Pa radi se o bukvalno istoj karti Evile, samo drugačije boje...dr_Evil wrote: ↑23/09/2025 12:17Dozer wrote: ↑23/09/2025 12:08Cekaj... U cemu se tacno ogledala ta veca razvijenost HR od BiH? SLO je imala visi standard, ali koliko je bilo Slovenaca, koliko Bosanaca? HR je imal turizam, ali industrijski je BiH bila jaca.sehohari wrote: ↑23/09/2025 12:04
Time što su razvijenije, a dio iste države.
Kada si u istoj državi, automatski se po prirodi stvari plate približavaju jer bi inače svi pohrilili u drugu državu.
Slovenija je bila tri puta, a Hrvatska dva puta razvijenija od BiH tada. No, plate nisu automatski dok pređeš u Maribor baš bile tri puta veće.
Ima i do fonda nerazvijenih.
Zapadnjacko vidjenje BDP nije primjenjivo za Jugoslaviju. Mi smo pored personalnog imali i drustveni BDP. Po zapadnom sistemu covjek 30 godina otplacuje nekretnitnu- mi to nismo imali. Covjek citavu godinu stedi za ljetovanje - kod nas je bilo pravilo sedmica plate za sedmicu ljetovanja i ni feninga vise.
Helem, svi veci centri su imali dobar standard, valjda to i karta pokazuje, Valjda neko ocekuje da vrh Vlasica i sela imaju kupovnu moc kao Sarajevo ili Mostar. Sve su ove karte tesko za povjerovati, recimo evo 81'. Ne treba se loziti.
![]()
Da, ima i do većih centara, ali brate onda bi i Bihać, Banja Luka, Bijeljina bili zeleni, a ne samo Karlovac, Osijek, cijela istočna Slavonija, Bjelovar, Zadar i područje oko Kutine, onako odokativno. Braniš neodbranjivo, Hrvatska je imala duplo veću razvijenost i to je to.
I vidjelo je se.
Ja ne pamtim kolone internih slovenačkih gastarbajtera po Maglaju, niti pamtim da su u Banjoj Luci Hrvati vozili autobuse kao što je pola Hercegovine tada vozilo autobuse dubrovačkog javnog prevoza.