Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Osmi Socrates

#61726 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Osmi Socrates »

Već imam teoriju zašto promotivni materijal za One Battle After Another nije ni blizu da dočara nijedan (bitni) aspekt ovog filma. Paul Thomas Anderson je iznenadio samog sebe šta je na kraju ispalo, ili ga je montažer iznenadio. Ne znam da li sam radi promociju ili mu to isključivo studio radi ili je neka kolaboracija, ali ako imaš toliko talenta (i hrabrosti) da iznenadiš sebe i studio sa ovakvom filmčinom, da niko ne zna kako da ga adekvatno promovira, e onda si jedan od najboljih danas u svijetu.

Ni blizu nijednog njegovog prethodnog filma. Potpuno novo tlo. Ne tematski, jer Anderson je Anderson, ali što se tiče krajnjih odluka, sve je potpuno svježe.

Ne znam koji je žanr. Inače ne volim žanrovski određivati filmove. Akcija, drama, triler, komedija, svega ima.

Da li je politički film? Jeste. Ali je izričito i svjesno nepropaganda. Nemam nikakve sumnje da će i jedna i druga strana u današnjoj Americi pokušati da ga nekako etiketira, kako im odgovara, ali onda ne znaju šta su gledali.

Jer, ipak, ovdje imamo posla sa nekompetentnim revolucionarom. :lol: Kako uopšte da politički raspravljaš o takvoj pojavi?

Film je apsurdan, komičan, satiričan, kritičan prema svakom, aktuelan, suludog ritma, i, na kraju, i duboko human. Anderson nikoga ne štedi, pa ni sebe.

Kaže, predug film. Ja bih bio voljan taj svijet posmatrati još duplo toliko. Koliko je sve kaotično, toliko je i hirurški precizan presjek kolektivnog uma današnje Amerike.

Scenario, fotografija, kinematografija, kostimografija, montaža, soundtrack (Jonny Greenwood iz Radiohead), itd. sve je na veoma veoma visokom nivou.

Sve uloge su odglumljene blizu perfekcije. Sean Penn se izdvaja. Vjerovatno favorit za Oskara za sporednu ulogu. I ostali su nevjerovatni. Ne znam baš da se Oskari daju za uloge kao što je Leova :lol:, ali ovo je glumac na vrhuncu. Benicio del Toro je razbio. Dvije ženske uloge (Teyana Taylor i Chase Infiniti) su vezivno tkivo, razlog zašto se sve dešava, čak i kad nisu na ekranu. To je i simbolično, koliko je i neophodno za koherentnost filma.

Za koje generacije je film? Ne znam. Zavisi od toga šta ste napravili od svoje djece. Meni je drago da sam milenijalac, i da sam pokupio sve (nadam se najbolje) i od eksera i od ovih poslije nas. :lol: Pa je film svakako za mene.

Ne volim upoređivati filmove, ali prvo mi je pao napamet Dr. Strangelove. I ovaj je film izašao u pravo vrijeme.

Vrijedi da se još jednom pogleda u kinu. Takvo nešto nisam rekao od Jokera, čini mi se.
dale cooper

#61727 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

PTA je već snimio jednu odličnu ekranizaciju Pynchonove knjige (Inherent Vice) tako da se radujem ovom filmu. :thumbup:
ZoomZoomKiwi

#61728 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ZoomZoomKiwi »

Osmi Socrates wrote: 27/09/2025 08:55 Već imam teoriju zašto promotivni materijal za One Battle After Another nije ni blizu da dočara nijedan (bitni) aspekt ovog filma. Paul Thomas Anderson je iznenadio samog sebe šta je na kraju ispalo, ili ga je montažer iznenadio. Ne znam da li sam radi promociju ili mu to isključivo studio radi ili je neka kolaboracija, ali ako imaš toliko talenta (i hrabrosti) da iznenadiš sebe i studio sa ovakvom filmčinom, da niko ne zna kako da ga adekvatno promovira, e onda si jedan od najboljih danas u svijetu.

Ni blizu nijednog njegovog prethodnog filma. Potpuno novo tlo. Ne tematski, jer Anderson je Anderson, ali što se tiče krajnjih odluka, sve je potpuno svježe.

Ne znam koji je žanr. Inače ne volim žanrovski određivati filmove. Akcija, drama, triler, komedija, svega ima.

Da li je politički film? Jeste. Ali je izričito i svjesno nepropaganda. Nemam nikakve sumnje da će i jedna i druga strana u današnjoj Americi pokušati da ga nekako etiketira, kako im odgovara, ali onda ne znaju šta su gledali.

Jer, ipak, ovdje imamo posla sa nekompetentnim revolucionarom. :lol: Kako uopšte da politički raspravljaš o takvoj pojavi?

Film je apsurdan, komičan, satiričan, kritičan prema svakom, aktuelan, suludog ritma, i, na kraju, i duboko human. Anderson nikoga ne štedi, pa ni sebe.

Kaže, predug film. Ja bih bio voljan taj svijet posmatrati još duplo toliko. Koliko je sve kaotično, toliko je i hirurški precizan presjek kolektivnog uma današnje Amerike.

Scenario, fotografija, kinematografija, kostimografija, montaža, soundtrack (Jonny Greenwood iz Radiohead), itd. sve je na veoma veoma visokom nivou.

Sve uloge su odglumljene blizu perfekcije. Sean Penn se izdvaja. Vjerovatno favorit za Oskara za sporednu ulogu. I ostali su nevjerovatni. Ne znam baš da se Oskari daju za uloge kao što je Leova :lol:, ali ovo je glumac na vrhuncu. Benicio del Toro je razbio. Dvije ženske uloge (Teyana Taylor i Chase Infiniti) su vezivno tkivo, razlog zašto se sve dešava, čak i kad nisu na ekranu. To je i simbolično, koliko je i neophodno za koherentnost filma.

Za koje generacije je film? Ne znam. Zavisi od toga šta ste napravili od svoje djece. Meni je drago da sam milenijalac, i da sam pokupio sve (nadam se najbolje) i od eksera i od ovih poslije nas. :lol: Pa je film svakako za mene.

Ne volim upoređivati filmove, ali prvo mi je pao napamet Dr. Strangelove. I ovaj je film izašao u pravo vrijeme.

Vrijedi da se još jednom pogleda u kinu. Takvo nešto nisam rekao od Jokera, čini mi se.
Pogledah ga.

Odličan osvrt.

Apsurdan je dobra riječ, ali je kao film vrhunski u smislu svega što si nabrojao, kinematografija, montaža, sound, sve je na bogovskom nivou.

Film je lud i haotičan.

Jednostavno, film je umjetničko remek djelo.

Sean Penn :thumbup:

dale cooper wrote: 27/09/2025 16:18 PTA je već snimio jednu odličnu ekranizaciju Pynchonove knjige (Inherent Vice) tako da se radujem ovom filmu. :thumbup:
Pročitao sam knjigu, ali još nikad ne pogledah film. Stavio sam sebi na watchlistu.
BarbaDue

#61729 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BarbaDue »

dulekrele wrote: 26/09/2025 09:18
video wrote: 23/09/2025 21:38 Relay (2024)

Image

https://m.imdb.com/title/tt11539996/?ref_=mv_close

:thumbup:
Riz odlican, lily hebozovna(a kad nije)
Interesantan i ne los do pred sam kraj kada ga zbrzaju i useru.
Istina je da je kraj prilično jednostavan, ali bolje i to da su ga zakukuljili, zamumuljili i sl.

Od mene ima dobru ocjenu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61730 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Sta da gledam od Bergmana?
@black
@Tito_i_Partija
@zomri
Tito_i_Partija

#61731 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2025 19:17 Sta da gledam od Bergmana?
@black
@Tito_i_Partija
@zomri
Nisam ništa gled'o od Bergmana, al' mu je Seventh Seal najpoznatiji film, pa možda da počneš sa time?

https://m.imdb.com/title/tt0050976/?ref ... 520seventh

Šta bi sa Stalkerom od Tarkovskog, jesi li pogled'o?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61732 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Tito_i_Partija wrote: 30/09/2025 19:22
@black
@Tito_i_Partija
@zomri
Nisam ništa gled'o od Bergmana, al' mu je Seventh Seal najpoznatiji film, pa možda da počneš sa time?

Nisam.
Malo sam stao sa filmovima sa liste, zestok period na poslu :|
zomri

#61733 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zomri »

Nezz Bato ne bih rekao da je Bergman za tebe. Previse art i hermeticno, cak bih i Tarkovskog prije preporucio nego Ingmara.
Osmi Socrates

#61734 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Osmi Socrates »

Wild Strawberries i Persona.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61735 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

zomri wrote: 30/09/2025 19:41 Nezz Bato ne bih rekao da je Bergman za tebe. Previse art i hermeticno, cak bih i Tarkovskog prije preporucio nego Ingmara.
Nesto ovako sam htio cuti :thumbup:
I Fellini me namucio dosta.
black

#61736 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by black »

_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2025 21:39
zomri wrote: 30/09/2025 19:41 Nezz Bato ne bih rekao da je Bergman za tebe. Previse art i hermeticno, cak bih i Tarkovskog prije preporucio nego Ingmara.
ma ne budalesaj Bato :mrgreen: kakav ba Bergman, dosta mi moje muke jos se i sa njim smarati :mrgreen:
ovo sto rece drug zomri, on spada u velikane art filma, majstor je vizualizacije i dijaloga jer je prvenstveno pozorisni reziser i pisac.. nisam niti jedan njegov film odgledao do kraja, a vjerovatno i necu. nekad sam to mrljavio nesto na preskok cisto radi fotografije, poznat je po sirokim kadrovima lica itd. ugl smor je :mrgreen: Bergmana, Tarkovskog, Kubricka, njega posebno, preporucujem samo ljudima koji upisu reziju ili kameru :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#61737 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

meni je u Bergmanu fantastična jedna linija
ne mogu se sjetiti filma
ali mladić i djevojka se seksaju :D nema seksa slikovno
ali ona zatrudni i hoce pobaciti
svedska poslije drugog svjetskog rata
i kaže ovaj da će zbog toga u zatvor

kako se vrijeme promijenilo
80 godina poslije možeš pobačaj na tik toku snimati još i love zaraditi
a u zatvor će ići onaj koji napiše da je to neodgvoorno

filmove promatram i kao arheološke nakupine prošlih vremena dok je postojao stid i sram
Tito_i_Partija

#61738 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2025 19:23
Tito_i_Partija wrote: 30/09/2025 19:22
@black
@Tito_i_Partija
@zomri

Nisam.
Malo sam stao sa filmovima sa liste, zestok period na poslu :|
Odgledaj posljednjeg cara.
Tito_i_Partija

#61739 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

black wrote: 01/10/2025 10:14
ma ne budalesaj Bato :mrgreen: kakav ba Bergman, dosta mi moje muke jos se i sa njim smarati :mrgreen:
ovo sto rece drug zomri, on spada u velikane art filma, majstor je vizualizacije i dijaloga jer je prvenstveno pozorisni reziser i pisac.. nisam niti jedan njegov film odgledao do kraja, a vjerovatno i necu. nekad sam to mrljavio nesto na preskok cisto radi fotografije, poznat je po sirokim kadrovima lica itd. ugl smor je :mrgreen: Bergmana, Tarkovskog, Kubricka, njega posebno, preporucujem samo ljudima koji upisu reziju ili kameru :mrgreen:
Pazi šta pričaš za Tarkovskog i Kubricka. :-x :D
dale cooper

#61740 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote: 01/10/2025 14:33
black wrote: 01/10/2025 10:14

Yeah, wtf black? :|
geralt

#61741 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by geralt »

Kubrick je jedan od najgledljivijih "klasicnih" rezisera, kojem tematika uopste nije duboko skrivena ispod povrsine. Od njegovih filmova mi je jedino Odiseja u Svemiru smor, sve ostale cu rado opet pogledati u bilo koje doba. Tarkovski tu i tamo, za njegove filmove moras biti pripremljen i u posebnom raspolozenju.

Terrence Malick je vec reziser za mazohiste.
Osmi Socrates

#61742 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Osmi Socrates »

Ja bih rekao da je Kurosawa. Rashomon bih mogao gledati svaki dan. A za one kojima je crno-bijeli film iz 50-tih smor, ima Dreams, recimo. Potcijenjen film potpuno. Svaki kadar je neprocjenjiv. Takvi filmovi su i za one koji imaju short attention span. Ne moraš sve odgledati odjednom.
Tito_i_Partija

#61743 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

Malicka i ja nešto posebno ne gotivim, mada mislim da mu nisam možda dao najbolju šansu.

Imam njegov Tree of Life na listi, pa ćemo da vidimo dalje. :)
black

#61744 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by black »

dale cooper wrote: 01/10/2025 15:41

moram malo :mrgreen:
Bergman mi je, kao sto rekoh, smor a Tarkovskog i Kubricka naravno cijenim i gledao sam, ovde se slazem sa geraltom, Kubrick puno 'laksi'
dale cooper

#61745 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

black wrote: 01/10/2025 19:30

Bergman mi je, kao sto rekoh, smor a Tarkovskog i Kubricka naravno cijenim i gledao sam, ovde se slazem sa geraltom, Kubrick puno 'laksi'
Dobro, mogu razumjeti za Bergmana i Tarkovskog jer znaju biti "poteški", ali Kubrick je čista filmska poezija. :-D
video

#61746 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by video »

dale cooper wrote: 01/10/2025 19:43
black wrote: 01/10/2025 19:30

Dobro, mogu razumjeti za Bergmana i Tarkovskog jer znaju biti "poteški", ali Kubrick je čista filmska poezija. :-D
Image

:thumbup:
ZoomZoomKiwi

#61747 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ZoomZoomKiwi »

Da sa prave umjetnosti skoknemo do malo banalnijih stvari.

Pogledah ovo, neloša zajebancija ko voli Wahlberga.

Image

Da ga je radio Ritchie bio bi vjerovatno top filmčina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61748 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Tito_i_Partija wrote: 01/10/2025 14:32 Odgledaj posljednjeg cara.
Taman sinoc bio na Star TV Movies kanalu, pa sam pred spavanje odrezao jedno sat vremena :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#61749 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pici »

Osmi Socrates wrote: 01/10/2025 18:40 Ja bih rekao da je Kurosawa. Rashomon bih mogao gledati svaki dan. A za one kojima je crno-bijeli film iz 50-tih smor, ima Dreams, recimo. Potcijenjen film potpuno. Svaki kadar je neprocjenjiv. Takvi filmovi su i za one koji imaju short attention span. Ne moraš sve odgledati odjednom.

Kad smo kod Kurosawe, njega su kopirali mnogi reziseri a najpoznatiji je Sergio Leone i njegova fransizma sa Klinac Istvudom :mrgreen:

ovaj fil sam gledao ko klinac i najaca mi je zadnja scena kada se obracunava sa bandom, muzika, atmosfera ma sve... sergio je kopirao kurosawu u milimetar.

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#61750 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pici »

Toshiro je legendarni glumac koji je najupecatljivije utjeljetavo duh samuraja. Njegovi filmovi su nezaobilazni ko voli japansku samurajsku kulturu.

Vrijedi pogledati svaki, Klinac istvud je za njega bejbi face :mrgreen:
Post Reply