Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

konami666 wrote: 27/09/2025 20:13 Koliko se ljudi iselilo od 2020? Prošlo je skoro pa pola decenije, mislim da će do 2030 u Bosni biti oko 1.8 miliona stanovnika. Možda malo manje.
Mislim da takve stvari ne idu toliko brzo.
Prije svega jer je manje ljudi za iseljavanje.

Ali, nije ni ekonomska situacija kao prije. Ekonomska razlika sa zemljama zapadne evrope je se ipak dosta smanjila.
konami666

#29002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

PreWiBa wrote: 27/09/2025 20:16
konami666 wrote: 27/09/2025 20:13 Koliko se ljudi iselilo od 2020? Prošlo je skoro pa pola decenije, mislim da će do 2030 u Bosni biti oko 1.8 miliona stanovnika. Možda malo manje.

Ali, nije ni ekonomska situacija kao prije. Ekonomska razlika sa zemljama zapadne evrope je se ipak dosta smanjila.
Ta ti stoji, manje je ljudi u zemlji i manji su brojevi sto se tiče iseljavanja.

Sto se tiče ekonomske situacije, zaista ne znam kakva su danas primanja u Bosni. Ono sto znam za zapad je da gen Z ima jako dobra primanja pri ulasku na tržište rada, to jest za poslove za koje je potrebno visoko obrazovanje. Primjera radi, dvije kolegice gdje je jedna 96 godište a druga 97, znaci počele raditi prije 2-3 godine i već imaju primanja od 5900€ (96 godište) i 6800€ (97 godište). Jest da su cure domaće ali ja nisam imao takva primanja kada sam tek počeo raditi a nije ni većina onih sa kojima sam radio tad, domaći ili stranci. I ovo nisu jedini primjeri, muškarci zaradjuju još vise.
I sad imaš slučaj da oni sto su milenijalci koji nisu mijenjali poslove i firme nego su bili lojalne budaletine imaju skoro ista primanja ili čak i niza u nekim slučajevima nego oni sto su tek došli.
PreWiBa

#29003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

konami666 wrote: 27/09/2025 20:47

Ta ti stoji, manje je ljudi u zemlji i manji su brojevi sto se tiče iseljavanja.

Sto se tiče ekonomske situacije, zaista ne znam kakva su danas primanja u Bosni. Ono sto znam za zapad je da gen Z ima jako dobra primanja pri ulasku na tržište rada, to jest za poslove za koje je potrebno visoko obrazovanje. Primjera radi, dvije kolegice gdje je jedna 96 godište a druga 97, znaci počele raditi prije 2-3 godine i već imaju primanja od 5900€ (96 godište) i 6800€ (97 godište). Jest da su cure domaće ali ja nisam imao takva primanja kada sam tek počeo raditi a nije ni većina onih sa kojima sam radio tad, domaći ili stranci. I ovo nisu jedini primjeri, muškarci zaradjuju još vise.
I sad imaš slučaj da oni sto su milenijalci koji nisu mijenjali poslove i firme nego su bili lojalne budaletine imaju skoro ista primanja ili čak i niza u nekim slučajevima nego oni sto su tek došli.
Da. Prije svega mladih ljudi. Prije deset godina ne da je bilo više stanovnika, već je i među njima postotak mladih bio veći, ako ništa zbog demografskih kretanja unutar same zemlje.

Ovo za plate - mislim da dosta zavisi i gdje živiš, a i u kojoj branši. Nije isto biti lakirer u Austriji ili inženjer elektrotehnike u Danskoj.
Ja mogu reći da mi osjetimo da nam je teže. Ne znam, opća ekonomska kretanja nisu baš najbolja, dok otvoriš novine čitaš o masovnim otpuštanjima, a dosta firmi ima stop na nova zaposlenja. Naravno, i tu postoji razlika, relativno gledano najlošije je onima koji hoće u industriju, ako usporedimo sa zlatnim periodom sredine 2010-ih. Također, to je sve relativno, svako će opet naći posao kad-tad, ali moraš biti "fleksibilniji" glede svojih zahtjeva.

Što se tiče Bosne, stvarno je dosta bolje nego prije. Samo usporedi cijenu majstora, dostupnost istih, nevezano za branšu.

Onda, najgore je tržište nekretnina, i to će ti svako priznati. 2000-ih si mogao ovdje birati kuću i kao najobičniji radnik, dok je to danas pusti san. U Bosni je to (još) drugačije. Stanovi su skupi, ali su kuće još uvijek ok.
bumerangss

#29004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bumerangss »

I jako je puno povratnika sa zapada u BiH :mrgreen:
Barem u Sa ih ima sve vise. Sve vise dolazi onih koji su vani zaradili penziju pa sad dolaze u BiH jer je ipak jeftinije. Samo nanoooo Nasiha nece da ostavi svoju djecu pa dase vrati u Bosnu

Ima i dosta bracnih parova koji se vracaju a koji nisu stražnjicom zatvorili sva vrata kada su odlazili i popljuvali sve svoje... i koji se vani nisu zadužili do guše
Ozimician

#29005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Njemačka je ubjedljivo najjača iseljenička destinacija u tom periodu, postavljao sam podatke za svaku godinu sa portala njemačke savezne agencije za statsitiku, tako da bi se moglo reći u tih 5 god. 2020-2024 35-40 000 BH iseljenika u tu zemlju.

Rekord je bila 2018. god. sa 18 000 iseljenika te god. u Njemačku. 2020 je bila tanka zbog covida, 2021 malo jača. 2022 i 2023 imaju oko 11 000 i prošla godina 7000.
konami666

#29006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

PreWiBa wrote: 27/09/2025 21:06

Da. Prije svega mladih ljudi. Prije deset godina ne da je bilo više stanovnika, već je i među njima postotak mladih bio veći, ako ništa zbog demografskih kretanja unutar same zemlje.

Ovo za plate - mislim da dosta zavisi i gdje živiš, a i u kojoj branši. Nije isto biti lakirer u Austriji ili inženjer elektrotehnike u Danskoj.
Ja mogu reći da mi osjetimo da nam je teže. Ne znam, opća ekonomska kretanja nisu baš najbolja, dok otvoriš novine čitaš o masovnim otpuštanjima, a dosta firmi ima stop na nova zaposlenja. Naravno, i tu postoji razlika, relativno gledano najlošije je onima koji hoće u industriju, ako usporedimo sa zlatnim periodom sredine 2010-ih. Također, to je sve relativno, svako će opet naći posao kad-tad, ali moraš biti "fleksibilniji" glede svojih zahtjeva.

Što se tiče Bosne, stvarno je dosta bolje nego prije. Samo usporedi cijenu majstora, dostupnost istih, nevezano za branšu.

Onda, najgore je tržište nekretnina, i to će ti svako priznati. 2000-ih si mogao ovdje birati kuću i kao najobičniji radnik, dok je to danas pusti san. U Bosni je to (još) drugačije. Stanovi su skupi, ali su kuće još uvijek ok.
Sva ta otpuštanja sto čitaš u novinama, to je samo promjena izazvana novim tehnologijama. Isto se desilo za vrijeme industrijske revolucije, sada će dosta poslova zamijeniti automatizacija i AI. Ljudi će se morati adaptirati za novo tržište rada, tako je to u zdravim ekonomijama.
Ali je također istina da sirotinja uvijek najviše najebe bez obzira gdje bili u svijetu.

Sto se tiče majstora, ti dobro zarađuju bili u Bosni ili Americi, Norveškoj ili Australiji. Ali neki zanati su zajebani, moraš ranije u penziju i tako to.

Kako stan može biti skuplji od kuće ako su otprilike na istoj lokaciji?
PreWiBa

#29007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

konami666 wrote: 27/09/2025 21:24

Sva ta otpuštanja sto čitaš u novinama, to je samo promjena izazvana novim tehnologijama. Isto se desilo za vrijeme industrijske revolucije, sada će dosta poslova zamijeniti automatizacija i AI. Ljudi će se morati adaptirati za novo tržište rada, tako je to u zdravim ekonomijama.
Ali je također istina da sirotinja uvijek najviše najebe bez obzira gdje bili u svijetu.

Sto se tiče majstora, ti dobro zarađuju bili u Bosni ili Americi, Norveškoj ili Australiji. Ali neki zanati su zajebani, moraš ranije u penziju i tako to.

Kako stan može biti skuplji od kuće ako su otprilike na istoj lokaciji?
Ne, u ovom slučaju kriza je strukturalna, to nema veze sa Ai. Kakav AI, to tek treba da dođe.

Kriza je strukturalna, Kina prestaje kupovati robu, a iz Rusije više nema toliko jeftinih energenata.

Ne, prije par godina kao majstor nisi dobro zarađivao u Bosni, definitivno.
belfy

#29008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Truba wrote: 27/09/2025 19:15 Ja mislim da se nauka mijesa u vjeru...a ne obratno

Sto god zagrebes od nauke neki je svecenik to vec istrazivao...da ne idemo u daleku povijest
Bilo je vremena kocenja znanosti
Ali tu je i vrijeme kad je kc drzala najvece univeeuitete skole i pismenost...
smo sto se to promijelo, pa je sada obratno...
belfy

#29009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

sta ovo, bolan, pricas? zelis reci da je u Bosni bolje jer nemas dostupnih majstora, a one koje dobijes su preskupi? to ti bolje?
...doduse mozda tebi jeste. radis li keramiku, vodu ili nesto trece?
jeza u ledja

#29010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Lik je medicinski radnik negdje u Njemackoj.

Promjenio je nick ali ga slikica odaje. :P
sinuhe

#29011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Truba wrote: 27/09/2025 12:52
sinuhe wrote: 27/09/2025 11:19 Sve to treba secirati od zemlje do zemlje. U Holandiji djeca idu u vjerske škole, u Finskoj ima vjerskih fanatika i uticajni su itd.
Kad se ljudi obogate napuste vjeru

To je cinjenica
U Zapadnoj Evropi srednja i srednja viša klasa drže crkvu. Siromašni nemaju prebijene pare.
U nordijskim zemljama većina tinejdžera ide na konfirmaciju ali će reći da su ateisti. :D Ništa od toga nije sekularno nekome ko je odrastao u socijalističkoj BiH.
konami666

#29012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

sinuhe wrote: 28/09/2025 08:52
Truba wrote: 27/09/2025 12:52
sinuhe wrote: 27/09/2025 11:19 Sve to treba secirati od zemlje do zemlje. U Holandiji djeca idu u vjerske škole, u Finskoj ima vjerskih fanatika i uticajni su itd.
Kad se ljudi obogate napuste vjeru

To je cinjenica
U Zapadnoj Evropi srednja i srednja viša klasa drže crkvu. Siromašni nemaju prebijene pare.
U nordijskim zemljama većina tinejdžera ide na konfirmaciju ali će reći da su ateisti. :D Ništa od toga nije sekularno nekome ko je odrastao u socijalističkoj BiH.
Konfirmacija je tradicija, odrade jednom i tjt. Ne posvećuju vjeri dnevno pažnju.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#29013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zakalwe »

Konjfirmacija je tradicija, samo sto onda dijete hinjski upisu u crkvu. Nista se ne desava dok dijete ne odraste i pocne da radi, onda mu drzava pocne da odbija 1% bruto plate za udruzenje cika sa smijesnim sesirima koji velicaju nebeske djedice. Moras da se naknadno ispises, sto kazu "opt out". Na svu srecu, pada procenat upisanih svake godine...(od kako su poceli da posebno deklarisu crkveni porez u poreznom listu).

A ovaj makroekonomski pokazatelj "dostupnost majstora i njihova cijena" je nesto novo :D
Bodkin

#29014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

svakako ce prirodno djeca ici u majstore i za 10ak godina ce cijena pasti. imas masu djece koji su dobri sa rukama ali prije 10-20 godina tu nije bilo para. sad kad AI i automatizacija svakako smanjuje ulazne solidno placene poslove, mladi ce prirodno tamo gdje ima posla
konami666

#29015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Zakalwe wrote: 28/09/2025 18:46 Konjfirmacija je tradicija, samo sto onda dijete hinjski upisu u crkvu. Nista se ne desava dok dijete ne odraste i pocne da radi, onda mu drzava pocne da odbija 1% bruto plate za udruzenje cika sa smijesnim sesirima koji velicaju nebeske djedice. Moras da se naknadno ispises, sto kazu "opt out". Na svu srecu, pada procenat upisanih svake godine...(od kako su poceli da posebno deklarisu crkveni porez u poreznom listu).

A ovaj makroekonomski pokazatelj "dostupnost majstora i njihova cijena" je nesto novo :D
I mene hinjski upisaše 2013 u popis stanovništva a nisam bio tad tu već 3 godine. Sto ne znaci da živim u Bosni. E, isto tako i ako te upisu u crkvu ne znaci da ideš u crkvu. Imaš opciju da ne plaćaš crkvi, znaci do tebe je da li ćeš platiti ili ne. Ako plaćaš onda ne moraš platiti sahranu kada umreš. Ne znam kako je u Bosni ali znam da hodze imaju dobar biznis a i pogrebna društva.
Stanovništvo vani nije pobožno, vjera ih be zanima dok u Bosni je sasvim suprotna stvar. Ali zato se i vidi koje je društvo naprednije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ne kontam kako te neko "hinjski" upisao. Sta si odgovorio popisivacu?
dr_Evil

#29017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 29/09/2025 06:58
Zakalwe wrote: 28/09/2025 18:46 Konjfirmacija je tradicija, samo sto onda dijete hinjski upisu u crkvu. Nista se ne desava dok dijete ne odraste i pocne da radi, onda mu drzava pocne da odbija 1% bruto plate za udruzenje cika sa smijesnim sesirima koji velicaju nebeske djedice. Moras da se naknadno ispises, sto kazu "opt out". Na svu srecu, pada procenat upisanih svake godine...(od kako su poceli da posebno deklarisu crkveni porez u poreznom listu).

I mene hinjski upisaše 2013 u popis stanovništva a nisam bio tad tu već 3 godine. Sto ne znaci da živim u Bosni. E, isto tako i ako te upisu u crkvu ne znaci da ideš u crkvu. Imaš opciju da ne plaćaš crkvi, znaci do tebe je da li ćeš platiti ili ne. Ako plaćaš onda ne moraš platiti sahranu kada umreš. Ne znam kako je u Bosni ali znam da hodze imaju dobar biznis a i pogrebna društva.
Stanovništvo vani nije pobožno, vjera ih be zanima dok u Bosni je sasvim suprotna stvar.
Ali zato se i vidi koje je društvo naprednije.

Stanovnistvo vani nije pobozno, vjera ih ne zanima, sve dok slavis Bozic :)

E ali zato ako ne slavis Bozic ti ne pripadas njegovom svijetu ;)
Didier

#29018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 29/09/2025 08:45 Stanovnistvo vani nije pobozno, vjera ih ne zanima, sve dok slavis Bozic
E bukvalno, to si odlično rekao.

Meni je to toliko išlo na kurac da sam za jedan Bajram svim tim poznanicima poslao čestitke poštom koje sam napisao na holandskom, arapskom i našem jeziku.

Neki od njih su tada shvatili koliko je idiotski da mi i dalje čestitaju Božić, ali neki nisu čak ni nakon toga.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

dr_Evil wrote: 29/09/2025 08:45 Stanovnistvo vani nije pobozno, vjera ih ne zanima, sve dok slavis Bozic :)

E ali zato ako ne slavis Bozic ti ne pripadas njegovom svijetu ;)
Takva su i moja iskustva sa strancima. Svi mi uredno cestitaju Bozic. Stekao sam utisak da je njima Bozic kao nama Nova Godina.

Kome smeta, nek vrati Vajnahtsgeld :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#29020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 29/09/2025 09:41Takva su i moja iskustva sa strancima. Svi mi uredno cestitaju Bozic. Stekao sam utisak da je njima Bozic kao nama Nova Godina.

On point :thumbup: hahaha
dr_Evil

#29021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

ZoomZoomKiwi wrote: 29/09/2025 09:43
_BataZiv_0809 wrote: 29/09/2025 09:41Takva su i moja iskustva sa strancima. Svi mi uredno cestitaju Bozic. Stekao sam utisak da je njima Bozic kao nama Nova Godina.

Nema povratka :D to je tvoja lova koju su dogovorio kada si dogovarao platu :D

Ma kome ce smetati :) nego eto, samo kazem da se ne lazemo, odlicno se zna ko je gazda gdje :D

Ali docekat cemo jednom star trek drustvo, gdje cemo svi biti jednaki, doduse i tamo ako nisi u zvjezdanoj floti onda si nebitan :D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#29022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 29/09/2025 09:54
ZoomZoomKiwi wrote: 29/09/2025 09:43

Nema povratka :D to je tvoja lova koju su dogovorio kada si dogovarao platu :D

Ma kome ce smetati :) nego eto, samo kazem da se ne lazemo, odlicno se zna ko je gazda gdje :D

Ali docekat cemo jednom star trek drustvo, gdje cemo svi biti jednaki, doduse i tamo ako nisi u zvjezdanoj floti onda si nebitan :D
Upravo tako, mnogi ne kapiraju, taj novac je vec dogovoren, nije to nikaka bonus za rad, to ti je firma svakako duzna i ulazi u obracun godisnje plate 8-)
moimoi

#29023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ono sto je nama Nova g to je zapadnjacima bozic.

Oni ne slave ng kao mi
broj dva

#29024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

PreWiBa wrote: 27/09/2025 13:52
Ozimician wrote: 27/09/2025 13:21 Na stranu ova fašisoidna naklapanja na temi, @dr_Evil je sve objasnio.

Ovaj chart ne pokazuje skoro pa ništa; jer da "važnost religije" ima ikakvog uticaja, ne bi imali ovoliko anomalija na chartu - Npr. USA, Vietnam, Albanija.

Evo po istom ovom chartu Albanija manje religiozna od USA, Norveške, Irske, Austrije, Kanade, Nizozemske, Španije, Italije, Poljske, Hrvatske...
Oslikava se odično u životnom standardu. :thumbup:
Pored Albanije su blizu i Mađarska, Bugarska, Bjelorusija, Ukrajina, Vijetnam, Kazahstan...
A nema smisla ako gledamo unutar država.

Bavarska je najreligioznija a ujedno i najbogatiji dio države.
I u Italiji je Lombardija religioznija od ostatka zemlje.
U cemu se ta religioznost pokazuje ?Generalno gledano, nekada ce otici u crkvu (manjina), slavice bozic i uskrs, dati djeci kriscansko ime i mozda ih krstiti, mozda ce glasati za CDU i biti donekle konzervativan. Nece negirati evoluciju, nece vjerovati u andjele koji plesu na igli, nece mrziti homoseksuale, nece se pridzravati religijskog morala iz Levitikusa i pete knjige Mojsijeve... Njihova vjera je vise kulturoloska nego teoloska, i zato i imaju normalno drustvo.
sinuhe

#29025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

O kulturi je i riječ. Religioznost ne asociramo sa Holandijom i nordijskim zemljama a tamo su vjerske stranke u parlamentu sve vrijeme.
Post Reply