Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Hakiz

#9301 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 17/09/2025 14:05
drug_profi wrote: 17/09/2025 13:58 Moraš shvatiti da ima ljudi koji nemaju vremena radnim danom ići u veću kupovinu. Ja uspijem svratit usput do Binga i kupit par sitnica koje žena napiše.
Ali da idem sad tražiti nešto što ne znam gdje ću i da li ću naći, nemam vremena ni živaca, pa nek radnje rade i do 24h, za mene je radni dan završen u 19h kad sam polumrtav konačno došao-došao kući.

Ne može se svijet mjeriti prema sebi iako svi mi to radimo.
Ja nikome nista ne odredjujem niti govorim.
Ni ko ce gdje kupovati ni sta ce kupovati...samo ako je direktna posljedica tvojih navika i licemjernosti nesto negativno,nemoj likovati na to i govoriti da je neko drugi kriv,kada najveci dio krivice snosi POJEDINAC koji svjesno to radi.
Ja o tome pisem a ne ko ce trositi gdje svoje pare. Ko imalo poznaje ekonomiju,znao je da ce biti i ovo dio posljedice,samo nije znao u kojem omjeru/procentu. Ali narod namjerno sada ide u RS i kupuje tamo,dakle nije to nikakva potreba ili da im je neko pravo ugrozeno,nego eto hoce da idu tamo i onda dodju ovdje i seru kako je opao promet u FBiH. A on mjesecno 500 KM ostavi u RSu samo u marketu :D
Jebo licemjere i botove.
Pa, i vlada FBiH je tim ljudima namjerno onemogućila da kupuju u nedjelju i tako ih otjerala u RS u kupovinu.

Nije vlada morala zabraniti prodaju nedjeljom. Mogla je pomoći trgovcima tako što bi zakonom imali slobodna 2 dana u sedmici umjesto jednog i strogo kontrolisati provedbu zakona o radu.

Ali, umjesto toga, namjerno je zabranila prodaju nedjeljom. I to nije zabranila rad, samo prodaju je zabranila.
Hakiz

#9302 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Malisa11 wrote: 17/09/2025 15:29 hype ko hype nista drugo. Ebay, aliexpress, geekbuy, dinobuy, dhgate, gearbest, focallprice etc
Nije hype. Nemaš kupiti ovdje. Niko ne prodaje.

Osim cijene, i uopše mogućnost da kupiš nešta ljude tjera na Aliexpress, Temu, Ebay itd.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9303 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tjeraju nas zelje.
benzapen

#9304 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

OliverBatista wrote: 17/09/2025 15:18 Ove godine je 50000 osoba napustilo BiH pa računajte koliko je u tom broju mlade i svježe radne snage koja se nalazi u tupavoj manipulativnoj statistici koja se odjavila sa biroa ili napustila trgovine i ostale djelatnosti. Sve vrste radnika su deficitarne, rezultati statistike će biti sve lošiji. Radnici u trgovinama neće da rade ni u RS ni u FBIH ni u Brčko distriktu ni radnim danima, a kamoli nedjeljom, svi su složni u tome. Ekonomija koju poznajemo nestaje i kopni eksponencijalno. A sada za ove što prate čavalića i njegove prijatelje hermafrodite, od masovnog ukidanja neradne nedjelje nema ništa. Jutros objavljen članak za najveće poslodavce, samo u velikim lancima u FBiH je zaposleno 15000+ radnika, tako da ne nadajte se da će ti glasovi biti usmjereni u pravcu ukidanja neradne nedjelje i sa dolaskom LIDL-a, san o ukidanju neradne nedjelje će se raspršiti u tisuću komada. čavalić i ekipa mogu i dalje pričati da kupuju po RS-u, a ne smiju ni prsmrdit' ni tamo i figurirati kao plaćenici robovlasnika / tajkuna iz raznoradnih selendri. Do kraja godine neradna nedjelja se uvodi u RS-u, već sada Pale, dijelovi Istočnog Sarajeva ne rade uopće, a uskoro svi ostali zatvaraju u nedjelju.
PS. na Bistriku ima neki dežurni market, sjedi gazda na gajbi u nedjelju i govori da mu se ne isplati uopće raditi jer uđu samo oni što moraju da kupe tariguz i kruh i da odavno nema rentabilnosti u radu nedjeljom.
Za Bistrik ne znam, ali znam da diskont u Hrasnom nedjeljom gori. Poprilično sam siguran da nedjeljom zaradi više nego čitavu sedmicu. Kolone auta se uhvate, kao i red ispred radnje. Još su cijene minimum 30-50% veće od cijena u većim trgovinama.
tokio25

#9305 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

pa to je zato sto nasi uvijek sve kupuju i placaju u zadnji cas
nova godina 31og krkljanac
1 maj 30og aprila krkljanac
treba registrovati idu dan prije isteka registracije i sl

kod nas je sve u zadnji cas i zato imas redove ispred tih radnji nedjeljom
Hakiz

#9306 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 17/09/2025 16:51 Tjeraju nas zelje.
Naravno. Kome smeta, neka se odrekne želja. I to je život. Moguće je živjeti kao životinja, samo jesti, napraviti djecu i spavati. Ništa drugo u životu ne raditi.

Ne znam kakav je to život, da li je ljudski, ali je sigurno život.

Oni koje interesuje da nešta drugo rade (osim rada za preživljavanje, dakle otići na posao koji trpiš samo da bi obezbijedio novac za hranu) mogu se naći u situaciji da ono šta ih interesuje, šta žele raditi, ovdje nije popularno, pa osim što ovdje niko ne proizvodi materijal za te stvari, niko ga i ne prodaje, ne uvozi. Onda im preostaje da kupuju iz vana. A onda se mogu naći u situaciji da prodavnice u EU naprosto neće da šalju u BiH. I onda im preostaje uglavnom Kina (Aliexpress, Temu). Sve drugo (Amerika itd) je najčešće ili sa istim ograničenjima prema nama kao što ih EU ima ili preskup transport.

Tako da ne znam o čemu se ima u ovom slučaju raspravljati.
Last edited by Hakiz on 17/09/2025 17:10, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9307 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 17/09/2025 17:07
Naravno. Kome smeta, neka se odrekne želja. I to je život. Moguće je živjeti kao životinja, samo jesti, napraviti djecu i spavati. Ništa drugo u životu ne raditi.

Oni koje interesuje da nešta drugo rade (osim rada za preživljavanje, dakle otići na posao koji trpiš samo da bi obezbijedio novac za hranu) mogu se naći u situaciji da ono šta ih interesuje, šta žele raditi, ovdje nije popularno, pa osim što ovdje niko ne proizvodi materijal za te stvari, niko ga i ne prodaje, ne uvozi. Onda mu preostaje da kupuje iz vana. A onda se može naći u situaciji da prodavnice u EU naprosto neće da šalju u BiH. I onda mu preostaje uglavnom Kina (Aliexpress, Temu). Sve drugo (Amerika itd) je najčešće ili sa istim ograničenjima prema nama kao što ih EU ima ili preskup transport.

Zelje i potrebe nisu isto.
zippoo87

#9308 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 17/09/2025 16:36
zippoo87 wrote: 17/09/2025 13:38 Eto vidis...ti neces da se odreknes svog luksuza,iako si svjestan da negativno utice i na ekonomski prostor u kojem zivis.
Dakle,da zavrsim sa vama licemjerima...nije do VLADE,do VAS je.

P.S. prestani barem pisati da se brines o ekonomiji,kada je svjesno i namjerno urusavas. Jadno je to cak i za forum.
Moraš li ti kupiti nešta sa Temu ili Aliexpress? Možeš kupiti kod naših (ili naručiti iz drugih država Evrope) po 10x većoj cijeni.

Ali ne, omogućavaš platu kineskom prodavaču (pazi, govorim o prodavaču, ne proizvođaču) umjesto našem jer nećeš da se odrekneš luksuza niže cijene.

Usput, jesi li ikada kupio neki proizvod u RS, ne u nedjelju, nego bilo kada? Ako jesi, kakve veze ima kupiš li nešta u RS u, recimo, srijedu ili nedjelju, oba dana su radna tamo gdje kupuješ. Ako je problem kupovina u RS, nemoj tamo ništa kupovati ni jednim danom, ne samo nedjeljom. Ili prodati nekome iz RS nešta. Ako nije problem kupovina u RS, onda je svejedno kupuješ li (ili prodaješ) tamo u srijedu ili nedjelju. Oba su jednako radni dani.

Ako ćemo o licemjerju.
Hakize,ti u standardnom svom fazonu,"masanja cijelog fudbala" :lol: :lol:
Samo cu na ovo zadnje replicirati...ne kupujem u RSu jer sve sto mi treba imam od 100m do 2 km od kuce. Bukvalno sve sto je dostuno na BiH trzistu. A ne iz nekih razloga vezano za RS...PDV ide u istu kasu,ali dobit vlasnika ne ide. Ekonomski,to je jedina bitna razlika. Ali ja ne likujem i ne prozivam sve i svakoga a da radim to za sto druge prozivam.

Nego je ovdje bila prica da najvise likuju ljudi koji ulaze u statistiku onih 150 miliona KM,koliko je promet u FBiH opao i preselio se u RS.
Najgora sorta sitnih lopova i licemjera ili po naski,licimUra.
Hakiz

#9309 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 17/09/2025 17:09

Oni koje interesuje da nešta drugo rade (osim rada za preživljavanje, dakle otići na posao koji trpiš samo da bi obezbijedio novac za hranu) mogu se naći u situaciji da ono šta ih interesuje, šta žele raditi, ovdje nije popularno, pa osim što ovdje niko ne proizvodi materijal za te stvari, niko ga i ne prodaje, ne uvozi. Onda mu preostaje da kupuje iz vana. A onda se može naći u situaciji da prodavnice u EU naprosto neće da šalju u BiH. I onda mu preostaje uglavnom Kina (Aliexpress, Temu). Sve drugo (Amerika itd) je najčešće ili sa istim ograničenjima prema nama kao što ih EU ima ili preskup transport.

Jesi li ti uopšte pročitao post na koji odgovaraš?

O željama i govorim.

Potrebe su preživjeti (hrana, sklonište), fiziološke potrebe i možda produžiti vrstu.

F1, fudbal, filmovi, putovanja itd nisu potrebe. To su sve želje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9310 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

zippoo87 wrote: 17/09/2025 17:10
zippoo87 wrote: 17/09/2025 13:38 Eto vidis...ti neces da se odreknes svog luksuza,iako si svjestan da negativno utice i na ekonomski prostor u kojem zivis.
Dakle,da zavrsim sa vama licemjerima...nije do VLADE,do VAS je.

P.S. prestani barem pisati da se brines o ekonomiji,kada je svjesno i namjerno urusavas. Jadno je to cak i za forum.
Moraš li ti kupiti nešta sa Temu ili Aliexpress? Možeš kupiti kod naših (ili naručiti iz drugih država Evrope) po 10x većoj cijeni.

Ali ne, omogućavaš platu kineskom prodavaču (pazi, govorim o prodavaču, ne proizvođaču) umjesto našem jer nećeš da se odrekneš luksuza niže cijene.

Usput, jesi li ikada kupio neki proizvod u RS, ne u nedjelju, nego bilo kada? Ako jesi, kakve veze ima kupiš li nešta u RS u, recimo, srijedu ili nedjelju, oba dana su radna tamo gdje kupuješ. Ako je problem kupovina u RS, nemoj tamo ništa kupovati ni jednim danom, ne samo nedjeljom. Ili prodati nekome iz RS nešta. Ako nije problem kupovina u RS, onda je svejedno kupuješ li (ili prodaješ) tamo u srijedu ili nedjelju. Oba su jednako radni dani.

Ako ćemo o licemjerju.
Samo cu na ovo zadnje replicirati...ne kupujem u RSu jer sve sto mi treba imam od 100m do 2 km od kuce. Bukvalno sve sto je dostuno na BiH trzistu. A ne iz nekih razloga vezano za RS...PDV ide u istu kasu,ali dobit vlasnika ne ide. Ekonomski,to je jedina bitna razlika. Ali ja ne likujem i ne prozivam sve i svakoga a da radim to za sto druge prozivam.

Nego je ovdje bila prica da najvise likuju ljudi koji ulaze u statistiku onih 150 miliona KM,koliko je promet u FBiH opao i preselio se u RS.
Nije
zippoo87

#9311 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 17/09/2025 17:12

O željama i govorim.

Potrebe su preživjeti (hrana, sklonište), fiziološke potrebe i možda produžiti vrstu.

A je li potreba ici nedjeljom u podmjeru u RS ?
Ili je zelja ?
zippoo87

#9312 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

_BataZiv_0809 wrote: 17/09/2025 17:14
zippoo87 wrote: 17/09/2025 17:10

Ako ćemo o licemjerju.

Nije
Pa nije,ali ovi ovdje to tako pisu i predstavljaju. Ja samo navodim na sta se odnosi moje pisanje :lol:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#9313 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Ozimician wrote: 17/09/2025 13:40 Smije li se ici u Orasje i Brcko Distrikt? :D

Malo sto zabranjujete trgovinu, sad bi jos postavljali granice kao Dodik?
Granice su takve da moraš POŠTOVATI LJUDE.
To je osnovna pristojnost , elementarna.

Radnici u trgovinskom sektoru u FBiH ne rade nedeljom jer je rad nedeljom u trgovinskom sektoru uz određene izuzetke ZABRANJEN.

Poštujmo to zbog ljudi , čovjek je najvažniji , niti jedan radnik trgovačkog sektora nije tražio da radi nedeljom nakon uvođenja zakona.

U Sarajevu najvećem gradu države NEMA NOVIH PRODAVNICA I MARKETA od 00:00 do 24:00 koji im omogućuju i rad nedeljom.

Država obara rekorde u prikupljanju i direktnih i indirektnih poreza.

Nametanje rada nedeljom u trgovini je besmislica.
Last edited by teskeredzic_22 on 17/09/2025 17:19, edited 2 times in total.
Hakiz

#9314 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 17/09/2025 17:15
Hakiz wrote: 17/09/2025 17:12

O željama i govorim.

A je li potreba ici nedjeljom u podmjeru u RS ?
Ili je zelja ?
Hrana je potreba.

Jedno je zabraniti da rade Waikiki, Zara itd.

Drugo je zarbraniti da rade prodavnice hrane.

Ako ljudi kupuju obuću, odjeću i slično, to je želja.

Ako kupuju hranu, potreba je.
Hakiz

#9315 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 17/09/2025 17:16

Radnici u trgovinskom sektoru u FBiH ne rade nedeljom jer je rad nedeljom u trgovinskom sektoru uz određene izuzetke ZABRANJEN.

Poštujmo to zbog ljudi , čovjek je najvažniji , niti jedan radnik trgovačkog sektora nije tražio da radi nedeljom nakon uvođenja zakona.
Da je zbog ljudi, zabrana bi se odnosila i na ugostiteljstvo, kladionice, medije koji ne prenose važne, servisne informacije, zabavne parkove itd.

Valjda i u tim djelatnostima rade ljudi?

Tako da argument "Zabrana je zbog ljudi" je lažan argument.

Ili su trgovci ljudi, ostali nisu? I to je legitiman stav. Možemo nagađati kome je legitiman, ali je legitiman.
tokio25

#9316 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

Hakiz wrote: 17/09/2025 17:22

Da je zbog ljudi, zabrana bi se odnosila i na ugostiteljstvo, kladionice, medije koji ne prenose važne, servisne informacije, zabavne parkove itd.

Ili su trgovci ljudi, ostali nisu? I to je legitiman stav. Možemo nagađati kome je legitiman, ali je legitiman.
zabrana jeste zbog ljudi
zbog ljudi koji rade u trgovinama
oni su preko svojih predstavnika to izborili

to sto ovi iz kafica kladionica i ostalih ne ganjaju isto je do njih a ne do ovih sto su sebi izganjali
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9317 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

nsu bolan "ljudi" radnici izganjali, vec poslodavci...
tokio25

#9318 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

Vidim da se radnici ne bune pa su komotno to mogli izganjati i marsovci
kakaljin

#9319 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

benzapen wrote: 17/09/2025 17:01
OliverBatista wrote: 17/09/2025 15:18 Ove godine je 50000 osoba napustilo BiH pa računajte koliko je u tom broju mlade i svježe radne snage koja se nalazi u tupavoj manipulativnoj statistici koja se odjavila sa biroa ili napustila trgovine i ostale djelatnosti. Sve vrste radnika su deficitarne, rezultati statistike će biti sve lošiji. Radnici u trgovinama neće da rade ni u RS ni u FBIH ni u Brčko distriktu ni radnim danima, a kamoli nedjeljom, svi su složni u tome. Ekonomija koju poznajemo nestaje i kopni eksponencijalno. A sada za ove što prate čavalića i njegove prijatelje hermafrodite, od masovnog ukidanja neradne nedjelje nema ništa. Jutros objavljen članak za najveće poslodavce, samo u velikim lancima u FBiH je zaposleno 15000+ radnika, tako da ne nadajte se da će ti glasovi biti usmjereni u pravcu ukidanja neradne nedjelje i sa dolaskom LIDL-a, san o ukidanju neradne nedjelje će se raspršiti u tisuću komada. čavalić i ekipa mogu i dalje pričati da kupuju po RS-u, a ne smiju ni prsmrdit' ni tamo i figurirati kao plaćenici robovlasnika / tajkuna iz raznoradnih selendri. Do kraja godine neradna nedjelja se uvodi u RS-u, već sada Pale, dijelovi Istočnog Sarajeva ne rade uopće, a uskoro svi ostali zatvaraju u nedjelju.
PS. na Bistriku ima neki dežurni market, sjedi gazda na gajbi u nedjelju i govori da mu se ne isplati uopće raditi jer uđu samo oni što moraju da kupe tariguz i kruh i da odavno nema rentabilnosti u radu nedjeljom.
Za Bistrik ne znam, ali znam da diskont u Hrasnom nedjeljom gori. Poprilično sam siguran da nedjeljom zaradi više nego čitavu sedmicu. Kolone auta se uhvate, kao i red ispred radnje. Još su cijene minimum 30-50% veće od cijena u većim trgovinama.
Eno i onaj preko puta bolnice nedeljom ne mozes cestom proci od silnih auta parokiranih okolo koliko je puno.

Tako da uvijek ima posla ko zeli da radi, ko ne zeli da radi njemu i duplu dnevnicu da das on nece raditi. A ko treba njedeljom da ne rade trgovine i da zabranis ljudima koji zele da rade mogu to.
kakaljin

#9320 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

konektovan wrote: 17/09/2025 17:26 nsu bolan "ljudi" radnici izganjali, vec poslodavci...
Zafalilo radne snage pa daj da mogu ovo sto imam rasporediti ili cak neke otpustiti jer mi nece trebati ali ne smije niko drugi raditi ako i ja ne radim.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9321 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

tokio25 wrote: 17/09/2025 17:27 Vidim da se radnici ne bune pa su komotno to mogli izganjati i marsovci
da su se radnici borili, dobili bi qurchinu glavatu.
kakaljin

#9322 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

konektovan wrote: 17/09/2025 17:29
tokio25 wrote: 17/09/2025 17:27 Vidim da se radnici ne bune pa su komotno to mogli izganjati i marsovci
Ma kada su se radnici borili, ne bore se i na svoja zagarantovana prava po zakonu a kamo li sta vise.

Radnici samo sute i trpe i zale se a nece nista da poduzmu.

Ovu nedelju su izganjalo veliki poslodavci u trgovinama jer nemaju radne snage vise pa da ne bi davali vece plate ovima koje imaju bolje zatvori nedelju svakako imam poslovnice po citavoj BiH pa mi ne predstavlja problem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9323 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 17/09/2025 17:29
Nije bitno koje je boje macka dok god lovi miseve
Hakiz

#9324 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

tokio25 wrote: 17/09/2025 17:23
Hakiz wrote: 17/09/2025 17:22

zabrana jeste zbog ljudi
zbog ljudi koji rade u trgovinama
oni su preko svojih predstavnika to izborili

to sto ovi iz kafica kladionica i ostalih ne ganjaju isto je do njih a ne do ovih sto su sebi izganjali
A vidi ime sindikata koji je to "izborio":

SINDIKAT RADNIKA TRGOVINE I USLUŽNIH DJELATNOSTI STBIH

Pa kaže na web stranici sindikata:

Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama. Žele imati slobodnu nedjelju. Zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni.

Izvor: https://stbih.ba/

I gdje su radnici uslužnih djelatnosti (ugostitelji, kladionice itd) u zakonu o neradnoj nedjelji?

Nije zbog ljudi, tačnije, nije zbog radnika (I poslodavci i političari su ljudi. Nažalost :lol: ).

Nemojmo šuplju.
Last edited by Hakiz on 17/09/2025 17:35, edited 1 time in total.
Malisa11

#9325 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

teskeredzic_22 wrote: 17/09/2025 17:16 Radnici u trgovinskom sektoru u FBiH ne rade nedeljom jer je rad nedeljom u trgovinskom sektoru uz određene izuzetke ZABRANJEN.
Nije zabranjen rad, zabranjena je prodaja!
Locked