Ovo udruzenje im ga dođe kao neki Kum, tu sam da te stitim, ali ćeš meni plaćati. Klasično reketarenje. Je li se licence plaćaju udruzenju, zasto njima, zar svaki onaj koji prodaje tu licencu je nije kupio svojim parama? I mene interesuju ti troskovi, a najvise, ko vas kontrolise, da li uplaćuješ doprinose, da li izmirujes porez na dobit, itd? Ko kontroliše kriminalno udruzenje? U špicama vozila je malo, isto sam dozivio stres neko jutro kada sam strancu pokusao nafatati taksi od pola 8 do 8. Sve kompanije zvao, dispečer me samo ukine, kaze probaj kasnije. A da ne kazem kako noć prije nisam mogao naručiti taksi, kaze nemaju tu uslugu,Malisa11 wrote: ↑30/09/2025 10:49Prvo da te upitam za metodologiju utvrdjivanja "previse taksista na broj stanovnika". Kada je radjena ta studija i kako?Ken Follet wrote: ↑28/09/2025 22:14 Sto se tice poreza i doprinosa koji placamo, svaki taksi vozac u udruzenju sarajevo taksi mora orvoriti svoj obrt i placa doprinose kao i svaki drugi obrtnik.
Sto se tice naseg udruzenja sarajevo taksi, godisnji izdaci su par hiljada KM.
Pored toga imamo i troskove koji se ponavljaju svakih 3, 6 ili 12 mjeseci. Imamo obnavljanje licence svakih par godina idt…
Neko je pisao da bi svako trebao moci biti taksista, da smo mi “povlasteni” sto imamo licence i da u drugim drzavama ube radi najnormalnije.
Trebate znati da svakako u sarajevu na broj stanovnika trenutno ima previse taksista i da se upravo zbog toga traze dvije licence za izlazak na taksi da bi se smanjio broj vozaca.
Koje to troskove imas koji se ponavljaju svakih 3 6 ili 12 mjeseci? Koja se to licenca obnavlja svakih X godina i koliko? Koji su to troskovi od par hiljda udruzenju?
Pitam, cisto da shvatim ono u sto nemam uvid.
Opet to nije odgovor za limitiranje taksita. Sto ne limitiraju broj pekara?
aeroo - vožnja na klik
Moderator: anex
-
last mohicans
#226 Re: aeroo - vožnja na klik
-
Malisa11
#227 Re: aeroo - vožnja na klik
Ne shvataju da je sistem licenciranja na koji su oni navikli godinama prevazidjen. Trziste prevoza treba biti definisano, ali ne na nacin koliko ima taksista, vec stepen obrazovanja, poznavanje jezika, starost auta, tehnicki pregled, prikaz racuna.
Cuj ti njega, nasim ne naplatim prtljag, strancima da i jos se ponosi time
Cuj ti njega, nasim ne naplatim prtljag, strancima da i jos se ponosi time
-
last mohicans
#228 Re: aeroo - vožnja na klik
Odlično primjećeno, možda jednom, do dva puta godišnje se vozim, tako rijetko, a blješte lampice kao bozićno drvce, a poziva se na sigurnost putnika. Kakva sigurnost a voziš neispravno auto, svojim ušima čujem jednog taksistu sa Otoke, kaze kad neke nedefinisane zvukove čuješ iz auta, pojačaj radio. Koliko često idu na tehnički, ja bih minimum 2x godisnje ih slao. Ti voziš putnike, zakonski i legalno.nivla wrote: ↑30/09/2025 10:43slazem se sa svim samo jos da ne placate pausalno doprinose, i da za svaku voznju platite pdv, inace sve okKen Follet wrote: ↑28/09/2025 22:14 Pozdrav, evo da se i ja kao taksi vozac upisem na ovu temu.
Prvo sto zelim da znate je da bi i mi sami taksisti promijenili neke stvari da mozemo. I malo je uvredljivo sto stalno generalizujete sve taksiste. Nismo svi krezavi, neokupani i nadrkani.
Preletio sam zadnjih par stranica pa cu pokusati odgovoriti na najcesca pitanja.
Sto se tice poreza i doprinosa koji placamo, svaki taksi vozac u udruzenju sarajevo taksi mora orvoriti svoj obrt i placa doprinose kao i svaki drugi obrtnik.
Sto se tice naseg udruzenja sarajevo taksi, godisnji izdaci su par hiljada KM.
Pored toga imamo i troskove koji se ponavljaju svakih 3, 6 ili 12 mjeseci. Imamo obnavljanje licence svakih par godina idt…
Neko je pisao da bi svako trebao moci biti taksista, da smo mi “povlasteni” sto imamo licence i da u drugim drzavama ube radi najnormalnije.
Trebate znati da svakako u sarajevu na broj stanovnika trenutno ima previse taksista i da se upravo zbog toga traze dvije licence za izlazak na taksi da bi se smanjio broj vozaca.
Kontakt sa taksi vozacem je isti kao i sa bilo kojim prodavcem, zanatlijom, konobarom itd… Imamo cjenovnik koji se mora postovati, imamo propise kako se moramo ponasati i voznje ne mozemo birati. Placas cijenu iskljucivo sa taksimetra, jedino dodatno sto mozemo naplatiti a da nije na taksimetru je prtljag. Ja jos nikada nasim ljudima nisam naplatio kese i torbe, kofer eventualno naplatim jedan ako ima dosta prtljaga dok npr strancima naplatim uvijek kofere.
Opet kazem ne treba generalizovati, necemo sad pljuvati sve ugostitelje u gradu zato sto smo vidjeli dva krezava i neljubazna konobara.
Sto se tice ove aplikacije, moje licno misljenje je da ce vozaci raditi kao robovi, a zarada nista specijalno. Nesto slicno kao sto rade ovi za zuti taxi npr.
Prva stvar koja mi nije jasna, ko ce kontrolisati i na koji nacin te vozace?
Na koji nacin sam ja kao stranka u tom vozilu osiguran?
Ko ce im izdati dozvolu za rad?
Kome ce i kako placati porez itd?
Sve mi to djeluje vise kao trazenje nacina da se “zajebe” drzava i da se nasteti taksistima nego sto je zapravo potreba.
Nadam se da ce ovo natjerati udruzenje da naprave bolju i korisniju aplikaciju i da ce natjerati vozace da se modernizuju malo i voznim parkom kao i da nauce koristiti aplikaciju.
i ja bih volio da mi poslodavac uplati bruto pa ja onda uplatim pausal na minimalac kao taksisti
i naravno da vam u 99% vozila ne gore lampica od abs-a, airbaga, dpf, check engina, da ne vozate na protekt i celavim gumama, i da nisu postavljeni lopovi da ne svira pojas uz opasku da se ne moramo vezati, da radi klima kako treba itd
i naravno da se licenca moze kupiti na regularan nacin a ne muljazama kako se to danas radi
- amidzazeher
#229 Re: aeroo - vožnja na klik
Jebo majku ne daju ti “naprijed” pa da si pita!! Kakvi su ovo lobiji u PM? Svi bi najvise volili da su osamdesete, sve kešom i bez poreza. I dalje racune placaj na šalteru, cevabdzije nemaju karticno placanje, oni u Dubravama uveli nekakve taxe za putnike, kartu za tramvaj i dalje kod vozaca kupujes, aerodrom u Sarajevu posebna prica, dzaba sto je skoro pa u gradu osudjen si na taxi-mafiju ili vazda neko po tebe da dodje. Tek od nedavno ima autobus nekakav. Pješke ako hoces do Dobrinje proucis sve sto znas da te ne spuca auto na izlazu, pa onda preskaci gelendere, nema ni pjesackog!! I takvih milion primjera!
Ove novije generacije navikle samo telefon sa sobom da nose i sve u njemu ima, ali dok su u EU. Kod nas ce malo sacekati.
Ove novije generacije navikle samo telefon sa sobom da nose i sve u njemu ima, ali dok su u EU. Kod nas ce malo sacekati.
Last edited by amidzazeher on 30/09/2025 12:11, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#230 Re: aeroo - vožnja na klik
Al zato ta ista inspekcija se pravi budala godinama za takse na aerodromu i kombije sto rasturaju ljude kao krompir po naseljima i kupe ljude ispred autobusaamidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:09 Jebo majku ne daju ti “naprijed” pa da si pita!! Kakvi su ovo lobiji u PM? Svi bi najvise volili da su osamdesete, sve kešom i bez poreza. I dalje racune placaj na šalteru, cevabdzije nemaju karticno placanje, oni u Dubravama uveli nekakve taxe za putnike, kartu za tramvaj i dalje kod vozaca kupujes, aerodrom u Sarajevu posebna prica, dzaba sto je skoro pa u gradu osudjen si na taxi-mafiju ili vazda neko po tebe da dodje. Tek nedavno ima autobus nekakav. Pješke ako hoces do Dobrinje proucis sve sto znas da te ne spuca auto na izlazu, pa onda preskaci gelendere, nema ni pjesackog!! I takvih milion primjera!
Ove novije generacije navikle samo telefon sa sobom da nose ali dok su u EU. Kod nas ce malo sacekati.
- amidzazeher
#231 Re: aeroo - vožnja na klik
Dok je bio samo wizz iz Tuzle sto kazes vozao te i kunto i panto nekakvim kombijima i sve keš! Majku mu ni marke za reklame nije dao nego preko FB sve
- Haris.ba
#232 Re: aeroo - vožnja na klik
Treba samo dopustiti taksi prevoz bez nekih licenci.
Znaci, osiguranja, dupli tehnicki, poznavanje jezika, auto odredjeni standard.... I vozi.
Lakse apoteku otvoriti nego taksi postati.
Da ponovim - jeftinije postati doktor medicine nego taksista.
Znaci, osiguranja, dupli tehnicki, poznavanje jezika, auto odredjeni standard.... I vozi.
Lakse apoteku otvoriti nego taksi postati.
Da ponovim - jeftinije postati doktor medicine nego taksista.
-
tokio25
#233 Re: aeroo - vožnja na klik
Ma samo ovo
Auto mora biti maldje od xx mora imati to to to
Vozac mora znati najmanje jedan strani jezik perfektno
Dress code da ne moze u trenerci voziti potkosulji i sl
Cjenovnik istaknut
Preko kartice sve placanje a kad neko placa kes dobije fiskalni racun kao u prodavnici
Tehnicki 2 godisnje
I same ove kvalifikacije bi bile dovoljne da odrade potreban broj taksista po glavi stanovnika
Cjenovnik istaknut
Preko kartice sve placanje a kad neko placa kes dobije fiskalni racun kao u prodavnici
Tehnicki 2 godisnje
I same ove kvalifikacije bi bile dovoljne da odrade potreban broj taksista po glavi stanovnika
-
last mohicans
#234 Re: aeroo - vožnja na klik
Vjerovatno u parama, ali odrat guzove od učenja, a ovaj mora imati drzavni koji moze za heffu završiti u ŠB, pare da plati, bilo kakvo auto i udri role.
-
Hakiz
#235 Re: aeroo - vožnja na klik
To je bilo pod SDA.tramvajtrojka wrote: ↑30/09/2025 12:11Al zato ta ista inspekcija se pravi budala godinama za takse na aerodromu i kombije sto rasturaju ljude kao krompir po naseljima i kupe ljude ispred autobusaamidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:09 Jebo majku ne daju ti “naprijed” pa da si pita!! Kakvi su ovo lobiji u PM? Svi bi najvise volili da su osamdesete, sve kešom i bez poreza. I dalje racune placaj na šalteru, cevabdzije nemaju karticno placanje, oni u Dubravama uveli nekakve taxe za putnike, kartu za tramvaj i dalje kod vozaca kupujes, aerodrom u Sarajevu posebna prica, dzaba sto je skoro pa u gradu osudjen si na taxi-mafiju ili vazda neko po tebe da dodje. Tek nedavno ima autobus nekakav. Pješke ako hoces do Dobrinje proucis sve sto znas da te ne spuca auto na izlazu, pa onda preskaci gelendere, nema ni pjesackog!! I takvih milion primjera!
Ove novije generacije navikle samo telefon sa sobom da nose ali dok su u EU. Kod nas ce malo sacekati.![]()
to je uredu a nije uredu prevoz 21vijeka
![]()
Sada nije.
Ili?
- amidzazeher
#236 Re: aeroo - vožnja na klik
Pa kako ces to uraditi kad vidis da mafija drzi monopol?! Jedva je Centro autobus “uvalio” sa aerodroma, nije da niko nece nego mafija ne da.
Ma ni po jada da barem aplikaciju nekakvu imaju gdje ga mozes naruciti ili barem ocijeniti.
Kad se sjetim onih Zahiragicevih “studenata” na protestima protiv pruge, tacno bih slike postavio po tramvajima i ne dat im da udju! Stoka zelena ne da da napredujes pa to ti je.
- Haris.ba
#237 Re: aeroo - vožnja na klik
Ministar saobracaja KS je iz sdp-a cca. 6 godina.
Premijer FBiH je sdp.
Sve mogu promjeniti zakonski ako zele.
Sta je sada problem?
Cak mislim da sam ministar saobracaja moze promjeniti sve sto treba.
- amidzazeher
#238 Re: aeroo - vožnja na klik
A sto se pravite ludi
Ili?
Za tri godine sve urediti po EU standardima a ovi te u jamu vukli 25.
Ili?
-
Hakiz
#239 Re: aeroo - vožnja na klik
Duboka država SDA?
Ne brini, za interes i nerad se uvijek nađe izgovor.
- kabal1337
#240 Re: aeroo - vožnja na klik
ima li evropska drzava tri predsjednika pitam za drugaamidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:39 A sto se pravite ludi
Ili?
ima li evropska drzava omjer muslimana: krscana
- Pandakonda
#241 Re: aeroo - vožnja na klik
To maltene i jesu regulacije u svakoj od ovih aplikacija. Imas definisanu starost auta, dress code nije preciziran ali mozes ostaviti losu recenziju pa ako se nakupi izbace ga sa aplikacije, cjenovnik odma znas koliko ti max moze biti voznja do lokacije, i naravno dobijes racun placao preko kartice ili kes.tokio25 wrote: ↑30/09/2025 12:27 Ma samo ovo
Cjenovnik istaknut
Tehnicki 2 godisnje
Samo se budala moze protiviti ovome. Svaki normalan taksista nece imati problem da pristane na ove uslove. Naravno da ce se buniti bagra koja zeli da nastavi zakidati korisnike.
I stvarno me zanima kakav to lobi moze biti da se niti jedna vlast nije htjela kaciti sa njima. Bila sda pa sad trojka, rezultat isti. Nikakvog pomaka nema. Taksisti i notari endemska vrsta u koju se ne smije dirati
- amidzazeher
#242 Re: aeroo - vožnja na klik
Ma daj ode ti na neke stvari koje veze sa prevozom u Sarajevu nema.kabal1337 wrote: ↑30/09/2025 12:42ima li evropska drzava tri predsjednika pitam za drugaamidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:39 A sto se pravite ludi
Ili?
- Haris.ba
#243 Re: aeroo - vožnja na klik
Pricam o KS. Koliko godina treba proci da ministar saobracaja promjeni propis?amidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:39 A sto se pravite ludi
Ili?
Evo, sta sprecava Stetu da promjeni propis oko taksija?
Sta on to radi da nema vremena da uradi sto se da uraditi za 1 dan posla maks.?
Last edited by Haris.ba on 30/09/2025 12:48, edited 1 time in total.
- madesa
#244 Re: aeroo - vožnja na klik
samo je jak lobi sa taksija. Odmah zabrana
- amidzazeher
#245 Re: aeroo - vožnja na klik
Hakiz wrote: ↑30/09/2025 12:41Duboka država SDA?![]()
Ne brini, za interes i nerad se uvijek nađe izgovor.
Pa ovo ti sada kao kudis trojku?
Ne mogu da vjerujem!
SDA se kao satrala da nam uredi javni prevoz a trojka sve to razjebala tako sto je pustila sdp ministru da obnovi tramvajsku prugu, gradi novu do Hrasnice i uz to kupi nove tramvaje i trolejbuse!
Pa bolan od vaseg zastupnika su dolazile izjave tipa bolje je nista ne raditi ako cete kao ovako raditi misleci na prugu i nove tramvaje
-
Hakiz
#246 Re: aeroo - vožnja na klik
Kao što rekoh.amidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:51![]()
![]()
Pa ovo ti sada kao kudis trojku?
Ne mogu da vjerujem!
SDA se kao satrala da nam uredi javni prevoz a trojka sve to razjebala tako sto je pustila sdp ministru da obnovi tramvajsku prugu, gradi novu do Hrasnice i uz to kupi nove tramvaje i trolejbuse!
Pa bolan od vaseg zastupnika su dolazile izjave tipa bolje je nista ne raditi ako cete kao ovako raditi misleci na prugu i nove tramvaje
- kabal1337
#247 Re: aeroo - vožnja na klik
amidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:45Ma daj ode ti na neke stvari koje veze sa prevozom u Sarajevu nema.kabal1337 wrote: ↑30/09/2025 12:42ima li evropska drzava tri predsjednika pitam za drugaamidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:39 A sto se pravite ludi
Ili?
Haris.ba wrote: ↑30/09/2025 12:47Pricam o KS. Koliko godina treba proci da ministar saobracaja promjeni propis?amidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:39 A sto se pravite ludi
Ili?
novcaniceee novcanicee
- Haris.ba
- amidzazeher
#249 Re: aeroo - vožnja na klik
Pa sta je do sada sprecavalo sve i jednog ministra? Mada vjerujem da ce i tome doci kraj, mora majku mu!Haris.ba wrote: ↑30/09/2025 12:47Pricam o KS. Koliko godina treba proci da ministar saobracaja promjeni propis?amidzazeher wrote: ↑30/09/2025 12:39 A sto se pravite ludi
Ili?
Pa je li misliš da je lako bilo Centrotransu uci na aerodrom?
Ja ne vjerujem da se zakon moze mijenjati preko noci ali kad god se krenulo “dirati” u taxi mafiju bila je frka. Zašto, ne znam
- kabal1337
#250 Re: aeroo - vožnja na klik
nek stave licenca 250 000 KM i tjt