Pa nemaju, iako je razlika u cijeni skoro 20%
Geely je danas gdje je Kia/Hyundai bio prije 20 godina
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Pa nemaju, iako je razlika u cijeni skoro 20%

Dva dana se vrti taj videosemsasuljakovic wrote: ↑29/09/2025 21:40 Sad mi izbaci na fb nekakav video lika koji uvozi vozila iz USA, samo benzince, navodno jako povoljno. Koja li je kvaka u tome?
Da.canvra888 wrote: ↑29/09/2025 21:44 To da te auto pod garancijom, a i bez nje, u nekom modelu bez nekog svojstvenog problema, ostavi na cesti se dešava svakako. To je nešto na što ne možeš uticati.
Nekad te neka obična glupost može ostaviti na cesti, nešto nesvojstveno tom modelu. Sam si pisao da te Ford ili Volvo ostavio, ili oboje, ne sjećam se.
Pa nema rješenja ako je problem konstrukcijski.
ne govorim konkretno o ovom modelu pezoa nego pitam generalno ako se npr saznalo da je pezo sa 1.6 motorom ima taj i taj problem a rjesenje je zamjeniti taj dio sa nekim xxxx i rijesili problemZoomZoomKiwi wrote: ↑29/09/2025 21:55Pa nema rješenja ako je problem konstrukcijski.
Šta možeš, zamijeniti remen i ulje ranije nego što je napisano. Može, plati pa se klati.
Debili iz PSA su u dva navrata smanjivali interval zamjene zupčastog.
Da bi na kraju tek skontali da je ipak onda bolje staviti lanac.
Ista stvar i sa smrdljivim 1.5 HDI. Tek nakon što su ojadili stotine hiljada mušterija su odlučili staviti 1mm deblji lanac.
I onda dođe Ford koji je tomu svemu svjedočio, i svjesno stavi remen u ulje u, prije tog zahvata vrhunski, 2.0 TDCi i napravi od gotovine veresiju.
Poserem se ja na takve firme.
Pa imaš određene opozive, ako si vozilo već kupio imaš pravo na zamjenu. Sva nova vozila nakon tog opoziva već imaju to “ažuriranje”.tokio25 wrote: ↑29/09/2025 21:58ne govorim konkretno o ovom modelu pezoa nego pitam generalno ako se npr saznalo da je pezo sa 1.6 motorom ima taj i taj problem a rjesenje je zamjeniti taj dio sa nekim xxxx i rijesili problemZoomZoomKiwi wrote: ↑29/09/2025 21:55Pa nema rješenja ako je problem konstrukcijski.
Šta možeš, zamijeniti remen i ulje ranije nego što je napisano. Može, plati pa se klati.
Debili iz PSA su u dva navrata smanjivali interval zamjene zupčastog.
Da bi na kraju tek skontali da je ipak onda bolje staviti lanac.
Ista stvar i sa smrdljivim 1.5 HDI. Tek nakon što su ojadili stotine hiljada mušterija su odlučili staviti 1mm deblji lanac.
I onda dođe Ford koji je tomu svemu svjedočio, i svjesno stavi remen u ulje u, prije tog zahvata vrhunski, 2.0 TDCi i napravi od gotovine veresiju.
Poserem se ja na takve firme.
e sad ako kupujes taj automobil nov jer ti je cijena ok karikiram i kazes evo kupujem ovaj model i motor al mi odmah zamjenite to i to
Volvo mu je na slepi vise presao nego na svojim tockovima...i to auto koje nema serijsku fabricku gresku.canvra888 wrote: ↑29/09/2025 21:44 To da te auto pod garancijom, a i bez nje, u nekom modelu bez nekog svojstvenog problema, ostavi na cesti se dešava svakako. To je nešto na što ne možeš uticati.
Nekad te neka obična glupost može ostaviti na cesti, nešto nesvojstveno tom modelu. Sam si pisao da te Ford ili Volvo ostavio, ili oboje, ne sjećam se.
Jednom zbog, pazi sad, švapskog Bosch alternatora.konektovan wrote: ↑29/09/2025 22:23Volvo mu je na slepi vise presao nego na svojim tockovima...i to auto koje nema serijsku fabricku gresku.canvra888 wrote: ↑29/09/2025 21:44 To da te auto pod garancijom, a i bez nje, u nekom modelu bez nekog svojstvenog problema, ostavi na cesti se dešava svakako. To je nešto na što ne možeš uticati.
Nekad te neka obična glupost može ostaviti na cesti, nešto nesvojstveno tom modelu. Sam si pisao da te Ford ili Volvo ostavio, ili oboje, ne sjećam se.![]()
Jest, ali je to rizik na koji su neki spremni i ja ih donekle razumijem. U novijim generacijama, postoji solidna šansa da se neće ništa desiti sa remenom tokom garancije.ZoomZoomKiwi wrote: ↑29/09/2025 21:46Da.canvra888 wrote: ↑29/09/2025 21:44 To da te auto pod garancijom, a i bez nje, u nekom modelu bez nekog svojstvenog problema, ostavi na cesti se dešava svakako. To je nešto na što ne možeš uticati.
Ali mi je svjesna odluka da kupiš automobil koji ima motor sa dokazanom manom, u najmanju ruku nejasna, da ne kažem šta drugo.
Jer s tim motorom problem je siguran događaj, a ne statistička greška.
To se slažem.canvra888 wrote: ↑29/09/2025 22:44Jest, ali je to rizik na koji su neki spremni i ja ih donekle razumijem. U novijim generacijama, postoji solidna šansa da se neće ništa desiti sa remenom tokom garancije.ZoomZoomKiwi wrote: ↑29/09/2025 21:46Da.canvra888 wrote: ↑29/09/2025 21:44 To da te auto pod garancijom, a i bez nje, u nekom modelu bez nekog svojstvenog problema, ostavi na cesti se dešava svakako. To je nešto na što ne možeš uticati.
Ali mi je svjesna odluka da kupiš automobil koji ima motor sa dokazanom manom, u najmanju ruku nejasna, da ne kažem šta drugo.
Jer s tim motorom problem je siguran događaj, a ne statistička greška.
Ako se nekom baš svidi auto i odluči ga zadržati iza garancije, nije nuklearni zahvat mijenjati remen na 60k km. Da je efektivno skuplje održavanje u konačnici, jeste, ali opet je vjerovatno jeftinije dva-tri puta zamijeniti taj remen nego jednom lanac na N47 npr. Potrebno je samo da ne budeš totalni laik i skroz nezainteresovan oko auta.
Meni su gore fabričke greške tipa LSPI na GM-ovom 1.4, gdje je rezultuje fatalkom za motor. Šta tu možeš uraditi sem sipanja Dexos 2 ulja i prilagođenije vožnje? I opet i pored tog zna zveknuti.
Konkretno kod 1.2 PT, meni je veći problem bilo dok su trošili ulje u prvim generacijama. I to je komplikovaniji problem nego mijenjati remen.