Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post Reply
NediM17

#4726 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by NediM17 »

A na tebe sam zaboravio, halali.
Jbg. hoce ljudi da su Bosnjaci pa eto ti.
ovo_malo_duse

#4727 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by ovo_malo_duse »

Truba wrote: 20/06/2025 20:46 Sada sumLjam
Nekoc prije mozda bilo moguce
Zato ce u Predajednustvo kad na vrbi ruze procvjetaju. A za blokade izgurat ce se do iducih izbora. Deveralo se i gore.
A nekom se zurilo da se IZ usvoji …oh ne zajeb povukli su IZ iz procedure sto li boze.
4L0n3

#4728 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by 4L0n3 »

KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 21:51
NediM17 wrote: 23/08/2025 21:11
skupljac_zeljeza wrote: 22/08/2025 23:57 Bošnjaci - katolici u Mađarskoj žive približno 350 godina. Očuvali su tradiciju, jezik i identitet. Nekada su bili većina u devet sela u okolini Pečuha, a danas žive u njih pet. Jednom godišnje organizuju i bošnjačko sijelo.

Truba na aparatima. :lol:
Bošnjaci Katolici u Mađarskoj nemaju nikakve veze sa današnjim etničkim Bošnjacima.
Mozel ko objasnit sta vam to “etnicki” ovaj il onaj znaci ? Jel to ono “krv i tlo” mengele hengele ha-hu genetike fazoni.

Takodjer otvoreno pitanje za bosnjake koji vicu da biraju nekakvi gradjani a ne narodi clana predsjednistva, ako gradjani biraju zasto se clan predsjednistva mora izjasniti kao bosnjak ili hrvat ? Tj. mora biti i jedan i drugi u predsjednistvu.

Nesto tu smrdi.. ja od ljudi iz okruzenja koje znam da glasaju za komsu rijetko ko to radi iz nekakvih “programskih” razloga. Uglavnom se to svede na uceravanje komsiji oliti “da ne bude 2-1 u predsjednistvu”. Da ne grijesim dusu ima i onih koji za njeg glasaju jer je to “nas zlatni ljiljan, patriota”. Uglavnom, tu je to sve nedje. Ne mogu vise kora na rende, sto bi se reklo.
skupljac_zeljeza

#4729 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by skupljac_zeljeza »

A da li su imali prije 300 godina kada su ponijeli ime, jezik, kulturu, običaje iz okoline Olova ili već odakle su sve odlazili i bila ondašnja naša dijaspora?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4730 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by sime_cipol »

Bolje pricaju bosanski nego 50% stanovništva BIH :D
jusuf maskovic

#4731 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by jusuf maskovic »

skupljac_zeljeza wrote: 22/08/2025 23:57 Bošnjaci - katolici u Mađarskoj žive približno 350 godina. Očuvali su tradiciju, jezik i identitet. Nekada su bili većina u devet sela u okolini Pečuha, a danas žive u njih pet. Jednom godišnje organizuju i bošnjačko sijelo.

Bošnjaci Katolici u Mađarskoj nemaju nikakve veze sa današnjim etničkim Bošnjacima.
zašto nebi imali???

Vjera je jedno, a nacija drugo. Na primjeru Albanaca se vidi, kod Crnogoraca isto, a ima i kod Hrvata ...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4732 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

U solunu marka somun
dr_Evil

#4733 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

https://mostar.live/kao-hrvatu-nudili-s ... brao-smrt/
Kao Hrvatu nudili su mu slobodu ako izda drugove: Radije je izabrao smrt
https://mostar.live/dobri-ljudi-u-vreme ... ije-misic/
Zašto je zaboravljen biskup Alojzije Mišić?
@Truba

P.S. @Dozer, pogledaj malo imena koja se citiraju u tekstu prvog linka ;)
Truba

#4734 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

kod nasu u haustoru gdje sam živio je bio jedan suljo
starac čangrizav ali dobar čovjek
živio je u podrumskom stanu sa suprugom kojoj ne znam ime
ako ko prati moj život i nerad na forumu njemu sam betonirao prozor kad sam našao odbačen cement :D
danas je taj stan prazan ostavljen je njegovom unuku koji je u njemačkoj

u međuvremenu su se od 11 stanova doselili 2 novih koji su kupili stanove (ne njegov)
i oni ne znaju više za sulju
a ja ga se sjećam...evo imali smo problema s miševima ali ja sam pravio rupe na prozorima od najlona u podrumu da mačke uđu on je to zatvarao
nerviralo ga je

hrvatski narod ima 20-ak biskupija

ako uzmemo da je prosječno vrijeme vladanja biskupa biskupijom 15 godina
i nećemo uzimati one biskupe prije drugog svjetskog rata

u tih 20 biskupija tijekom 80 godina bilo bi ukupno oko 107 biskupa.

ko će to zapamtiti?

ja znam prva 2 u vrhbosanskoj i zadnja dva ( ne računajući sadašnjeg)
ostale znam po imenu jer su smiješna (čekada i jablanović)

mostar je druga biskupija
dr_Evil

#4735 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 27/08/2025 09:15 kod nasu u haustoru gdje sam živio je bio jedan suljo
starac čangrizav ali dobar čovjek
živio je u podrumskom stanu sa suprugom kojoj ne znam ime
ako ko prati moj život i nerad na forumu njemu sam betonirao prozor kad sam našao odbačen cement :D
danas je taj stan prazan ostavljen je njegovom unuku koji je u njemačkoj

u međuvremenu su se od 11 stanova doselili 2 novih koji su kupili stanove (ne njegov)
i oni ne znaju više za sulju
a ja ga se sjećam...evo imali smo problema s miševima ali ja sam pravio rupe na prozorima od najlona u podrumu da mačke uđu on je to zatvarao
nerviralo ga je

hrvatski narod ima 20-ak biskupija

ako uzmemo da je prosječno vrijeme vladanja biskupa biskupijom 15 godina
i nećemo uzimati one biskupe prije drugog svjetskog rata

u tih 20 biskupija tijekom 80 godina bilo bi ukupno oko 107 biskupa.

ko će to zapamtiti?

ja znam prva 2 u vrhbosanskoj i zadnja dva ( ne računajući sadašnjeg)
ostale znam po imenu jer su smiješna (čekada i jablanović)

mostar je druga biskupija
Fina prica, ali nazalost ne pije vode. Ratni biskupi se obicno pamte, a pogotovo oni koji su iskazali veliku hrabrost u spasavanju svojih sugradjana. Koliko puta Bosnjaci spominju one famozne sarajevske i ostale rezolucije, iako je ovaj covjek istu tu stvar radio nema ga.
Truba

#4736 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

biskup franjevac u hercegovini je poseban probelm
duga priča...
ne da mi se tipkat pitam geminija oko formiranja župa

Župu Crnač kod Širokog Brijega osnovao je biskup Alojzije Mišić 1935. godine.

Župljani su sami zatražili osnivanje župe, a biskup Alojzije Mišić je taj zahtjev prihvatio. Novi je župnik, fra Serafin Vištica, tada došao služiti u Crnač, a župa je dobila naslov "Presveto Srce Isusovo".

Župa Crnač je kasnije postala dio poznatog i dugotrajnog sukoba, takozvanog "Hercegovačkog slučaja" ili "Hercegovačke afere".
Truba

#4737 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

gemnini zašto nije napravio katedralu

Dobra točka. Iako je mostarsko-duvanjski biskup Alojzije Mišić imao planove za izgradnju nove katedrale, ona nikad nije sagrađena za vrijeme njegova biskupovanja (1912. - 1942.).

jaro 30 godina :lol:

pamtim ga kao onaj koji u najkatoličkijoj biskupiji u bih jedini nije imao katedralu
ne pamtim ga imenom
dr_Evil

#4738 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

Izgradnjom katedrale u starMo pocinje i izgradnja kuca za katolicko zivlje oko iste, odjednom smo dobili mali Minhen u Mostaru(ref na gastrabajtere iz Z.Hercegovine koja po projektu gradi oko katedrale, mahom vikendom i po noci kad ne radi inspekcija - da i u Jugi je toga bilo). Mate Bulic sta pokusava da igra kosarke sa rajom iza prve osnovne koji je postao predmet sprdnje i viceva zbog toga. Zli jezici bi rekli da nije bilo katedrale da se ne bi desilo rat u Mostaru izmedju Hrvata i Bosnjaka... Mozda je pokojni biskup bio vizionar.
BAK-eV

#4739 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

jusuf maskovic wrote: 24/08/2025 18:59

zašto nebi imali???

Vjera je jedno, a nacija drugo. Na primjeru Albanaca se vidi, kod Crnogoraca isto, a ima i kod Hrvata ...
Po hrvatskoj nauci i vjeronauci (znaci biolozi i teolozi) se doslo do zajednickog naucno/teoloskog zakljucka:
Ljudi vec stotinama godina ukazuju na taj fenomen, bez nekog velikog odjeka u javnosti ali tek na ovom forumu se vidi velicina tog otkrica.

Samo u slucaju bosanskog stanovnistva se prelaskom na islam starta jedan bioloski proces, gdje se DNK automatski mjenja. :run:
Prihvatanjem islama mozak takvog Bosnjaka pokrece u tijelu jedan genetsko mentalni proces i od njih pravi Turke i Azijate.
Mjenja se bukvalno sve!
Rast, rasa, boja kose, koza, proporcije tijela.....

Ko ne vjeruje neka pita Antu iz Mostara.

Decko otvorio institut za teksturu lica.
Truba

#4740 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

https://www.facebook.com/share/v/1BR7nZMzer/

Bosanski fratri i lijepa nasa u Jajccu
A ruka na srcu
dječak sa šibicama

#4741 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dječak sa šibicama »

I to je malo onako, ljigavo. Po Jajcu se sepure HDZovci a u Drvar i Grahovo nece otici proslaviti vojne pobjede, da se ne zamjere dodikovcima.

Prije par godina su prestali proslavljati u Drvaru, iako komanduju tim kantonom, samo da ucine prezent SNSDu. Ljigavo.
mishic

#4742 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by mishic »

Kockica po kockica i mozaik se sklapa. Istina mnogi ovo znaju ali to kriju. No istina će ipak isplivati:

Truba

#4743 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

vjerujem da je to rekao
ali takodjer vjerujem i da je mislio

sto znaci da nije bio savrsen i imao je svojih mana i pogrešaka

ali zamislite plenkovića ili josipovića te kolindu ili kosorku 19991. i 1993
mozda bi zoki bio dobar ali nisam siguran
BAK-eV

#4744 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

4L0n3 wrote: 23/08/2025 22:08

Mozel ko objasnit sta vam to “etnicki” ovaj il onaj znaci ? Jel to ono “krv i tlo” mengele hengele ha-hu genetike fazoni.

Takodjer otvoreno pitanje za bosnjake koji vicu da biraju nekakvi gradjani a ne narodi clana predsjednistva, ako gradjani biraju zasto se clan predsjednistva mora izjasniti kao bosnjak ili hrvat ? Tj. mora biti i jedan i drugi u predsjednistvu.

Nesto tu smrdi.. ja od ljudi iz okruzenja koje znam da glasaju za komsu rijetko ko to radi iz nekakvih “programskih” razloga. Uglavnom se to svede na uceravanje komsiji oliti “da ne bude 2-1 u predsjednistvu”. Da ne grijesim dusu ima i onih koji za njeg glasaju jer je to “nas zlatni ljiljan, patriota”. Uglavnom, tu je to sve nedje. Ne mogu vise kora na rende, sto bi se reklo.
Pa sta ako Bosnjaci glasaju, kako je u njihovom interesu.

Nece mozda druge pitati za dozvolu?
4L0n3

#4745 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by 4L0n3 »

BAK-eV wrote: 26/09/2025 15:48

Nije mater muju karala sto se kocko vec sto se vadio.
Legalitet je ljigava vadiona.
Bossona

#4746 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Bossona »

mishic wrote: 26/09/2025 12:13 Kockica po kockica i mozaik se sklapa. Istina mnogi ovo znaju ali to kriju. No istina će ipak isplivati:

POSAVINO NAŠA PUSTA PRODAŠE TE KRIVA USTA!
Gen. Petar Stipetic o izdajnicima: Šusku, Praljku, Bobanu i agresiji na ARBiH i Bošnjake u RBIH General Petar Stipetic :...."Indikativno je da je na dan pada Vukovara,formirana Herceg-Bosna,a shodno dogovoru Boban-Karadžic, bosanska Posavina je predata u ruke srpskom agresoru.
Ministar obrane HR, Gojko Šušak je naredio da nijedan pripadnik HV ne smije nogom stupiti na tlo RBIH u Posavini, a tu istu HV je poslao na drugu stranu RBIH u nekoj drugoj nakani (napad na ARBiH i Bošnjake)
Slobodan Praljak i Cermak su planski sijali paniku i nagovarali branitelje B.Posavine da napuste položaje i pređu u Hrvatsku.

pemanapemani

#4747 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by pemanapemani »

Truba wrote: 13/09/2025 15:13 https://www.facebook.com/share/v/1BR7nZMzer/

Bosanski fratri i lijepa nasa u Jajccu
A ruka na srcu
Bosanski fratri i lijepa nasa u Jajcu i manje od 100 hiljada vjernika na podrucju Bosne Srebrene. :-)

Fra Zdravko Dadic ima duplo manje vjernika od fra Petra Andjelovica, ali lijepo svira Lijepa nasa.

Nesto kao instalacija Posljednje vecere u fojnickom Samostanu.

Na kraju ce svi katolici sa podrucja Bosne Srebrene moci stati u bivsu Bandicevu vikendicu na Plehanu.
Lug

#4748 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Lug »

BAK-eV wrote: 26/09/2025 15:48

eh i tebe, pa on bi da je 2:1 za njih,
a i napad je najbolja odbrana, odvracanje paznje od popunjenosti u drzavnim sluzbama ili sto bi rekli da se neprijatelj ne dosjeti.
belfy

#4749 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by belfy »

Truba wrote: 26/09/2025 12:21

vjerujem da je to rekao
ali takodjer vjerujem i da je mislio

sto znaci da nije bio savrsen i imao je svojih mana i pogrešaka

ali zamislite plenkovića ili josipovića te kolindu ili kosorku 19991. i 1993
mozda bi zoki bio dobar ali nisam siguran
trolovanje...
Novak20

#4750 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Bossona wrote: 26/09/2025 19:06
mishic wrote: 26/09/2025 12:13 Kockica po kockica i mozaik se sklapa. Istina mnogi ovo znaju ali to kriju. No istina će ipak isplivati:

POSAVINO NAŠA PUSTA PRODAŠE TE KRIVA USTA!
Gen. Petar Stipetic o izdajnicima: Šusku, Praljku, Bobanu i agresiji na ARBiH i Bošnjake u RBIH General Petar Stipetic :...."Indikativno je da je na dan pada Vukovara,formirana Herceg-Bosna,a shodno dogovoru Boban-Karadžic, bosanska Posavina je predata u ruke srpskom agresoru.
Ministar obrane HR, Gojko Šušak je naredio da nijedan pripadnik HV ne smije nogom stupiti na tlo RBIH u Posavini, a tu istu HV je poslao na drugu stranu RBIH u nekoj drugoj nakani (napad na ARBiH i Bošnjake)
Slobodan Praljak i Cermak su planski sijali paniku i nagovarali branitelje B.Posavine da napuste položaje i pređu u Hrvatsku.

Što ne mogu ovih dušebrižnika kojima je mozak zaleđen u '90.-im. Svi generali poslije bitke nagodni da vječno sole tuđe rane.

Nije rat jedna bitka, a Hrvati su uz svoje žrtve generalno gledajući rat protiv Srba dobili. I život ide dalje.
Post Reply