I da možeš napraviti privatnu rođendansku proslavu za nekoliko stotina zvanično na Lokrumu.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Edin H.
- ZoomZoomKiwi
#29352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma jedan Eurojackpot od 120 miliona € i smiriš i svoju i njenu familiju, i onda lagano 
-
moimoi
#29353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vi ste megalomani.
Meni je dovoljno da mi da neko 1mil, a da se za glavu ne hvatam ako ideja propadne, to bi znacilo da zapravo imam 2 mil.
Barem mislim…
Jedno 1000m2 na obali za jedno 2 mini objekata zidana u kamenu…40m2 sa svojim bazenom.. 300eura po danu.. masline, lavanda..Nix previse.. da se moze odrzavati bez problema… ako ne uspije.. prodas i zdro.
Meni je dovoljno da mi da neko 1mil, a da se za glavu ne hvatam ako ideja propadne, to bi znacilo da zapravo imam 2 mil.
Barem mislim…
Jedno 1000m2 na obali za jedno 2 mini objekata zidana u kamenu…40m2 sa svojim bazenom.. 300eura po danu.. masline, lavanda..Nix previse.. da se moze odrzavati bez problema… ako ne uspije.. prodas i zdro.
- TAFKAP
#29354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cijena proizvoda je ovisna od cijene sirovina koji se koriste u produkciji.
Da bi mogli da (uz istu maržu/zaradu) ponude proizvod po pristupačnoj cijeni na datom tržištu, proizvođači moraju da spuste cijenu produkcije ili cijenu sirovina. Cijena produkcije je maltene ista jer je automatizirana do maksimuma. Znači ostaje samo cijena sirovine.
Nutella u Njemačkoj ima 13% lješnjaka, 8% kakaa, ostalo je šećer i kokosova mast. Ove godine u Turskoj ubio mraz lješnjake, kakao poskupio na globalnom nivou, cijene su se maltene uduplalale.
Eh sad, ako si ti spreman da platiš marku, dvije da bi dobio njemačku Nutellu, 95% ostalih nije i uzet će jeftiniji proizvod konkurencije, s čim Ferrero u globalu ide u minus, jer je na kraju dana manje prodao. Znači, idemo smanjiti postotak lješnjaka, kakaa i ostale sirovine.
-
moimoi
#29355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas cu provjeriti sutra, ali ovo sto nadjoh na netu, mi uvozimo nutelu iz italije…. Ali sam primjetila da je za barem 1-2 doze manje deterdzenta/omeksivaca kod nas nego u zapadnoj eu.TAFKAP wrote: ↑02/10/2025 21:31Cijena proizvoda je ovisna od cijene sirovina koji se koriste u produkciji.
Da bi mogli da (uz istu maržu/zaradu) ponude proizvod po pristupačnoj cijeni na datom tržištu, proizvođači moraju da spuste cijenu produkcije ili cijenu sirovina. Cijena produkcije je maltene ista jer je automatizirana do maksimuma. Znači ostaje samo cijena sirovine.
Nutella u Njemačkoj ima 13% lješnjaka, 8% kakaa, ostalo je šećer i kokosova mast. Ove godine u Turskoj ubio mraz lješnjake, kakao poskupio na globalnom nivou, cijene su se maltene uduplalale.
Eh sad, ako si ti spreman da platiš marku, dvije da bi dobio njemačku Nutellu, 95% ostalih nije i uzet će jeftiniji proizvod konkurencije, s čim Ferrero u globalu ide u minus, jer je na kraju dana manje prodao. Znači, idemo smanjiti postotak lješnjaka, kakaa i ostale sirovine.
- Ozimician
-
Osmi Socrates
#29357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja lutriju ne igram iz principa. Jedini izuzetak je kad neki američki jackpot dostigne sulude visine. Ili odem da kupim direktno, ili rodbina u Americi kupi za mene. Vjerovatno ima nekih poreskih caka za neameričke dobitnike, ali, sa druge strane, Kanada ne oporezuje dobitke na lutriji.
Nisam provjerio da li se ikad desilo, ali bila bi šega da neki Kanađanin dobije neku suludu sumu od milijardu dolara na američkoj lutriji.
Dobitci na kanadskim lutrijama nisu dovoljni da prekršim svoj princip. Ne znam ni koliki su. Vjerovatno ne prelaze 50 miliona.
Nisam provjerio da li se ikad desilo, ali bila bi šega da neki Kanađanin dobije neku suludu sumu od milijardu dolara na američkoj lutriji.
Dobitci na kanadskim lutrijama nisu dovoljni da prekršim svoj princip. Ne znam ni koliki su. Vjerovatno ne prelaze 50 miliona.
- drag_gost
- 512MB
#29359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako se u Madjarsku i Češku (EU) šalje manje kvalitetna roba, šta mislite šta dolazi u BiH?This spring, the chief of staff to Hungarian Prime Minister Viktor Orbán referred to the situation as "the biggest scandal of the recent past." The Czech agricultural minister said it made people feel as though they were "Europe's garbage can."
- zubi
- dr_Evil
#29361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali zato kad si pjan oko 3 po noci, uletis u njega i smazes pilecu hrenovku
Pojedes je ko da je janjetina sa rebara
- Didier
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- zubi
#29364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne nego bas niza kvaliteta a za isti novac. Ti to, naravno, ne znas kad kupujes, kontas to je svjetska, provjerena marka, vrijedi je kupiti, a ovamo te smatraju nizim bicem i uvaljuju ti skart... Naravno, kad budu prozvani, onda ide prica, oni samo uzimaju u obzir specificni ukus naseg podneblja pa nam zato daju robu sa manje kvalitetnih sastojaka
Hrvatska je to uradila sa Linoladom za nase i Srbijansko trziste, nasa Linolada je imala manji procenat ljesnika, pa se Podravka poslije prala i pravdala...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#29365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima toga naravno, ali tvrditi da je sve takvo je zvizizam i renesansa.zubi wrote: ↑03/10/2025 11:20Ne nego bas niza kvaliteta a za isti novac. Ti to, naravno, ne znas kad kupujes, kontas to je svjetska, provjerena marka, vrijedi je kupiti, a ovamo te smatraju nizim bicem i uvaljuju ti skart... Naravno, kad budu prozvani, onda ide prica, oni samo uzimaju u obzir specificni ukus naseg podneblja pa nam zato daju robu sa manje kvalitetnih sastojaka![]()
Hrvatska je to uradila sa Linoladom za nase i Srbijansko trziste, nasa Linolada je imala manji procenat ljesnika, pa se Podravka poslije prala i pravdala...
Baj d vej meni je "nasa" Nutela daleko ukusnija od one sto se narod tuce za nju ispred Kantic turistik autobusa. Cola u HR mi je uzasna, tacno je znam prepoznati.
Dok recimo zeni sam kupio neka Lindt sranja nedavno u Beču i fkt su boljeg ukusa nego ona sto kod nas kupujemo.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#29366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po 100ti put, pravilnici eu i pravilnici u bosni su razliciti. Poslije brexita se promijenila i Cola/fanta&co u britaniji, prije svega jer mogu vise secera staviti, a zatim i veca sloboda sa aditivima.
Proizvodjac ce maksimalno koristiti prostor koji im se stavi na raspolaganje, prije svega da pojeftine proizvod
Proizvodjac ce maksimalno koristiti prostor koji im se stavi na raspolaganje, prije svega da pojeftine proizvod
-
Bodkin
#29367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne smatraju te nizim bicem. to je kompleks nize vrijednosti. ako trziste nema propisane zakone o tome sta smije ici i koliko u odredjeni proizvod, naravno da ce promijeniti formulu da bude konkurentniji proizvod ili da bude profitabilniji.zubi wrote: ↑03/10/2025 11:20Ne nego bas niza kvaliteta a za isti novac. Ti to, naravno, ne znas kad kupujes, kontas to je svjetska, provjerena marka, vrijedi je kupiti, a ovamo te smatraju nizim bicem i uvaljuju ti skart... Naravno, kad budu prozvani, onda ide prica, oni samo uzimaju u obzir specificni ukus naseg podneblja pa nam zato daju robu sa manje kvalitetnih sastojaka![]()
bih moze donijeti zakon koji obavezuje svakog proizvodjaca da na etiketi mora staviti ako se formula razlikuje od tipa EU formule za isti proizvod.
ako uzmes nutelu u sarajevu i nutelu u njemackoj, pogledas sastav i pise da je isti, odes u laboratoriju i nadjes razliku, mozes se obogatiti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#29368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno.
Pisao sam nedavno da sam kupio Ariel ne vidjevsi da je deklaracija na turskom. Penny valjda uvezao neku seriju za tursko trziste.
Drukcije je mirisao i djelovao rijedji i drukcije boje od naseg, ali da me ubijes ako sam skontao razliku u nacinu na koji je ves opran
Je li to sad znaci da Turke smatraju nizim od nizih bica
Pisao sam nedavno da sam kupio Ariel ne vidjevsi da je deklaracija na turskom. Penny valjda uvezao neku seriju za tursko trziste.
Drukcije je mirisao i djelovao rijedji i drukcije boje od naseg, ali da me ubijes ako sam skontao razliku u nacinu na koji je ves opran
Je li to sad znaci da Turke smatraju nizim od nizih bica
- dr_Evil
#29369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da znas odgovor_BataZiv_0809 wrote: ↑03/10/2025 11:44 Naravno.
Drukcije je mirisao i djelovao rijedji i drukcije boje od naseg, ali da me ubijes ako sam skontao razliku u nacinu na koji je ves opran![]()
Je li to sad znaci da Turke smatraju nizim od nizih bica![]()
- zubi
#29370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da smatraju._BataZiv_0809 wrote: ↑03/10/2025 11:44 Naravno.
Drukcije je mirisao i djelovao rijedji i drukcije boje od naseg, ali da me ubijes ako sam skontao razliku u nacinu na koji je ves opran![]()
E cuj vam price, nase zakonodavstvo valjda zabranjuje prekomjerni sadrzaj ljesnjaka u namazima, pa je zato Hrvatska smanjila isti
- zubi
#29371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aha, Ceska i Madjarksa, koje su i digle frku, valjda nisu u EU, pa zato proizvodjaci za njih maksuz spustaju kvalitet svojih proizvodaizvrsni direktor wrote: ↑03/10/2025 11:30 Po 100ti put, pravilnici eu i pravilnici u bosni su razliciti. Poslije brexita se promijenila i Cola/fanta&co u britaniji, prije svega jer mogu vise secera staviti, a zatim i veca sloboda sa aditivima.
-
moimoi
-
Bodkin
#29373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakav nekogican argument. Valjda “drzava nema donju granicu sadrzaja ljesnjaka da se i dalje zove nutela”zubi wrote: ↑03/10/2025 11:49Naravno da smatraju._BataZiv_0809 wrote: ↑03/10/2025 11:44 Naravno.
E cuj vam price, nase zakonodavstvo valjda zabranjuje prekomjerni sadrzaj ljesnjaka u namazima, pa je zato Hrvatska smanjila isti![]()
Zasto bi firma koja radi za profit stavljala vise nego sto trziste prihvata?
- zubi
#29374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
De ba, uozbilji se.Bodkin wrote: ↑03/10/2025 13:20Kakav nekogican argument. Valjda “drzava nema donju granicu sadrzaja ljesnjaka da se i dalje zove nutela”zubi wrote: ↑03/10/2025 11:49Naravno da smatraju._BataZiv_0809 wrote: ↑03/10/2025 11:44 Naravno.
E cuj vam price, nase zakonodavstvo valjda zabranjuje prekomjerni sadrzaj ljesnjaka u namazima, pa je zato Hrvatska smanjila isti![]()
Zasto bi firma koja radi za profit stavljala vise nego sto trziste prihvata?
-
zippoo87
#29375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nikada mi nece biti jasno cemu tolika pomama naroda za ovom Nutelom??
Ja je mogao kupovati po bagatelnoj cijeni ali niti kupujem niti jedem.
Jebes namirnicu u kojoj u 100 grama,imas 56 grama secera.
Pa to je cisti secer sa farbom i vjestackim okusima.
U Bingu,1kg tegla,16 ili 17 KM
1 kg secera.3 KM
Nutela 1 kg =0.56 kg secera
Ja je mogao kupovati po bagatelnoj cijeni ali niti kupujem niti jedem.
Jebes namirnicu u kojoj u 100 grama,imas 56 grama secera.
Pa to je cisti secer sa farbom i vjestackim okusima.
U Bingu,1kg tegla,16 ili 17 KM
1 kg secera.3 KM
Nutela 1 kg =0.56 kg secera