Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#28876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

_BataZiv_0809 wrote: 17/09/2025 21:39 Surealan osjecaj mi je bio kad sam prije desetak godina na FB vidio friend request od sina ljudi sto su nam provalili i zauzeli stan :roll:

U Kanadi su zavrsili.
pa mozda je htio da se oduzi da se izvine u ime roditelja ili sl
Osmi Socrates

#28877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Jel' stan bio napušten ili?

Ne kažem, vlast nije dobro rješavala taj problem kad se pogleda sa bilo koje strane. Zapravo, pustili su da se problem sam rješava. Recept za katastrofu.
Ozimician

#28878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa gdje ste vi bili za to vrijeme?

Ja koliko znam da u Zenici (skoro) niko nije nasilno zauzimao stanove gdje je neko već živio, niti iza sebe ostavio zapaljen stan ili kuću, niti čupao kablove iz zidova i skidao stolariju i sanitarije iz kupatila, što su radile izbjeglice redovno u ostalim krajevima BiH pri napuštanju tih stanova. Npr. oni koji su bili u mojoj kući dok sam ja bio u Zenici.

A u stanovima koliko je bilo izbjeglica, bilo je isto toliko i onih iz okolnih zeničkih sela koji su na početku rata ušli u te stanove sa "neriješenim vlasničkim statusom" i za koje smo svi mi koji smo kasnije došli mislili da su tu domaći i da su to njihovi stanovi.

..ali odosmo baš daleko od teme...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Grijesis druze itekako.

Bilo je i nasilnog zauzimanja stanova i cupanja uticnica, parketa i vodokotlica pri izlasku iz tudjeg bespravno zauzetog stana.

Ali eto rat je, borba za opstanak, nuzda zakone mijenja i nema se tu puno mjesta za moralisanje.

I mnogi "ugledni" Zenicani su se uvalili u stanove odbjeglih Srba pa je bilo kuku majko kad su krenule delozacije odlukom Visokog predstavnika pocetkom milenija. Dakle nisu to samo izbjeglice radile.

Nama konkretno su uletili preko vikenda. Bukvalno u nedjelju poslijepodne dolazimo pred vrata stana a ona odskrinuta, ulazimo u stan a ljudi sjede u nasem dnevnom boravku i ono su u fazonu "sta trebate" :-)

Ali sto kazes, odosmo od teme....
Osmi Socrates

#28880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Svi su Zeničani znali da je bilo provaljivanja u stanove. Možda je to i bio jedan od glavnih razloga za netrpeljivost. Bilo je svega. Nama djeci jedan stariji momak ispričao da je neki Jajčanin napravio stan u liftu zgrade, i mi se smijali k'o ludi. To je vjerovatno bila urbana legenda.
dr_Evil

#28881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 17/09/2025 23:31 Pa gdje ste vi bili za to vrijeme?

Ja koliko znam da u Zenici (skoro) niko nije nasilno zauzimao stanove gdje je neko već živio, niti iza sebe ostavio zapaljen stan ili kuću, niti čupao kablove iz zidova i skidao stolariju i sanitarije iz kupatila, što su radile izbjeglice redovno u ostalim krajevima BiH pri napuštanju tih stanova. Npr. oni koji su bili u mojoj kući dok sam ja bio u Zenici.

A u stanovima koliko je bilo izbjeglica, bilo je isto toliko i onih iz okolnih zeničkih sela koji su na početku rata ušli u te stanove sa "neriješenim vlasničkim statusom" i za koje smo svi mi koji smo kasnije došli mislili da su tu domaći i da su to njihovi stanovi.

..ali odosmo baš daleko od teme...
Tacno o oduzimanju stanova ja vjerovatno mogu da napisem knjigu koliko sam istih gledao samo u svom soliteru. Posljednje cemu sam svjedocio bio je 11.02.1997-e. Mir kazu :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Osmi Socrates wrote: 18/09/2025 07:44 Svi su Zeničani znali da je bilo provaljivanja u stanove. Možda je to i bio jedan od glavnih razloga za netrpeljivost. Bilo je svega. Nama djeci jedan stariji momak ispričao da je neki Jajčanin napravio stan u liftu zgrade, i mi se smijali k'o ludi. To je vjerovatno bila urbana legenda.
Licno sam vidio šupu napravljenu u liftu u Babinoj rijeci, a za tu pricu o stanu u liftu sam cuo.

Nego @anex @Bobi ako imamo temu Zenica ratna desavanja da ovo migrirate tamo
Ozimician

#28883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Odosmo daleko od teme, quotajte na drugoj temi ako zelite nastaviti dalje.

Ne znam kako je kod vas bilo, naravno da je bilo bespravnih ulazaka u stan, sto je naravno u ratu bilo vise pravilo nego iznimka, tako da bih mogao reci da je tu Zenica uradila cak i dobar posao, mi konkretno i sve s kojima smo se tada druzili smo sasvim legalno koristili stan koji je tada bio u vlasnistvu Zeljezare Zenica, imali smo napismeno rjesenje o koristenju.

Kasnije je dosla odluka visokog predstavnika da nekadasnji korisnici stanarskog prava mogu da otkupe stanove za certifikate. Tada je doslo i rjesenje o napustanju stana sto se i ucinilo i otislo pod kiriju (jer povratak jos koju godinu nije bio moguc).

Ali iskreno to je toliko siroka i tada drustveno aktuelna tema bila, da je na tu temu snimljena najpopularnija serija u BiH - Viza za buducnost.
mali_balon

#28884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Dobijes delozaciju iz jednog stana odes u drugi napusten, i naravno "poneses" sve iz ovog iz kojeg si deloziran jer u "novom" isto nista nema......nagledao sam se ovoga i cka pomagao kod ovakvih selidbi....kazu nagora kletva je da Big da se selio......znaci ostajali su goli zidovi....znam lika koj je rezao zice bukvalno do zida nije ostavio ni 1cm da vire....kao sad ce buduci vlasnik morati stemati da bi mogao apojiti uticnicu ili grlo.....
A bilo je i onih koji su imlai ilegalna stovarista stolarije iscupane iz napustenih stanova
Didier

#28885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Javier Pena wrote: 16/09/2025 21:51
Didier wrote: 16/09/2025 21:19
detroit-mercy wrote: 16/09/2025 20:49 Kad su slali listice zar niste masovno govorlil da je dosa vise "da nam dijspora glasa i bira vlast" .
Ne znam ko je to govorio, ali ne mislim da je iko ozbiljan toliko retardiran da brani dijaspori da glasa, posebno u RS-u.

Ili ćemo uzimati mahalske priče kao argumente?
Na stranu što imaš zakonsko pravo to raditi, možeš li pojasniti zašto si iz strane države u kojoj živiš i radiš imao potrebu da glasaš i odlučuješ ko će biti vlast u državi u kojoj više ne živiš? Ja da sam njemački državljanin i da živim i radim u bosni, ne bi na pamet palo da odlučujem ko će biti vlast narodu u njemačkoj. Kad se, ako se, jednog dana vratim, onda okej.
Zato što je to i dalje moja zemlja, i imam itekako veze s njom. To što sam "trenutno van države" ne znači da ne trebam glasati. Ulagao sam u nekretnine u svojoj zemlji, imam sve vrijeme firmu koja radi, i naravno da me se tiče.

Ima ljudi koji glasaju, a nemaju više nikakve veze s Bosnom, ali to su veoma rijetki slučajevi. Oni koji glasaju uglavnom imaju nekakvu vezu, često dolaze, vrte neku lovu i sl.

Uskoro ću iz holandske ambasade glasati za tamošnju vlast, izbori se bliže. Jer me se tiče, jer takođe i dalje imam veze s Holandijom, nisam ih skroz prekinuo, niti mislim to raditi.
Didier

#28886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sehohari wrote: 16/09/2025 21:55
Didier wrote: 16/09/2025 20:46
IagoAspas wrote: 16/09/2025 20:44

Pa igrali bi naravno, Srpski FK Željezničar. Svakako i ovaj politika održava na životu, a s tim srpskim bi možda nešto i osvojili zadnju deceniju... :bih:
A je li to Bijeli Brijeg u RS-u ili u Herceg-Bosni pa je Velež morao odustati?
Na HVO teritoriji.
Šta pričaš ti uopće, i sam znaš da od Grbavice ne bi bilo ništa, vjerovatno bi dosad i ukinuli Željezničar i preimenovali ga u Slavija.
Podsjetiću te da su HVO teritorija nakon rata bili i Jajce, Busovača, Novi Travnik, Gornji Vakuf itd., pa su sve jedan po jedan ti gradovi padali u ruke bošnjačke vlasti.

Stadion u Mostaru je bio opštinski, i tadašnja Opština Zapadni Mostar ga je dala Zrinjskom na korištenje na 109 godina, što je bilo protuzakonito (mogli su ga dati na 99 godina, ali ne na više od toga), i samim tim se moglo oboriti. Bilo je još hiljadu argumenata da se Velež vrati tamo, čak je i Baka Slišković lično agitovao za to, ali su pod palicom SDA odlučili da to ne žele, i da će ostati na pijaci u Vrapčićima.

Kad takvo što vidim, nije mi onda ni žao što je grad i danas podijeljen jer su stoka i jedni i drugi.

Kad je Željo u pitanju, stadion je Željina imovina, i niko ga ne bi mogao "preimenovati u srpski fkž", to su gluposti. Da je kojim slučajem Grbavica ostala u RS-u, ja sam siguran da bismo mi svake druge sedmice svoj klub gledali na svom stadionu, isto kao i danas, ne može se dirati u privatnu imovinu.
Didier

#28887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sehohari wrote: 16/09/2025 21:58 Ma na prste jedne ruke možeš nabrojati navijače Željezničara, šuplja priča. Haj na Pale sa plavim dresom pa vidi šta iste te prijeratne Sarajlije danas misle o njemu, divno bi se proveo...
Nemaš pojma o čemu pričaš. Bez problema sa Željinim grbom na retrovizoru vozim po cijeloj BiH, jedino ga u Zenici skidam.
dr_Evil

#28888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 18/09/2025 08:38
Didier wrote: 16/09/2025 20:46

A je li to Bijeli Brijeg u RS-u ili u Herceg-Bosni pa je Velež morao odustati?
Na HVO teritoriji.
Šta pričaš ti uopće, i sam znaš da od Grbavice ne bi bilo ništa, vjerovatno bi dosad i ukinuli Željezničar i preimenovali ga u Slavija.
Podsjetiću te da su HVO teritorija nakon rata bili i Jajce, Busovača, Novi Travnik, Gornji Vakuf itd., pa su sve jedan po jedan ti gradovi padali u ruke bošnjačke vlasti.

Stadion u Mostaru je bio opštinski, i tadašnja Opština Zapadni Mostar ga je dala Zrinjskom na korištenje na 109 godina, što je bilo protuzakonito (mogli su ga dati na 99 godina, ali ne na više od toga), i samim tim se moglo oboriti. Bilo je još hiljadu argumenata da se Velež vrati tamo, čak je i Baka Slišković lično agitovao za to, ali su pod palicom SDA odlučili da to ne žele, i da će ostati na pijaci u Vrapčićima.

Kad takvo što vidim, nije mi onda ni žao što je grad i danas podijeljen jer su stoka i jedni i drugi.

Kad je Željo u pitanju, stadion je Željina imovina, i niko ga ne bi mogao "preimenovati u srpski fkž", to su gluposti. Da je kojim slučajem Grbavica ostala u RS-u, ja sam siguran da bismo mi svake druge sedmice svoj klub gledali na svom stadionu, isto kao i danas, ne može se dirati u privatnu imovinu.
Da je Grbavica ostala tamo tesko da bi danas Zeljo bio Zeljo. Vjerovatno bi dozivio sudbinu Borca, Leotara, ili slicnih klubova. Islo bi se na fazon ovdje je uprava, ovdje je pecat, klubska dokumentacija, to je nase. Slicno je u Mostaru uradjeno sa Univerzitetom, a danas Sveucilistem. I Sveuciliste i UNiverzitet Dzemal Bijedic slave isti dan osnivanja, kao i svi fakulteti, ali Sveuciliste je zadrzalo pecat, ako razumijes sta hocu da kazem. Tako da ti kazem, ne bi ti druze gledao Zelju na Grbavici, ne mozemo iz danasnje perspektive posmatrati kako smo se ponasali prije 20-30 godina.

I ja se apsolutno ne slazem s time zasto Velez nije otisao pod Bijeli Brijeg, kazu zbog recenice da nece i ne mogu garantovati sigurnost. Ne znam... ali znam da Rodjeni jos uvijek ne mogu otici pjeske na stadion da gledaju Veleza, nego je prevoz organizovan autobusima kad je gradski derbi. Ali ja sam posebna riba, ja sam apsolutno da Mostar bude jedan grad, bez gradskih podrucja ili opstina, i tu se ne slazem sa SDA-ovcima. ONi vole svoje fildzane na svakom nivou.
Tvrtko II Kotromanić

#28889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dr_Evil wrote: 18/09/2025 08:51

Na HVO teritoriji.

Da je Grbavica ostala tamo tesko da bi danas Zeljo bio Zeljo. Vjerovatno bi dozivio sudbinu Borca, Leotara, ili slicnih klubova. Islo bi se na fazon ovdje je uprava, ovdje je pecat, klubska dokumentacija, to je nase. Slicno je u Mostaru uradjeno sa Univerzitetom, a danas Sveucilistem. I Sveuciliste i UNiverzitet Dzemal Bijedic slave isti dan osnivanja, kao i svi fakulteti, ali Sveuciliste je zadrzalo pecat, ako razumijes sta hocu da kazem. Tako da ti kazem, ne bi ti druze gledao Zelju na Grbavici, ne mozemo iz danasnje perspektive posmatrati kako smo se ponasali prije 20-30 godina.

I ja se apsolutno ne slazem s time zasto Velez nije otisao pod Bijeli Brijeg, kazu zbog recenice da nece i ne mogu garantovati sigurnost. Ne znam... ali znam da Rodjeni jos uvijek ne mogu otici pjeske na stadion da gledaju Veleza, nego je prevoz organizovan autobusima kad je gradski derbi. Ali ja sam posebna riba, ja sam apsolutno da Mostar bude jedan grad, bez gradskih podrucja ili opstina, i tu se ne slazem sa SDA-ovcima. ONi vole svoje fildzane na svakom nivou.
Zeljo je dokumentaciju i pecate (sve ono sto se moglo spasiti tj sto nije izgorilo) sacuvao
tokom rata uprava/klub je imao kancelairju na marindvoru
sve se sacuvalo pa i samo funkcionisanje kluba u izbjeglistvu
neminovan je bio povratak kako god

a btw postojali su par godina srpsko FK Sarajevo i srpski FK Zeljeznicar
igrali u Lukavici, Vogosci
par godina iza rata se ugasili
dr_Evil

#28890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 18/09/2025 08:54

Zeljo je dokumentaciju i pecate (sve ono sto se moglo spasiti tj sto nije izgorilo) sacuvao

Sto ce reci da kod vas okupacija nije bila faktor iznenadjenja kao kod nas. Ali i dalje ne vjerujem da bi povratak bio neminovan, jer iskreno niste se nesto ni iskazali u povratku u naselja koja su ostala okupirana. Ne samo vi, niti jedan kraj BiH. I oni krajevi gdje jeste, brzo je opet narod razgulio.
Tvrtko II Kotromanić

#28891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dr_Evil wrote: 18/09/2025 09:00
Tvrtko II Kotromanić wrote: 18/09/2025 08:54

Sto ce reci da kod vas okupacija nije bila faktor iznenadjenja kao kod nas. Ali i dalje ne vjerujem da bi povratak bio neminovan, jer iskreno niste se nesto ni iskazali u povratku u naselja koja su ostala okupirana. Ne samo vi, niti jedan kraj BiH. I oni krajevi gdje jeste, brzo je opet narod razgulio.
gdje ba nije iznenadjenje bilo
nije nista nasa naivnost manja bila nego u ostatku zemlje
meci prekinuli zadnju utakmicu na grbavici protiv rada

stadion izgorio, trofeji, dobar dio dokumentacije
ono sto je spaseno, spaseno je zahvaljujuci ogromnoj hrabrosti nekoliko ljudi

bilo je opasnosti za funkcionisanje tj samo postojanje kluba i od strane nekih struja SDA
pa je i to Zeljo prezivio

tvrd smo orah mi :)
Didier

#28892 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Željo je druga priča nego svi ostali klubovi. Ima najviše navijača, najveću bazu donatora i ljudi koji ga vole, i teško da bi Srbi mogli tek tako reći "ovo je naše".

Ne možemo sa sigurnošću znati šta bi bilo kad bi bilo, ali činjenica je da je Željin stadion privatno vlasništvo kluba, da je klub sve vrijeme funkcionisao u izbjelištvu, i da ne postoji nijedan legalan način da se taj klub preotme. Npr. u tom slučaju ne bi Opština Istočno Novo Sarajevo dati nekom srpskom Želji stadion na korištenje, jednostavno jer nije njihov, nego Željin.

U Veležovom slučaju to je bio gradski stadion, i opština se mogla ponašati kako je htjela, ali su i pored toga dali stadion na korištenje Zrinjskom duže od dozvoljenog, i samim tim je to moglo pasti čim se grad formalno ujedinio.

Sjeti se samo da su se svi solidarisali s Veležom 1999. godine, i nisu htjeli igrati play off ako Velež ne može pod Bijeli Brijeg, i onda nakon toga sam Velež odustane (a Sarajevu poklone titulu, ali to je druga priča).
dr_Evil

#28893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 18/09/2025 09:09 Željo je druga priča nego svi ostali klubovi. Ima najviše navijača, najveću bazu donatora i ljudi koji ga vole, i teško da bi Srbi mogli tek tako reći "ovo je naše".

Ne možemo sa sigurnošću znati šta bi bilo kad bi bilo, ali činjenica je da je Željin stadion privatno vlasništvo kluba, da je klub sve vrijeme funkcionisao u izbjelištvu, i da ne postoji nijedan legalan način da se taj klub preotme. Npr. u tom slučaju ne bi Opština Istočno Novo Sarajevo dati nekom srpskom Želji stadion na korištenje, jednostavno jer nije njihov, nego Željin.

U Veležovom slučaju to je bio gradski stadion, i opština se mogla ponašati kako je htjela, ali su i pored toga dali stadion na korištenje Zrinjskom duže od dozvoljenog, i samim tim je to moglo pasti čim se grad formalno ujedinio.

Sjeti se samo da su se svi solidarisali s Veležom 1999. godine, i nisu htjeli igrati play off ako Velež ne može pod Bijeli Brijeg, i onda nakon toga sam Velež odustane (a Sarajevu poklone titulu, ali to je druga priča).
Privatno vlasnistvo necega sta je vlasnistvo drustva, a po nasem zakonu sve drustveno je preslo u drzavno? Pa valjda su sve drustvene firme postale vlasnistvo entiteta. Ko je i sta je Zeljo u onom vremenu ludila, osim jos jedna firma.

Iskreno ne vjerujem da imate vecu bazu donatora od Veleza, a i za broj navijaca bih se upitao. Mislim drug forumas da ne poznajes bas dobro Velez niti sta on znaci Hercegovini. Covjece mi imamo crvene noci od Cemerike pa do Australije, nema gdje se ne donira.

Ostalo se sve slazem, ne razumijem ni ja odluku Safe i ekipe, ali znam da je Mostar postao podijeljen grad onog trena kad je Safa prodao kucu, pa su njegov primjer poceli slijediti svi ostali Bosnjaci cije su nekretnine ostale okupirane.
Didier

#28894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 18/09/2025 09:14
Didier wrote: 18/09/2025 09:09 Željo je druga priča nego svi ostali klubovi. Ima najviše navijača, najveću bazu donatora i ljudi koji ga vole, i teško da bi Srbi mogli tek tako reći "ovo je naše".

Privatno vlasnistvo necega sta je vlasnistvo drustva, a po nasem zakonu sve drustveno je preslo u drzavno? Pa valjda su sve drustvene firme postale vlasnistvo entiteta. Ko je i sta je Zeljo u onom vremenu ludila, osim jos jedna firma.

Iskreno ne vjerujem da imate vecu bazu donatora od Veleza, a i za broj navijaca bih se upitao. Mislim drug forumas da ne poznajes bas dobro Velez niti sta on znaci Hercegovini. Covjece mi imamo crvene noci od Cemerike pa do Australije, nema gdje se ne donira.

Ostalo se sve slazem, ne razumijem ni ja odluku Safe i ekipe, ali znam da je Mostar postao podijeljen grad onog trena kad je Safa prodao kucu, pa su njegov primjer poceli slijediti svi ostali Bosnjaci cije su nekretnine ostale okupirane.
Velež je veliki klub, to je definitivno, i naravno da ima donatore od Novog Zelanda do Aljaske, meni je to jasno, pogotovo zato što i danas dosta Hercegovaca živi vani.

Kod nas je slučaj malo drugačiji, nismo se toliko iselili kao što su to radili navijači Veleža.

Nažalost, moraš priznati, mnogi Srbi i Hrvati danas više ne navijaju za Velež, a navijali su i u Trebinju, i u Nevesinju, a i u Širokom Brijegu i Posušju, tako da se baza smanjila u odnosu na prije rata kada ste bili slični Hajduku.

Klubovi su i prije rata, koliko znam, bili udruženja građana, i zna se tačno ko je prije rata bio u Skupštini FK Željezničar, nije mogao neko drugi doći i proglasiti se Skupštinom, Upravnim odborom, itd. Ne možeš nekome preoteti udruženje, ni po kom zakonu.

Adresa je tu irelevantna.

A žao mi je što je s Mostarom ovako ispalo, od grada koji je mogao biti najbolji u BiH, ostao je podijeljen kao 1995. godine što je bio. I kad god pitam Mostarce zašto je Velež odustao od Bijelog Brijega, nikad ne dobijem konkretan odgovor, i to je fakat tužno.
Bodkin

#28895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 18/09/2025 09:30

Nažalost, moraš priznati, mnogi Srbi i Hrvati danas više ne navijaju za Velež, a navijali su i u Trebinju, i u Nevesinju, a i u Širokom Brijegu i Posušju, tako da se baza smanjila u odnosu na prije rata kada ste bili slični Hajduku.

klubovi kod nas su refleksija drustva i socijalne situacije. uopste ne vidim na koji nacin mogu srbi i hrvati navijati za velez u ovako podjeljenom i konfliktnom drustvu. govorim o vecini, ne izuzetcima
Didier

#28896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 18/09/2025 09:50

klubovi kod nas su refleksija drustva i socijalne situacije. uopste ne vidim na koji nacin mogu srbi i hrvati navijati za velez u ovako podjeljenom i konfliktnom drustvu. govorim o vecini, ne izuzetcima
A kako za Želju i dalje navijaju Miljenko Jergović, Nikola Nikić, Zoran Kokot, Aleksandar Kosorić, Stole Aranđelović, Zdravko Čolić, Nele Karajlić...
Bodkin

#28897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 18/09/2025 09:52

A kako za Želju i dalje navijaju Miljenko Jergović, Nikola Nikić, Zoran Kokot, Aleksandar Kosorić, Stole Aranđelović, Zdravko Čolić, Nele Karajlić...
malo je tuzno kad mozes na prste jedne ruke nabrojati ali slazem se sa tobom da je zeljo veci klub.
ja sam govorio uopsteno i o vecim nekim brojevima
Didier

#28898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 18/09/2025 09:53

malo je tuzno kad mozes na prste jedne ruke nabrojati ali slazem se sa tobom da je zeljo veci klub.
Eh sad, mogu ja nabrojati i mnogo više ljudi, ali sam naveo samo ove poznate.
Bodkin

#28899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 18/09/2025 10:06
Bodkin wrote: 18/09/2025 09:53

Eh sad, mogu ja nabrojati i mnogo više ljudi, ali sam naveo samo ove poznate.
kazem ti, slazem se sa tobom da je zeljo veci klub i vise nadnacionalni. ali ne moze puno van drustvenih prilika
Haris.ba

#28900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 18/09/2025 09:14
Situacija se zalomila da je stadion u papirima bio upisan na Zelju kao sportsko drustvo.
Novim sistemom je to kao udruzenje. Udruzenje je pravno lice koje moze imati vlasnistvo.
Zasto se desilo da je takav bio slucaj sa Zeljom, a ne sa ostalim klubovima treba napisati neko ko to bolje zna.

Veliki je off. Ali, da priupitam. Otkud Velez bas tamo u Vrapcicima? Ok je sira lokacija, samo bas da je moralo ondje medju kuce?
Post Reply