https://www.zenit.ba/celik-pred-suspenz ... em-igracu/
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
-
Ci-Nick
#73202 Re: Zeničani
Vezano za vožnju bicikla, evo iz Zakona o saobraćaju,
"17. Saobraćaj bicikala, mopeda, lakih motocikala i motocikala
Član 99
(1) Biciklom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 12 godina, a mopedom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 14 godina i posjeduje odgovarajući dokument o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja.
(2) Vozač bicikla i vozač mopeda ako je pokretan snagom vozača dužni su da se kreću što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno traci."
Dakle to što se biciklisti voze preko mostova trotoarom nije po zakonu. Tjeraju pješake da im naprave mjesto a tu im nije ni dozvoljeno da budu na biciklu.
"17. Saobraćaj bicikala, mopeda, lakih motocikala i motocikala
Član 99
(1) Biciklom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 12 godina, a mopedom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 14 godina i posjeduje odgovarajući dokument o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja.
(2) Vozač bicikla i vozač mopeda ako je pokretan snagom vozača dužni su da se kreću što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno traci."
Dakle to što se biciklisti voze preko mostova trotoarom nije po zakonu. Tjeraju pješake da im naprave mjesto a tu im nije ni dozvoljeno da budu na biciklu.
- Casual's
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#73204 Re: Zeničani
Znam da ne regularno ali jbg ovaj tuži, račun blokiran dok ne izmiri...al hajde, nije valjda puno para...
-
belfy
#73205 Re: Zeničani
samo je jedan ovdje koji lupa, a sto govori dovoljno i o tome koliko koristis autobuske linije... vec sam ranije pisao, ali evo, ponovit cu samo za tebe.xPaco1337 wrote: ↑30/09/2025 09:13Ne lupaj, autobus pored cetvorke ide svakih sat vremena (iz bolnice), a ovi prema glavnoj stanici bulevarom su svakih pola sata nije "svakih par minuta".belfy wrote: ↑29/09/2025 22:20na najblizoj stanici tebi (a imas ih dvije u krugu od 30m) imas autobuse svakih par minuta. sto gradske, sto prigradske koji idu do autobuske stanice i prema Crkvicama ili Raspotocju... nisi ti nikada ni pokusao koristiti autobus. nego, nikada ne rece koliko trazis za stan sa tako losim uslovima. da te rijesim te muke, a olaksam i komsiluku i tebi...xPaco1337 wrote: ↑29/09/2025 09:48 Ne možeš ti kod nas bez auta nigdje jer nemamo javni prijevoz, okej rece neko imas autobus jest ali svakih pola sata-sat. Ko radi nema vremena za to jer mu znaci tih sat vremena.
Evo ja otišo pješke do Londze da odnesem paket u poštu kaže mi žena "ne radi nam vaga ne mozemo primit posiljku idi na stanicu u poštu"...Okej sad ja izasao i onako u toku radnog vremena da obavim ovo za 10-15 minuta sad ja trebam sjest u auto, izgubit parking mjesto, otic dole trazit isto gdje cu stat na sred puta, vratit se i nemam parkinga izgubi ja 2 sata u svemu tom...Jer ono pošta radi do kad i ja![]()
Mi smo pakaš od grada i države, ljudi su prisiljeni autima ić svugdje jer nemaš ti sad tramvaj da ti kruži ovde stalno pa ćeš uletit nije ovo Prag niti Kopenhagen
Cesto primijetim pogotovo ti bulevarom idu 3 autobusa jedan iza drugog, ne znam kakav im je to poremecen raspored (da da jasno mi je nije im ista destinacija, ali i dalje staju na iste skoro stanice).
U ostalom ko je rekao da ja ne idem autobusom, idem kad moram. Radim od kuće nije da idem negdje bog zna po gradu sa autom i onako. Kupovinu ne obavljam u Zenici vec duži period, ako se popravi stanje oko shopping centra možda se promijeni to.
Kad smo kod tog centra, kako tu nema stanice ? Raja ode u kupovinu i šta treba sa kesama da hoda po gradu ?
ti u krugu od 30 metara imas dva autobuska stajalista. jedno direktno iza solitera, ono kod klupe (za koje izgleda nisi ni znao) i onu "ispod" mosta. na ovoj drugoj saobracaju redovne gradske linije Bolnica - Kanal, Bolnica - D. Gracanica, Bolnica - Blatusa i Bolnica - Pehare. vremenski razmak izmedju prve dvije linije je 20 minuta. zajedno sa ove dodatne dvije poslije imas vremenski razmak izmedju autobusa od nekih 10 minuta.
no, posto preko ta dva autobusna stajalista ide takodjer i veliki broj prigradskih autobusa (gdje si lijepo primjetio da isti staju na iste stanice) vrijeme cekanja na bilo koji na relaciji Odmut - Autobuska stanica je 5 - 10 minuta. znaci 10 minuta maksimalno osim ako nije spica kada autobusi na svim linijama malo kasne...
uvesti autobusne linije preko mosta kod Lamele (koji je ionako preopterecen i uvijek u zagusenju) bi bilo suludo pored svih ovih opcija...
a sto se TC tice... preusko ti preko mosta do Lamele? pa imas jos dva pjesacka mosta sa obe strane. jedan te odvede na Autobusku, a drugi na Staru pijacu na autobusko stajaliste. doduse, ako ti je mrsko ili nisi sposoban prehodati parsto metara ili to smatras da je ispod tvog nivoa, onda uvijek imas taksi... njih bar ne fali, a ne moras se zahebavati sa parkingom. za cijenu auta se mozes zasigurno dobro i dugogodisnje navozati autobusom i taksijem...
kad vec pomenuh cijenu naumpade mi - koliko za stan na toj najgoroj lokaciji i sranjem od parkinga i komsija? samo da ti pomognem...
- xPaco1337
#73206 Re: Zeničani
Bitno da si preskocio ovaj dio o kojem ja pričam i ne pričam o sebi niti u prvom licuUpravo takve stvari ljude tjeraju autom da idu jer tako ljudi razmisljaju, ne bitno da li je to ispravno ili nije.
-
belfy
#73207 Re: Zeničani
i njemu odgovoris na takvu sitnicu, a meni ni da se zahvalis sto sam te uputio da ne lupetas vise i ispadnes levat svaki put... pih.
nego, onako generalno, sticem osjecaj da je ova omladina prvo nezahvalna, ali izgleda i nedovoljno aktivna. bilo po pitanju pronalazenja informacija (iako se bave informatikom ponajvise), pa onda i fizicki... cuj zahtijevno prenijeti kese iz kupovine preko bilo kojeg od tri mosta. ajde...
tako mi hiljadu bubnjeva Darkvuda, ni Glembajevi, a ni 'Gospodja ministarka' ih nisu uspjeli opisati...
P.S. a stan na tako losoj lokaciji i sa tako losim parkingom i komsijama ne das ni po koju cijenu?
karamba i karambita! odavno nismo imali ovakvog. nista mu ne valja, ali nista ne bi da mijenja. a pri tome ne zna ni krug od 30m gdje zivi...
evo ti jedna korisna informacija. imas tu ispred odmah i apoteku ako je do sada nisi primjetio... ima jos nekih stvari okolo kojih ima da te uputim gdje su ako ti vec oci slabije rade ili je pretesko za nogice...
tu sam da pomognem.
-
belfy
- xPaco1337
#73209 Re: Zeničani
Prođi između apoteke i ekora i gledaj u pod tog hodaš, snimi/uslikaj i podijeli slike ovde. A tu ispred je vrtić pa se zapitaj onda zašto se ja žalim.
U ustavi ne moraš...našao sam slike mada su stare godinu dana kad sam slao emailove i molio da se popravi...Naravno bez odgovora. A sad je situacija još gora i asfalt je još više propao
||
- Sanjarko
#73210 Re: Zeničani
Joj koliko tih krš ulica i trotoara imamo po gradu. 
- ZoomZoomKiwi
- jasko_ba
#73212 Re: Zeničani
ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/10/2025 11:15 Da se i ovo desi već jednom![]()
https://zenicainfo.ba/2025/10/01/uskoro ... ice-u-zdk/
I autoput kompletan gotov do 2015. godine.Podsjećamo da je naslov vijesti na zvaničnom web portalu Zeničko-dobojskog kantona www.zdk.ba objavljenoj 17. januara 2014. godine bio „U Zenici i Kaknju krajem januara elektronske zdravstvene knjižice“
-
belfy
#73213 Re: Zeničani
kakve to ima veze sa ovim sto ja pricam? (i sta ti znaci ovo sto boldirah? zaboravio pricati? mozdani?) a tebi tesko cak i uslikati taj prolaz koji je 20m od tebe, nego trazis po netu slike stare i po godinu... docim meni kazes da to uslikam koji sam 1200 kilometara dalje. jarane...xPaco1337 wrote: ↑01/10/2025 08:33Prođi između apoteke i ekora i gledaj u pod tog hodaš, snimi/uslikaj i podijeli slike ovde. A tu ispred je vrtić pa se zapitaj onda zašto se ja žalim.
U ustavi ()ne moraš...našao sam slike mada su stare godinu dana kad sam slao emailove i molio da se popravi...Naravno bez odgovora. A sad je situacija još gora i asfalt je još više propao
||
sada se pitam kako li uspijes izici iz stana uopste... kazem ti ja - to ti je najbolje prodati, jer vjerovatno ne vrijedi ni para za koje si ga kupio. koliko trazis za tu supu od stana sa losim komsijama, nikakvom povezanoscu sa gradom i totalno shebanim okolnim prolazima i parkingom iz pakla?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#73214 Re: Zeničani
Ja bi def. volio na kafi vidjeti Sanjarka, kakavdanakneiskustvu, belfy-a i Bobi-a kao moderatora

-
kakavdanakneiskustvu
- Sanjarko
-
Ci-Nick
#73217 Re: Zeničani
Željezara trebala od 01.10. startovati pod novim imenom, "Nova Željezara". Zasad odgođena izmjena.
Prodaja betonskog čelika dobro ide, prodaja nije problem iako Kina i Turska imaju znatno niže cijene. Priča se da je ovo samo neka priprema za preuzimanje od strane kineza. Ako oni ne preuzmu mislim da je do ljeta raspad sistema. Jednostavno rečeno mnogo je onih koji im svaku tren mogu blokirati račune a ako se vjerovalo Mittalu bojim se da se neće vjerovati nekakvom H&P prijevozniku.
U svakom slučaju neizvjesno.
Prodaja betonskog čelika dobro ide, prodaja nije problem iako Kina i Turska imaju znatno niže cijene. Priča se da je ovo samo neka priprema za preuzimanje od strane kineza. Ako oni ne preuzmu mislim da je do ljeta raspad sistema. Jednostavno rečeno mnogo je onih koji im svaku tren mogu blokirati račune a ako se vjerovalo Mittalu bojim se da se neće vjerovati nekakvom H&P prijevozniku.
U svakom slučaju neizvjesno.
- -Chesterfield-
#73218 Re: Zeničani
Ko je dobar i povoljan za izradu rolo garažnih vrata?
- gentoo
#73219 Re: Zeničani
Ono sto sam ja cuo (slucajno ali od relevantnog izvora) je da je Prijedor i rudnik "gdje je tu je" sa onim sto mogu kopati i dok bude rude radit ce kako i radi.
Plan novog gazde je da kasnije to bude spalionica otpada u el. peci.
Vrlo moguce da su lagali njega pa i ja lazem vas (a izvor ima info od Pavlovica himself koliko sam ja shvatio)
- Hercegoviina
- Sanjarko
#73221 Re: Zeničani
Nije na budzetu, jbga. Mnogi klubovi kod nas jesu, kako znam. @gentoo
-
Ci-Nick
#73222 Re: Zeničani
Nisam expert za peći i tehnologije ali mislim da elektropeć i peć za spaljivanje otpada nisu ni slične.gentoo wrote: ↑02/10/2025 10:18Ono sto sam ja cuo (slucajno ali od relevantnog izvora) je da je Prijedor i rudnik "gdje je tu je" sa onim sto mogu kopati i dok bude rude radit ce kako i radi.
Plan novog gazde je da kasnije to bude spalionica otpada u el. peci.![]()
Vrlo moguce da su lagali njega pa i ja lazem vas (a izvor ima info od Pavlovica himself koliko sam ja shvatio)
Smeće ili RDF se koriste kao energent, najčešće za dobivanje pare ili struje. Tako da samo spaljivanje radi spaljivanja i nema smisla.
Željezara može i bez Mittala funkcionisati ako budu mogli izmirivati dugove. Evo samo Elektroprivredi duguju 15 miliona maraka. Znači da im Elektroprivreda vrelo brzo može blokirati račun.
Treba im bar 100 miliona slobodnih sredstava da bi uredno nabavljali sirovine i energente.
- gentoo
#73223 Re: Zeničani
Gori i jedno i drugo ? Mislim, ova prva moze biti samo "bolja" koliko ja shvatam. Koliko sam ja shvatio ne misli se otpad spaljivati da se dobija energija za nesto deseto.. nego ce spaljivanje otpada postati "primarni biznis"
-
Ci-Nick
#73224 Re: Zeničani
Gori i jedno i drugo ali elektro peć nije peć u klasićnom smislu nego kazan u kojem se topi čelik a energent je struja. Da bi peć za spaljivanje otpada zadovoljila bilo kakave ekološke standarde mora imati tehnologiju koja spaljuje sve štetne plinove.
Nije to ni slično, niti je spaljivanje otpada bez korištenja dobivene energije profitabilan posao. Jedino kad bi spaljivali samo medicinski otpad i nuklearni otplad onda bi mogli zaraditi.
https://ba.lite-kilnrefractory.com/indu ... rnace.html
Evo i šema spalionice otpada.
https://www.bug.hr/znanost/oneciscuju-l ... zrak-34684
- ZoomZoomKiwi
#73225 Re: Zeničani
U Holandiji spalionice otpada prvenstveno služe za proizvodnju toplotne i električne energije.
Samo po sebi spaljivanje otpada nije uopće isplativo.
Kako god, dobra ideja i prijeko potrebno u cijeloj državi.
Ali ako to napravi kako treba.
Samo po sebi spaljivanje otpada nije uopće isplativo.
Kako god, dobra ideja i prijeko potrebno u cijeloj državi.
Ali ako to napravi kako treba.