Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#29126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bullet Tooth Tony wrote: 29/09/2025 20:55
moimoi wrote: 29/09/2025 20:36
Da se nisam skolovala u BiH mozda bi ti i povjerovala :lol:
Baj d vej.. nisam trenutno dijaspora :D ja sam samo “svako malo” dijaspodra.
Sto ces meni vjerovati ... koristi google

https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba ... ligija.pdf

Udzbenik ( kod mene je bio malo drugaciji )

Image
Ne znam koja si generacija.. ja ovo nisam imala :D

Ps ja sam imala Vojnu obuku :lol:
Last edited by moimoi on 29/09/2025 21:12, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#29127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja sam malo proguglao o tom (izbornom) predmetu Kultura Religija. Uveden u nastavni program 2001, na inicijativu OHR. UNESCO izradio modul. 2009 ga već nije bilo, jer su pronađene fundamentalne greške u udžbeniku. Ne znam šta je poslije bilo.

To što je predmet postojao, ne znači da se išta izučavalo, a pogotovo ne znači da su "generacije i generacije" nešto naučile, prvo iz razloga zato što je bio izborni.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Zlatno pravilo foruma:
Oni koji guglaju uvijek znaju bolje od onih koji su izguglano licno prosli.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#29129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

Sve 90+ generacije su imale predmet

štaviše, dobro se sjećam da smo u osmom imali 18 jebenih predmeta svega i svačega :mrgreen:
Didier

#29130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konami666 wrote: 29/09/2025 20:58
Didier wrote: 29/09/2025 19:05
PreWiBa wrote: 29/09/2025 16:31 Uz dužno poštovanje, ne znam kako u detalju izgleda školovanje u BiH, ali nisam vidio da profesori iz Druge gimnazije u Sarajevu odu organizovano sa đacima na namaz.
Drugu gimnaziju bi ovi kvazi ljevičari zapalili kad bi se organizovao odlazak na namaz s profesorima.

Ali u Njemačkoj je to okej. Evo ovaj iznad bi i Božić slavio, jer when in Rome...

:lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)
Tebi ako se ne sviđa kultura zapadna preseli se u Kabul. Našao lik slati bajramske čestitke na arapskom pa to samo pokazuje koliko nisi dobar u vugla.
Ma da, a sarajevskim katolicima ako se ne sviđa što moraju raditi za Božić neka se presele u Široki Brijeg. To je ta retorika.

S tim da u Holandiji ima više muslimana nego katolika u Sarajevu.
Bullet Tooth Tony

#29131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

Velkoski wrote: 29/09/2025 21:15 Sve 90+ generacije su imale predmet

štaviše, dobro se sjećam da smo u osmom imali 18 jebenih predmeta svega i svačega :mrgreen:
Ja sam stariji i imao sam

Ali nejse .. evo sto Bata kaze, vec su pocela ubjedjivanja da se je to bio samo san :D
ZoomZoomKiwi

#29132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

U srednjoj sam umjesto vjeronauka imao etiku.

U osnovnoj nisam pohađao vjeronauk(u).

U ZDK koliko znam i danas ima Kultura Religija za djecu koja neće na vjeronauk.

I da vam pravo kažem, jedva čekam Božić da ga prvi put u životu provedem na plaži :lol:

A isto tako, jedva čekam Bajrame, jer ovdje community napravi pravi event (Eid festival) i to na nacionalnim stadionima i glavnim trgovima u svakom gradu uz sponzorstvo lokalne zajednice i općine.

Pa bolan i u gradu koji se zove Kristova Crkva imamo Eid fest na koji su svi dobrodošli.

Vjerom i tim netrpeljivostima se zanima samo dokona sirotinja.
Osmi Socrates

#29133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Zlatno pravilo foruma je da se pretjeruje u vezi mnogih stvari. Koliko su i šta naučile "generacije i generacije" o kulturi religija se vidi na religioznim, a bogami i političkim, temama.
Last edited by Osmi Socrates on 29/09/2025 21:25, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#29134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

nemoj o Kristovoj Crkvi, ne bih ja išao na ta okupljanja iz predostrožnosti

pogotovo na današnjem vaktu
moimoi

#29135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 29/09/2025 21:04 Ja se bgmi zapitam gdje su pojedini odrastali.

Naravno da se u gimnazijama učila kultura religija i naravno da su se obilazile svo bogomolje koje postoje u tom gradu, obično 3.

Niti kod mene, niti kod bilo koga koga ja poznajem nije bio problem da se uđe u crkvu/džamiju, bilo je naravno onih koji su eskivirali te posjete i u kafiću proveli taj čas u nadi da neće biti "zapisivanja", ali da je bilo ko pravio neki problem oko toga što se ide tu - naravno da nije.

Sad naravno kontra pitanje, koliko je normalno u Njemačkoj/Švedskoj/Austriji/Sloveniji da se u okviru curriculuma nastave u gimnazijama posjećuju lokalne džamije/mesdžidi? Dakle religije koja čini jednak procenat u Njemačkoj kao katolicizam u BiH. Eto to može reći neko ko se školovao tamo.
@PreWiBa
Nije isto… ni slicno. Jer kroz istoriju tih drzava nisi imao islam.
Da si naveo spaniju.. ok.
ZoomZoomKiwi

#29136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Velkoski wrote: 29/09/2025 21:23 nemoj o Kristovoj Crkvi, ne bih ja išao na ta okupljanja iz predostrožnosti

pogotovo na današnjem vaktu
Ja i?

Nešto ne vidim i ne osjetim tu vjersku netrpeljivost ovdje.

Jedna budala u sto godina nije nikakav reprezent bilo čega.

Bukvalno na nivou jednog Mevlida Jašarevića eto.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#29137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

napad koji i dan danas inspiriše mnoge, da ne pričam o kebab removeru i čime je uopšte i on inspirisan

uglavnom, jednostavno je bolje izbjegavati takve skupove danas, evo i Amerika je solidan primjer, dvije crkve ispucane u mjesec, bježi ba, sjedi doma
ZoomZoomKiwi

#29138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Za USA ne znam, nisam bio još nikad.

Aotearoa je drugi svijet. Garantujem ti da tih problema ovdje nema.

Kao što ih nema ni u BiH svakako.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#29139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Velkoski wrote: 29/09/2025 21:28 napad koji i dan danas inspiriše mnoge, da ne pričam o kebab removeru i čime je uopšte i on inspirisan

uglavnom, jednostavno je bolje izbjegavati takve skupove danas, evo i Amerika je solidan primjer, dvije crkve ispucane u mjesec, bježi ba, sjedi doma
Hoces reci da ja sad trebam da izbjegavam se motati oko americke ambasade jel je mevlid pucao? :D
tokio25

#29140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Ma i tankultura religija je pocela kad?
Mozda 2000ih nekad ili krajem 90ih
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#29141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

izvrsni direktor wrote: 29/09/2025 21:36
Velkoski wrote: 29/09/2025 21:28 napad koji i dan danas inspiriše mnoge, da ne pričam o kebab removeru i čime je uopšte i on inspirisan

Hoces reci da ja sad trebam da izbjegavam se motati oko americke ambasade jel je mevlid pucao? :D
ma brt, srećom taj cirkus nije donio još copycatova, inače bismo dobro najebali

a s obzirom na to da si u Njemačkoj, znaš šta trebaš izbjegavat, đe god auta mogu proći
ZoomZoomKiwi

#29142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Velkoski wrote: 29/09/2025 21:42
izvrsni direktor wrote: 29/09/2025 21:36

ma brt, srećom taj cirkus nije donio još copycatova, inače bismo dobro najebali

a s obzirom na to da si u Njemačkoj, znaš šta trebaš izbjegavat, đe god auta mogu proći
Najbolje je izbjegavati sve južno od rijeke Save ;-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#29143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

po sigurnosti, apsolutno ne (pogotovo kada je u pitanju terorizam, napadi kojima je cilj da bude što više žrtava i ovo sve popularnije strimanje napada)

ali neću s tobom o ovome, ti si davno odlučio da je ovdje najgore na planeti, tvoje pravo :mrgreen:
Osmi Socrates

#29144 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pa i nije mogla početi prije, jer je bio rat. A prije rata je bila kultura marksizma, samoupravljanja, ili šta već.

Mene nije ništa zapalo. I ono malo što sam išao u školu u BiH je bilo obilježeno kulturom Karadžića i Mladića da me eliminiraju ako dođu do mene.

Uglavnom, sve kultura, pa kako god. :lol:
ZoomZoomKiwi

#29145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Velkoski wrote: 29/09/2025 21:45 po sigurnosti, apsolutno ne (pogotovo kada je u pitanju terorizam, napadi kojima je cilj da bude što više žrtava i ovo sve popularnije strimanje napada)

ali neću s tobom o ovome, ti si davno odlučio da je ovdje najgore na planeti, tvoje pravo :mrgreen:
Ta priča o terorizmu je hvatanje za slamku al’ hajd nema veze.

Imala je i BiH svojih terorističkih napada.

Ne treba se u Jadranu kupat jerbo su se pojavile ajkule.

Ovdje se priča o svakodnevnici i životu uopće.

I ja sam svoje napisao, i dobro i loše o BiH. I svaki put ću napisati ono što ja smatram kako jest, iz vlastitog nemalog iskustva.

Terorizam je suvišna priča i ako ćemo tako, više ljudi na dnevnoj bazi gine na cestama u BiH nego od terorističkih napada u svijetu.
Ozimician

#29146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Što je najjače, sve ovo o čemu se zadnjih stranica razglaba, nema veze sa odlukom hoće li neko da iseli ili ne, čovjek postavi konkretno pitanje i svi osim Bate ga hladno izignorisaše, evo sad vidjeh. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#29147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

i to je igra velikih brojeva (doduše fakat postoji i faktor lošeg asfalta) i overreportanja (čitaj, svi vise na CH jer obožavaju crnjak)
Ozimician wrote: 29/09/2025 21:52 Što je najjače, sve ovo o čemu se zadnjih stranica razglaba, nema veze sa odlukom hoće li neko da iseli ili ne, čovjek postavi konkretno pitanje i svi osim Bate ga hladno izignorisaše, evo sad vidjeh. :D
davno je odgovoreno na pitanje iz naslova svakako, svako treba da ide tamo gdje se osjeća najbolje, sve ostalo je da ubijemo vrijeme na poslu
Last edited by Velkoski on 29/09/2025 21:54, edited 1 time in total.
Ozimician

#29148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Operativac11 wrote: 29/09/2025 20:17 Pozdrav, imam 27g, želio bih ići vani sa suprugom.
Šta bi vi preporučili ?
Slovenija ili ipak Njemačka.
Ovdje radim kao administrativni radnik, razmisljao sam o nekoj prekvalifikaciji tipa elektricar, frizer ili cnc operater, pa me zanima mišljenje forumske mase.
Teško da ti neko može dati ovako neki paušalni odgovor bez više detalja.

Njemačka je svakako bolja od Slovenije kao država u prosjeku i nudi mnogo više prilika, ali na kraju krajeva će ti sve zavisiti od toga kakve uslove za posao dobiješ, da li imaš nekoga tamo gdje ideš da ti pomogne oko snalaska.
Ozimician

#29149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Izađe mi negdje na mrežama snimak žene sa Oktoberfesta, Njemica - u 40im godinama, kako na pola glavne ulice/prolaza stojeći vrši nuždu, u tradicionalnoj bavarskoj nošnji. S njom u društvu još troje, četvero isto tako u njihovim nošnjama, hladno stoje kao da se ništa ne dešava.

I komentari naravno - da je ovo uradio neki stranac (ne daj Bože neka pokrivena žena još), izašlo bi na naslovnicama svih novina i pričalo bi se o manjku kulture i "integracije" u društvo. :D
ZoomZoomKiwi

#29150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Velkoski wrote: 29/09/2025 21:53 i to je igra velikih brojeva (doduše fakat postoji i faktor lošeg asfalta) i overreportanja (čitaj, svi vise na CH jer obožavaju crnjak)
Ozimician wrote: 29/09/2025 21:52 Što je najjače, sve ovo o čemu se zadnjih stranica razglaba, nema veze sa odlukom hoće li neko da iseli ili ne, čovjek postavi konkretno pitanje i svi osim Bate ga hladno izignorisaše, evo sad vidjeh. :D
davno je odgovoreno na pitanje iz naslova svakako, svako treba da ide tamo gdje se osjeća najbolje, sve ostalo je da ubijemo vrijeme na poslu
Osim što statistika ima činjenice i kaže da su u BiH putevi među najsmrtonosnijima u Europi.

To je činjenica, fakt.

I opet, eto vratimo se na terorizam, države i sistemi na zapadu, barem u turističkim mjestima u kojima sam ja bio, rade na tome da se to prevenira koliko god je moguće, od betonskih barijera na hotspotovima pa do prisustva vojske i šta ti ja znam.

U Bosni je vrhunac intervencije na M17 na kojem sedmično neko zagine farbanje linija po najvećoj špici.

O tome ti pričam prijatelju.
Post Reply