Ali ti si sigurno imao ventilaciju koja je izbacivala zrak negdjeAltsa wrote: ↑01/10/2025 12:00Moze. Ja sam je imao u kupatilu bez prozora. Ove novije ne stvaraju ni toplotu.Naslovnica wrote: ↑01/10/2025 11:41 @rovac13
Molim te za savjet, da li se kondenzacijska sušilica može bez posljedica koristiti u maloj prostoriji tipa ostave/špajza koji nema nikakve prirodne ventilacije?
Susilica za ves
Moderator: anex
- dr_Evil
#826 Re: Susilica za ves
- Altsa
#827 Re: Susilica za ves
Imam ventilacioni otvor sa malim ventilatorom ali to nije od velike pomoci i nisam ga palio dok je radila susilica jer bi morao da radi nonstop dok radi susilica. Kao sto sam rekao ove nove susilice veoma malo ili nikako ne izbacuju topli zrak. U krajnjem slucaju moze otvoriti vrata od prostorije gdje je smjestena susilica.dr_Evil wrote: ↑01/10/2025 12:02Ali ti si sigurno imao ventilaciju koja je izbacivala zrak negdjeAltsa wrote: ↑01/10/2025 12:00Moze. Ja sam je imao u kupatilu bez prozora. Ove novije ne stvaraju ni toplotu.Naslovnica wrote: ↑01/10/2025 11:41 @rovac13
Molim te za savjet, da li se kondenzacijska sušilica može bez posljedica koristiti u maloj prostoriji tipa ostave/špajza koji nema nikakve prirodne ventilacije?![]()
I da, nije bilo vlage u kupatilu.
Last edited by Altsa on 01/10/2025 12:33, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#828 Re: Susilica za ves
Ne vidim sto ne bi mogao. Ali, bice vlage.Altsa wrote: ↑01/10/2025 12:00Moze. Ja sam je imao u kupatilu bez prozora. Ove novije ne stvaraju ni toplotu.Naslovnica wrote: ↑01/10/2025 11:41 @rovac13
Molim te za savjet, da li se kondenzacijska sušilica može bez posljedica koristiti u maloj prostoriji tipa ostave/špajza koji nema nikakve prirodne ventilacije?
Moras otvoriti vrata, pa kasnije mozda i stan izraciti.
Zbog toga sam ja svoju na lodju izbacio. Otvorim prozore kad radi.
- Control panel
#829 Re: Susilica za ves
Ljudi nezz koja toplota, kondenz ili sta vec. Kod mene je susilica sa toplotnom pumpom. Ne grije nista. Znaci nista. Nemam lrozor u kupatili osim onog malog ventilatora koji se pali kad i svjetlo upalis. Znaci susilica radi u mraku i bez ventilacije. Vodu skuplja u posudu koju praznimo kad zavrsi. Ima i mogucnost da se spoji na odvod ali su mi preporucili da ne ide na isti gdje i ves masina. Znaci ove nove masine mogu u bilo kojem prostoru ne treba im odvod niti ventilacija. Bar mojoj ne.
Imam tri filtera da ocistim. Dva na bubnju i jedan prije grijaca ili cega vec na dnu lijevo. Imaju vrata. Taj cisimo tj peremo jednom u 7-10 dana. Nezz ima li jos koji da se cisti, nama su rekli za ova tri. I da. Na ovom prvom filteru skupi se pa mogu reci jedna fina loptica kao za golf neke mikro tkanine/vlakana. Meka, fina.
Imam tri filtera da ocistim. Dva na bubnju i jedan prije grijaca ili cega vec na dnu lijevo. Imaju vrata. Taj cisimo tj peremo jednom u 7-10 dana. Nezz ima li jos koji da se cisti, nama su rekli za ova tri. I da. Na ovom prvom filteru skupi se pa mogu reci jedna fina loptica kao za golf neke mikro tkanine/vlakana. Meka, fina.
- nivla
#830 Re: Susilica za ves
nisu ni sve sa toplotnom pumpom iste, a ove klasicne sa grijacem griju ko lude, mozes grijati 40 kvadrata kad je ukljucis
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#831 Re: Susilica za ves
Čuj 80 C u starijim. To je onda otkuhavanje. I logično da se odjeća skuplja. Bitna je dobra veš mašina da dobro centrifugira i da izbaci vodu. Sinoć sam za zime izvadio odjeću, dzempere, ovu topliju deblju odjecu i što skuplja dosta vode. Nije napunila ni 1/5 rezervoara za vodu. Kod mene uglavnom ide redovno po desetak malih peškira. Onih gaća, potkošulja, čarapa. Za sintetiku ima opcija tako da nema brige za osjetljiviju odjecu. I tu je mod oko 60-120min.
- moonco
- moonco
#833 Re: Susilica za ves
A to za toplotu kao da ne stvaraju. Naravno da stvaraju samo je bolje urađena termo izolacija grijanih elemenata tako da se ne osjeti. Imaju bolje kondenzatore i izmjenjivace toplote tako da nema trošenje resursa izbacivanjem viška toplote vani kao kod običnih.
- rovac13
#834 Re: Susilica za ves
Sta tjera ljude da dodju na forum i pisu gluposti.
Gdje je ta termoizolacija

Ovo ne vidjam po stranim forumima.To samo kod nas haman ima.Doci na forum pametovati o necem sto haman ni na slici nisi vidio
Gdje je ta termoizolacija

Ovo ne vidjam po stranim forumima.To samo kod nas haman ima.Doci na forum pametovati o necem sto haman ni na slici nisi vidio
- Optimus09
#835 Re: Susilica za ves
Ovi programi za ispiranje sto ljudi rade,vazi li to samo za susilice koje se same ciste ili generalno za sve?
https://youtu.be/YB2JSqZHn1I?si=0N6XjBIgm6QImrXa
- beni-bu-man
#836 Re: Susilica za ves
Kod mene je s toplotnom pumpom Whirpoolova 9kg i ne grije, smjestena u ustaklenom balkonu kad udjem ne osjeti se razlika temp.
https://tehnodepo.ba/proizvod/whirlpool ... b-ee/10902
- moonco
#837 Re: Susilica za ves
Kakve su to cijevi bakrene? Da nisu kakvi izmjenjivači toplote?
Kakav je to crni rezervoar? Da nije za kakav gas ili motor?
Zatvoreni sistem. Zato nema puhanja vani.
Termo izolacija postoji na sistemu cijevi, filtera.
Kakav je to crni rezervoar? Da nije za kakav gas ili motor?
Zatvoreni sistem. Zato nema puhanja vani.
Termo izolacija postoji na sistemu cijevi, filtera.
- BlackCaviar
#838 Re: Susilica za ves
Ima li ko iskustva sa Candy susilicama? Ima jedna slim 46cm samo, pa prije kupovine da vidim ima li ko iskustva?
Ili znate jos neku plitku susilicu, malo sam ogranicen prostorom.
-
Mustang1
#839 Re: Susilica za ves
Ja sam uzeo prosle godine Beko u omega shopu bila je jedna slim.BlackCaviar wrote: ↑01/10/2025 21:09 Ima li ko iskustva sa Candy susilicama? Ima jedna slim 46cm samo, pa prije kupovine da vidim ima li ko iskustva?
- moonco
#840 Re: Susilica za ves
Da, u kondenzatorskim sušilicama s toplotnom pumpom zaista postoji izmjenjivač toplote. On je ključni dio rashladnog sistema koji omogućava prijenos topline unutar zatvorenog kruga zraka.Toplotna pumpa u kondenzatorskoj sušilici radi na principu zatvorenog kružnog sistema zraka u kojem se isti zrak zagrijava, koristi za sušenje rublja, a zatim hladi kako bi se vlaga iz rublja kondenzirala i izdvojila u vodu. Topli zrak se ne izbacuje izvan mašine jer se toplotna pumpa i kondenzatorski sistem zasnivaju na recikliranju tog zraka radi uštede energije i učinkovitosti. Sistem cirkulira topli i vlažni zrak unutar mašine, prenoseći vlagu na kondenzator gdje se hladi i kondenzuje, a zatim se osušen i zagrijan ponovo vraća u bubanj.Detaljan princip rada toplotne pumpe u sušilici:Toplotna pumpa koristi rashladni krug u kojem radna tvar prolazi kroz isparivač, kompresor, kondenzator i ekspanzioni ventil.Toplina se izvlači iz zraka u isparivaču gdje rashladno sredstvo isparava i upija toplotu iz okoline, zatim se gas komprimira u kompresoru podižući mu temperaturu.Vrući plin prolazi kroz kondenzator koji se nalazi unutar sustava sušilice, gdje se oslobađa toplina koja zagrijava zrak u bubnju.Taj topli zrak prolazi kroz mokro rublje, upijajući vlagu, i zatim se vraća u kondenzator gdje se hladi, a vlaga se kondenzira u vodu koja se skuplja u spremnik.Ostatak zraka se ponovno zagrijava i kruži kroz sistem. Zrak ne izlazi izvan mašine, jer je sistem zatvoren i reciklira isti zrak radi energetske efikasnosti.Zašto zrak ne izlazi vruć izvan mašine?Sušilice s toplotnom pumpom koriste zatvoreni krug zraka da bi maksimalno iskoristile toplotnu energiju i smanjile potrošnju električne energije.Ako bi se vrući zrak izbacivao van, to bi predstavljalo gubitak energije jer bi se toplota trošila na zagrijavanje zraka koji se ne bi koristio ponovno.Kondenzatorski sistem unutar sušilice hladi zrak da kondenzira paru, a zatim se zagrijani zrak ponovo koristi u ciklusu sušenja.To omogućava da sušilica radi na nižim temperaturama, štedi energiju, a rublje se suši nježnije.Toplotna pumpa u sušilici dakle ne puše vruć zrak van mašine jer njen dizajn ciklusa zraka i topline služi za očuvanje i reciklažu toplinske energije unutar zatvorenog sistema, čime se značajno povećava efikasnost i štedi energija u odnosu na tradicionalne sušilice koje toplotu izbacuju izvan uređaja
Uloga izmjenjivača toplote u sušilici:Sušilice s toplotnom pumpom imaju dva glavna izmjenjivača toplote: isparivač i kondenzator.Isparivač hladi vlažni zrak koji dolazi iz bubnja, prilikom čega se vlaga kondenzira u vodu i odstranjuje iz sustava.Kondenzator je taj koji zagrijava zrak nakon što je vlaga uklonjena i vraća ga u bubanj sušilice da osuši rublje.Izmjenjivači toplote rade u zatvorenom sustavu, cirkulirajući zrak i time štedeći energiju jer se toplina ne gubi van uređaja.Održavanje izmjenjivača toplote:Izmjenjivač toplote treba redovno čistiti, preporučljivo barem jednom godišnje, da se osigura efikasan rad sušilice.Nepažnja kod čišćenja može dovesti do smanjenja učinkovitosti kondenzacije i zagrijavanja zraka te samim tim povećane potrošnje energije.Izmjenjivač toplote u sušilici s toplotnom pumpom je nužan dio koji učinkovito prenosi i reciklira toplotu unutar mašine, što rezultira manjom potrošnjom energije i nježnijim sušenjem rublja
- moonco
#841 Re: Susilica za ves
Funkcija termoizolacije u sušilici s toplotnom pumpom:Princip rada toplotne pumpe u kondenzatorskoj sušilici rublja zaista koristi isti osnovni princip kao i rashladni uređaji poput frižidera s amonijakom ili drugih rashladnih sistema.
Toplotna pumpa radi prema ciklusu kompresije i ekspanzije rashladnog sredstva koje prolazi kroz izmjenjivače toplote (isparivač i kondenzator). Rashladno sredstvo upija toplinu iz okolnog zraka (ili neke druge okoline), isparava, zatim se komprimira što mu podiže temperaturu, a ta toplina se zatim koristi za grijanje zraka unutar sušilice. Nakon oslobađanja topline u kondenzatoru, rashladno sredstvo prelazi u tekuće stanje i ciklus se ponavlja.Ovaj proces je vrlo sličan onome u frižiderima s amonijakom gdje se hladnjak hladi isparavanjem rashladnog sredstva, a toplina se izbacuje iz sustava.
U sušilicama se ta toplina umjesto izbacivanja koristi za sušenje rublja, čime se postiže visoka energetska učinkovitost.Dakle, sama tehnologija toplotne pumpe i izmjene toplote u kondenzatorskim sušilicama direktno je inspirirana i iskorištava principe rada rashladnih uređaja poput frižidera s amonijakom
Termoizolacija u sušilici pomaže da se zadržava toplina unutar bubnja i cijelog sušilnog sistema, što smanjuje gubitak topline i povećava energetsku efikasnost uređaja.Dobra izolacija sprječava stvaranje hladnih mjesta unutar komore za sušenje, koja bi mogla uzrokovati neujednačeno sušenje rublja.Izolacijski slojevi su obično smješteni oko bubnja i drugih dijelova gdje se prenosi toplina, kako bi se štitio sustav od gubitka topline u okolinu.Ova izolacija zajedno s zatvorenim krugom toplinskog pumpnog sistema omogućava nižu potrošnju energije i nježnije sušenje rublja pri nižim temperaturama, čime se štiti i kvaliteta tekstila i smanjuju troškovi rada uređaja.Dakle, termoizolacija je sastavni i važan dio sušilačkog sistema s toplotnom pumpom i doprinosi visokoj učinkovitosti i uštedi energije
- BlackCaviar
#842 Re: Susilica za ves
Zadovoljan? Nasao sam Beko 51cm, taman mi i otvaranje odgovara (desno)Mustang1 wrote: ↑01/10/2025 21:13Ja sam uzeo prosle godine Beko u omega shopu bila je jedna slim.BlackCaviar wrote: ↑01/10/2025 21:09 Ima li ko iskustva sa Candy susilicama? Ima jedna slim 46cm samo, pa prije kupovine da vidim ima li ko iskustva?
- mist
#843 Re: Susilica za ves
Tu slim koristim od prosle godine,radi posao.Bila nesta oko 770 i kusur km koliko me sjecanje sluzi na ekupi.Garancija 5 godina.BlackCaviar wrote: ↑01/10/2025 21:09 Ima li ko iskustva sa Candy susilicama? Ima jedna slim 46cm samo, pa prije kupovine da vidim ima li ko iskustva?
- rovac13
#844 Re: Susilica za ves
Evo profesionalni model miele is serije pdr toplotne pumpe.Kosta skoro 3000 eur ,daleko bolja je od svega sto se u bih moze naci haman.To je sve sto je u njoj.Stranice bez izolacije,bubanj bez izolacije,bakrene cijevi nemaju iziolaciju,izmjenjivac je u ovoj plasticnoj kutiji na dnu nema izolacije.

Neko je pitao za ciscenje.
Svaka toplotna pumpa ima ovu vrstu izmjenjivaca,i ovo je tesko ocistit,da bi sve ovo rasklopio treba vremena,ovdje u njemackoj vrijeme kosta.
Sve se mogu fizicki zacepit.Jedini nacin je fizicki ocistit.Nema srugih metoda izvadit blato iz lamela.
Bitno je imat sto bolji filter,da sto duze ne dodje do zacepljenja.Miele ima.dobre.Jos nisam vidio da neko ima slicno dobro .
Cesto nemaju uopce.Ako vidite ove lamele znavi nema filtera.

Neko je pitao za ciscenje.
Svaka toplotna pumpa ima ovu vrstu izmjenjivaca,i ovo je tesko ocistit,da bi sve ovo rasklopio treba vremena,ovdje u njemackoj vrijeme kosta.
Sve se mogu fizicki zacepit.Jedini nacin je fizicki ocistit.Nema srugih metoda izvadit blato iz lamela.
Bitno je imat sto bolji filter,da sto duze ne dodje do zacepljenja.Miele ima.dobre.Jos nisam vidio da neko ima slicno dobro .
Cesto nemaju uopce.Ako vidite ove lamele znavi nema filtera.
-
Mustang1
#845 Re: Susilica za ves
Jesam. Nisam prije imao susilicu pa da poredim ali ova odradjuje posao dobro. Oko 1000KM je bila.BlackCaviar wrote: ↑01/10/2025 21:35Zadovoljan? Nasao sam Beko 51cm, taman mi i otvaranje odgovara (desno)Mustang1 wrote: ↑01/10/2025 21:13Ja sam uzeo prosle godine Beko u omega shopu bila je jedna slim.BlackCaviar wrote: ↑01/10/2025 21:09 Ima li ko iskustva sa Candy susilicama? Ima jedna slim 46cm samo, pa prije kupovine da vidim ima li ko iskustva?
- bavi
#846 Re: Susilica za ves
Jel moze svu robu da susi? Skuplja li odjecu?mist wrote: ↑01/10/2025 21:46Tu slim koristim od prosle godine,radi posao.Bila nesta oko 770 i kusur km koliko me sjecanje sluzi na ekupi.Garancija 5 godina.BlackCaviar wrote: ↑01/10/2025 21:09 Ima li ko iskustva sa Candy susilicama? Ima jedna slim 46cm samo, pa prije kupovine da vidim ima li ko iskustva?
- mist
#847 Re: Susilica za ves
Da/Nebavi wrote: ↑01/10/2025 22:16Jel moze svu robu da susi? Skuplja li odjecu?mist wrote: ↑01/10/2025 21:46Tu slim koristim od prosle godine,radi posao.Bila nesta oko 770 i kusur km koliko me sjecanje sluzi na ekupi.Garancija 5 godina.BlackCaviar wrote: ↑01/10/2025 21:09 Ima li ko iskustva sa Candy susilicama? Ima jedna slim 46cm samo, pa prije kupovine da vidim ima li ko iskustva?
- bavi
#848 Re: Susilica za ves
Super, najvjerovatnije se i ja odlucim narucit istu. Djeluje odlicno pogotov za ove novce. Kod mene komsinica ima Candy, samo o njoj prica. Ne pretrpava bubanj, izlazi joj odjeca koja se i ne treba peglat
Bila jednom kad vadila odjecu, ako ispadne kao kod nje odricem se pegle. Samo moram manju uzet jer nemam prostora, kod nje je maxi 11 kila.
- BlackCaviar
#849 Re: Susilica za ves
Eo hodam sa zenom po ovim radnjama i mjerim masine, kako je moguce da su kombinovane susilice dosta plice od ovih samo susilica 
Moze li se ovim susilicama obrnuti smjer otvaranje vrata, to bi godilo pravo
Moze li se ovim susilicama obrnuti smjer otvaranje vrata, to bi godilo pravo
- Haris033
#850 Re: Susilica za ves
Ima na Temu i jeftinijih verzija mobilne sušilice i sa nevjerovatno dobrim recenzijama

https://share.temu.com/3TRUSutliwB

https://share.temu.com/3TRUSutliwB