Da li je crvena pozicija najbolja pozicija za klimatizaciju stana 60 kvadrata.
Ići će neka 18-ka.
Potreban mi je odgovor što prije jer kreće renoviranje i treba u ponedeljak majstorima reći u koji zid da ugrade kanalicu.

el nido family centers
Moderator: anex

Mrka kapa za jednu klimu zbog rasporeda.A pravilo je da klima ide u vece prostorije zbog sto preciznijeg odrzavanja zadate temperature u tvom slucaju dnevni boravak recimo zid nasuprot kuhinje.drug_profi wrote: ↑20/09/2025 21:50 Molim pomoć znalaca.
Da li je crvena pozicija najbolja pozicija za klimatizaciju stana 60 kvadrata.
Ići će neka 18-ka.
Potreban mi je odgovor što prije jer kreće renoviranje i treba u ponedeljak majstorima reći u koji zid da ugrade kanalicu.
el nido family centers

Jenda klima ide i treba da hladi ili dogrijava cijeli stan (ima centralno).
Osnovni input: samo jedna klima.Danguba wrote: ↑20/09/2025 22:06 Raspored je da nema sanse iz hodnika kao najmanje prostorije da grijes/hladis ostale prostorije.
U tvom slucaju dvije manje klime bi zadovoljile sav prostor.
Jedna u dnevni preko puta kuhinje a duga u spavacoj sobi.
Zamisli koliko moras u hodniku zagrijati da dodje do balkonskog prozora ili u spavacu sobu.
Spavaca i nije problem jer za spavacu po nekim standardima ide 19-20 stepeni ali dn.boravak trebao bi do 24*C.
Mozda ako ima prostora iznad ul. vrata pa da puse prema dn.boravku.
U ovom polozaju ne bi mogao da se kreces hodnikom od puhanja.
Ako je samo u prelaznim periodima, onda je stavi u dnevnu i zaboravi spavaću.drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:14Osnovni input: samo jedna klima.Danguba wrote: ↑20/09/2025 22:06 Raspored je da nema sanse iz hodnika kao najmanje prostorije da grijes/hladis ostale prostorije.
U tvom slucaju dvije manje klime bi zadovoljile sav prostor.
Jedna u dnevni preko puta kuhinje a duga u spavacoj sobi.
Zamisli koliko moras u hodniku zagrijati da dodje do balkonskog prozora ili u spavacu sobu.
Spavaca i nije problem jer za spavacu po nekim standardima ide 19-20 stepeni ali dn.boravak trebao bi do 24*C.
Mozda ako ima prostora iznad ul. vrata pa da puse prema dn.boravku.
U ovom polozaju ne bi mogao da se kreces hodnikom od puhanja.
Koja je najbolja pozicija da cijeli stan moze da osjeti hlađenje i grijanje (samo u prelaznim periodima jer ima centralno)
Ako moze iznad vrata ili preko puta.drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:17 Ne moze u dnevnu. Ni sad se ne pali nikako jer je u dnevnoj i ubi puhanje.
Primarna namjena je hlađenje.
Znači ide u hodnik, samo ne znam na koje mjesto.
Fino si ti to zamislio a jesi li racunao na disperziju prema klimi i onda dobijes 21 u hodniku a u ostalim prostorijama 28 zato sto se klima ugasila ranije nego sto je tebi trebalo, pogotovo 18 koja zbog svoje konstrukcije nije uopste predvidena za tako male kvadrature?drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:11Jenda klima ide i treba da hladi ili dogrijava cijeli stan (ima centralno).
Znaci nikako iz dnevne sobe ne mogu rashladiti spavaću ili ugrijati kupatilo.
Po meni je ovo je jedino rješenje.
Disperzija odbijanjem od suprotni zid i preko otvora vrata u sve prostorije.
Dakle lupam, hocu 23 u dnevnom boravku i spavacoj sobi.
Stavim klimu na 21 i valjda cu dobiti 23-24 tamo, a nece mi pingvini naseliti hodnik.
Za grijanje nije neki problem, to je u preiodima kad je vani 10-tak stepeni, a centralno još ne radi.
Pa hladniji zrak ide dole, tesko da ce doci do pod plafon prije nego prodje kroz vrata u druge prostorije, iz kojih ce istiskivati topliji zrak koji ce onda ici u hodnik.mist wrote: ↑20/09/2025 22:21Fino si ti to zamislio a jesi li racunao na disperziju prema klimi i onda dobijes 21 u hodniku a u ostalim prostorijama 28 zato sto se klima ugasila ranije nego sto je tebi trebalo, pogotovo 18 koja zbog svoje konstrukcije nije uopste predvidena za tako male kvadrature?drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:11Jenda klima ide i treba da hladi ili dogrijava cijeli stan (ima centralno).
Znaci nikako iz dnevne sobe ne mogu rashladiti spavaću ili ugrijati kupatilo.
Po meni je ovo je jedino rješenje.
Disperzija odbijanjem od suprotni zid i preko otvora vrata u sve prostorije.
Dakle lupam, hocu 23 u dnevnom boravku i spavacoj sobi.
Stavim klimu na 21 i valjda cu dobiti 23-24 tamo, a nece mi pingvini naseliti hodnik.
Samo kazem a ti si svakako investitor![]()
Ja sam skoro prvi dao komentar na osnovu iskustva. Vjerujem da ce ti isti komentar dati i profesionalac, jednostavno raspored je takav da je za dvije klime.drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:18Zanima me mišljenje nekog profesionalca. Uz duzno postovanje svakom laiku koji
Ma ne idu dvije klime. Ide jedna, ide u hodnik.laserShow wrote: ↑20/09/2025 22:27Ja sam skoro prvi dao komentar na osnovu iskustva. Vjerujem da ce ti isti komentar dati i profesionalac, jednostavno raspored je takav da je za dvije klime.drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:18Zanima me mišljenje nekog profesionalca. Uz duzno postovanje svakom laiku koji
Saslusaj sve komentare i onda odluci. Velika je stvar ako ne mozes da podneses puhanje klime u istoj sobi gdje si 80% vremena u stanu i to je faktor koji pobija dosta stvari.drug_profi wrote: ↑20/09/2025 22:31 A uostalom, bolje da se kajem što sam sebe poslušao nego što sam nekog nepoznatog poslušao...![]()