dezinfekciju klima + voda za isprati i malo je pomoglo ali jos uvijek se pojavi smrad cim upalim, kasnije prestane. Nije pristupacna turbina bas.
(smrdilo kao da je mokraca, nije mi jasno kako tako brzo)
Razmisljam uzeti spuzvicu kakvu i ugurati ispod turbine (natopit je kakvim sredstvom) i lagano je okretati da skinem, jer prljastina s vrhova turbine ne spada.
(vivax r+, nema ni 6 mjeseci kako je ugradjena)
(filteri + izmjenjivac su cisti, normalno voda odlazi)
Prije 7 dana klima normalno radila, danas upalim i smrad iz nje ne moze se podnjeti, na vrhovima turbine sve bijelo. Pokusao sam sredstvom za dezinfekciju klima + voda za isprati i malo je pomoglo ali jos uvijek se pojavi smrad cim upalim, kasnije prestane. Nije pristupacna turbina bas.
Razmisljam uzeti spuzvicu kakvu i ugurati ispod turbine (natopit je kakvim sredstvom) i lagano je okretati da skinem, jer prljastina s vrhova turbine ne spada.
(filteri + izmjenjivac su cisti, normalno voda odlazi)
- mist
#22530 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pranje klime.axe22 wrote: ↑26/09/2025 18:58 Ima li kakvo sredstvo za ciscenje turbine (fan) a da se ne mora skidati?
-
axe22
#22531 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Znaci nista bez otvaranja, moram potraziti upustva kako se skida plasticna zastita.mist wrote: ↑26/09/2025 19:02Pranje klime.axe22 wrote: ↑26/09/2025 18:58 Ima li kakvo sredstvo za ciscenje turbine (fan) a da se ne mora skidati?
-
Ermin ZM
#22532 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Postavljao je Haso snimke ovde kako se cisti bez skidanja, tj kako on radi.. Postavi onu vrecu okolo i pod pritiskom cisti, i izmjenjivac i turbinu.axe22 wrote: ↑26/09/2025 20:21Znaci nista bez otvaranja, moram potraziti upustva kako se skida plasticna zastita.mist wrote: ↑26/09/2025 19:02Pranje klime.axe22 wrote: ↑26/09/2025 18:58 Ima li kakvo sredstvo za ciscenje turbine (fan) a da se ne mora skidati?
Potrazi servis koji tako radi
-
axe22
#22533 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Imam pumpu za prskanje voca pa cu u njoj napraviit mjesavinu i onda tako odraditi.
Stara klima preko 15 godina se koristila i nikad nije ovako smrdila.
-
skodilak
#22534 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Danas su mi montirali Haier Pearl Premium 18k. Urađeno vakumiranje, stavljene gumene podloge za nosače, ali na grijanju se čuje karakteristično brujanje kompresora brrrrr, pojačava se pa smanjuje, nije baš toliko glasno, ali čuje se. Vrlo slično kao i kod Hisense Expert Smart 12k koju imam. Izgleda da su svi ovi Kinezi manje više isti, a ja se ponadao da će manje brujati zbog twin rotary kompresora. Sreća nisam puno platio 
-
arminicos
#22535 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Mozda ti nisu uradili uredno vakumiranje od 15 minuta minimalno?
Pogledaj jesu li dotegnuli sarafe na nosacu??!! Meni majstor skoro stavio gumice ispod klime i zaboravio zategnuti sarafe..sreca ja prekontrolisao dotegao kljucem sve 4x sarafa.
Pogledaj jesu li dotegnuli sarafe na nosacu??!! Meni majstor skoro stavio gumice ispod klime i zaboravio zategnuti sarafe..sreca ja prekontrolisao dotegao kljucem sve 4x sarafa.
- rovac13
#22536 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Vakumiranje ne smanjuje zvuk rada kompresora 
- shape of despair
#22537 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pitanje za ove malo iskusnije sa klimom, meni je ovo prva zima, a i da malo pokupim par mišljenja.
Klima je Gree COSMO 12. Ovih dana je često palim za grijanje a spojena je na xiaomi pametnu utičnicu pa pratim potrošnju.
Samo na klimu od zadnjeg očitanja struje (24.09.2025.) pa do danas je potrošeno 2.9KM, a upaljena je po nekih 4-5 sati dnevno posebno zadnjih dana.
Meni je to nevjerovatno mala potrošnja da sam posumnjao na utičnicu pa sam je testirao na fenu od 2000W, kad ono tačno pokazuje.
Po utičnici vidim da su ovi inverteri pametni, pa na početku povuče nekih 1500W ali brzo to spadne na 500-800W gdje onda drži stalno taj prosjek.
Stan koji grijem je 63m2 a klima je za do 45m2, pozatvaram neke nebitne prostorije i dobivam tako oko 45m2.
Sad me zanima može li se išta uraditi da topli zrak malo bolje ulazi u dječiju sobu koja je na drugom kraju stana. Može li se staviti obični ventilator koji će iz primarne sobe koja se zagrije na 23-24-25 puhati prema sobi koja se zagrija sa npr. 20 na 21. Jel glupo pitanje i razmišljanje.
Mislim da se razumijemo, klima mi je za dogrijavanje, imam plin, ali kad vidim potrošnju kako je mala padam u bandak.
Također pitanje, kakv sprej postoji koji se pošprica po unutrašjnjoj jedinici kada se skinu filteri, kao pjena neka valjda, i samo se ostavi da se osuši.
Klima je Gree COSMO 12. Ovih dana je često palim za grijanje a spojena je na xiaomi pametnu utičnicu pa pratim potrošnju.
Samo na klimu od zadnjeg očitanja struje (24.09.2025.) pa do danas je potrošeno 2.9KM, a upaljena je po nekih 4-5 sati dnevno posebno zadnjih dana.
Meni je to nevjerovatno mala potrošnja da sam posumnjao na utičnicu pa sam je testirao na fenu od 2000W, kad ono tačno pokazuje.
Po utičnici vidim da su ovi inverteri pametni, pa na početku povuče nekih 1500W ali brzo to spadne na 500-800W gdje onda drži stalno taj prosjek.
Stan koji grijem je 63m2 a klima je za do 45m2, pozatvaram neke nebitne prostorije i dobivam tako oko 45m2.
Sad me zanima može li se išta uraditi da topli zrak malo bolje ulazi u dječiju sobu koja je na drugom kraju stana. Može li se staviti obični ventilator koji će iz primarne sobe koja se zagrije na 23-24-25 puhati prema sobi koja se zagrija sa npr. 20 na 21. Jel glupo pitanje i razmišljanje.
Mislim da se razumijemo, klima mi je za dogrijavanje, imam plin, ali kad vidim potrošnju kako je mala padam u bandak.
Također pitanje, kakv sprej postoji koji se pošprica po unutrašjnjoj jedinici kada se skinu filteri, kao pjena neka valjda, i samo se ostavi da se osuši.
- Haris033
#22538 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Imam plinsko etažno grijanje, a nakon što sam kupio LN (prije 4 godine), nikada ga upalio nisam. LN 12 mi grije 60m2.shape of despair wrote: ↑03/10/2025 08:55 Pitanje za ove malo iskusnije sa klimom, meni je ovo prva zima, a i da malo pokupim par mišljenja.
Slobodno probaj 1 mjesec da se grijes na inverter. Savjet da ga ne iskljucuješ. Dnevno ga postavi na 24, neki srednji fan, a noćima na 22st.C. Ostavi vrata otvorena u svim prostorijama. Vidjet ćeš rahatluk i po pitanju toplote, a bgm i po računima.
- shape of despair
#22539 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
E hvala. A ovaj neki sprej ,imate li,cistite li njime
- nagibSA
#22540 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja cistim izmjenjivac i turbinu odmascivacem Axel Sgrasso ili Diplo i isperem vodom 2-3x pod pritiskom, rucnom prskalicom. Mislim da sprejevi nisu efikasni kao ovo.
Mada turbinu ne mogu ocistiti kako treba iako je izvadim. Mora neki jak pritisak, da skine budj/prasinu sa unustrasnje strane lopatica.
Mada turbinu ne mogu ocistiti kako treba iako je izvadim. Mora neki jak pritisak, da skine budj/prasinu sa unustrasnje strane lopatica.
- shape of despair
#22541 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
E hvala.
Ima li ko gree klimu,ja ovo ne kontam.
Imam app i daljinski,ok sve.
Daljinski me buni.
1. Imam tipku I FEEL i tada valjda daljinski salje ocitanje temperature i u zavisnosti gdje stoji u sobi tako i diktira rad. Ako mi je to upaljeno klima konstanto radi iako je daljinski u sobu gdje je npr. 25 a zadano je 24. Ako je to ugaseno onda valjda termostat na unutrasnjoj jedinici preuzima kontrolu i klima se tek tada pocne paliti i gasiti kad dostigne zadanu temp. i kada ista padne. Znaci daljinski nekako cudno radi ovu funkciju.
2. Tipka TEMP bi valjda trebala da pokazuje na daljinskom realnu i zadanu temp. uz pojavu ikonice kućice.Medutim ja ne dobivam nikakve promjene na ekranu osim sto se pojavi ta kucica i klima odma smanji puhanje na najmanje.
U uputstvu ne opisuje nikakvo smanjenje puhanja i sl.
Kontam da se ovo sve desava sto aplikacija na mobu indaljinski se ne sinhroniziju nego svako salje svoje signale.
Daljinski me buni.
1. Imam tipku I FEEL i tada valjda daljinski salje ocitanje temperature i u zavisnosti gdje stoji u sobi tako i diktira rad. Ako mi je to upaljeno klima konstanto radi iako je daljinski u sobu gdje je npr. 25 a zadano je 24. Ako je to ugaseno onda valjda termostat na unutrasnjoj jedinici preuzima kontrolu i klima se tek tada pocne paliti i gasiti kad dostigne zadanu temp. i kada ista padne. Znaci daljinski nekako cudno radi ovu funkciju.
2. Tipka TEMP bi valjda trebala da pokazuje na daljinskom realnu i zadanu temp. uz pojavu ikonice kućice.Medutim ja ne dobivam nikakve promjene na ekranu osim sto se pojavi ta kucica i klima odma smanji puhanje na najmanje.
Kontam da se ovo sve desava sto aplikacija na mobu indaljinski se ne sinhroniziju nego svako salje svoje signale.
-
lorente
#22542 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kada koristis i feel, daljinski treba biti udaljen od klime,ali da nesmetano klima moze dobivati komande sa njega.. preporucuje se na metar visine da bude..znaci na zidu suprotno od unutrašnje jedinice npr...na Gree klimama daljinski svako 10minuta salje stvarnu temperaturu uredjaju,i na osnovu toga klima pojacava ili smanjuje snagu..kod mene je na Gree airy i feel skoro savršeno precizan,kada ga iskljucim unutrašnji uredjaj laze po dva tri stepena...za prikaz stvarne temperature gledaj u displej na jedinici a ne na daljinski...ako je zadano 24 a stvarna temperatura ti je 22,kada prvi put pritisnes komadne za prikaz,na daljinskom ti pokazuje ikonu te kucice a na displeju ce ti pokazati ta 22stepena npr, kada drugi put pritisnes na displeju ce ti pokazati vlažnost zraka u procentima, treci put kad pritisnes na displeju ce ti pokazati tvoja zadana 24stepena...ali cijelo vrijeme dok to pritisces na daljinskom ce ti pokazivati 24 tj zadanu temperaturu...samo te kucice ce ti se mijenjati...znaci gledaj u displej na unutrašnjoj jedinici,ne na daljinski...nadam se da sam uspio objasnitishape of despair wrote: ↑03/10/2025 17:22 E hvala.
Daljinski me buni.
- shape of despair
#22543 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Aha. Samo ja imam na jedinici da vidim zadanu i realnu. Zadana 24 na daljinskom I FEEL na ON,realna kao,na jedinici uz plafon valjda,26,i klima se ugasila.
Ali realna temp na dva digitalna termometra pored kojih stoji daljinski 22.6

Ali realna temp na dva digitalna termometra pored kojih stoji daljinski 22.6
- shape of despair
#22544 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sinoć ostavio na daljinskom da reguliše i nije se upalila nikako. Ostavio na 22.
Još jedno pitanje, nadošao sam ostalo poprilično:
daljinski ugašen I FEEL, i izvađene baterije. Na klimi pošto je uz strop uvijek je toplije, pa se naštima temperatura od željene 1-2 stepena više, sve OK.
Znam sad i gdje je na unutrašnjoj jedinici termometar, imaju otvori, i to OK.
Međutim, naštimam na npr 24 stepena i kada unutrašnja klima očita 24 stepena ne ugasi se, i dalje radi mada na nekeh 500w? Realna sobna temp je 23(to je taj neki stepen do dva razlike na stropu i na visini cca 1m.)
Što se ne gasi klima ili ona sad održava temperaturu, a ako idem preko I FEEL na daljinskom onda se gasi i pali?
Još jedno pitanje, nadošao sam ostalo poprilično:
daljinski ugašen I FEEL, i izvađene baterije. Na klimi pošto je uz strop uvijek je toplije, pa se naštima temperatura od željene 1-2 stepena više, sve OK.
Znam sad i gdje je na unutrašnjoj jedinici termometar, imaju otvori, i to OK.
Međutim, naštimam na npr 24 stepena i kada unutrašnja klima očita 24 stepena ne ugasi se, i dalje radi mada na nekeh 500w? Realna sobna temp je 23(to je taj neki stepen do dva razlike na stropu i na visini cca 1m.)
Što se ne gasi klima ili ona sad održava temperaturu, a ako idem preko I FEEL na daljinskom onda se gasi i pali?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#22545 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Muke moje kineske.
Svake godine ista priča.
Kao u Audiciji, nije Njemački jezik težak, samo se mora puno hodati.
Svake godine ista priča.
Kao u Audiciji, nije Njemački jezik težak, samo se mora puno hodati.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#22546 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
- Haris033
#22547 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#22548 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
-