SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Laplace

#97851 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 25/09/2025 06:43
Laplace wrote: 23/09/2025 17:14
van Basten wrote: 22/09/2025 23:30 Prvo se desetak stranica drvilo o džukelama., sad još više o trkačima. I to svw na temi Crna hronika. Ako su nam to najveći bezbjedonosni problemi, možemo zaključiti da smo siguran grad
Da, pisalo se o džukelama koji truju pse. I to jeste bezbjednosni problem, to su oni koji će kasnije ubijati i ljude (dokazano u USA).
Jeff dahmer nije ubijao zivotinje vec je trazio pregazene ili umrle kraj puta i po sumama. A znamo sta je radio sa ljudima. Ne stoji ti tvrdnja
Jedan izuzetak (ili više njih) ne poništava pravilo. Dokazano je da je većina serijskih ubica u USA prethodno bila u evidenciji zlostavljača životinja. Druga stvar je što se to kod nas i ne evidentira niti većini predstavlja nešto pogrešno ili nepoželjno.
nivla

#97852 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

drug_profi wrote: 25/09/2025 13:47
Truba wrote: 25/09/2025 11:18 https://katera.news/lat/cetnicki-vojvod ... lovic-brne

nikad čuo za lika
jos jedan primjer uspjeha socijalističkog obrazovanja izbacivanja nacionalizma i vjeronauka iz skola te pionirstva :D
Znam ga lično. Njega nije zanimala škola već supstance i tuča.
inaace bi velika steta bila da nisi licno znao ovo krepano cetnicko govno, steta sto je krepao prije nego je barem jedan dan odsluzio kao ratni zlocinac
a sto se tice godina i starosti mlad je krepo, trebao je jos barem 30 godina zivjeti dok mu neko mijenja pelene jednom u 3 dana i da se hrani na slamku
Porodice Foht

#97853 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Porodice Foht »

Hakiz wrote: 25/09/2025 13:24
zigson wrote: 25/09/2025 12:37
Porodice Foht wrote: 25/09/2025 11:14 Ne znam da li je pravo mjesto, ali da ga metnemo: Brne, bivsi Sarajlija i ober cetnik tokom opsade grada umro u Beogradu u 61-oj godini. Jedno govno manje pa da ga vise niko nikad ne spomene.
Vidio sam, lijepe vijesti
Ja nešta kontam, sada mi je svejedno.

Ako nisu kažnjeni dok su bili mladi, dok su uživali, kakva je satisfakcija kada umru stari. Valjda ih je trebalo prekinuti u mladosti. Taj koncept "moralnog pobjednika" mi nikada nije ležao, uvijek mi je bio utjeha za ne dobijanje prave nagrade.

Da ga je barem, kao Artukovića, uhapsilo i maltretiralo, pa i u starosti. Ovako, umro "mirno". Svi ćemo umrijeti.

Nije neka satisfakcija.
Razumijem te, ali pomalo idealizujes stvari. Cetnik pobjegao pred zakonom, provedena istraga, dokazana krivica po Tuzilastvu BiH, proglasena potjernica, sta drugo si mogao. Da budemo Mosad pa likvidiramo po Tasmajdanu cetnicka govna? Pa takvih je na hiljade po svijetu, (procitaj Sejranovica koji je s brodicom naletio na neku cetnicku komunu "Ravna Gora", negdje u zavali Dunava, sve bjegunci od zlocina u BiH), ali bar pravosudje nase zemlje im ne da mira u vise slucajeva.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#97854 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Truba wrote: 25/09/2025 11:18 https://katera.news/lat/cetnicki-vojvod ... lovic-brne

nikad čuo za lika
jos jedan primjer uspjeha socijalističkog obrazovanja izbacivanja nacionalizma i vjeronauka iz skola te pionirstva :D
nisam znao da je to bilo u mlađem bratu nerođenog komunizma :D
drug_profi

#97855 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

nivla wrote: 25/09/2025 13:56

nikad čuo za lika
inaace bi velika steta bila da nisi licno znao ovo krepano cetnicko govno, steta sto je krepao prije nego je barem jedan dan odsluzio kao ratni zlocinac
a sto se tice godina i starosti mlad je krepo, trebao je jos barem 30 godina zivjeti dok mu neko mijenja pelene jednom u 3 dana i da se hrani na slamku
A teško je bilo ne upoznati ga, ko je god početkom osamdesetih dolazio u Kaktus, išao na koncerte...
On je bio dobro oštećena roba. Možda bi zasluživao i neko saosjećanje za svoje stanje da nije zapravo bio istinski zao.
splinter

#97856 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Edin H. wrote: 25/09/2025 13:41
sime_cipol wrote: 25/09/2025 13:31
Edin H. wrote: 25/09/2025 13:14

Ne znam da li je imao okršaj sa Đildom, ali Brne je za Zvezdu navijao i išao na utakmice.

Brne, heavy metalac, visio u Kaktusu, bio na Motorheadu u Zagrebu kad smo zakuhali sa beogradskim heavy metalcima. Rahmetli Mahir bio sa njim na koncertu Divljih Jagoda na Ilidži kada je smrtno uboden nožem. Brnetov deda je bio četnik.
100% se predstavljao da je on vodja nekih navijaca iz BG a koji zive u Sarajevu, sto je i moguce ako vidimo njegov put dalje. Sad sam pricao sa nekom starom rajom, nije Djilda nego Zema. Znace starija raja ko je.
To je onda bilo vezano za navijače Zvezde u Sarajevu.
Zeme se ne mogu sjetiti, ali se Đilde dobro sjećam.

Vidim Đildu prije rata ljeti, u restoranu radi u Herceg Novom i priđem mu: “Jesi li ti ono jedan od vođa Hordi Zla?” :lol: Pomiješao :D , nisam tada bio previše u tom fazonu.
Nije mu bilo pravo. :D , ali je opet ponudio da počasti pićem.
Zema je bio jak ko beton, Sjećam ga se kao dijete još dok sam pravio prve korake na Jugu. Čuo sam za taj slučaj. Vjerovatno se misli na tuču kod Holliday Inna, kad su dobile dobili najjači degenek zapadno od Beogradaa ikada. Mislim da je Zema po prirorodnoj snazi (bez današnjih anabolika i galofaka) bio neprikosnoven po snazi udarca. On je (zajedno sa Hordama) "preslušavao" i Gorbare u sred Beograda. Poslije se okrenuo vjeri i skroz smirio.

Vidi ovih budala majko draga:
NA RADNOM MJESTU
Potukli se rukovodioci državnog i entitetskog zavoda za statistiku: Jedan završio krvav
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250925092
nivla

#97857 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

splinter wrote: 25/09/2025 14:06
sime_cipol wrote: 25/09/2025 13:31
100% se predstavljao da je on vodja nekih navijaca iz BG a koji zive u Sarajevu, sto je i moguce ako vidimo njegov put dalje. Sad sam pricao sa nekom starom rajom, nije Djilda nego Zema. Znace starija raja ko je.

Vidim Đildu prije rata ljeti, u restoranu radi u Herceg Novom i priđem mu: “Jesi li ti ono jedan od vođa Hordi Zla?” :lol: Pomiješao :D , nisam tada bio previše u tom fazonu.
Zema je bio jak ko beton, Sjećam ga se kao dijete još dok sam pravio prve korake na Jugu. Čuo sam za taj slučaj. Vjerovatno se misli na tuču kod Holliday Inna, kad su dobile dobili najjači degenek zapadno od Beogradaa ikada. Mislim da je Zema po prirorodnoj snazi (bez današnjih anabolika i galofaka) bio neprikosnoven po snazi udarca. On je (zajedno sa Hordama) "preslušavao" i Gorbare u sred Beograda. Poslije se okrenuo vjeri i skroz smirio.

NA RADNOM MJESTU
Potukli se rukovodioci državnog i entitetskog zavoda za statistiku: Jedan završio krvav
https://index.ba/otvoreno-pismo-uposlen ... rasivanje/
Edin H.

#97858 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

drug_profi wrote: 25/09/2025 13:59
nivla wrote: 25/09/2025 13:56

A teško je bilo ne upoznati ga, ko je god početkom osamdesetih dolazio u Kaktus, išao na koncerte...
On je bio dobro oštećena roba. Možda bi zasluživao i neko saosjećanje za svoje stanje da nije zapravo bio istinski zao.
Dobro opisano.

Meni žao komšije Mahira koji je landarao sa njegovom grupom, te ga je neko ubo nožem na koncertu Divljih Jagoda na Ilidži, preminuo poslije u bolnici.
Edin H.

#97859 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

nivla wrote: 25/09/2025 14:10

NA RADNOM MJESTU
Žestoki momci Federalnog Zavoda za Statistiku. :izet:

To je onda vjerovatno bila ona utakmica Sarajevo - Partizan kada su navijači Partizana doputovali u velikom broju i pravili haos po gradu.,
drug_profi

#97860 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

splinter wrote: 25/09/2025 14:06 Vidi ovih budala majko draga:
X puta sam bio u situaciji da se sa nekim kolegom zakačim. Nikad na radnom mjestu nije došlo do tuče jer smo bili svjesni šta to znači.
Jednom samo smo se obračunali vani poslije radnog vremena. On krivog nosa, a ja na slamku jeo heftu. Intersantno da sam sa tim kolegom i dan danas u kontaktu iako smo obojica otisli u druge firme.
Hakiz

#97861 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Porodice Foht wrote: 25/09/2025 13:57

Ako nisu kažnjeni dok su bili mladi, dok su uživali, kakva je satisfakcija kada umru stari. Valjda ih je trebalo prekinuti u mladosti. Taj koncept "moralnog pobjednika" mi nikada nije ležao, uvijek mi je bio utjeha za ne dobijanje prave nagrade.

Da ga je barem, kao Artukovića, uhapsilo i maltretiralo, pa i u starosti. Ovako, umro "mirno". Svi ćemo umrijeti.

Nije neka satisfakcija.
Razumijem te, ali pomalo idealizujes stvari. Cetnik pobjegao pred zakonom, provedena istraga, dokazana krivica po Tuzilastvu BiH, proglasena potjernica, sta drugo si mogao. Da budemo Mosad pa likvidiramo po Tasmajdanu cetnicka govna? Pa takvih je na hiljade po svijetu, (procitaj Sejranovica koji je s brodicom naletio na neku cetnicku komunu "Ravna Gora", negdje u zavali Dunava, sve bjegunci od zlocina u BiH), ali bar pravosudje nase zemlje im ne da mira u vise slucajeva.
Ma, ne idealizujem.

Samo reagujem na postove koji se raduju što je umro.

Nekako mi to radovanje nema supstancu. Da je umro sa 30, onda bi imalo smisla.

Zamisli situaciju, meni neki zločinac pobio porodicu. Njemu 25, meni 25. Završio rat, on pobjegao. On uživao, ja živio sa traumama.

Prošle godine, došlo vrijeme za umiranje naše generacije, on umre. Ja to saznam, ali isto tako znam da je meni ostalo još možda godinu, pet. Neću se baš naživjeti.

Kakva mi je satisfakcija u njegovoj smrti? Nikakva. Ne moogu uživti u spoznaji da je mrtav, jer ću i ja za njim vrlo brzo.

Drugo bi bilo da smo vječni, da ne umiremo prirodno, samo možemo umrijeti nasilnom smrti. Tada bi satisfakcija postojala. Ili da je umro sa 30, a da meni dolazi vrijeme sa 85. Imao bih vremena 45 godina uživati u spoznaji da gnjda nije uživala život.

Ovako, nema satisfakcije.

Pravda treba da bude na vrijeme. inače, nije pravda.

I zato kažem, sada je svejedno Ne znači da ih ne treba loviti, hapsiti, suditi. Ali to je sada više pitanje ispunjavanja uslova pravnog sistema, nekog filozofskog pristupa da nema oprosta za zločin itd, nije pitanje pravde, pogotovo pravde žrtvama i njihovim porodicama. Da ponovim, ako nije na vrijeme, nije pravda.
Edin H.

#97862 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

drug_profi wrote: 25/09/2025 14:18
splinter wrote: 25/09/2025 14:06 Vidi ovih budala majko draga:
X puta sam bio u situaciji da se sa nekim kolegom zakačim. Nikad na radnom mjestu nije došlo do tuče jer smo bili svjesni šta to znači.
Jednom samo smo se obračunali vani poslije radnog vremena. On krivog nosa, a ja na slamku jeo heftu. Intersantno da sam sa tim kolegom i dan danas u kontaktu iako smo obojica otisli u druge firme.
Mogli ste i vi biti na kliksu… :D
last mohicans

#97863 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Edin H. wrote: 25/09/2025 14:14
nivla wrote: 25/09/2025 14:10

NA RADNOM MJESTU

To je onda vjerovatno bila ona utakmica Sarajevo - Partizan kada su navijači Partizana doputovali u velikom broju i pravili haos po gradu.,
Image
Ovaj Milan pise da je to 91, proljeće ili jesen. Ja sam od 86-87 skoro svaku bio na Sjeveru. Ne sjećam se ove utakmice. Gdje zivio taj Zema, ne sjećam se njega, a Đildu znam vrlo dobro. Jel bio zajeban ovaj Brne ili samo lud, vidim da je mrcina? Nek je on odmah otisao na pravu stranu da moze klati i ubijati, maltretirati zarobljene s kojima je do jučer zivio. Je li Ramljak zbo ovog Grobara u BG?
Last edited by last mohicans on 25/09/2025 14:33, edited 1 time in total.
zigson

#97864 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

Porodice Foht wrote: 25/09/2025 11:14 Ne znam da li je pravo mjesto, ali da ga metnemo: Brne, bivsi Sarajlija i ober cetnik tokom opsade grada umro u Beogradu u 61-oj godini. Jedno govno manje pa da ga vise niko nikad ne spomene.

Nije neka satisfakcija.
Ma referisem na dugu i tesku bolest, bar ta neka satisfakcija
Hakiz

#97865 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

zigson wrote: 25/09/2025 14:32

Nije neka satisfakcija.
Da, želja da imaju dug život i tešku bolest.

Samo, ne postoji kosmička pravda.

Često zli ljudi imaju dobar život, dobri ljudi imaju težak, loš, život. Sve šta kaže drugačije je zavaravanje, da se lakše podnese ta činjenica.

Ako ljudska pravda zakaže, kosmičkoj se nije nadati. Neće ih bog kazniti. Ne postoji.
Last edited by Hakiz on 25/09/2025 14:38, edited 1 time in total.
last mohicans

#97866 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Hakiz wrote: 25/09/2025 14:35
zigson wrote: 25/09/2025 14:32

Nije neka satisfakcija.
Da, želja da imaju dug život i tešku bolest.
Ma ko Sratko, da sere i pisa, da ga boleščuge polako nagrizaju, sto duže. Kakva smrt, to je rahat njima.
nivla

#97867 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

Hakiz wrote: 25/09/2025 14:24
Porodice Foht wrote: 25/09/2025 13:57

Nije neka satisfakcija.
Ma, ne idealizujem.

Samo reagujem na postove koji se raduju što je umro.

Nekako mi to radovanje nema supstancu. Da je umro sa 30, onda bi imalo smisla.

Zamisli situaciju, meni neki zločinac pobio porodicu. Njemu 25, meni 25. Završio rat, on pobjegao. On uživao, ja živio sa traumama.

Prošle godine, došlo vrijeme za umiranje naše generacije, on umre. Ja to saznam, ali isto tako znam da je meni ostalo još možda godinu, pet. Neću se baš naživjeti.

Kakva mi je satisfakcija u njegovoj smrti? Nikakva. Ne moogu uživti u spoznaji da je mrtav, jer ću i ja za njim vrlo brzo.

Drugo bi bilo da smo vječni, da ne umiremo prirodno, samo možemo umrijeti nasilnom smrti. Tada bi satisfakcija postojala. Ili da je umro sa 30, a da meni dolazi vrijeme sa 85. Imao bih vremena 45 godina uživati u spoznaji da gnjda nije uživala život.

Ovako, nema satisfakcije.

Pravda treba da bude na vrijeme. inače, nije pravda.

I zato kažem, sada je svejedno Ne znači da ih ne treba loviti, hapsiti, suditi. Ali to je sada više pitanje ispunjavanja uslova pravnog sistema, nekog filozofskog pristupa da nema oprosta za zločin itd, nije pitanje pravde, pogotovo pravde žrtvama i njihovim porodicama. Da ponovim, ako nije na vrijeme, nije pravda.
ispravka nije umro nego krepo, za ono sto je radio i bio krepo je mlad, zasluzio je puno duzi zivot u debeloj patnji kao presudjeni zlocinac, a to nismo docekali
splinter

#97868 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

last mohicans wrote: 25/09/2025 14:32
Edin H. wrote: 25/09/2025 14:14

Image
Ovaj Milan pise da je to 91, proljeće ili jesen. Ja sam od 86-87 skoro svaku bio na Sjeveru. Ne sjećam se ove utakmice. Gdje zivio taj Zema, ne sjećam se njega, a Đildu znam vrlo dobro. Jel bio zajeban ovaj Brne ili samo lud, vidim da je mrcina? Nek je on odmah otisao na pravu stranu da moze klati i ubijati, maltretirati zarobljene s kojima je do jučer zivio. Je li Ramljak zbo ovog Grobara u BG?
Kako bolan ne znate. Nije ba Ramljak, je ne znam je li uon uopće bio tu tada. BIle su dvije antologijske tuče. Ali ne znam tačno koje su sezone, tj godine u pitanju. Jedna je bila kada je prva ekipa Manijaka raznijela tadašnju prvu ekipu Delija ispred Holiday Inn-a, gdje su ovi odmarali ( igrači CZ su bili smješteni inače u Holiddayu) nalupali ih i dosta njih pobacali u onu fontanu. Tad je mislim stradao i ovaj što zločinac što ga se gore pominje. Druga tuča je bila ispred stadiona JNA kad je gostovalo Sarajevo i kad je velika grupa Grobara sa 3 trane napala HZ s kojim su tom prilikom bila i jaka ekpa Manijaka. Horde su tad bile brojnije na gostovanjima od nas ali mis smo znali ići s njima. Pa ak i ona tuča protiv United Forca ( s kojima je bilo dosta Delija) je bila dobijena i to usred Bg ali su na hinjaka ukrali ruksak u kojem je bio naš udarni transparent. Meni su pričali stariji, tad su voljeli ta gostovanja po Bg jer su hodali gradom čitav dan i krali hranu i šta sve i to, niko ih nije dirao ili nije smio, to su baš luđaci bili, kada odeš na gostavanje, nema te u Sa po 2 dana jer čekaš voz tamo i vamo.
Evo ovaj tekst ima i na

"Stalno se ide na gostovanja, a nakon utakmice Partizan – Sarajevo u Beogradu, Zemir – Zema (Željovac za čiji se tadašnji akt pušu pitari), kasniji višegodišnji ratnik Armije BiH ušao je u navijačku historiju nakon što je pred stadionom “JNA” dva Grobara privremeno ohladio hladnim oružjem. Ostalo je zapamćeno i gostovanje kod beogradskog Rada, kada je skupina od desetak Jointa rastjerala četrdesetak negostoljubivih domaćina “United Force”.

https://balkanskinavijaci.com/legendarn ... int-union/
Haris033

#97869 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris033 »

Brne je sa AP. Bio metalac i “veliki srbin”. u stanu imao mrtvački kovčeg u kojem je spavao, a pored kovčega 2 velika zvučnika, po jedan sa svake strane. Kačio se na tramvaje i nosio velike križeve. Inače, bio je zaje***.

A HZ.. Džine, Puza, Maji, Kerla, Aga, Mirso, Selo, Kuko..
Burazeri, Selo i Kuko (obojica rahmetil), išli na sva moguća gostovanja prije rata i prepričavali nam dogodovštine. Nažalost, zaboravio sam sve te priče..
dječak sa šibicama

#97870 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Mnogi iz navijackih skupina su u ratu bili ubice, prvi mi pada na pamet mentalno bolesni Kimun, ubijao je ljude. Ne znam jel ikada procesuiran, bilo je neko sudjenje za "privatne zatvore" na alipasinom i likvidaciju troje civila.
DaysleepeR

#97871 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Ja sam metalac cijeli život, jebo vas Brne, ne morate se po pet puta sjećati njega i njegovog sanduka u kojem je spavao.
Pustite ga nek trune sad već kad je umro. Ima ovaj grad boljih metalaca za sjećati ih se.
Haris033

#97872 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris033 »

I ja sam bio.. :-D
Pred Pozorištem mladih se okupljali. Šminkeri bili pred Hotelom Beograd (sada Bosna) u ul. Kulovića, a pankeri u prolazu iza pozorišta.
Družio se sa Krečom i Ivanom.. Možda ih znaš? :lol:
Last edited by Haris033 on 25/09/2025 15:21, edited 1 time in total.
nivla

#97873 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

DaysleepeR wrote: 25/09/2025 15:15 Ja sam metalac cijeli život, jebo vas Brne, ne morate se po pet puta sjećati njega i njegovog sanduka u kojem je spavao.
Pustite ga nek trune sad već kad je umro. Ima ovaj grad boljih metalaca za sjećati ih se.
nije umro vec krepo, i tako treba pisati, umro se moze reci za nekog prema kojem treba imati minimum postovanja, a on to nije
Edin H.

#97874 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

@splinter i @last mohicans gore navedeno za gostovanje u Beogradu mislim da nije tačno.

Bila je emisija na SA3 Nevena Anđelića i gosti ukoliko se sjećam Dado i Hase, možda Džine i Sirko iz HZ

Jedan od njih (ne sjećam se koji) je rekao da je ubo navijača Partizana u samoobrani nožem koji je nosio za otvaranje konzervi.
Last edited by Edin H. on 25/09/2025 15:22, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#97875 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Haris033 wrote: 25/09/2025 15:19 I ja sam bio.. :-D
Pred Pozorištem mladih se okupljali. Šminkeri bili pred Hotelom Bosna, a pankeri u prolazu iza pozorišta.
Družio se sa Krečom i Ivanom.. Možda ih znaš? :lol:
Ne valja ti što si bio, izdao si metal.
Post Reply