A sta ti imas sa tim sto mi placamo porez pausalno? Vecini vas je bitnije da nama nastetite nego da popravite stanje u taksi prevozu. Sto se ne bunis kad svi ostali obrtnici placaju pausalno porez? Sta mislis kako frizer, obucar, itd… placaju porez?nivla wrote: ↑30/09/2025 10:43slazem se sa svim samo jos da ne placate pausalno doprinose, i da za svaku voznju platite pdv, inace sve okKen Follet wrote: ↑28/09/2025 22:14 Pozdrav, evo da se i ja kao taksi vozac upisem na ovu temu.
Prvo sto zelim da znate je da bi i mi sami taksisti promijenili neke stvari da mozemo. I malo je uvredljivo sto stalno generalizujete sve taksiste. Nismo svi krezavi, neokupani i nadrkani.
Preletio sam zadnjih par stranica pa cu pokusati odgovoriti na najcesca pitanja.
Sto se tice poreza i doprinosa koji placamo, svaki taksi vozac u udruzenju sarajevo taksi mora orvoriti svoj obrt i placa doprinose kao i svaki drugi obrtnik.
Sto se tice naseg udruzenja sarajevo taksi, godisnji izdaci su par hiljada KM.
Pored toga imamo i troskove koji se ponavljaju svakih 3, 6 ili 12 mjeseci. Imamo obnavljanje licence svakih par godina idt…
Neko je pisao da bi svako trebao moci biti taksista, da smo mi “povlasteni” sto imamo licence i da u drugim drzavama ube radi najnormalnije.
Trebate znati da svakako u sarajevu na broj stanovnika trenutno ima previse taksista i da se upravo zbog toga traze dvije licence za izlazak na taksi da bi se smanjio broj vozaca.
Kontakt sa taksi vozacem je isti kao i sa bilo kojim prodavcem, zanatlijom, konobarom itd… Imamo cjenovnik koji se mora postovati, imamo propise kako se moramo ponasati i voznje ne mozemo birati. Placas cijenu iskljucivo sa taksimetra, jedino dodatno sto mozemo naplatiti a da nije na taksimetru je prtljag. Ja jos nikada nasim ljudima nisam naplatio kese i torbe, kofer eventualno naplatim jedan ako ima dosta prtljaga dok npr strancima naplatim uvijek kofere.
Opet kazem ne treba generalizovati, necemo sad pljuvati sve ugostitelje u gradu zato sto smo vidjeli dva krezava i neljubazna konobara.
Sto se tice ove aplikacije, moje licno misljenje je da ce vozaci raditi kao robovi, a zarada nista specijalno. Nesto slicno kao sto rade ovi za zuti taxi npr.
Prva stvar koja mi nije jasna, ko ce kontrolisati i na koji nacin te vozace?
Na koji nacin sam ja kao stranka u tom vozilu osiguran?
Ko ce im izdati dozvolu za rad?
Kome ce i kako placati porez itd?
Sve mi to djeluje vise kao trazenje nacina da se “zajebe” drzava i da se nasteti taksistima nego sto je zapravo potreba.
Nadam se da ce ovo natjerati udruzenje da naprave bolju i korisniju aplikaciju i da ce natjerati vozace da se modernizuju malo i voznim parkom kao i da nauce koristiti aplikaciju.
i ja bih volio da mi poslodavac uplati bruto pa ja onda uplatim pausal na minimalac kao taksisti
i naravno da vam u 99% vozila ne gore lampica od abs-a, airbaga, dpf, check engina, da ne vozate na protekt i celavim gumama, i da nisu postavljeni lopovi da ne svira pojas uz opasku da se ne moramo vezati, da radi klima kako treba itd
i naravno da se licenca moze kupiti na regularan nacin a ne muljazama kako se to danas radi
Ja placam porez pausalno i zato cu imati minimalnu penziju, ti placas porez za sebe i imaces vecu penziju.
Kod mene sve to sto si naveo radi i ispravno je, klima se ljeti nikada ne gasi, znaci cim temperatura predje 16-17 stepeni klima radi konstantno.
Licenca se i moze kupiti samo regularno ili naslijediti. Ne znam kako mislis da se licenca kuouje muljazama? Kakvim muljazama? Ti prijatelju nemas pojma sta pricas, lupas gluposti i bavis se pricama rekla kazala.