Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
243
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 555

vaučer

#51352 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

Hades 2 izlazi danas.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#51354 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by pici »

Averus wrote: 21/09/2025 21:37 Gotov Clair Obscure: Expedition 33

Vrijeme igranja: 60h
Kompletišn: nije 100% jer mi se ne da

Opći dojam:

DISCLAIMER: Prije svega, moram reći da sam se naigrao JRPG i RPG, kao i open-world, semi-open world i linearnih igara u životu.
Tako da me ne shvatite kao da hvalim ili blatim nešto "onako"

Esejski review:
Spoiler
Show
Igra me u prvih sat vremena već kupila. Muzika, level design, likovi i atmosfera početka igre su specifični, mislim da nisam nikad ništa igrao sa takvim melanholičnim, depresivnim, a ipak lijepim početkom. Sam uvod u priču je tako lijepo urađen, da stvarno nemam zamjerki.
Igra je podijeljena u tri poglavlja (ACT I, II i III), prolog i epilog.
Prolog mi je definitivno najbolji, najljepši i najkvalitetnije odrađen. To pokazuje ustvari koliko je u igrama bitno napraviti kvalitetno uvlačenje igrača u stvoreni svijet i upoznavanje likova.
Do drugog i igrajući treće poglavlje, već mi je počela padati motivacija za pokušajem da idem u pravcu 100% completition, a obavezan NG+ je to samo podebljao. Inače ovakve igre igram po principu da sve istražim i probam, pa kad primjetim zamor, onda idem dalje sa pričom. Ovdje me ni to nije spasilo, iako igra nije preeeetrpana sadržajima. Jednostavno mi se nije dalo.
U neko doba sam toliko poredao Pictose i Lumine, toliko levelovao likove i oružja, da su mi i Chromatic bossovi bili smiješni. Ovo je super, da se vidi rezultat truda iz prethodno potrošenih sati na igru, ali je zato i vrlo brzo postalo repetitivno i svodilo se na non-stop parry i spamanje jednih te istih (najjačih) napada.
Kad smo kod levelovanja, primjetio sam i baš nagao skok u težini igre nakon završenog drugog poglavlja, što mi je glupo. Bossa pobijedim bez problema, onda me neki creep ubije sad-pa-sad.

Da ne dužim više, jer bih mogao pisati još dva sata o ovoj igri, samo ću kratko da skrenem pažnju na to da sam naveo zamjerke iz razloga što igra i sad ima pravo veliki hype (zasluženo, nema govora), ali treba znati i da opet ima svoje mane i probleme. To je ne čini lošijom igrom, samo je činjenica da neće svakome da se svidi, niti je sad nekakvo čudo koje gaming svijet nikad nije vidio, pa će se svima na svijetu svidjeti.

Eh sad, kratko ću reći da je sve ostalo u igri (a što nisam naveo iznad ili ispod ovog pasusa) ODLIČNO. Muzika, voice acting i character design su na jednom nevjerovatnom nivou. Priča je interesantna, konzistentna i emotivna. Nekako se emotivno i zbližiš s likovima, što je uvijek veliki plus i pokazuje da je neko ozbiljno svhatio scenarij.
Moram reći da je muzika skoro, pa savršenstvo. Mislim da bi u par navrata u igri momenti imali više značaja da su pjesme u pozadini bile samo instrumentale, bez pjevanja,
Sistem borbe je odličan dok se ne desi prethodno spomenuto zasićenje.

Najveći problem igre je što developer gladi muda nVidiji, pa za AMD apsolutno ne rade ništa da riješe probleme koji se širom neta spominju.
Nažalost sam i ja bio žrtva random crashanja (fix objašnjen ispod), što me par dana odbijalo od igranja.

Code: Select all

PS: Za one koji imaju crasheve na AMD karticama, 24.12.1 driverima je stabilna i sve fercera.

Prije Pros/cons liste, moram samo još reći da po mom mišljenju ovo uopšte nije JRPG, ali eto tako su ga označili, pa nek im bude.

Pros:
  • Priča
  • Likovi (glavni i sporedni, kao i odnosi između njih)
  • Muzika
  • Level design, Enemy design, Vizuelni dojam 10/10
  • Exploration bez fast travela i kompasa je zanimljiv izbor i veoma mi se sviđa

Cons:
  • Loša optimizacija za AMD grafičke
  • Na world map se ponavlja jedna te ista pjesma

Neutralno:
  • Sistem borbe + od određenog momenta borbe postanu repetitivne
  • Tu i tamo bi scene bile bolje uz instrumentale, bez pjevanja u pozadini

Moja ocjena 95/100
Možda jer sam se naigrao raznoraznih J- i običnih RPG igara, ali iako volim ovu igru, nije mi baš za 100/100

Sad će me @Chmoljo i @Tito_i_Partija ubiti nogama :oops:
Realno samo sto bi je ja spustio na 85/100... za visoke ocjene mora biti bas ono tange mange. al zbog priče i grafike moze i 90+. Čmoljo ce sad da pizdi al tako je kako je :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51355 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

nemam ja šta pizditi, ne bi valjalo da smo svi isti.

ja sam već govorio kako mi se nikako ne ne igra Red dead redemption 2. prva igra koju sam probao otkako sam kupio novi komp. i odlična igra, ali meni ne leži.

i šta sad?

@Averus
Spoiler
Show
jel i tebe nahajpala ona pjesma u boss fightu protiv Reonira? :D
Averus

#51356 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

@Chmoljo
Spoiler
Show
U početku je bilo kul, a onda mi je počelo smetati što svaki put kad je njegov neki potez, svira isti dio pjesme ponovo :oops:
Chmoljo

#51357 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Averus wrote: 25/09/2025 11:57 @Chmoljo
Spoiler
Show
U početku je bilo kul, a onda mi je počelo smetati što svaki put kad je njegov neki potez, svira isti dio pjesme ponovo :oops:
ma zar jest? ti si nešto sjebo sa muzikom :lol: stvar traje 11 i kusur minuta, meni ga otpjeva cijelog hebemu :D samo krene opet kad se regeneriše i tjt.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#51358 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by pici »

Ne volim kauboje. Ko klinac sam se nagledao westerna ko partizanskih filmova tako da me te igre odbijaju. Fantazy, strategije, rpg dobar sa pričom, avantura sa pričom itd... od pucacina nikad necu zaboraviti prvi Tom Clancy's Ghost Recon i ona misija kada se kroz šumu probijas do bunkera i zvižde metci na sve strane, znoj me je prelio kolko je to bilo uticajno. Kasnije pucacine zabavne pogotovo COD 1 i 2 pa DOD. Ovo ostalo nije me privuklo. Sad igram online igre sa klanovima cisto iz sprdanja po chetovima i discorfu i viberu.
Tabakmalac

#51359 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

Japan, kao što se i očekivalo i što je community godinama tražio.

Mexico dojadio ko niko. :lol:
Averus

#51360 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Chmoljo wrote: 25/09/2025 12:30
Averus wrote: 25/09/2025 11:57 @Chmoljo
Spoiler
Show
ma zar jest? ti si nešto sjebo sa muzikom :lol: stvar traje 11 i kusur minuta, meni ga otpjeva cijelog hebemu :D samo krene opet kad se regeneriše i tjt.
Spoiler
Show
E ovo na 11:47 me počelo trigerovati jer me izbacivalo iz imerzije. Prekine mi odličnu pjesmu da ovaj vrišti. Ne bi mi smetalo da nastavi samo ta, nego kad završi potez, opet vrati na ono nježno :oops:

https://youtu.be/IwhcIihUQYE?si=obfxBI47XIFmIoTB&t=707

I na glavnoj mapi dok letiš/plivaš - jedan act = jedna pjesma. Sreća dobra muzika, pa mi nije smetalo, ali sam primjetio :D

OT:
Image
ferratilis

#51361 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Silksong me slomio. Odlicna metroidvania, ali brutalna. 40 sati, imam osjecaj kao da je bilo 400. Jedna prednost indie igara je sto su odlicno ispolirane, tako da nisam naisao ni na jedan jedini bug. Vjerovatno je i Hades 2 odlican, ali ta igra ce cekati, nemam trenutno volje da igram roguelike. Ove godine indie naslovi dominiraju.
Averus

#51362 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

ferratilis wrote: 25/09/2025 23:02 Silksong me slomio. Odlicna metroidvania, ali brutalna. 40 sati, imam osjecaj kao da je bilo 400. Jedna prednost indie igara je sto su odlicno ispolirane, tako da nisam naisao ni na jedan jedini bug. Vjerovatno je i Hades 2 odlican, ali ta igra ce cekati, nemam trenutno volje da igram roguelike. Ove godine indie naslovi dominiraju.
Ja zato nisam ni prvi Hollow Knight mogao završiti jer me slomilo više backtracking, pa fajt, pa opet hodanje, pa fajt, pa fajt, pa onda težak fajt, pa se opet vraćaj nekud. A jebote. Za igru imam samo riječi hvale, ali jednostavno nije tip igre da me drži do kraja (nažalost).
Vidio sam da se žale da je Silksong baš veliki skok u težini i da se oslanja na to da već znaš sve skillove iz prvog dijela :lol:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#51363 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Evolution_IV »

Tabakmalac wrote: 25/09/2025 13:04

Japan, kao što se i očekivalo i što je community godinama tražio.

Mexico dojadio ko niko. :lol:
:thumbup:
House

#51364 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by House »

probajte siilent hill F :thumbup:

mnogo dobra igra.
Tito_i_Partija

#51365 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Jared Kushner i Mohamed Bin Salman kupuju EA.

EA is reportedly about to be sold in a record-setting $50 billion buyout to an investor group that includes private equity and Saudi Arabia

https://www.pcgamer.com/gaming-industry ... di-arabia/
Cracked

#51366 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Cracked »

Kupuju arapi gamersku industriju. Na kraju ce 80% biti kina 20% arapi. Esl vec drze arapi a kinezi upleteni u skoro sve gamerske kompanije.

Nije to dobro
DonieBrasco

#51367 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by DonieBrasco »

Mozda ima spasa za NFS.
Averus

#51368 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Rado bih da kazem "pa hajde, Amerika se nije proslavila, usrali su dosta toga zbog svog kapitalistickog mentaliteta" ali stvarnost je da su Saudijci joa mnogo gori od njih. Od Kineza opet mozemo ocekivati da ce biti i dobrih poteza (primjer Wukong, Genshin, ZZZ, FTL i jos par nadolazecih igara koje djeluju veoma obecavajuce). Kod njih nema prava radnika, pa onda kad gazda zada da igra bude top optimizovana, odlicna vizuelno itd., oni moraju postovati. Ipak sumnjam da ce i oni nesto promijeniti nabolje, jer bogatasi i mocnici svugdje isto funkcionisu i razmisljaju - "daj još!" - bez obzira na sistem i industriju.

Nadam se da ce ovaj potez za EA (i BioWare drzim fige) znaciti da se konacno izvuku iz septicke jame u koju su se ususkali. Neke od drazih igara su mi bile iz EA

Brzi edit: Ako cemo vjerovati dosadasnjim trendovima, ovi ce iscijediti lovu iz Ea i onda prodati IP-e kad bude pred raspadom, sto ima veliku sansu da bude dobro za IP-ove (i fanove istih).
ferratilis

#51369 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Samo kupuju jedni druge, a igre ko k. AAA industrija nikad nije bila gora.

Hvala bogu pa postoji indie, 5 top ocijenjenih igara ove godine su indie naslovi. Pa nek se Ameri, Kinezi, i Arapi i dalje konsoliduju.

Image
Tito_i_Partija

#51370 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Split Fiction nije indie naslov. Haj pogodi ko je publisher. :-D
ferratilis

#51371 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Izdavac je EA preko EA Originals programa, Hazelight je developer i vlasnik IP-a, EA se ne uplice u internu politiku studija.

Ako Split Fiction nije indie, onda definitive nije ni Clair Obscur jer je izdavac Kepler Interactive koji je finansirao projekat.

Indie ne znaci samo self-published i self-funded, nego i pristup razvoju igara. Dobro ti to znas, ali se pravis pametan.
Tito_i_Partija

#51372 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Pa nije ni E33 indie igra, većina ljudi je etiketira k'o AA naslov, što ustvari i jeste.

A Split Fiction je takođe AA. Hazelight jeste nezavisna kompanija, al' EA je debelo finansir'o projekat, što se i vidi u cijeni od 65 dolara na Steamu.

Ukucaj u Google "is Split Fiction an indie game", i pročitaj šta piše. :)
ferratilis

#51373 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Izgleda da je termin 'indie' izgubio svaki smisao

Image
Image
Chmoljo

#51374 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Ma to je AI samo subjektivan jer je E33 tight game :D
Post Reply