DaysleepeR wrote: ↑02/10/2025 13:50
Ozimician wrote: ↑02/10/2025 13:43
Chmoljo wrote: ↑02/10/2025 13:32
namjenska najviše.
sasvim sigurno da i problemi u njemačkoj ekonomiji imaju direktnog uticaja na nas, kao i u njihovoj autoindustriji.
Naravno da imaju, ali bi tom logikom i uvoz trebao padati, pa se omjer ne bi mijenjao previse. Jer odakle onda novac da se uvozi? (Krediti ovi?)
Iskreno najvise smeta ignorantski pristup, kao da je sve top i nista se ne desava.
Ali opet kad se pogledaju ostale odluke, mozda je i bolje da se nista ne dira - jer vece su sanse da ce se nesto pokvariti nego popraviti.
Niđe veze.
Novac da se uvozi dolazi od potražnje na tržištu i kupovne moći stanovništva.
Izvoz zavisi od mnogo faktora, investitor zatvori fabriku u BiH iz razloga nevezanih za BiH.
Roba koju neko nabavlja iz BiH postane kvalitetnija ili povoljnija recimo iz Kine ili neke druge zemlje.
Itd. itd.
Milion je razloga koji utiču na izvoz, najmanje tu utiče vlast, kakve veze izvoznici imaju sa tim ko je na vlasti?
Ovo i jeste pitanje, jer kad izvoznik zatvori fabriku, XY osoba ostane bez posla, ili ne? Otkud to da raste kupovna moc, to je moje pitanje?
Ima itekako, s nekim vlastima je lakse poslovati, a s nekim teze. Negdje su procedure jednostavnije, negdje komplikovanije.
Realno niko ne voli da ima posla sa neuracunljivim vlastima, a recimo odluka o povecanju minimalne bruto plate u FBIH za 60% preko noci je itekako imala odjeka u svim firmama koje posluju sa FBIH. Strani investitor o tome cak i vise razmislja nego domaci, jer nema emocija i razmislja u pravcu - ako su tek tako mi podigli troskove preko noci, sta sutra mogu napraviti isto tako preko noci? Dakle rizik postaje veci za ulaganje.
Vlast nema direktno uticaja ni na uvoz ni na izvoz, ali moze itekako da kreaira business-friendly poslovno okruzenje. Moze da se cak uradi i kao sto je Srbija radila, ali to je vec druga krajnost, koju ja ne podrzavam.
Ono sto je bitno da vlast ne radi, jeste da u vec teskoj situaciji ne otezava dodatno.