Susilica za ves
Moderator: anex
- Qler
#801 Re: Susilica za ves
Ja sam neku Gorenje uzeo, nesto preko milje bila, super je, samo sto zena ne voli tu sad neku logiku gdje je programiras kad da zavrsi susenje, a e ne kada da pocne. Pa mora racunati kad da pocne da bude jeftina. Ne kazes joj pocni za 3h nego zavrsi za lupam 5... da bi pocela za 3... glupo vala...
- ZoomZoomKiwi
#802 Re: Susilica za ves
Upravo tako, bukvalno sve sušim u sušilici, bez ikakvih problema.rovac13 wrote: ↑01/10/2025 08:47 U starim susilicama,i u danas jeftinijim,temperatura je isla na 80 C.
Pa je bilo bolje izbjegavati nove majice i osjetljiviji ves,jer se cesto smanjivao
Danasnje toplotne pumpe rade na 30 C 40 C pa je to kudikamo drugacije.
Mi kompletnu ves masinu prebacimo u susilicu,Nemamo vise probleme kao sa starim i jeftinim sa el grijacem,kao npr da se steti ves,ili smanjuje.
Još jedna prednost već pet-šest godina koliko koristimo sušilicu, izbacili smo omekšivač iz upotrebe skroz, jednostavno nema potrebe za njim. I tek smo onda shvatili da je žena bila alergična na isti
Qler wrote: ↑01/10/2025 08:48 Ja sam neku Gorenje uzeo, nesto preko milje bila, super je, samo sto zena ne voli tu sad neku logiku gdje je programiras kad da zavrsi susenje, a e ne kada da pocne. Pa mora racunati kad da pocne da bude jeftina. Ne kazes joj pocni za 3h nego zavrsi za lupam 5... da bi pocela za 3... glupo vala...
Kod mene je u Zenici Gorenje sa toplotnom pumpom, stara pet godina, i štima se start delay. Prvi put čujem za tako podešavanje, kakva glupost, pogotovo što trajanje sušenja ovisi o tome koliko je veša i kakva je centrifuga bila prije toga.
- Control panel
#803 Re: Susilica za ves
Nisam ni znao koliko sam bio u zabludi i batalio susenje vesa u stanu, te koliko su susilice stetne i neucinkovite, ima danas kad dodjem kuci da odmah svoju bacim s prozora. A u huji bacicu i onu kantu za sudje i za ves. Sto da trosim struju kad se moze sve fino na ruke prati po par sati. Ima zena da me izljubi i svi ukucani.
Ostavicu mikrovalnu. Ona se ne kvari. Ovo ostalo sve pobacati.
- nivla
#804 Re: Susilica za ves
Control panel wrote: ↑01/10/2025 08:53 Nisam ni znao koliko sam bio u zabludi i batalio susenje vesa u stanu, te koliko su susilice stetne i neucinkovite, ima danas kad dodjem kuci da odmah svoju bacim s prozora. A u huji bacicu i onu kantu za sudje i za ves. Sto da trosim struju kad se moze sve fino na ruke prati po par sati. Ima zena da me izljubi i svi ukucani.
- Control panel
#805 Re: Susilica za ves
Za efikasnu susilicu vazno je imati i dobru ves masinu. Moja na 1600 obrtaja iscijedi haman svu mogucu vodu, tad susilica minimalno radi. Ovi novi motori i sistemi nevjerovatno malo struje koriste i potrosnju vode. Meni kao eko friku je to ekstremno vazno. Ne zbog para nego zbog ekologije. Da na bilo koji moguci nacin doprinesem smanjenu zagadjenja. One opcije wifi su korisne i olaksavaju stvari i nije toliko bitno. Doslo uz pa hajde. Ali ono sto mi je bitno je da su mi perilica i susilica pouzdane, rade bez greske, stedljive, cuvaju ves, izadje is perilice nije ni blizu zguzvan kao u prethodnoj masini, a iz susilice neke stvari haman ne moras ni peglati. Djeca vise majice i ne peglaju. Mogu proci. Peskiri i posteljina izadju nevjerovatno mekani. Nikad ni sa omeksivacem nisu bili takvi koliko god da ga stavljali. Ja ipak kao ozbiljniji covjek moram ispeglati. Obje masine imaju one zastote protiv guzvanja te neki specijalni bubanj, pa ovo, pa ono.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/10/2025 08:52Upravo tako, bukvalno sve sušim u sušilici, bez ikakvih problema.rovac13 wrote: ↑01/10/2025 08:47 U starim susilicama,i u danas jeftinijim,temperatura je isla na 80 C.
Pa je bilo bolje izbjegavati nove majice i osjetljiviji ves,jer se cesto smanjivao
Mi kompletnu ves masinu prebacimo u susilicu,Nemamo vise probleme kao sa starim i jeftinim sa el grijacem,kao npr da se steti ves,ili smanjuje.
Još jedna prednost već pet-šest godina koliko koristimo sušilicu, izbacili smo omekšivač iz upotrebe skroz, jednostavno nema potrebe za njim. I tek smo onda shvatili da je žena bila alergična na isti![]()
Qler wrote: ↑01/10/2025 08:48 Ja sam neku Gorenje uzeo, nesto preko milje bila, super je, samo sto zena ne voli tu sad neku logiku gdje je programiras kad da zavrsi susenje, a e ne kada da pocne. Pa mora racunati kad da pocne da bude jeftina. Ne kazes joj pocni za 3h nego zavrsi za lupam 5... da bi pocela za 3... glupo vala...
Kod mene je u Zenici Gorenje sa toplotnom pumpom, stara pet godina, i štima se start delay. Prvi put čujem za tako podešavanje, kakva glupost, pogotovo što trajanje sušenja ovisi o tome koliko je veša i kakva je centrifuga bila prije toga.
Masina za vrs vec deset godina se ne gasi. Skoro svaki dan se pali, a vikendim se ne gase. Iz jedne u drugu po cijeli dan. Nevjerovatno koje olaksanje. Ne slazemo mokri ves po onim susilicama nego fin iz jedne u drugu i gotovo za 15 sekundi. Ukljucis i kad ona skonta kad je gotovo izvadis. Inace ona sama odredjuje na osnovu tezine i vlaznosti vesa koliko ce susiti. Nikad ne predje 1,5 i za to pamucni ves, ostali dosta krace. Kad udjem u kupatilo nista. Ne primijezos da su radile. Ona za vrs se NE CUJE kad radi. Ona ipak da jer ons rastresa ves unutra za razliku od perilice.
Perilica sudja je isto top stvar. Jedina mana je sto se case vremenom zamute. A to sam rijesio sto one vszne stvari ne perem u njoj i ono sto ne moze izdrzati temperaturu.
Ukratko cim sam mogao te stvari sam nabavio zbog zene. Nilad ih ona nije trazila. Ja sam htio. Jbt pare jedan je zivot i treba vrijeme kprisnije trositi nego stajati i prati sudje, redati ves na susilicu, radijator, strik…
Nije zena za to. Za to su pametni ljudi napravili madine, a jos pametniji ih kupuju i vole svoje zene.
-
Naslovnica
#806 Re: Susilica za ves
Altsa wrote: ↑30/09/2025 19:04Masina za sude da je najskuplja uzeo bih je. Najkorisnija stvar. Navecer se upali i opere tokom noci. Nista se ne pere na ruke. Cetvero nas i zacas bude puna. Vrijedi zlata.
- ZoomZoomKiwi
#807 Re: Susilica za ves
To je to, još su kod mene i perilica i sušilica u posebnoj prostoriji (hence naziv vešerajControl panel wrote: ↑01/10/2025 09:17Za efikasnu susilicu vazno je imati i dobru ves masinu. Moja na 1600 obrtaja iscijedi haman svu mogucu vodu, tad susilica minimalno radi. Ovi novi motori i sistemi nevjerovatno malo struje koriste i potrosnju vode. Meni kao eko friku je to ekstremno vazno. Ne zbog para nego zbog ekologije. Da na bilo koji moguci nacin doprinesem smanjenu zagadjenja. One opcije wifi su korisne i olaksavaju stvari i nije toliko bitno. Doslo uz pa hajde. Ali ono sto mi je bitno je da su mi perilica i susilica pouzdane, rade bez greske, stedljive, cuvaju ves, izadje is perilice nije ni blizu zguzvan kao u prethodnoj masini, a iz susilice neke stvari haman ne moras ni peglati. Djeca vise majice i ne peglaju. Mogu proci. Peskiri i posteljina izadju nevjerovatno mekani. Nikad ni sa omeksivacem nisu bili takvi koliko god da ga stavljali. Ja ipak kao ozbiljniji covjek moram ispeglati. Obje masine imaju one zastote protiv guzvanja te neki specijalni bubanj, pa ovo, pa ono.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/10/2025 08:52Upravo tako, bukvalno sve sušim u sušilici, bez ikakvih problema.rovac13 wrote: ↑01/10/2025 08:47 U starim susilicama,i u danas jeftinijim,temperatura je isla na 80 C.
Još jedna prednost već pet-šest godina koliko koristimo sušilicu, izbacili smo omekšivač iz upotrebe skroz, jednostavno nema potrebe za njim. I tek smo onda shvatili da je žena bila alergična na isti![]()
Masina za vrs vec deset godina se ne gasi. Skoro svaki dan se pali, a vikendim se ne gase. Iz jedne u drugu po cijeli dan. Nevjerovatno koje olaksanje. Ne slazemo mokri ves po onim susilicama nego fin iz jedne u drugu i gotovo za 15 sekundi. Ukljucis i kad ona skonta kad je gotovo izvadis. Inace ona sama odredjuje na osnovu tezine i vlaznosti vesa koliko ce susiti. Nikad ne predje 1,5 i za to pamucni ves, ostali dosta krace. Kad udjem u kupatilo nista. Ne primijezos da su radile. Ona za vrs se NE CUJE kad radi. Ona ipak da jer ons rastresa ves unutra za razliku od perilice.
Perilica sudja je isto top stvar. Jedina mana je sto se case vremenom zamute. A to sam rijesio sto one vszne stvari ne perem u njoj i ono sto ne moze izdrzati temperaturu.
Ukratko cim sam mogao te stvari sam nabavio zbog zene. Nilad ih ona nije trazila. Ja sam htio. Jbt pare jedan je zivot i treba vrijeme kprisnije trositi nego stajati i prati sudje, redati ves na susilicu, radijator, strik…
Nije zena za to. Za to su pametni ljudi napravili madine, a jos pametniji ih kupuju i vole svoje zene.
Ljepota, i ne znam da ih imam.
Slažem se i za peglanje, većinu stvari, ako ih na vrijeme izvadiš iz sušilice, ne moraš ni peglati.
-
Naslovnica
#808 Re: Susilica za ves
Nemoj zaboraviti i pretis lonac bačiti.Control panel wrote: ↑01/10/2025 08:53 Nisam ni znao koliko sam bio u zabludi i batalio susenje vesa u stanu, te koliko su susilice stetne i neucinkovite, ima danas kad dodjem kuci da odmah svoju bacim s prozora. A u huji bacicu i onu kantu za sudje i za ves. Sto da trosim struju kad se moze sve fino na ruke prati po par sati. Ima zena da me izljubi i svi ukucani.
- nepass1
#809 Re: Susilica za ves
Ja i dry fit majice za trcanje ubacim u susilicuZoomZoomKiwi wrote: ↑01/10/2025 08:52Upravo tako, bukvalno sve sušim u sušilici, bez ikakvih problema.rovac13 wrote: ↑01/10/2025 08:47 U starim susilicama,i u danas jeftinijim,temperatura je isla na 80 C.
Jedino jos patike nisam
- ZoomZoomKiwi
#810 Re: Susilica za ves
Ma ima program za sve.
Sensitive, down-wear, jbt pernate jastuke sušim u sušilici
Sensitive, down-wear, jbt pernate jastuke sušim u sušilici
- Control panel
#811 Re: Susilica za ves
Patike nemoj. Pogotovo na najjace. Raspast ce se. Ljepilo se raspada.nepass1 wrote: ↑01/10/2025 09:28Ja i dry fit majice za trcanje ubacim u susilicuZoomZoomKiwi wrote: ↑01/10/2025 08:52Upravo tako, bukvalno sve sušim u sušilici, bez ikakvih problema.rovac13 wrote: ↑01/10/2025 08:47 U starim susilicama,i u danas jeftinijim,temperatura je isla na 80 C.
Jedino jos patike nisam![]()
- Control panel
#812 Re: Susilica za ves
Da. Prvi put mi pernate jakne budu kao kad ih kupis. Kad sam ih susio na radijstoruZoomZoomKiwi wrote: ↑01/10/2025 09:29 Ma ima program za sve.
Sensitive, down-wear, jbt pernate jastuke sušim u sušilici![]()
- nepass1
#813 Re: Susilica za ves
Jeste li jorgane ubacivali? Nije mi zena dala.Control panel wrote: ↑01/10/2025 09:53Patike nemoj. Pogotovo na najjace. Raspast ce se. Ljepilo se raspada.nepass1 wrote: ↑01/10/2025 09:28Ja i dry fit majice za trcanje ubacim u susilicuZoomZoomKiwi wrote: ↑01/10/2025 08:52
Upravo tako, bukvalno sve sušim u sušilici, bez ikakvih problema.
Jedino jos patike nisam![]()
Btw potrosnja energije za sept

- Altsa
#814 Re: Susilica za ves
Ubacivao i jorgane i jastuke. Ali uvijek prije pogledam na deklaraciji da li je dozvoljena susilica.nepass1 wrote: ↑01/10/2025 10:07Jeste li jorgane ubacivali? Nije mi zena dala.Control panel wrote: ↑01/10/2025 09:53Patike nemoj. Pogotovo na najjace. Raspast ce se. Ljepilo se raspada.
![]()
- Control panel
#815 Re: Susilica za ves
Naravno i one pernate i sve.
Jakne sad peremo svako malo. A prije uglavnom ljeti jer su se brze susile nego zimi.
Jakne sad peremo svako malo. A prije uglavnom ljeti jer su se brze susile nego zimi.
- Control panel
#816 Re: Susilica za ves
Nema tih para koliko je olaksalo susenje vesa. Jednostavno nema. A bukvalno skoro dzaba. Cuj 1,44 KM. A da ne govorim o vlazi i koliko je vlaga i budj stetna za zdravlje.Altsa wrote: ↑01/10/2025 10:17Ubacivao i jorgane i jastuke. Ali uvijek prije pogledam na deklaraciji da li je dozvoljena susilica.nepass1 wrote: ↑01/10/2025 10:07Jeste li jorgane ubacivali? Nije mi zena dala.Control panel wrote: ↑01/10/2025 09:53
Patike nemoj. Pogotovo na najjace. Raspast ce se. Ljepilo se raspada.
![]()
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
- nepass1
#818 Re: Susilica za ves
Jucer ujutro susio peskire i jos neke stvari, 400w potroseno. Da sad ne lijepim slikeControl panel wrote: ↑01/10/2025 11:06Nema tih para koliko je olaksalo susenje vesa. Jednostavno nema. A bukvalno skoro dzaba. Cuj 1,44 KM. A da ne govorim o vlazi i koliko je vlaga i budj stetna za zdravlje.
Manje mi trosi susilica nego ves masina
Nego su nesta update radili i sva mi historija otisla. A ves masinu moram skroz odspojiti ssa neta pa ponovo spajati. Ne da mi se peglati.
- nepass1
#819 Re: Susilica za ves
Ovo nisam ja pisao kvotano
Kod mene ne grije nikako. Gdje god pipnes susilicu ne moze se nikakva toplota osjetiti
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#820 Re: Susilica za ves
Jbg quote ovaj ne radi kako treba jer nisam iz orginalnog posta povukao @rovac13
- Altsa
#821 Re: Susilica za ves
Na koji nacin ovo vidis?Control panel wrote: ↑01/10/2025 11:06Nema tih para koliko je olaksalo susenje vesa. Jednostavno nema. A bukvalno skoro dzaba. Cuj 1,44 KM. A da ne govorim o vlazi i koliko je vlaga i budj stetna za zdravlje.
- dr_Evil
#822 Re: Susilica za ves
Godinama sam imao susilicu, tacnije dvije. Kad smo se preselili u novu gajbu odlucili smo da ne kupujemo, jednostavno unistava ves sa vremenom. Imamo prostoriju gdje nam je veseraj, jednostanvo izvucemo sve na onaj strik, a podno grijanje svakako radi. Mada se nista ne moze porediti sa susenjem vesa na balkonu sto i radimo ljeti.Control panel wrote: ↑01/10/2025 11:06Nema tih para koliko je olaksalo susenje vesa. Jednostavno nema. A bukvalno skoro dzaba. Cuj 1,44 KM. A da ne govorim o vlazi i koliko je vlaga i budj stetna za zdravlje.
Ako budem imao problema sa vlagom ubacit cu dehumidifier ili onaj aparat sta isusuje zrak, ne znam kako se zove. On prilikom isusivanja proizvodi toplotu tako da ti je to veresija.
Kad sam imao bas bebe u kuci, onda sam imao i potrebu, danas je vidim razlog za susilicom vesa, osim ako ne zelim da se nanosam neke majice.
Vlaga i budj :S ono wtf
-
Naslovnica
#823 Re: Susilica za ves
@rovac13
Molim te za savjet, da li se kondenzacijska sušilica može bez posljedica koristiti u maloj prostoriji tipa ostave/špajza koji nema nikakve prirodne ventilacije?
Molim te za savjet, da li se kondenzacijska sušilica može bez posljedica koristiti u maloj prostoriji tipa ostave/špajza koji nema nikakve prirodne ventilacije?
- nepass1
#824 Re: Susilica za ves
Smartthing app za samsung i povezes sve njihove uredjajeAltsa wrote: ↑01/10/2025 11:31Na koji nacin ovo vidis?Control panel wrote: ↑01/10/2025 11:06Nema tih para koliko je olaksalo susenje vesa. Jednostavno nema. A bukvalno skoro dzaba. Cuj 1,44 KM. A da ne govorim o vlazi i koliko je vlaga i budj stetna za zdravlje.
Mada je app sranje i zna zezati, ja samo pratim potrosnju struje. I korisno je sto za ves masinu kaze koliko imas fore do ciscenja bubnja.
Ali kao sto gore napisah jedan update mi je sve izbrisao. Susilicu vratio a masinu se moram nakaniti
- Altsa
#825 Re: Susilica za ves
Moze. Ja sam je imao u kupatilu bez prozora. Ove novije ne stvaraju ni toplotu.Naslovnica wrote: ↑01/10/2025 11:41 @rovac13