Vrijeme igranja: 60h
Kompletišn: nije 100% jer mi se ne da
Opći dojam:
DISCLAIMER: Prije svega, moram reći da sam se naigrao JRPG i RPG, kao i open-world, semi-open world i linearnih igara u životu.
Tako da me ne shvatite kao da hvalim ili blatim nešto "onako"
Esejski review:
Igra je podijeljena u tri poglavlja (ACT I, II i III), prolog i epilog.
Prolog mi je definitivno najbolji, najljepši i najkvalitetnije odrađen. To pokazuje ustvari koliko je u igrama bitno napraviti kvalitetno uvlačenje igrača u stvoreni svijet i upoznavanje likova.
Do drugog i igrajući treće poglavlje, već mi je počela padati motivacija za pokušajem da idem u pravcu 100% completition, a obavezan NG+ je to samo podebljao. Inače ovakve igre igram po principu da sve istražim i probam, pa kad primjetim zamor, onda idem dalje sa pričom. Ovdje me ni to nije spasilo, iako igra nije preeeetrpana sadržajima. Jednostavno mi se nije dalo.
U neko doba sam toliko poredao Pictose i Lumine, toliko levelovao likove i oružja, da su mi i Chromatic bossovi bili smiješni. Ovo je super, da se vidi rezultat truda iz prethodno potrošenih sati na igru, ali je zato i vrlo brzo postalo repetitivno i svodilo se na non-stop parry i spamanje jednih te istih (najjačih) napada.
Kad smo kod levelovanja, primjetio sam i baš nagao skok u težini igre nakon završenog drugog poglavlja, što mi je glupo. Bossa pobijedim bez problema, onda me neki creep ubije sad-pa-sad.
Da ne dužim više, jer bih mogao pisati još dva sata o ovoj igri, samo ću kratko da skrenem pažnju na to da sam naveo zamjerke iz razloga što igra i sad ima pravo veliki hype (zasluženo, nema govora), ali treba znati i da opet ima svoje mane i probleme. To je ne čini lošijom igrom, samo je činjenica da neće svakome da se svidi, niti je sad nekakvo čudo koje gaming svijet nikad nije vidio, pa će se svima na svijetu svidjeti.
Eh sad, kratko ću reći da je sve ostalo u igri (a što nisam naveo iznad ili ispod ovog pasusa) ODLIČNO. Muzika, voice acting i character design su na jednom nevjerovatnom nivou. Priča je interesantna, konzistentna i emotivna. Nekako se emotivno i zbližiš s likovima, što je uvijek veliki plus i pokazuje da je neko ozbiljno svhatio scenarij.
Moram reći da je muzika skoro, pa savršenstvo. Mislim da bi u par navrata u igri momenti imali više značaja da su pjesme u pozadini bile samo instrumentale, bez pjevanja,
Sistem borbe je odličan dok se ne desi prethodno spomenuto zasićenje.
Najveći problem igre je što developer gladi muda nVidiji, pa za AMD apsolutno ne rade ništa da riješe probleme koji se širom neta spominju.
Nažalost sam i ja bio žrtva random crashanja (fix objašnjen ispod), što me par dana odbijalo od igranja.
Code: Select all
PS: Za one koji imaju crasheve na AMD karticama, 24.12.1 driverima je stabilna i sve fercera.Prije Pros/cons liste, moram samo još reći da po mom mišljenju ovo uopšte nije JRPG, ali eto tako su ga označili, pa nek im bude.
Pros:
- Priča
- Likovi (glavni i sporedni, kao i odnosi između njih)
- Muzika
- Level design, Enemy design, Vizuelni dojam 10/10
- Exploration bez fast travela i kompasa je zanimljiv izbor i veoma mi se sviđa
Cons:
- Loša optimizacija za AMD grafičke
- Na world map se ponavlja jedna te ista pjesma
Neutralno:
- Sistem borbe + od određenog momenta borbe postanu repetitivne
- Tu i tamo bi scene bile bolje uz instrumentale, bez pjevanja u pozadini
Moja ocjena 95/100
Možda jer sam se naigrao raznoraznih J- i običnih RPG igara, ali iako volim ovu igru, nije mi baš za 100/100
Sad će me @Chmoljo i @Tito_i_Partija ubiti nogama