Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
BlackRiver
#29026 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad mi cestitaju Bozic, zahvalim se. Kad mi dijete zovnu na proslavu Bozica ili Nove Godine - posaljem ga i pobrinem se da uziva.
Kad mi za Uskrs daju uskrsnje zeke i gluposti - zahvalim se i pojedem ih.
Kad mi neko cestita Bajram - zahvalim i uzvratim cestitku.
Zaboli me neka stvar opcenito za religije. Zivot je jedan.
- Ozimician
#29027 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja licno nemam nikakav problem s tim, njihova zemlja, njihova pravila, kome se ne svidja, nek trazi bolju, samo ne mogu ovih kora na rende kad me ubjedjuju kako je to kod nas religija bitna, a kod njih kao nije - kod njih je to "tradicija".
To isto kao sto se kod nas zove korupcija i nepotizam, a kod njih "lobbying and networking".
To isto kao sto se kod nas zove korupcija i nepotizam, a kod njih "lobbying and networking".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#29028 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad je u pitanju novac, svi smo mi iste religije.
- dr_Evil
#29029 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozimician wrote: ↑29/09/2025 12:36 Ja licno nemam nikakav problem s tim, njihova zemlja, njihova pravila, kome se ne svidja, nek trazi bolju, samo ne mogu ovih kora na rende kad me ubjedjuju kako je to kod nas religija bitna, a kod njih kao nije - kod njih je to "tradicija".
To isto kao sto se kod nas zove korupcija i nepotizam, a kod njih "lobbying and networking".![]()
- ZoomZoomKiwi
#29030 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
BlackRiver wrote: ↑29/09/2025 12:30 Kad mi cestitaju Bozic, zahvalim se. Kad mi dijete zovnu na proslavu Bozica ili Nove Godine - posaljem ga i pobrinem se da uziva.
Upravo tako, uživam u ambijentu i svemu onome što svi praznici nose. Bajrami i Ramazan imaju poseban miris u zraku, poseban osjećaj. Ali isto tako i Christmas Markets all around the world su mi top i posebna atmosfera.
Uživam u svemu i kamo sreće da je svaki mjesec makar jedan praznik.
True that
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#29031 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jaki @ZoomZoomKiwi i @Ozimician 
-
Bodkin
#29032 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zato sto i jeste tako. bitno je ko pije za ramazan u sarajevu ili ide u dzamiju. svako mora cestitati vjerski praznik. ja koji ih ne slavim redovno dobijam poruke iako nikad ne cestitam. a ide i obavezno "sta slavis" i "koji dan pises kao vjerski praznik"
vani me niko nikad nije pitao niti vjera utice sekunde na moj zivot ili potencijalni uspjeh
- dr_Evil
#29033 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nikad te nikad niko nije upitao, nego su ti svi automatski cestitali Bozic i Uskrs. I onda ako kazes da ne slavis kazu ti super, i dogodine isti scenario, pa te pitaju sta pravis za veceru taj dan, hoce li biti rebra.Bodkin wrote: ↑29/09/2025 13:28zato sto i jeste tako. bitno je ko pije za ramazan u sarajevu ili ide u dzamiju. svako mora cestitati vjerski praznik. ja koji ih ne slavim redovno dobijam poruke iako nikad ne cestitam. a ide i obavezno "sta slavis" i "koji dan pises kao vjerski praznik"
vani me niko nikad nije pitao niti vjera utice sekunde na moj zivot ili potencijalni uspjeh
Dobivas poruke jer je to stvari pristojnosti, a kod nas se religije one koje nisu tvoje cestitaju jos vise, znaci da ces redovno poslati svim katolicima i pravoslavcima koje znas "Sretan Bozic", a oni ce tebi poslati "Sretan Ti Bajram". tako je to kod nas
E sad da se ne lazemo, osim ako radis po drzavnim gdje se zna kako se poslovi dobivaju, tesko da ce religija imati nekog efekta na tvoj potencijalni uspjeh ili ti ga poslovni zivot u BiH. Privatnik ne gleda bas kako ti je ime, a niti ljude zanima gdje idu trositi pare, jel tako nedjeljene Sarajlijice
-
Bodkin
#29034 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
boldirano apsolutno nije tacno. pitaj privatnike koji idu po lukavici da popiju za ramazan sto to radedr_Evil wrote: ↑29/09/2025 13:34Nikad te nikad niko nije upitao, nego su ti svi automatski cestitali Bozic i Uskrs. I onda ako kazes da ne slavis kazu ti super, i dogodine isti scenario, pa te pitaju sta pravis za veceru taj dan, hoce li biti rebra.Bodkin wrote: ↑29/09/2025 13:28zato sto i jeste tako. bitno je ko pije za ramazan u sarajevu ili ide u dzamiju. svako mora cestitati vjerski praznik. ja koji ih ne slavim redovno dobijam poruke iako nikad ne cestitam. a ide i obavezno "sta slavis" i "koji dan pises kao vjerski praznik"
Dobivas poruke jer je to stvari pristojnosti, a kod nas se religije one koje nisu tvoje cestitaju jos vise, znaci da ces redovno poslati svim katolicima i pravoslavcima koje znas "Sretan Bozic", a oni ce tebi poslati "Sretan Ti Bajram". tako je to kod nasi ne do tito dragi da koga zaboravis pa da se uvrijedi.
E sad da se ne lazemo, osim ako radis po drzavnim gdje se zna kako se poslovi dobivaju, tesko da ce religija imati nekog efekta na tvoj potencijalni uspjeh ili ti ga poslovni zivot u BiH. Privatnik ne gleda bas kako ti je ime, a niti ljude zanima gdje idu trositi pare, jel tako nedjeljene Sarajlijice![]()
ovo ostalo se jednostavno ne slazem sa vecinom. da, u pravi da ljudi kod nas vole da forsiraju to cestitanje religijskih praznika onima anamo. ok jasno mi je, svi se volimo i postujemo al odjebite ba. ne slavim i zdravo. i nikome ne kazem nista. samo ne cestitam sam. nema potrebe objasnjavati kako slavim ili ne slavim.
ovo za rebra ne znam sta da ti kazem. niko me nikad nije pitao takve stvari
elem na svojoj kozi osjetio da te religija kod nas itekako kosta. na zapadu jos cekam da se desi. vise sam vidio problema ako si tradicionalno odgojen i ponasas se pa te moderni liberali nacepe
- dr_Evil
#29035 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam, ali da pretpostavim da su to stranacki privatnici, povezani oko tendera? Oni koji moraju odrzavati mladomuslimanski poredak?Bodkin wrote: ↑29/09/2025 13:40
boldirano apsolutno nije tacno. pitaj privatnike koji idu po lukavici da popiju za ramazan sto to rade
ovo ostalo se jednostavno ne slazem sa vecinom. da, u pravi da ljudi kod nas vole da forsiraju to cestitanje religijskih praznika onima anamo. ok jasno mi je, svi se volimo i postujemo al odjebite ba. ne slavim i zdravo. i nikome ne kazem nista. samo ne cestitam sam. nema potrebe objasnjavati kako slavim ili ne slavim.
ovo za rebra ne znam sta da ti kazem. niko me nikad nije pitao takve stvari![]()
elem na svojoj kozi osjetio da te religija kod nas itekako kosta. na zapadu jos cekam da se desi. vise sam vidio problema ako si tradicionalno odgojen i ponasas se pa te moderni liberali nacepe
U cemu je razlika, stranacki puleni na zapadu moraju uvijek da pricaju o "europskim vrijednostima" ili o "krscanskim vrijednostima". Jer eto mi sa druge strane barikade ne dijelimo te vrijednosti - nama barbarima djeca nisu sveta ko onamo njima. Da li te na zapadu moze kostati posla ako pricas o religiji ili o politickim stavovima, naravno da moze jel tako? Pa valjda zato i jest tabu tema koja se ne spominje pogotovo u poslovnom okruzenju, ne pricamo o politici, religiji i seksualnoj oprijedeljnosti.
Kod nas je vise sto se tice tih tendera i drzavnih firmi ona da su hadzije sebi podijelili rejone.
- dr_Evil
#29036 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo zasto se isplati seliti:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /250929109
Koliko god covjek pokusava biti optimistican, nekad moras istaci da smo fuj kao narod. Samo se sjetim one da se stepen razvoja drustva vidi po brizi o najslabijim. Koji god je razlog ovoga, ostaje cinjenica da smo fuj.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /250929109
Koliko god covjek pokusava biti optimistican, nekad moras istaci da smo fuj kao narod. Samo se sjetim one da se stepen razvoja drustva vidi po brizi o najslabijim. Koji god je razlog ovoga, ostaje cinjenica da smo fuj.
-
moimoi
#29037 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nesto nisam upratila da politicari na zapadu za vjerske praznike idu na rucak/veceru kod vjerskih poglavara… sto je kod nas cijenjeno.. tako reci-haDzija si ako te pozovu.
-
sumirprimus
#29038 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jes jes nije vjera bitna kod nas, ni drzavno ni privatno al nikako
i umrije od smijeha
i umrije od smijeha
-
Bodkin
#29039 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nisu ovi sto ih ja znam. vjerujem da ih ima i takvih.dr_Evil wrote: ↑29/09/2025 13:53Ne znam, ali da pretpostavim da su to stranacki privatnici, povezani oko tendera? Oni koji moraju odrzavati mladomuslimanski poredak?Bodkin wrote: ↑29/09/2025 13:40
boldirano apsolutno nije tacno. pitaj privatnike koji idu po lukavici da popiju za ramazan sto to rade
ovo za rebra ne znam sta da ti kazem. niko me nikad nije pitao takve stvari![]()
U cemu je razlika, stranacki puleni na zapadu moraju uvijek da pricaju o "europskim vrijednostima" ili o "krscanskim vrijednostima". Jer eto mi sa druge strane barikade ne dijelimo te vrijednosti - nama barbarima djeca nisu sveta ko onamo njima. Da li te na zapadu moze kostati posla ako pricas o religiji ili o politickim stavovima, naravno da moze jel tako? Pa valjda zato i jest tabu tema koja se ne spominje pogotovo u poslovnom okruzenju, ne pricamo o politici, religiji i seksualnoj oprijedeljnosti.
Kod nas je vise sto se tice tih tendera i drzavnih firmi ona da su hadzije sebi podijelili rejone.
ne postoje krscanske vrijednosti u evropi koje se prate/forsiraju trenutno. cak suprotno.
mozda ce te kostati posla ali ne moras biti katolik ili bilo sta slicno da bi dobio posao. vjera je totalno nebitna za licni uspjeh/razvoj/integraciju.
to je sva poenta. u bosni je religija centralna i sve se vrti oko toga. kako u javnom tako i u privatnom diskursu. na zapadu se jedino nerviram sto mi prodaju jelku u oktobru vec
- dr_Evil
#29040 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑29/09/2025 14:24nisu ovi sto ih ja znam. vjerujem da ih ima i takvih.dr_Evil wrote: ↑29/09/2025 13:53Ne znam, ali da pretpostavim da su to stranacki privatnici, povezani oko tendera? Oni koji moraju odrzavati mladomuslimanski poredak?Bodkin wrote: ↑29/09/2025 13:40
ne postoje krscanske vrijednosti u evropi koje se prate/forsiraju trenutno. cak suprotno.
mozda ce te kostati posla ali ne moras biti katolik ili bilo sta slicno da bi dobio posao. vjera je totalno nebitna za licni uspjeh/razvoj/integraciju.
to je sva poenta. u bosni je religija centralna i sve se vrti oko toga. kako u javnom tako i u privatnom diskursu. na zapadu se jedino nerviram sto mi prodaju jelku u oktobru vec
Slazem se ja s tobom da smo daleko od toga, mi spadamo u onaj religijski dio Europe, zajedno sa Hrvatskom, Poljskom, Madjarsko, Srbijom, i ostalim wanna be zemljama, takav historijat. Ali sam radio u BiH kod privatnika godinama, putovao po domaji, i ekonomija spaja, ako si dobar malo koga zanima kako ti se babo zove.
Stvar je u tome sto su na zapadu napravili sistem gdje stanovnistvo zapravo vjeruje da su demokratske i europske "vrijednosti" zapravo i krscanske vrijednosti. To dolazi iz njihovog neznanja, to jest onog sta kazemo kulturoloskog identiteta. Kad ih suprostavis sa elementima religije i dalje ne razumiju i dobit ces odgovor "da je dovoljno da su svi pristojni i dobri jedni prema drugima" - sto su vrijednosti iza kojih stoji svako normalan.
- ZoomZoomKiwi
#29041 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bih se složio.
Radio sam sa svima od Bihaća preko Prijedora, Banja Luke, Zvornika pa do Doboja, Maglaja, Zenice, Sarajeva, Lukavice, Trebinja, Jablanice, Livna, Prozora...
Bez ikavkih problema.
Od najvećih vehabija do najvećih komunista, i all the inbetween.
Nikad se nije spominjala vjera kad je posao u pitanju.
-
sumirprimus
#29042 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
na sitno i kad kupujes niie bitno, ali svi veliki poslovi su podijeljeni po nacionalnom savu. da se ne zajebavamo.
kako radimo puteve? kako nafta ulazi udrzavu? telekomi? lijekovi?
i zlatno pravilo sve se lakse zavrsava i dogovara u hercegovini i rs, nego ovde.
kako radimo puteve? kako nafta ulazi udrzavu? telekomi? lijekovi?
i zlatno pravilo sve se lakse zavrsava i dogovara u hercegovini i rs, nego ovde.
-
sumirprimus
#29043 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
a vjera je itekako bitna, kod nas sve umre za ramazana. nema koncerata ,ne pije niko, sve mrtvo. odjednom svi vjernici.
i tako mjesec dana iz godine u godinu sve gore i gore
i tako mjesec dana iz godine u godinu sve gore i gore
-
Bodkin
#29044 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja imam drugacije iskustvoZoomZoomKiwi wrote: ↑29/09/2025 14:30Ne bih se složio.
Radio sam sa svima od Bihaća preko Prijedora, Banja Luke, Zvornika pa do Doboja, Maglaja, Zenice, Sarajeva, Lukavice, Trebinja, Jablanice, Livna, Prozora...
Bez ikavkih problema.
Od najvećih vehabija do najvećih komunista, i all the inbetween.
Nikad se nije spominjala vjera kad je posao u pitanju.
poslovno, ali i u privatnom zivotu
-
Bodkin
#29045 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ako pogledas 10 zapovijesti, ko je protiv "ne ubij i ne ukradi"? sve i da jeste nastalo iz krscanskih vrijednosti, uzeli su barem ono sto valja.dr_Evil wrote: ↑29/09/2025 14:29Bodkin wrote: ↑29/09/2025 14:24nisu ovi sto ih ja znam. vjerujem da ih ima i takvih.dr_Evil wrote: ↑29/09/2025 13:53
Ne znam, ali da pretpostavim da su to stranacki privatnici, povezani oko tendera? Oni koji moraju odrzavati mladomuslimanski poredak?
Slazem se ja s tobom da smo daleko od toga, mi spadamo u onaj religijski dio Europe, zajedno sa Hrvatskom, Poljskom, Madjarsko, Srbijom, i ostalim wanna be zemljama, takav historijat. Ali sam radio u BiH kod privatnika godinama, putovao po domaji, i ekonomija spaja, ako si dobar malo koga zanima kako ti se babo zove.
Stvar je u tome sto su na zapadu napravili sistem gdje stanovnistvo zapravo vjeruje da su demokratske i europske "vrijednosti" zapravo i krscanske vrijednosti. To dolazi iz njihovog neznanja, to jest onog sta kazemo kulturoloskog identiteta. Kad ih suprostavis sa elementima religije i dalje ne razumiju i dobit ces odgovor "da je dovoljno da su svi pristojni i dobri jedni prema drugima" - sto su vrijednosti iza kojih stoji svako normalan.
ako pogledas "ne gledaj u zenu od jarana", to je vec problem
-
sumirprimus
#29046 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ti bodkin vjerovatno nisi bosnjak, pa otuda. ne vijredjam nego pretpostavljam, bosnje to ne osjete vecinom. u ovom dijelu federacije, isto ko sto kad bi pitao srbe u rsu isto bi odgovorili.
- ZoomZoomKiwi
#29047 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U čisto kapitalističkim poslovima gdje se gleda maksimalna zarada, između dvije privatne firme, vjera ne igra nikakvu ulogu.
Rekao bih i kod javnih nabavki većinom ako su iznosi ispod 500k KM.
Ja sam pred odlazak najviše tendera dobijao u RS-u. Bez ikakvih problema ih završavao i naplaćivao, čak i jednostavnije i pouzdanije nego neki u FBiH.
Za ove tendere iznad tog iznosa se zna iz čijeg tora će koja firma dobiti koji posao, ali i to realno nema veze s vjerom koliko sa stranačkom opredijeljenošću.
Rekao bih i kod javnih nabavki većinom ako su iznosi ispod 500k KM.
Ja sam pred odlazak najviše tendera dobijao u RS-u. Bez ikakvih problema ih završavao i naplaćivao, čak i jednostavnije i pouzdanije nego neki u FBiH.
Za ove tendere iznad tog iznosa se zna iz čijeg tora će koja firma dobiti koji posao, ali i to realno nema veze s vjerom koliko sa stranačkom opredijeljenošću.
-
sumirprimus
#29048 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ako cemo iskreno pricati, hoces reci nisi ovo nikad cuo?
bolje kaze nas cojvek da uzme lovu nego vlah, il ustasa. nemoj kaze tu firimu to su ustase. ko im jbe mater. samo licemjerstvo
ili ulazi i odmah selam alejk. ni ne zna skim prica odma selam
dobar dan, ohladi ko tecni azot
lova vrti sve tacno, ali je licemjerstvo na ntu.
ima ljudi svugdje na sve tri strane, i to je fakat. ali je prica licemjerna.
bolje kaze nas cojvek da uzme lovu nego vlah, il ustasa. nemoj kaze tu firimu to su ustase. ko im jbe mater. samo licemjerstvo
ili ulazi i odmah selam alejk. ni ne zna skim prica odma selam
dobar dan, ohladi ko tecni azot
lova vrti sve tacno, ali je licemjerstvo na ntu.
ima ljudi svugdje na sve tri strane, i to je fakat. ali je prica licemjerna.
Last edited by sumirprimus on 29/09/2025 14:42, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#29049 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
rs je pravoslavni talibanat. o cemu pricamo
-
sumirprimus