Mislim da takve stvari ne idu toliko brzo.
Prije svega jer je manje ljudi za iseljavanje.
Ali, nije ni ekonomska situacija kao prije. Ekonomska razlika sa zemljama zapadne evrope je se ipak dosta smanjila.
Mislim da takve stvari ne idu toliko brzo.
Ta ti stoji, manje je ljudi u zemlji i manji su brojevi sto se tiče iseljavanja.
Da. Prije svega mladih ljudi. Prije deset godina ne da je bilo više stanovnika, već je i među njima postotak mladih bio veći, ako ništa zbog demografskih kretanja unutar same zemlje.konami666 wrote: ↑27/09/2025 20:47Ta ti stoji, manje je ljudi u zemlji i manji su brojevi sto se tiče iseljavanja.
Sto se tiče ekonomske situacije, zaista ne znam kakva su danas primanja u Bosni. Ono sto znam za zapad je da gen Z ima jako dobra primanja pri ulasku na tržište rada, to jest za poslove za koje je potrebno visoko obrazovanje. Primjera radi, dvije kolegice gdje je jedna 96 godište a druga 97, znaci počele raditi prije 2-3 godine i već imaju primanja od 5900€ (96 godište) i 6800€ (97 godište). Jest da su cure domaće ali ja nisam imao takva primanja kada sam tek počeo raditi a nije ni većina onih sa kojima sam radio tad, domaći ili stranci. I ovo nisu jedini primjeri, muškarci zaradjuju još vise.
I sad imaš slučaj da oni sto su milenijalci koji nisu mijenjali poslove i firme nego su bili lojalne budaletine imaju skoro ista primanja ili čak i niza u nekim slučajevima nego oni sto su tek došli.
I jako je puno povratnika sa zapada u BiH
Njemačka je ubjedljivo najjača iseljenička destinacija u tom periodu, postavljao sam podatke za svaku godinu sa portala njemačke savezne agencije za statsitiku, tako da bi se moglo reći u tih 5 god. 2020-2024 35-40 000 BH iseljenika u tu zemlju.
Sva ta otpuštanja sto čitaš u novinama, to je samo promjena izazvana novim tehnologijama. Isto se desilo za vrijeme industrijske revolucije, sada će dosta poslova zamijeniti automatizacija i AI. Ljudi će se morati adaptirati za novo tržište rada, tako je to u zdravim ekonomijama.PreWiBa wrote: ↑27/09/2025 21:06Da. Prije svega mladih ljudi. Prije deset godina ne da je bilo više stanovnika, već je i među njima postotak mladih bio veći, ako ništa zbog demografskih kretanja unutar same zemlje.konami666 wrote: ↑27/09/2025 20:47Ta ti stoji, manje je ljudi u zemlji i manji su brojevi sto se tiče iseljavanja.
Sto se tiče ekonomske situacije, zaista ne znam kakva su danas primanja u Bosni. Ono sto znam za zapad je da gen Z ima jako dobra primanja pri ulasku na tržište rada, to jest za poslove za koje je potrebno visoko obrazovanje. Primjera radi, dvije kolegice gdje je jedna 96 godište a druga 97, znaci počele raditi prije 2-3 godine i već imaju primanja od 5900€ (96 godište) i 6800€ (97 godište). Jest da su cure domaće ali ja nisam imao takva primanja kada sam tek počeo raditi a nije ni većina onih sa kojima sam radio tad, domaći ili stranci. I ovo nisu jedini primjeri, muškarci zaradjuju još vise.
I sad imaš slučaj da oni sto su milenijalci koji nisu mijenjali poslove i firme nego su bili lojalne budaletine imaju skoro ista primanja ili čak i niza u nekim slučajevima nego oni sto su tek došli.
Ovo za plate - mislim da dosta zavisi i gdje živiš, a i u kojoj branši. Nije isto biti lakirer u Austriji ili inženjer elektrotehnike u Danskoj.
Ja mogu reći da mi osjetimo da nam je teže. Ne znam, opća ekonomska kretanja nisu baš najbolja, dok otvoriš novine čitaš o masovnim otpuštanjima, a dosta firmi ima stop na nova zaposlenja. Naravno, i tu postoji razlika, relativno gledano najlošije je onima koji hoće u industriju, ako usporedimo sa zlatnim periodom sredine 2010-ih. Također, to je sve relativno, svako će opet naći posao kad-tad, ali moraš biti "fleksibilniji" glede svojih zahtjeva.
Što se tiče Bosne, stvarno je dosta bolje nego prije. Samo usporedi cijenu majstora, dostupnost istih, nevezano za branšu.
Onda, najgore je tržište nekretnina, i to će ti svako priznati. 2000-ih si mogao ovdje birati kuću i kao najobičniji radnik, dok je to danas pusti san. U Bosni je to (još) drugačije. Stanovi su skupi, ali su kuće još uvijek ok.
Ne, u ovom slučaju kriza je strukturalna, to nema veze sa Ai. Kakav AI, to tek treba da dođe.konami666 wrote: ↑27/09/2025 21:24Sva ta otpuštanja sto čitaš u novinama, to je samo promjena izazvana novim tehnologijama. Isto se desilo za vrijeme industrijske revolucije, sada će dosta poslova zamijeniti automatizacija i AI. Ljudi će se morati adaptirati za novo tržište rada, tako je to u zdravim ekonomijama.PreWiBa wrote: ↑27/09/2025 21:06Da. Prije svega mladih ljudi. Prije deset godina ne da je bilo više stanovnika, već je i među njima postotak mladih bio veći, ako ništa zbog demografskih kretanja unutar same zemlje.konami666 wrote: ↑27/09/2025 20:47
Ta ti stoji, manje je ljudi u zemlji i manji su brojevi sto se tiče iseljavanja.
Ovo za plate - mislim da dosta zavisi i gdje živiš, a i u kojoj branši. Nije isto biti lakirer u Austriji ili inženjer elektrotehnike u Danskoj.
Ja mogu reći da mi osjetimo da nam je teže. Ne znam, opća ekonomska kretanja nisu baš najbolja, dok otvoriš novine čitaš o masovnim otpuštanjima, a dosta firmi ima stop na nova zaposlenja. Naravno, i tu postoji razlika, relativno gledano najlošije je onima koji hoće u industriju, ako usporedimo sa zlatnim periodom sredine 2010-ih. Također, to je sve relativno, svako će opet naći posao kad-tad, ali moraš biti "fleksibilniji" glede svojih zahtjeva.
Što se tiče Bosne, stvarno je dosta bolje nego prije. Samo usporedi cijenu majstora, dostupnost istih, nevezano za branšu.
Onda, najgore je tržište nekretnina, i to će ti svako priznati. 2000-ih si mogao ovdje birati kuću i kao najobičniji radnik, dok je to danas pusti san. U Bosni je to (još) drugačije. Stanovi su skupi, ali su kuće još uvijek ok.
Ali je također istina da sirotinja uvijek najviše najebe bez obzira gdje bili u svijetu.
Sto se tiče majstora, ti dobro zarađuju bili u Bosni ili Americi, Norveškoj ili Australiji. Ali neki zanati su zajebani, moraš ranije u penziju i tako to.
Kako stan može biti skuplji od kuće ako su otprilike na istoj lokaciji?
smo sto se to promijelo, pa je sada obratno...
sta ovo, bolan, pricas? zelis reci da je u Bosni bolje jer nemas dostupnih majstora, a one koje dobijes su preskupi? to ti bolje?PreWiBa wrote: ↑27/09/2025 21:06Da. Prije svega mladih ljudi. Prije deset godina ne da je bilo više stanovnika, već je i među njima postotak mladih bio veći, ako ništa zbog demografskih kretanja unutar same zemlje.konami666 wrote: ↑27/09/2025 20:47Ta ti stoji, manje je ljudi u zemlji i manji su brojevi sto se tiče iseljavanja.
U Zapadnoj Evropi srednja i srednja viša klasa drže crkvu. Siromašni nemaju prebijene pare.
Konfirmacija je tradicija, odrade jednom i tjt. Ne posvećuju vjeri dnevno pažnju.
I mene hinjski upisaše 2013 u popis stanovništva a nisam bio tad tu već 3 godine. Sto ne znaci da živim u Bosni. E, isto tako i ako te upisu u crkvu ne znaci da ideš u crkvu. Imaš opciju da ne plaćaš crkvi, znaci do tebe je da li ćeš platiti ili ne. Ako plaćaš onda ne moraš platiti sahranu kada umreš. Ne znam kako je u Bosni ali znam da hodze imaju dobar biznis a i pogrebna društva.Zakalwe wrote: ↑28/09/2025 18:46 Konjfirmacija je tradicija, samo sto onda dijete hinjski upisu u crkvu. Nista se ne desava dok dijete ne odraste i pocne da radi, onda mu drzava pocne da odbija 1% bruto plate za udruzenje cika sa smijesnim sesirima koji velicaju nebeske djedice. Moras da se naknadno ispises, sto kazu "opt out". Na svu srecu, pada procenat upisanih svake godine...(od kako su poceli da posebno deklarisu crkveni porez u poreznom listu).
A ovaj makroekonomski pokazatelj "dostupnost majstora i njihova cijena" je nesto novo![]()
konami666 wrote: ↑29/09/2025 06:58I mene hinjski upisaše 2013 u popis stanovništva a nisam bio tad tu već 3 godine. Sto ne znaci da živim u Bosni. E, isto tako i ako te upisu u crkvu ne znaci da ideš u crkvu. Imaš opciju da ne plaćaš crkvi, znaci do tebe je da li ćeš platiti ili ne. Ako plaćaš onda ne moraš platiti sahranu kada umreš. Ne znam kako je u Bosni ali znam da hodze imaju dobar biznis a i pogrebna društva.Zakalwe wrote: ↑28/09/2025 18:46 Konjfirmacija je tradicija, samo sto onda dijete hinjski upisu u crkvu. Nista se ne desava dok dijete ne odraste i pocne da radi, onda mu drzava pocne da odbija 1% bruto plate za udruzenje cika sa smijesnim sesirima koji velicaju nebeske djedice. Moras da se naknadno ispises, sto kazu "opt out". Na svu srecu, pada procenat upisanih svake godine...(od kako su poceli da posebno deklarisu crkveni porez u poreznom listu).
A ovaj makroekonomski pokazatelj "dostupnost majstora i njihova cijena" je nesto novo![]()
Ali zato se i vidi koje je društvo naprednije.Stanovništvo vani nije pobožno, vjera ih be zanima dok u Bosni je sasvim suprotna stvar.
E bukvalno, to si odlično rekao.
Takva su i moja iskustva sa strancima. Svi mi uredno cestitaju Bozic. Stekao sam utisak da je njima Bozic kao nama Nova Godina.
On point_BataZiv_0809 wrote: ↑29/09/2025 09:41Takva su i moja iskustva sa strancima. Svi mi uredno cestitaju Bozic. Stekao sam utisak da je njima Bozic kao nama Nova Godina.
Kome smeta, nek vrati Vajnahtsgeld![]()
Nema povratkaZoomZoomKiwi wrote: ↑29/09/2025 09:43On point_BataZiv_0809 wrote: ↑29/09/2025 09:41Takva su i moja iskustva sa strancima. Svi mi uredno cestitaju Bozic. Stekao sam utisak da je njima Bozic kao nama Nova Godina.
hahaha
Upravo tako, mnogi ne kapiraju, taj novac je vec dogovoren, nije to nikaka bonus za rad, to ti je firma svakako duzna i ulazi u obracun godisnje platedr_Evil wrote: ↑29/09/2025 09:54Nema povratkaZoomZoomKiwi wrote: ↑29/09/2025 09:43On point_BataZiv_0809 wrote: ↑29/09/2025 09:41Takva su i moja iskustva sa strancima. Svi mi uredno cestitaju Bozic. Stekao sam utisak da je njima Bozic kao nama Nova Godina.
hahaha
to je tvoja lova koju su dogovorio kada si dogovarao platu
Ma kome ce smetatinego eto, samo kazem da se ne lazemo, odlicno se zna ko je gazda gdje
![]()
Ali docekat cemo jednom star trek drustvo, gdje cemo svi biti jednaki, doduse i tamo ako nisi u zvjezdanoj floti onda si nebitan![]()
U cemu se ta religioznost pokazuje ?Generalno gledano, nekada ce otici u crkvu (manjina), slavice bozic i uskrs, dati djeci kriscansko ime i mozda ih krstiti, mozda ce glasati za CDU i biti donekle konzervativan. Nece negirati evoluciju, nece vjerovati u andjele koji plesu na igli, nece mrziti homoseksuale, nece se pridzravati religijskog morala iz Levitikusa i pete knjige Mojsijeve... Njihova vjera je vise kulturoloska nego teoloska, i zato i imaju normalno drustvo.PreWiBa wrote: ↑27/09/2025 13:52A nema smisla ako gledamo unutar država.Ozimician wrote: ↑27/09/2025 13:21 Na stranu ova fašisoidna naklapanja na temi, @dr_Evil je sve objasnio.
Ovaj chart ne pokazuje skoro pa ništa; jer da "važnost religije" ima ikakvog uticaja, ne bi imali ovoliko anomalija na chartu - Npr. USA, Vietnam, Albanija.
Evo po istom ovom chartu Albanija manje religiozna od USA, Norveške, Irske, Austrije, Kanade, Nizozemske, Španije, Italije, Poljske, Hrvatske...
Oslikava se odično u životnom standardu.![]()
Pored Albanije su blizu i Mađarska, Bugarska, Bjelorusija, Ukrajina, Vijetnam, Kazahstan...
Bavarska je najreligioznija a ujedno i najbogatiji dio države.
I u Italiji je Lombardija religioznija od ostatka zemlje.