zippoo87 wrote: ↑01/10/2025 23:42
U Bingu je svaki artikal skuplji barem 30-40 feninga nego sto je bio prije tacno 3 mjeseca. Nista nema na akciji...danas prazan Bingo,po 1 osoba na 2 kase,koje rade. Nabili cijene u nebesa a asortiman katastrofa. Nemas sta kupiti i kada imas novca. Milke velike one,sada 7 KM sve,nema nijedne na akciji. Pocetkom ljeta svako malo bile 5 ili 5,5 KM. Meso isto nakucali u nebesa. Pa narod sve manje i manje kupuje,jer nema se vise novca,sve staje.
Hljebovi...400 grama,po 3-4-5 KM...nekakav uvozni,isjecen na kriske,oko 5 KM ili i preko
Kafa je poskupila 2 KM,na 500 grama,znaci oko 4 na kili.
Zlatna dzezva,15 KM 500 grama i najskuplja je od svih kafa.
Pa mora li nasa domaca biti najskuplja,pleme joj jebem i pohlepu.
Jos su joj zadnjih 1-2 godine sjebali ukus,ocito mijenjali omjer robuste i arabice i sada je za kurca. Ne kupujem je vise. Pored Franck nema sta traziti a isto je i pored Grand.
Evo sutra se u Gracanici otvara Crvena Jabuka...ne znam ima li tu kakav bolji asortiman. Za cijene sumnjam da je sta povoljnije. Mozda ce narod navaliti na gotova jela,ono iza 7 navecer,kada bude snizenje. Mada svi marketi su prazni...izgleda sablasno.
Kod nas nisu baš prazne trgovine, ali je itekako primjetno da narod manje kupuje i u manjim količinama, dvije jabuke, dvije banane, jedna paprika, jeftinije kafe se kupuju, općenito jeftiniji i nekvalitetniji proizvodi idu sa polica, prevrću rafe sa istim proizvodima, odustaju ...
Juče sam navratila u mesaru, ispred mene su bile tri osobe, "tri krilca", " 4 sudžukice", " 150 grama mljevenog", pitala sam djevojku koja radi ( poznajem je), kako ide posao, veli sve gore i gore, nabavljaju robe upola manje nego prošle godine.
Za naš kraj je neuobičajeno da se kupuje na dnevnoj bazi prehrana, karakteristično je jedino za penzionere i siromašnije stanovništvo.
Kad narod nakuckava novac za osnovnu životnu potrebu - hranu, ne može se reći da je dobro.
Sa kolegicom iz javne kuhinje ( EMAUS) prije par dana sam pila kafu,
i ona kaže da imaju sve veći broj korisnika.
U ovom svemu mi je drago što je manje bahaćenja bar više nema hrane i kruha pored kontejnera, što mi je oduvijek smetalo.
Ali mi očito ne znamo balansirati, ekonomisati, nego se ide iz krajnosti u krajnost.