ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

zubi

#676 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by zubi »

drug_profi wrote: 12/09/2025 13:52
zubi wrote: 12/09/2025 13:48
drug_profi wrote: 12/09/2025 13:44

Šta tačno?
Sve sto si napisao, ko maksim po diviziji.
Ljudi iz E mi pričaju ovako. Ako oni ne znaju, ne znam ni ja.
Jah.
DebelinJoe

#677 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by DebelinJoe »

"Profesore, je l u Irisu još uvijek radi Fatima sa dobrim fonasima..."

Image

pa kaže
Energoinvestov računar IRIS PC 16 proizvodio se krajem 80-ih godina i bio je rame u rame sa američkim konkurentima. U nekim detaljima i bolji. Uprkos iznimno visokoj cijeni bio je vrlo prodavan proizvod. Svoj doprinos proizvodnji računara dao je i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu.
Ovaj genijalni mališa kako su ga tada nazvali bio je potpuno nezavisan od strane tehnologije i licenci što je njegovu vrijednost još više povećavalo. U poređenju sa tadašnjim starijim bratom iz Amerike, IBM-ovim računarom, bio je u većoj prednosti po mnogim karakteristikama.
Naprimjer, model IRIS 16 je bio 60 posto brži u obradi i davanju potrebnih informacija od IBM-a, kapacitet memorije je bio dvostruko veći sa mogućnošću povećanja kapacitete za 20 MB, također stepen integracije bio je mnogo veći nego kod sličnih do tada proizvedenih računara. (Foto. Energoinvest) #Sarajevo #IRIS16 #Energoinvest #računari

Image

Image

Image
apolon_007

#678 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by apolon_007 »

Evo zanimljiv serijal članaka o Energoinvestu. Zanimljivi detalji se iznose, izgleda da prljav veš izlazi na površinu

OD EMERIKA BLUMA, DO MIRZE BLAMA: Nikšićeva kadrovska rješenja postaju sredstvo učvršćivanja lične moći, a ne razvoja kompanija | The Bosnia Times https://share.google/j4RiVlM0JOLoBuBmO

OD EMERIKA BLUMA DO MIRZE BLAMA (II): Državna firma ili privatno-stranački lunapark? | The Bosnia Times https://share.google/b22YSDVgZyEEQgcLi
Haris.ba

#679 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by Haris.ba »

Kakve su sanse da i Energoinvest bude kaznjen ko srbijanski NiS za uvoz ruskog gasa? :bih:
toska

#680 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by toska »

DebelinJoe wrote: 19/09/2025 14:40 "Profesore, je l u Irisu još uvijek radi Fatima sa dobrim fonasima..."

pa kaže
Energoinvestov računar IRIS PC 16 proizvodio se krajem 80-ih godina i bio je rame u rame sa američkim konkurentima. U nekim detaljima i bolji. Uprkos iznimno visokoj cijeni bio je vrlo prodavan proizvod. Svoj doprinos proizvodnji računara dao je i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu.
Ovaj genijalni mališa kako su ga tada nazvali bio je potpuno nezavisan od strane tehnologije i licenci što je njegovu vrijednost još više povećavalo. U poređenju sa tadašnjim starijim bratom iz Amerike, IBM-ovim računarom, bio je u većoj prednosti po mnogim karakteristikama.
Naprimjer, model IRIS 16 je bio 60 posto brži u obradi i davanju potrebnih informacija od IBM-a, kapacitet memorije je bio dvostruko veći sa mogućnošću povećanja kapacitete za 20 MB, također stepen integracije bio je mnogo veći nego kod sličnih do tada proizvedenih računara. (Foto. Energoinvest) #Sarajevo #IRIS16 #Energoinvest #računari
Ne budite djeca i padati na sve priče.
Iris računari imali su domaće samo naljepnice, ali su svakako puno doprinjeli učenju i uvođenju IT.
drug_profi

#681 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by drug_profi »

Energonvest je prvi poceo da primjenjuje model sklapanja i stvaranje brenda sa jeftinijim komponentama iz dalekih zemalja.

Iris je Energoinvestov kao sto je i iPhone Appleov.
toska

#682 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by toska »

drug_profi wrote: 28/09/2025 17:54 Energonvest je prvi poceo da primjenjuje model sklapanja i stvaranje brenda sa jeftinijim komponentama iz dalekih zemalja.

Iris je Energoinvestov kao sto je i iPhone Appleov.
Nažalost, nije tako izuzev ako ne smatraš da je komponenta čitava matična ploča sa procesorom, naravno isto i za ostale komponente.
Pravi naziv XT, do AT ne znam da li su dobacili.
drug_profi

#683 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by drug_profi »

Cijeli svijet danas tako funkcioniše. Kompleksniji proizvodi sada imaju markicu samo one drzave gdje je sjediste vlasnika brenda.
toska

#684 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by toska »

Osvrnuo sam se na Iris i ono što sam znao o njihovim PC, ali nije sve tako crno što se tiče planova i razvoja EI i (mikro)elelektronike.
Zato treba kompletirati priču za cijelu sliku.

Negdje 88.-89. na Stupu je otvorena nova fabrika elektronike po najvišim standardima, to je ona lijepa crna, staklena zgrada do ceste.
Počeli su raditi industrijsku elektroniku i ono što je tad bila mikroelektronika, ploče, moduli sa mnoštvom IC kola.
Radnici su ručno stavljali komponente na ploču, a onda je sve išlo na lemljenje u nešto kao kadu sa tekućim kalajem.
Ploča se automatski prevlači preko te kade, a taj tekuči kalaj lemi sva nelakirana mjesta.
Štampane ploče su bile vrhunske izrade, dvostrane, i ne vjerujem da su se igdje radile u YU.
Takođe i projektovanje tih modula, to je već morala biti strana pamet.
Kad se ima u vidu da su to počeci onda i shvatljivo.

Kakogod, vrlo ambiciozni planovi za prodor u svijet elektronike, ali u pogrešno vrijeme.
drug_profi

#685 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by drug_profi »

toska wrote: 28/09/2025 22:57 Takođe i projektovanje tih modula, to je već morala biti strana pamet.
Nemoj biti tako negativan prema domaćoj pameti. Ona je uvijek postojala, samo joj je trebalo otvoriti vrata.
Ne kažem da je to slučaj ovdje. Možda jeste, možda nije.
DebelinJoe

#686 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by DebelinJoe »

toska wrote: 28/09/2025 22:57 Osvrnuo sam se na Iris i ono što sam znao o njihovim PC, ali nije sve tako crno što se tiče planova i razvoja EI i (mikro)elelektronike.
Zato treba kompletirati priču za cijelu sliku.

Negdje 88.-89. na Stupu je otvorena nova fabrika elektronike po najvišim standardima, to je ona lijepa crna, staklena zgrada do ceste.
Počeli su raditi industrijsku elektroniku i ono što je tad bila mikroelektronika, ploče, moduli sa mnoštvom IC kola.
Radnici su ručno stavljali komponente na ploču, a onda je sve išlo na lemljenje u nešto kao kadu sa tekućim kalajem.
Ploča se automatski prevlači preko te kade, a taj tekuči kalaj lemi sva nelakirana mjesta.
Štampane ploče su bile vrhunske izrade, dvostrane, i ne vjerujem da su se igdje radile u YU.
Takođe i projektovanje tih modula, to je već morala biti strana pamet.
Kad se ima u vidu da su to počeci onda i shvatljivo.

Kakogod, vrlo ambiciozni planovi za prodor u svijet elektronike, ali u pogrešno vrijeme.
Ko je sad vlasnik te lijepe, crne staklene zgrade? Kako je uopšte došlo do toga da je EI rasprodao svoju kompletnu imovinu i ostao bez ìšta?
toska

#687 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by toska »

DebelinJoe wrote: 28/09/2025 23:53 Ko je sad vlasnik te lijepe, crne staklene zgrade? Kako je uopšte došlo do toga da je EI rasprodao svoju kompletnu imovinu i ostao bez ìšta?
Ne znam stvarno šta i kako je išlo od 96., ne znam ni za ostatak na Stupu, neko drugi će bolje znati...
Haris.ba

#688 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by Haris.ba »

DebelinJoe wrote: 28/09/2025 23:53 Ko je sad vlasnik te lijepe, crne staklene zgrade? Kako je uopšte došlo do toga da je EI rasprodao svoju kompletnu imovinu i ostao bez ìšta?
Mislim da je vlasnik FBiH. Kako ne znam.
Htjeli su tamo prebaciti neke organe i niko nije htio jer je na Ilidzi. A, posto valjda treba uloziti u zgradu pofine pare, nikada nije doslo na red.

Tu zgradu sam cuo da zovu "crna udovica". Sto i kako ne znam.

Energoinvest je i prije rata imao ogromnih problema i mnoge firme kcerke pozatvarao ili poluprivatizovao kroz sistem nismo vise osnivac, neka radnici sami odluce. I, onda poslije rata privatizacija certifikati.
iz zadnje klupe

#689 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by iz zadnje klupe »

Nisam eketro struke, pa ako šta bubnem , halilite.

EInvest je proizveo el. transpofrmatore, i uspio prodati patent Južnoj Koreji, što je tada samo po sebi bio veliki uspjeh da neka socijalistička zemlja proda neki patent kapitalističkoj zemlji.

Odmah poslije rata ta ekipa koja je to stvorila bila je veoma zainteresovana da ponovo pokrene tu proizvodnju, čak su imali i direktnu podršku Alije Izetbegovića, ali problem je bio što je fabrika ili bila na Stupu i sve mašine su odnijeli Srbi prilikom reintergracije, ili je bila u Lukavici, a poslijeratni Srbi nisu bili za iakakvu saradnju, dovoljno im je bilo što moraju živjeti blizu balija ( ko se sjeća odmah poslije rata kada su theli na Dobrinji podići zid da ako mogu nikako ne dijele ni vazduh sa Turcima) tako da je ta kvalitetna ideja propala, u medjuvremenu se taj inženjerski kor rasuo, što po svijetu, što u penziju, a i tehnologija je u međuvremenu napredovala, tako da je ostalo nerealizovano.

BTW, i jače firme elektro struke, gdje nije uopšte bilo rata ( Čajevac Banja luka, EI Niš) nisu opstale, jer nisu mogle držati korak sa svijetom, a ne možeš čitavu proizvodnju bazirati na licencama, možda za domaće tržište, moraš i ti nešto uraditi i usavršiti, ako želiš se takmičiti sa ostalim i izvoziti.
iz zadnje klupe

#690 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Kako je Mijo Brajković podlo podvalio Bošnjacima i Srbima, tako što ih je nagovorio da izdvajanje Aluminija iz sastava EN investa, da bi od fabrike sagrađene na imanjima srpskig seljaka, koji su zauzvrat dobili zaposlenje u Aluminiju, napravio čuveno hrvatsko ekonomosko čudo, koje je trajalo dok je bilo besplatne balijske struje.
Haris.ba

#691 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by Haris.ba »

iz zadnje klupe wrote: 29/09/2025 10:21

Odmah poslije rata ta ekipa koja je to stvorila bila je veoma zainteresovana da ponovo pokrene tu proizvodnju, čak su imali i direktnu podršku Alije Izetbegovića, ali problem je bio što je fabrika ili bila na Stupu i sve mašine su odnijeli Srbi prilikom reintergracije, ili je bila u Lukavici, a poslijeratni Srbi nisu bili za iakakvu saradnju,
Citaj, imali su moralnu Aljinu podrsku. Ne i novcanu.
Jer, treba ti kapital.

Ne znam koliko se narod sjeca, ali stranci su milione skrsili na medijski narativ - drzava ne otvara fabrike.
I, plus ostaje pitanje cije ce to biti. Provodis privatizaciju drzavnih preduzeca, a da dajes lovu za drzavno preduzece sa ledine?
Zato je i propalo mnogo stvari koje su se mogle za relativno sitne pare pokrenuti.
iz zadnje klupe

#692 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Citaj, imali su moralnu Aljinu podrsku. Ne i novcanu.
Jer, treba ti kapital.

Ne znam koliko se narod sjeca, ali stranci su milione skrsili na medijski narativ - drzava ne otvara fabrike.
I, plus ostaje pitanje cije ce to biti. Provodis privatizaciju drzavnih preduzeca, a da dajes lovu za drzavno preduzece sa ledine?
Zato je i propalo mnogo stvari koje su se mogle za relativno sitne pare pokrenuti.
Jedna od naših najvećih grešaka je što smo naivno mislili da sve što stranci kažu, kažu za naše dobro, a ne lični interes zemalja iz kojih dolaze.

Znam kad su došli 95. godine, pored toliko problema koja je poslijeratna BIH imala, oni zapeli da se razmontiraju velika državna preduzeća i ukine SDK, , ko da od toga zavidi dalja sudbina BIH, pa naredili da se razmontira E.invest, kao to je socijalistička tvorevina, od EN investa ostao samo inženjering pa što onda ne razmotirate Siemens ili slično, zar i to nije socijalistčki mastadont, kad su razmonitali SDK došle strane banke i preuzele platni promet za siću, sad svaka izvuče stotinu miliona maraka iz ove zemlje, ja se sjećam još pucalo. a Raiffeisen stiže, mislili to je prvi val, u drugom valu slijedi investicija u fabrike, jest al u neku stvar, znaju stranci šta je najisplativije poslije droge i nafte, bankarstvo.

Da je to bilo investicija do jedno 10 miliona maraka, našao bi Alija te pare za tu fabriku, jer smo imali nešto vrednije, know how i robu koja bi imala prođu, ko što je našao 8 miliona da potplati korumpinirane srpske političare i vrati nazad mašine u Pretis, koje su ležale u Mokrom na Palama

Ja nisam neki Alijin fan, ali kad je nešto činjenica, treba priznati
toska

#693 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by toska »

Ma nije EI I BiH tu nikakav izuzetak čak i uz rat.

Padom komunizma u IE urušila se industrija u svim tim državama uključujući i Rusiju.
Oprovak Im je krenuo tek početkom 2000ih.

Nekonkurentnost istih u odnosu na Zapad je bila činjenica, ali kako se sva industrija urušila odjednom ne znam.
Pao sistem valjda, doslovno.
zigzag

#694 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by zigzag »

Pa jes.

Končar je tu primjer.
Haris.ba

#695 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by Haris.ba »

toska wrote: 29/09/2025 14:37 Ma nije EI I BiH tu nikakav izuzetak čak i uz rat.

Padom komunizma u IE urušila se industrija u svim tim državama uključujući i Rusiju.
Oprovak Im je krenuo tek početkom 2000ih.

Nekonkurentnost istih u odnosu na Zapad je bila činjenica, ali kako se sva industrija urušila odjednom ne znam.
Pao sistem valjda, doslovno.
Nedostatak kapitala.

U jednom momentu to krene ko kula od karata.

Desava se to i i kod Amera. Ali, Ameri imaju nacina da napumpaju sistem. Sovjeti, i mi pogotovo nismo.
Haris.ba

#696 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by Haris.ba »

iz zadnje klupe wrote: 29/09/2025 14:09
Jedna od naših najvećih grešaka je što smo naivno mislili da sve što stranci kažu, kažu za naše dobro, a ne lični interes zemalja iz kojih dolaze.

Znam kad su došli 95. godine, pored toliko problema koja je poslijeratna BIH imala, oni zapeli da se razmontiraju velika državna preduzeća i ukine SDK, , ko da od toga zavidi dalja sudbina BIH, pa naredili da se razmontira E.invest, kao to je socijalistička tvorevina, od EN investa ostao samo inženjering pa što onda ne razmotirate Siemens ili slično, zar i to nije socijalistčki mastadont, kad su razmonitali SDK došle strane banke i preuzele platni promet za siću, sad svaka izvuče stotinu miliona maraka iz ove zemlje, ja se sjećam još pucalo.
Fakat ne znam sta si se uhvatio sdk. Platni promet. Je li i to treba drzava da radi?

Cuj izvuce 100 miliona. Zaradi. Imas domacu banku ako ne zelis "izvlacenje".

Stranci uopce nisu do kraja bili radikalni.
Pa i danas desetine hiljada ljudi rade u drzavnim firmama.

Problem kapitala, pa i da Energoinvest radi se pokusao srediti preko Razvojne banke.
Ali, nema napretka bez ulaganja u istrazivanje.
Namjerno se budzeti drze nisko za istrazivanje.
neraaaa

#697 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by neraaaa »

Haris.ba wrote: 29/09/2025 17:13

Znam kad su došli 95. godine, pored toliko problema koja je poslijeratna BIH imala, oni zapeli da se razmontiraju velika državna preduzeća i ukine SDK, , ko da od toga zavidi dalja sudbina BIH, pa naredili da se razmontira E.invest, kao to je socijalistička tvorevina, od EN investa ostao samo inženjering pa što onda ne razmotirate Siemens ili slično, zar i to nije socijalistčki mastadont, kad su razmonitali SDK došle strane banke i preuzele platni promet za siću, sad svaka izvuče stotinu miliona maraka iz ove zemlje, ja se sjećam još pucalo.
Fakat ne znam sta si se uhvatio sdk. Platni promet. Je li i to treba drzava da radi?

Problem kapitala, pa i da Energoinvest radi se pokusao srediti preko Razvojne banke.
Da nije stranaca, danas ne bi imali ništa. Kurs marke bi bio takav da bi ti trebala vreća para pa kupiš hljeb (kao u Mađaraskoj i Turskoj), bankarski sektor bi bio na dnu (ako bi ga i bilo). Danas imamo jednu od najjačih valuta u svijetu i jedan od najjačih bankarskih sekora u svijetu. I to sve zbog toga sto su stranci uzeli pod svoje i nisu dali pristup našim hijenama dok ga nisu izgradili.

Nisu stranci rasformirali gigante nego hijene iz SDA. Prodali su Željezaru za marku, uništili obje fabrike duhana, uništili Alhos, Pretis, Zrak, Zoru, ŽGP, Hidrogradnju, Gras, Željeznice, Standard, TAT, Dalekovode, Žicu,..sve su to hijene razvalili kako bi se dočepali provizije i građevinskog zemljišta. Danas umjesto Žice imamo ono ruglo od Miljacke, Zora i Standard pretvorene u deponije, Feroelektro raščerupan, a gdje je tu Željezara Ilijaš, Željezara Vareš, Željezara Cazin, Agrokomerc,…

Sve propalo ili prodato za sitne pare.
zigzag

#698 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by zigzag »

Samo depeša iz Beograda, Istanbula ili Beča daje napredak.
Hiljadugodišnji poslušnici ne znaju biti državotvorni narod.

Kad dođe na vlast, umjesto da gradi državu, on će razvalit sistem da bi sebi stavio marku u džep.
drug_profi

#699 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by drug_profi »

Ispada danas da je Arslanagić učinio dobro djelo jer je nekako smanjio drzavni dio u Bosnalijeku preko faktura za obnovu iz vlastitih sredstava.
Zakon je jasno govorio da ako firma d.d. ulaze vlastita sredstva u obnovu nakon rata, onda se za taj iznos umanjuje drzavni dio, a uvecava dionicarski.
On je to radio da bi stavio firmu pod kontrolu za sebe, ali ispade da je makar znao sta radi.

Ne aboliram ga, da je bio pošten ja bih danas bio puno bogatiji nego jesam. Kad je uhapšen ja i drug smo popili bocu Jacka i to Single Barrel da proslavimo.

E sad skontaj da su ovi ostali SDAjci makar toliko bili sposobni da eto pokušaju firmu oteti za sebe, a ne da je unište.
DebelinJoe

#700 Re: ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Post by DebelinJoe »

neraaaa wrote: 29/09/2025 23:41
Haris.ba wrote: 29/09/2025 17:13

Da nije stranaca, danas ne bi imali ništa. Kurs marke bi bio takav da bi ti trebala vreća para pa kupiš hljeb (kao u Mađaraskoj i Turskoj), bankarski sektor bi bio na dnu (ako bi ga i bilo). Danas imamo jednu od najjačih valuta u svijetu i jedan od najjačih bankarskih sekora u svijetu. I to sve zbog toga sto su stranci uzeli pod svoje i nisu dali pristup našim hijenama dok ga nisu izgradili.

Nisu stranci rasformirali gigante nego hijene iz SDA. Prodali su Željezaru za marku, uništili obje fabrike duhana, uništili Alhos, Pretis, Zrak, Zoru, ŽGP, Hidrogradnju, Gras, Željeznice, Standard, TAT, Dalekovode, Žicu,..sve su to hijene razvalili kako bi se dočepali provizije i građevinskog zemljišta. Danas umjesto Žice imamo ono ruglo od Miljacke, Zora i Standard pretvorene u deponije, Feroelektro raščerupan, a gdje je tu Željezara Ilijaš, Željezara Vareš, Željezara Cazin, Agrokomerc,…

Sve propalo ili prodato za sitne pare.
Nisu samo SDA hijene uništavale sve što su dotakle. Isto su radile i SDP hijene...

Googlaj ime Rešad Žutić...SDP aparatčik i privatizacijski grobar domaće privrede.

https://www.nezavisne.com/novosti/hroni ... tica/10687
Post Reply