Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
toska

#2101 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

PixelDrifter wrote: 17/09/2025 10:03 Tuzno je da ljudi jos i danas vjeruju u ovakve gluposti...
Ok, tvoj osvrt na neke tvdnje i tvoje mišljenje.

Neka bude kao uvod... vjerovanje u višu silu je manje iracionalno nego nevjerovanje, naravno nema ni ovdje konsenzusa i neće ga ni biti.
Šta je ta viša sila može se diskutovati milenijumima i da se nigdje ne stigne.

zato i postoje forumi :ljulja:
apsidejzi

#2102 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

toska wrote: 17/09/2025 15:50
PixelDrifter wrote: 17/09/2025 10:03 Tuzno je da ljudi jos i danas vjeruju u ovakve gluposti...
Ok, tvoj osvrt na neke tvdnje i tvoje mišljenje.

Neka bude kao uvod... vjerovanje u višu silu je manje iracionalno nego nevjerovanje, naravno nema ni ovdje konsenzusa i neće ga ni biti.
Šta je ta viša sila može se diskutovati milenijumima i da se nigdje ne stigne.

zato i postoje forumi :ljulja:
Ja bih rekao da i nije toliko iracionalno kao sto se to pokusava predstaviti. Na svedskom stolu bogova imamo otprilike 3000 razlicitih imena koje smo kao ljudi imali u opticaju. Vecina tih bogova je zaboravljena od strane vecine ljudi. Spominju se jos u knjigama ali u njih vise niko ne vjeruje. Zeus, Amon Ra, Frida i sl. A ljudi su vjerovali u te bogove kao sto ti vjerujes u Allaha. A Allah je samo rijec kao sto je Zeus samo rijec. Van vjernicke idealizirane slike te religije, ne postoji nista sto ce sugerisati da ta rijec ima ikakvu vecu vrijednost od 2999 drugih rijeci.

Stoga, ako je svima danas jasno da je iracionalno vjerovati u Zeusa ili Amon Ra-a onda je isto tako iracionalno vjerovati u Allaha ili Jahvea. To su samo ideje za koje nema nikakve potvrde. Ovi "dokazi" koji se navode su tanki i uglavnom se baziraju na nekoj predrasudi.

I ako je 2990 od 3000 bogova odbaceno od vecine ljudi danas, zasto bi preostalih 10tak bilo nesto bolje. To vjerovanje cini iracionalnijim od nevjerovanja. Cisto statisticki. Jednom kada izadjes iz tih tokova ispiranja mozga, uvidis koliko se citava prica o specificnom bogu bazira na tvojoj volji da vjerujes. Kada nestane te volje, nestane i tog boga. Upravo tako je Zeus nestao. Niko nije dokazao da on ne postoji. Jednostavno, doslo drugo carstvo i zauzelo teritoriju te donijelo drugu vjeru i ova izumrla sa posljednjim ljudima koji su vjerovali u to. Danas, par hiljada godina kasnije, niko se ne misli vracati u to vjerovanje.

Naravno, nemoguce je tvrditi da nema nikakva "visa sila" ali ono sto se moze tvrditi je da ova objasnjenja te vise sile koje imamo (ovih 3000 imena) nisu to to. Ni jedan od ponudjenih bogova nije dovoljno dobar kandidat da se poistovjeti sa tom visom silom.
PixelDrifter

#2103 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Image

Visa sila pomaze djecu u Gazi
toska

#2104 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Brzi odgovori :-D

@apsidejzi ne govorim o tome ko je i šta je ta viša sila već da je sasvim racionalno vjerovati u nju.

@PixelDrifter umiranje djece je uvijek bio ultimativni odgovor u odbacivanju vjerovanja.
Nema niko odgovor, možda da-li-je-ova-realnost-virtuelna-t139767.html
Bezzze al eto, krhko je znanje.
Hakiz

#2105 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 17/09/2025 10:26
Hakiz wrote: 16/09/2025 23:16
teodati wrote: 16/09/2025 21:00 Tko je najstariji od Bogova u koje ljudi vjeruju?

Najstariji je prvorođeni, a to je Isus Krist.

Poslije nije važno tko je po redu, jer prvi vlada cijelim našim prostor-vremenom, a svemir je samo jedan mali dio toga, e da. :thumbup:
Od bogova u koje ljudi i danas vjeruju, najstariji je Brahman, hinduistički glavni bog. Ima još bogova i boginja u hinduizmu, Brahman je glavni.

Naime, nisu abrahamske religije jedine. Ima ih još. Hinduizam je najstarija i dalje postojeća religija, starija od judaizma, a pogotovo starija od hrišćanstva i islama.

A od religija koje su uopšte postojale u ljudskoj istoriji, niko ne može znati. Ne možemo znati za bogove i boginje koji su nestali iz ljudskog sjećanja još i prije pojave pisma.

Nemoj više.
Od bogova u koje ljudi i danas vjeruju, najstariji je Brahman, hinduistički glavni bog. Ima još bogova i boginja u hinduizmu, Brahman je glavni.
politeziam je nelogican kao sto je nelogicno izjava "Nestvoreni Bog je stvoren"

zato nemoj se hvatati na hinduizam ti kao ateista...ne udaraj me po glavi izmisljotinama....to nije pametno ni mudro od tebe kao ateiste....ti se treba da branis iz pozicije ateiste a ne da se branis tudjom maglom, gdje pokusavas maglu da bacis na mene da me zaustavis.

Hinduizam je najstarija i dalje postojeća religija, starija od judaizma, a pogotovo starija od hrišćanstva i islama.
islam je najstarija religija, ona datira od prvog covjeka Adema i zene Have.....a ova forma serijata islama datira od Muhammeda, dok islam je postojao i prije Muhammeda.

Svi Boziji poslanici su bili muslimani....biblijski Mushlam ili Meshullam

A od religija koje su uopšte postojale u ljudskoj istoriji, niko ne može znati. Ne možemo znati za bogove i boginje koji su nestali iz ljudskog sjećanja još i prije pojave pisma.
zna se tu dosta toga...

Nemoj više.
hocu :)
Kažem ti, nemoj više :lol:
teodati

#2106 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Hakiz wrote: 16/09/2025 23:16
teodati wrote: 16/09/2025 21:00 Tko je najstariji od Bogova u koje ljudi vjeruju?

Najstariji je prvorođeni, a to je Isus Krist.

Poslije nije važno tko je po redu, jer prvi vlada cijelim našim prostor-vremenom, a svemir je samo jedan mali dio toga, e da. :thumbup:

Naime, nisu abrahamske religije jedine. Ima ih još. Hinduizam je najstarija i dalje postojeća religija, starija od judaizma, a pogotovo starija od hrišćanstva i islama.

Nemoj više.
Nije bitno što neke religije vjeruju, i koja je starija, nego je bitno tko zbilja postoji i tko je zbilja glavni, eto.

A pošto postoje Vansvemirska nematerijalna bića (dobiti ćemo dokaze o tome), glavni u cijelom našem prostor-vremenu je vladar tih bića, a to je po onome što religije govore, jedino Isus Krist, koji to izričito tvrdi, ni Brahman, ni Krišna, ni bilo tko drugi nije se usudio to tvrditi, jer je samo jedan kralj i vladar.

I ne da nemoj više, nego treba reći onako kako stvari stoje, a ne kako se vjeruje, e da. :)
apsidejzi

#2107 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

toska wrote: 17/09/2025 16:18 @apsidejzi ne govorim o tome ko je i šta je ta viša sila već da je sasvim racionalno vjerovati u nju.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

U najmanju ruku, nije iracionalno vjerovati u nju.
PixelDrifter

#2108 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Moj dragi Fiju, Isus je realan koliko i Paja Patak.
Dozer

#2109 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Sutra cu napravit picvajz :D

Edit: Odustao sam. Preobimno, nemam toliko vremena. A kontao sam otvoriti novu temu i u nju potrpati hronoloski upise Smrleta i Teodatija. :D
teodati

#2110 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

PixelDrifter wrote: 17/09/2025 22:31 Moj dragi Fiju, Isus je realan koliko i Paja Patak.
Opet tvrdiš nešto bez dokaza, imaš izgleda nekih problema s logičnim razmišljanjem, svoje mišljenje guraš kao činjenicu, ali neće proći, pametnima ne, ostali mogu u to vjerovati kao i ti, koga briga, mene ne, dapače. 8-)
teodati

#2111 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 17/09/2025 23:34 Sutra cu napravit picvajz :D

Edit: Odustao sam. Preobimno, nemam toliko vremena. A kontao sam otvoriti novu temu i u nju potrpati hronoloski upise Smrleta i Teodatija. :D
Nemoj ništa pisati o tome, jer ni pola toga ne razumiješ, samo kažem. :-D
Dozer

#2112 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 18/09/2025 18:38

Pa, vidi...da I(T)KO razumije to sto samo ti razumijes, pa hajde... ali ja ne vidim da si ikoga ubijedio ni u jednu jedinu stvar koju tupis evo 14 godina... Do koga je onda?
teodati

#2113 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 18/09/2025 20:19

Pa, vidi...da I(T)KO razumije to sto samo ti razumijes, pa hajde... ali ja ne vidim da si ikoga ubijedio ni u jednu jedinu stvar koju tupis evo 14 godina... Do koga je onda?
Varaš se, recimo "teodorov paradoks" su od prve čak trojica shvatila (dakako ima na stotine koji to nisu, ali neka), i dalje to učila druge, tako da nije to neshvatljivo, nego treba se znati služiti logikom, bez greške, onda se nešto i shvati, ti nisi takav da bi mogao to od prve shvatiti, ali ja moram govoriti istinu svima, pa i takvima koji možda u ovom životu to neće do kraja razumjeti, e da. :)
teodati

#2114 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Malo istine o Bogu:

https://sites.google.com/site/izvorivje ... o-trojstvu

Zanimljivo je ovdje što se autor poziva na Bibliju, a u Bibliji nema ni slova o tome da je Bog neko Trojstvo, jeste pravi Bog Otac, i Sin i Duh Sveti, ali ne neke tri osobe, toga nema, koju Bibliju onda on ima ne znam, samo kažem.
Dozer

#2115 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ja bih rekao da su tebe debelo zajebavali a tim "teodorov paradoks", ali ti to bas i nisi skontao :D
teodati

#2116 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 19/09/2025 21:16 Ja bih rekao da su tebe debelo zajebavali a tim "teodorov paradoks", ali ti to bas i nisi skontao :D
Nisu, tebi logika ne ide nimalo, zato ti taj paradoks nije jasan, pokazao si to na filozofiji puno puta, više se niti ne čudim tome, dapače. :-D
Dozer

#2117 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Kao sto vidis, ostali su odustali od komunikacije s tobom jer si kao i Smrle - pokvarena ploca.
Odustajem i ja, a ti nastavi svoju mantru slobodno.
Zehran82

#2118 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/09/2025 22:58 Kao sto vidis, ostali su odustali od komunikacije s tobom jer si kao i Smrle - pokvarena ploca.
smrle ne pije kafe sa bogovima kao teodati :) nisam jos na tom levelu
teodati

#2119 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 19/09/2025 22:58 Kao sto vidis, ostali su odustali od komunikacije s tobom jer si kao i Smrle - pokvarena ploca.
I bolje ti je da više ne pišeš gluposti, ako ćeš nešto pametno, argumentirano napisati, nema problema, za to sam uvijek, pa še kak.
teodati

#2120 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Pa je li Bog po Bibliji Trojstvo, neke tri vječne osobe, ili nije? :?
Zehran82

#2121 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 20/09/2025 14:09 Pa je li Bog po Bibliji Trojstvo, neke tri vječne osobe, ili nije? :?
ne postoji nikakvo trojstvo. to je krscansko na silu guranje vjerovanje koje ni BIblija ne podrzava....nigdje rijec trojstvo neces naci u Bibliji ali hoces u Kuranu gdje Bog kudi krscane zbog te rijec, i te lazi koje nema nikakvog smisla.
teodati

#2122 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 22/09/2025 09:20
teodati wrote: 20/09/2025 14:09 Pa je li Bog po Bibliji Trojstvo, neke tri vječne osobe, ili nije? :?
ne postoji nikakvo trojstvo. to je krscansko na silu guranje vjerovanje koje ni BIblija ne podrzava....nigdje rijec trojstvo neces naci u Bibliji ali hoces u Kuranu gdje Bog kudi krscane zbog te rijec, i te lazi koje nema nikakvog smisla.
Zato je Kuran i nastao, da pobije dogmu o Trojstvu, ali očito u tome nije nimalo uspio, izgleda da je to posao nekoga drugoga, garant.
Hakiz

#2123 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

teodati wrote: 19/09/2025 19:38

Varaš se, recimo "teodorov paradoks" su od prve čak trojica shvatila (dakako ima na stotine koji to nisu, ali neka), i dalje to učila druge, tako da nije to neshvatljivo, nego treba se znati služiti logikom, bez greške, onda se nešto i shvati, ti nisi takav da bi mogao to od prve shvatiti, ali ja moram govoriti istinu svima, pa i takvima koji možda u ovom životu to neće do kraja razumjeti, e da. :)
Koja trojica?

Tri kralja?

Apostoli?

Trojica shvatila i dalje učila druge? Širila teodorovo učenje? Ti Isus, njegov drugi dolazak?

Sve jasno :(
Seawolf

#2124 Re: Istina o Bogu

Post by Seawolf »

Hakiz wrote: 22/09/2025 22:52
teodati wrote: 19/09/2025 19:38
Koja trojica?

Tri kralja?

Apostoli?
....
Huey, Dewey i Louie.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2125 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

Zehran82 wrote: 22/09/2025 09:20 ne postoji nikakvo trojstvo. to je krscansko na silu guranje vjerovanje koje ni BIblija ne podrzava....nigdje rijec trojstvo neces naci u Bibliji
Pitanje o Presvetom Trojstvu je središte kršćanstva
ne spominje se izravno na 1000 stranica teksta
ali opisuje se Boga kao Oca, Sina ili Duha Svetoga
sto potvrđuje istovremeno trojstvo božanskih osoba.

s druge strane Kuran sadrži pogrešnu teoriju u što vjeruju kršćani
dok sam čitao vidio sam to negdje na početku
Post Reply