"Teorija svega"

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Voddaa

#1326 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

teodati wrote: 19/09/2025 20:16 Za one koji se još muče što nešto znači, sve što je konačno je konačnost, a što je beskonačno je beskonačnost,
:D

beskonacno je prilog ili pridjev – opisuje nacin ili kolicinu.
beskonacnost je imenica – oznacava sam pojam.

Nije isto, kao sto visina i visoko nisu isto.

Prostor-vrijeme ne moze biti „beskonacnost“. Ako mislis na beskonacno veliko, onda tako i napises. Inace moze biti i beskonacno staro – i sta cemo onda. Po tvojoj prici „uslovi“ su stvorili prostor-vrijeme (nije beskonacno staro). Teo, Teo, budi konzistentan – ako ne matematicki, onda bar gramaticki. :wink:

Nego, koji je oblik elekrona? :D
teodati

#1327 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 19/09/2025 21:39 Onda nije 50, nego 1/2, pametnice.

Kako se Isus zvao kad je prvi put rodjen i kad je to bilo?
A koliko je jedna polovina od sto, jel neznalice?

Ajde, nije ovo tema za tebe, lijep pozdrav. :thumbup:
teodati

#1328 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Opet nekima debelo logika šteka, nikako da počnu pametno razmišljati, dapače.

Naše prostor-vrijeme ne postoji oduvijek, napisao sam da je vrijeme starije od prostora, dakle nije beskonačnost u vremenskom smislu, ali je beskonačno veliko, znači jeste beskonačnost, ali samo u prostornom smislu, eto.

Nekima treba sve kao malom djetetu objašnjavati, pa ajde, ipak jednom to moraju shvatiti, što prije to bolje, sveda. :)
Voddaa

#1329 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

teodati wrote: 20/09/2025 14:17 Opet nekima debelo logika šteka, nikako da počnu pametno razmišljati, dapače.

Naše prostor-vrijeme ne postoji oduvijek, napisao sam da je vrijeme starije od prostora, dakle nije beskonačnost u vremenskom smislu, ali je beskonačno veliko, znači jeste beskonačnost, ali samo u prostornom smislu, eto.

Nekima treba sve kao malom djetetu objašnjavati, pa ajde, ipak jednom to moraju shvatiti, što prije to bolje, sveda. :)
Iliti kazes beskonacno veliko. Beskonacnost ne znaci isto sto i beskonacno. Tako da ne brljaj sa onim da beskonacnost ima dimenzije.

Ja ti samo pomazem ;)

Nego, sta cemo za oblik elektrona, evo vec peti put :D
Voddaa

#1330 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

teodati wrote: 20/09/2025 14:17
napisao sam da je vrijeme starije
Teo, skoncentriraj se!

Vrijeme starije- ponovi to sebi par puta i sam ces nadoci :D

Ako ne ide onda probaj sa:
Duzina je duza, tezina je teza… ;)
Dozer

#1331 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

Zivo me zanima na kojim je bobama.... a na nekima jeste, garant.
teodati

#1332 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Neki pišu kao da su mala djeca ovdje, ako je beskonačnost onda to nije nešto konačno nego beskonačno, beskonačnost ili beskonačno je jedno te isto, eto definicije da su to sinonimi, neki bi o nečemu raspravljali a pojma nemaju što sve neki pojam znači, rekao sam da je "teorija svega" logika bez greške, a za to treba znati što sve koji pojam znači, pametnome dosta, i više na nebuloze ne odgovaram, eto definicije da je to isto:

https://www.kontekst.io/hrvatski/beskona%C4%8Dno

I ako prostor ne postoji oduvijek, a postoji vrijeme kada ne postoji, i ako je to baš vrijeme naše dimenzije, onda je jasno da je to naše vrijeme starije od prostora, jer prostor nastaje točno u sredini našega linearnoga vremena, ko maloj djeci nekima treba sve crtati, ali neka.

Za najmanju djecu, valjda će shvatiti, prostor nastaje u jednom trenutku, prije nije postojao, koliko je onda star, koliko i vrijeme, ne, jer je vrijeme i prije toga trenutka postojalo, i to beskonačno dugo, pa tko je onda stariji, sve jasno, ali kako kome.
teodati

#1333 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 20/09/2025 21:21 Zivo me zanima na kojim je bobama.... a na nekima jeste, garant.
Ti svakako nisi na logičnim granama, dapače. :-D
teodati

#1334 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Eto jedno lagano pitanjce, za kolegu dozera, da ispravi jedinicu iz prijašnjeg pitanja, jer je tvrdio da je polovina od sto, 49 i kusur, a nije, nego točno 50, što i mala djeca znaju, eto pitanja:

"Imamo jedno jezero, prvi dan padne kiša i izraste jedan lopoč, padne i drugi dan kiša, i izrastu dva lopoča, i tako je 30 dana padala kiša i napunila jezero lopočima, svaki dan je izraslo duplo više lopoča nego dan prije, pitanje glasi za koliko je dana bilo pola jezera napunjeno lopočima?"

Molim poštovane forumaše koji znaju odgovor na ovo pitanje, da ga još ne daju, nego neka daju šansu kolegi dozeru da ispravi jedinicu, i da prvi točno odgovori, eto. :-D
Voddaa

#1335 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

Teo, Teo, Teo.. Pa, ziv bio, zasto ne citas linkove koje sam postujes. Vidis da ovdje pise slicnost i da je 64% izmedju beskonacnost i beskonacno. :D Imas i 48% slicnost sa linearno - je li i to sinonim? :D Cccc

I ako prostor ne postoji oduvijek, a postoji vrijeme…
Sta znaci da vrijeme postoji oduvijek ili sta bi znacilo da vrijeme ne postoji oduvijek?

:-D

I za kraj, kad ces ti nama odgovoriti na nesto, a? Rece da sve fizicko ima oblik. Ja te 5x pitao za oblik elekrona, a ti nista.. nema odgovora, a? ;-)
Dozer

#1336 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

Vrtic je to u mozgu, nemoj ni ocekivati odgovore jer ih nema.
Pardon - objavice ih u svojoj knjizi, a sad na forumu ne smije o tome :D

I ja ga X pita pitah Y stvari, ali nema nikad odgovora, samo zavrti ponovo svoje nebuloze, e da.
I, naravno, nema niko pojma ni o cemu, samo on sve zna. Jel' tako teodorov paradoksu?
teodati

#1337 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 21/09/2025 22:24 Vrtic je to u mozgu, nemoj ni ocekivati odgovore jer ih nema.
Pardon - objavice ih u svojoj knjizi, a sad na forumu ne smije o tome :D

I ja ga X pita pitah Y stvari, ali nema nikad odgovora, samo zavrti ponovo svoje nebuloze, e da.
I, naravno, nema niko pojma ni o cemu, samo on sve zna. Jel' tako teodorov paradoksu?
Što, ne želiš ispraviti jedinicu, niti pitalicu o lopočima ne znaš riješiti, a htio bi najveće tajne postanka od prve shvatiti, e pameti! :-D
Dozer

#1338 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

A kako si tek postao naporan s tim autisticnim ponavljanjem jednih te istih fraza, malo je reci...

Te djecije pitalice iz HR skole ostavi za ogledalo, a nama ponudi neke konkretne osgovore na konkretna pitanja, imas ih gomilu.

Dok to ne bude, slobodno ti sam sa sobom cakulaj.
teodati

#1339 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Zašto postoje pitalice mozgalice, pa da se naš um vježba, jer ako se to ne radi onda na neki način zakržlja, kao i svaki drugi organ koji se ne upotrebljava, te pitalice sam prije 30 godina rješavao, a odgovori su trebali biti za nekoliko sekundi, onda se može reći da um radi dobro, ne najbolje, ali ipak zadovoljavajuće, tko nije tako brzo riješio te pitalice, nije bio spreman za logiku, onu bez greške, a onaj tko nije ni razumio do kraja pitanje, taj se nije ni sastao s logikom, treba učiti njene osnove, nema druge, a u "teoriji svega", ima najtežih pitalica koje jedno inteligentno biće može ikada postaviti, a odgovor je još teži, bez savršene logike nije moguće ni razumjeti do kraja pitanje, a kamoli doći do pravog odgovora, zato je dobro takve lakše pitalice vježbati, jer se povećava sposobnost uma da neki problem riješi što je prije moguće.

"Imamo jedno jezero, prvi dan padne kiša i izraste jedan lopoč, padne i drugi dan kiša, i izrastu dva lopoča, i tako je 30 dana padala kiša i napunila jezero lopočima, svaki dan je izraslo duplo više lopoča nego dan prije, pitanje glasi za koliko je dana bilo pola jezera napunjeno lopočima?"

Točan odgovor je, da je za 29 dana bilo pola jezera napunjeno lopočima, odgovor je trebao biti za circa pet sekundi, od čitanja pitanja, eto.

Ne daju se te pitalice bez veze već sa svrhom, pa še kak.
teodati

#1340 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

"Slijepac pije svaki dan dvije tablete za tlak i dvije za srce, koje se po dodiru, a ni po okusu ne mogu razlikovati, po jednu ujutro za oboje, i po jednu navečer za oboje, jednoga dana pomiješao je rukom te tablete koje su bile odvojene na stolu, lijevo su bile za tlak, desno za srce, tako više nisu bile u tom rasporedu, nego su bile pomiješane među sobom, pitanje glasi, kako će slijepac sam ipak popiti onako kako treba, po jednu ujutro, i po jednu navečer, a da mu nitko ne pomogne?"

"Imamo pladanj na kojemu je osam jabuka, i imamo osmero djece kojima se daje po jedna jabuka, ali tako da na kraju kada sva djeca dobiju po jednu jabuku, ipak jedna jabuka ostaje na pladnju, kako to?"

Eto dvije lagane mozgalice, za one koji žele vježbati i razvijati svoj um. :thumbup:
teodati

#1341 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Zašto dogmu o Trojstvu još nitko nije pobio, a postoji već oko 1700 godina, i danas postoje milijarde ljudi koji u to bez pogovorno vjeruju? Prvi razlog je taj što nitko do danas nije dao neki razuman odgovor kako je sve nastalo, pa mnogi iz toga zaključuju da moraju postojati neka svemoguća vječna bića, koja su to sve stvorila.

Drugi razlog je da se mnogi niti ne pitaju kako to može biti (objašnjenje dogme o Trojstvu), već vjeruju na riječ svojim vjerskim poglavarima. Ni ja se nisam to pitao pola svoga života, ali eto ipak sam se počeo pitati neke stvari, pa sam do nečega i došao.

https://www.bitno.net/vjera/formacija/k ... -trojstva/

Zanimljivo je da se ovdje tvrdi da ni Marija a ni anđeli tu tajnu Trojstva ne shvaćaju, pa vjerojatno onda nećemo ni mi ljudi ikada to shvatiti. Ali ipak su jako pogriješili, jer nekoga uvjeravati da vjeruje u nešto a da to nikada neće shvatiti nije ni razumno ni logično, a i Bog i naš svijet je i te kako i razuman i logičan.

Dakako, situacija će se drastično promijeniti, kada netko ipak na neki razuman način objasni kako je sve nastalo, jedino tada će ta dogma o Trojstvu, u koju treba vjerovati bez dodatnih pitanja, pasti, prije ne, e da. :)
Voddaa

#1342 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

teodati wrote: 23/09/2025 21:05 "Slijepac pije svaki dan dvije tablete za tlak i dvije za srce, koje se po dodiru, a ni po okusu ne mogu razlikovati, po jednu ujutro za oboje, i po jednu navečer za oboje, jednoga dana pomiješao je rukom te tablete koje su bile odvojene na stolu, lijevo su bile za tlak, desno za srce, tako više nisu bile u tom rasporedu, nego su bile pomiješane među sobom, pitanje glasi, kako će slijepac sam ipak popiti onako kako treba, po jednu ujutro, i po jednu navečer, a da mu nitko ne pomogne?"

"Imamo pladanj na kojemu je osam jabuka, i imamo osmero djece kojima se daje po jedna jabuka, ali tako da na kraju kada sva djeca dobiju po jednu jabuku, ipak jedna jabuka ostaje na pladnju, kako to?"

Eto dvije lagane mozgalice, za one koji žele vježbati i razvijati svoj um. :thumbup:
4 polovice jutro + 4 polovice navecer..
Zadnji dobije jabuku i tacnu..

Hajde ziv bio reci nam za oblik elektrona; mani se ovih djecijih pitalica. :D
Dozer

#1343 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

Konacno je dosao na svoj nivo :D

Pitanja na koja nikad nije odgovorio nisu samo za oblik elektrona, ima tu jos gomila stvari poput:

- Sta je "smjer prostora"? Nesto se batrgao, ali kad je skontao da lupa gluposti, to je "zaboravio".
- Sta je "smjer vremena u vremenu"? Ovo je samo preskocio.
- Kako se zove vrsta njegovih vansvemirskih bogova?
- Kako se Isus zvao kad je prvi put rodjen i kad je to bilo?
- Ko su mu bili otac i majka tada, prvi put kad je rodjen (ako je rodjen, znaci da mora imati oca i majku)?

I, naravno, da nam objasni proces po kojem dijeljenje nista sa nista bilo cega daje rezultat 2 necega (0:0=2) :D

Ja sam uvijek mislio da je matematicki 0:0= (beskonacno / nedefinisano), ali eto...sad sam saznao da je zapravo to =2... Covjek uci dok je ziv...
teodati

#1344 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 24/09/2025 10:21 Konacno je dosao na svoj nivo :D

Pitanja na koja nikad nije odgovorio nisu samo za oblik elektrona, ima tu jos gomila stvari poput:

- Sta je "smjer prostora"? Nesto se batrgao, ali kad je skontao da lupa gluposti, to je "zaboravio".
- Ko su mu bili otac i majka tada, prvi put kad je rodjen (ako je rodjen, znaci da mora imati oca i majku)?

I, naravno, da nam objasni proces po kojem dijeljenje nista sa nista bilo cega daje rezultat 2 necega (0:0=2) :D

Ja sam uvijek mislio da je matematicki 0:0= (beskonacno / nedefinisano), ali eto...sad sam saznao da je zapravo to =2... Covjek uci dok je ziv...
Rekao sam da na pametne stvari odgovaram, a na nebuloze onih koji ne znaju ni što sve neki pojmovi znače, neću gubiti vrijeme, eto.

I ti mi govoriš o nivou, pa ti ni na najlakšu pitalicu za djecu, "koliko je trećina i po od sto", nisi znao točno odgovoriti, haha. :lol:

I napisao sam ti na jednoj temi kako se može dijeliti s nulom, da si razumio formulu o dva prostora, shvatio bi da produkt nula, i faktor nula nisu isto, upravo suprotno, a onda možemo dijeljenjem produkta s faktorom, dobiti ne samo 2, nego i sve brojeve koji postoji.

Za sve to ne treba uključiti mozak, jer to i kokoši imaju, nego um, razum, a koji je očigledno kod mnogih na niskom stupnju razvoja, ali kada se razvije, biti će to sve jasno kao vodu piti, samo kažem. 8-)
Last edited by teodati on 24/09/2025 20:03, edited 1 time in total.
teodati

#1345 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Da se vratim onome što se ipak već sada može razumjeti, jer izgleda da je i ova jedna metafizička formula o prostoru preteška za mnoge, a kamoli da se napišu daleko teže stvari, koje postoje u mojoj "teoriji svega", ima vremena, treba prvo imati početno znanje, i onda rješavati po redu kako idu i pitanja i formule, i to detaljno, to naravno nećemo na forumima, jasno je zašto.

Ono što je zanimljivo je da bi većina ljudi danas, ako bi ih se pitalo, rekla da ne može nešto iz doslovnoga NIŠTA nastati, točno, ali samo ako to NIŠTA nije nešto što postoji, a u čemu ničega nema, igra riječi ali i te kako važna, jer to onda znači da je to nešto stvarno što zbilja postoji i što ne treba nitko stvarati.

Iz moje teorije saznati ćemo sva svojstva koje ima NIŠTA, jedini pravi Bog i uzrok svega koji oduvijek i zauvijek postoji.

Ta svojstva ima i kod religija, samo se taj uzrok svega krivo tumači kao neko vječno svjesno biće, koje vječno postoji, a što je nemoguće, jer svaka svjesnost ima svoj početak, a vječnost nema početka, pa to ne ide skupa, što znači da takvo nešto ne postoji.

Iako je dakle većina religija to sasvim krivo shvatila, ipak su svojstva koja daju tome uzroku svega i te kako točna, eto da nabrojim neka:

-Bog (uzrok svega); postoji oduvijek, nema ni početka ni kraja, nitko ga nije stvorio, postoji sam od sebe

-istovremeno je u onome najmanjemu i onome najvećemu jednak, isti, cijeli, i u prostornom i u vremenskom smislu

-istovremeno je transcendentan (izvan cjelokupne naše materijalne stvarnosti), i imanentan (svugdje cijeli prisutan u cijeloj našoj materijalnoj stvarnosti)

-stvoritelj je prostora i vremena, svijesti, energije, i materije

-stvoritelj svemira, i svega života na Zemlji

-sve je to stvorio "iz ništa".

Eto dovoljno za početak, dakle ta svojstva su sve religije do u detalje pogodile, ali ne i tko je, zapravo što je zapravo Bog, uzrok svega, u tome su skroz fulale, e da. :)

-
Dozer

#1346 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

teodati wrote: 24/09/2025 19:26

Rekao sam da na pametne stvari odgovaram, a na nebuloze onih koji ne znaju ni što sve neki pojmovi znače, neću gubiti vrijeme, eto.

I ti mi govoriš o nivou, pa ti ni na najlakšu pitalicu za djecu, "koliko je trećina i po od sto", nisi znao točno odgovoriti, haha. :lol:

I napisao sam ti na jednoj temi kako se može dijeliti s nulom, da si razumio formulu o dva prostora, shvatio bi da produkt nula, i faktor nula nisu isto, upravo suprotno, a onda možemo dijeljenjem produkta s faktorom, dobiti ne samo 2, nego i sve brojeve koji postoji.

Za sve to ne treba uključiti mozak, jer to i kokoši imaju, nego um, razum, a koji je očigledno kod mnogih na niskom stupnju razvoja, ali kada se razvije, biti će to sve jasno kao vodu piti, samo kažem. 8-)
Plitko, ucitelju Teo, plitko.

Na tvoje pitanje ja sam tebi odgovorio vrlo tacno, a ne na nivou djece u osnovnoj skoli, tj. tvom nivou. Ne mogu tako nisko, jbg...

Ali, vidim da na gornja pitanja i dalje samo bacas maglu, ali ne i odgovore, pa je bilo kakva prica s tobom postala potpuno besmislena. Mogu ti se samo smijati.
Voddaa

#1347 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

teodati wrote: 24/09/2025 19:26 =

Mozes li dobiti broj e, pi, i ? :D

A za djeljenje sa nulom, je li ovo sve ok:

Neka a=b.
a^2 = ab.
a^2 - b^2 = ab - b^2.
(a-b)(a+b) = (a-b)b.
Podijelimo s (a-b) onda je a+b = b.
Posto je a=b onda je 2b=b pa je 2=1.

Dakle tacno je da je 2=1, a Teo? :D
adsubzero

#1348 Re: "Teorija svega"

Post by adsubzero »

Eto sto je skola bitna...
teodati

#1349 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 24/09/2025 22:54
teodati wrote: 24/09/2025 19:26

Plitko, ucitelju Teo, plitko.

Na tvoje pitanje ja sam tebi odgovorio vrlo tacno, a ne na nivou djece u osnovnoj skoli, tj. tvom nivou. Ne mogu tako nisko, jbg...

Ali, vidim da na gornja pitanja i dalje samo bacas maglu, ali ne i odgovore, pa je bilo kakva prica s tobom postala potpuno besmislena. Mogu ti se samo smijati.
Nisi ni na dječju pitalicu točno odgovorio, a kamoli na što teže od toga, samo kažem. 8-)
teodati

#1350 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

U školi se ne može naučiti logično razmišljati, to svatko mora sam vježbati, eto.

I ako produkt nula i faktor nula nisu isto, onda imamo sasvim novu matematiku.

Ali detaljno o tome nećemo na forumima, nego tamo gdje je im mjesto i vrijeme za to, e da. :thumbup:
Post Reply