AMERIKA

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#15651 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

dale cooper wrote: 17/09/2025 15:11 korporativni interesi iz te industrije.
pu, komunjaro!

to i jeste suština, svi su 'kupljeni' kroz donacije i lobbying, u Bosni će se to zvati korupcija, ali tamo je normalno svima koji su dio mašine i ne izlaze iz svoje zone komfora te ih boli penis za ostale.

I meni je dobro, nisu mi preostale nikakve materijalne želje, u principu bi trebao da pišem ovu ježovu priču, ali onda otvorim pomozi.ba i više mi nije dobro. Pogledam rasipanje tipova poput Bezosa i Musa (na to dodamo i politiku koju zastupaju), dok mnogi nemaju ni za kifle i onda mi opet nije dobro.

Možemo zapravo svi ugasiti internet, ignorisati sve ljude oko nas i onda će nam kapitalizam i demokratija biti odlični. Ignorance is bliss, osim za one rođene u Bangladešu, oni nisu imali sreće.
Tito_i_Partija

#15652 Re: AMERIKA

Post by Tito_i_Partija »

jeza u ledja wrote: 16/09/2025 22:00
Tito_i_Partija wrote: 16/09/2025 20:43
jeza u ledja wrote: 16/09/2025 19:22

Koliko?
Ko odlucuje o tome? Ko iznosi dokaze, ko kaznjava? Ulica, jel? Jedan random lik koji uzme oruzje?
Koliko ih ima odgovornih za smrt, direktno ili indirektno, ili stradanje, ili patnju, u Americi i van nje? Stotine? Hiljade? Milion? Da ih pred streljacki vod odmah postavimo? Ko ce praviti spisak? Juce ovaj lik, sutra neki mozda doktor. Prekosutra neki gradonacelnik. Ko odlucuje o tome? Ti? Ja? Twitter?

Ah, da, kada sistem nista ne radi na tome, onda ulica treba. Ko i sta cini tu ulicu, eee to jbg ne znamo.

Neko je spomenuo Goringa ranije. Pa i on je cak imao sudjenje.

Narativ vansudske pravde, narativ nasilja ulice, je narativ Donalda Trumpa i MAGA divljaka.
Sudska pravda za niže klase više ne postoji, pogotovo kad se suočavaju sa vladajućom klasom.
I na koji nacin to promjeniti? Random nasiljem? Ko odlucuje o tome?

Ljudi imaju vrlo jednostavne opcije da to mijenjaju, ali sa svim mogucnostima pristupu informacijama opet biraju sve gore i gore ljude na vlast.
Nasilje u ovom slučaju nije random, nego baš ciljano. I toga ćemo sigurno vidit' još, jer je pričanje i demonstriranje beskorisno.
biglebovski

#15653 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

eltroxin wrote: 16/09/2025 20:08
biglebovski wrote: 16/09/2025 18:53
Point. wrote: 16/09/2025 18:39

Grow up man.
Pa šta je sad bilo? Hoće ministar da mu amerikanezi budu zdraviji, isisaše im farmaceuti i medicinska industrija sve pare, a teško koga da su izliječili. Eto su krenuli ukidati kupovinu nekih artikala za 41 milion Amerikanaca koji primaju socijalnu pomoć u naturi, tj. hrani. Nema više đabalesku kokakole i slatkiša, samo zdrava ishrana za siromašne.

https://abcnews.go.com/GMA/Food/snap-be ... =124415390
E svasta na ovom dunjaluku :lol:
Samo varakina, jebo farmaciju. A i Trump ih je zajebao, bice 1500% jeftiniji ljekovi. Minimum.
Sve se svodi na to kakva farmacija čovječanstvu treba, ona koja želi da lijeći ili ona koja želi da zarađuje nemoralno velike svote novca.

U suštini, Ministar je izgleda veliki zagovornik zdravog života i, kako sam čitao, smatra da su upali u začarani krug, gdje veliki teret snose poreski obveznici. Od malena dakle šopaju siromašne, nezaposlene i ostale kategorije koje imaju pravo na tu vrstu pomoći, džabalesku nezdravom hranom, koju plaćaju poreski obveznici iz budžeta, i onda im opet plaćaju, kad se zbog nezdrave ishrane i života, razbole i kada im trebaju raznorazne terapije farmaceuta, čija cijena je dodatno uvećana za osiguranike.

Borba je, veliki novci su u igri...

Soda producers like Coca-Cola and PepsiCo are actively lobbying against the Make America Healthy Again (MAHA) initiative's proposals, which include restricting soda and junk food purchases with food stamps (SNAP benefits), enacting stricter school lunch standards, and limiting junk food marketing to children. The industry's opposition is driven by the potential financial impact on their substantial government contracts and overall profits... Ai Soda producers against maha
dale cooper

#15654 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Osmi Socrates wrote: 17/09/2025 15:16 Na čemu se bazira insinuacija da ljudi ne biraju "ono što je bolje za njih"? Niko ne bira svjesno ono za šta misli da je gore za njega i njegovu porodicu. Rijetko kad ima luksuz izabrati ono za šta misli da je perfektno. Najčešće biraju ono što ocjene kao manje zlo.

Najbolje se ovo ogleda kroz primjer gradonačelnika Memphisa, koji je Demokrata. Složio se da Trump pošalje Nacionalnu Gardu. Ne osjeća se najbolje zbog toga. Ali je izabrao manje zlo. Grad mu ima stopu kriminala 300 i nešto procenata veću od nacionalnog prosjeka.
I onda izaberu Trumpa. U kojem je univerzumu on manje zlo, ako si iole informiran i ne nasjedaš na populizam i oštru retoriku? Ali to je prava pobjeda
republikanaca i Trumpa, kada su sa ovim stvarima, umjesto bilo kakvog smislenog programa uspjeli da osvoje biračko tijelo.
biglebovski

#15655 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Point. wrote: 16/09/2025 22:16 I pobjednik takmičenja zdrave hrane je..........drums, please. Ministar sa impresivnih 1,498 kalorija per meal!
Dobar je američki fast food, za ponekad... Iako je gledam baš poskupilo sve, a smanjuju valjda porcije, kuknjava je velika.

Neće ovoj četvorici ništa biti od porcije mekdonaldsa, problem su djeca...

In the USA, higher rates of obesity among children are consistently associated with lower family income. Data from the CDC and other sources show that children from families with income below a certain poverty threshold have significantly higher obesity rates than those from higher-income families. This trend highlights how socioeconomic status influences a child's health, with poverty and lower income posing a greater risk for obesity in children across various racial and ethnic groups. Ai overview
Osmi Socrates

#15656 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ne znam na osnovu čega tvrdiš da je više od pola Amerike neobaviješteno ili da ne zna šta su birali na predsjedničkim izborima. Ili da im ti moraš objašnjavati šta je bolje a šta gore za njih. I ja mislim da su izabrali loše, ali ne zato što su neobavješteni nego zato što im ni druga opcija nije bila puno bolja.

Svejedno, imamo i primjer guvernera Illinoisa, koji je poručio Trumpu da ne šalje Nacionalnu Gardu, or else... Nedvosmisleno. I Trump odustao.

I guverner je izabrao opciju za koju misli da je manje zlo. Na razvoju događaja u Tennessiju i Illinoisu moći ćemo vidjeti ko je od ova dva političara donio lošu odluku a ko ispravnu. Možda su obojica donijeli ispravnu odluku. Možda su obojica donijeli lošu.
dale cooper

#15657 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Osmi Socrates wrote: 17/09/2025 15:37 Ne znam na osnovu čega tvrdiš da je više od pola Amerike neobaviješteno ili da ne zna šta su birali na predsjedničkim izborima. Ili da im ti moraš objašnjavati šta je bolje a šta gore za njih. I ja mislim da su izabrali loše, ali ne zato što su neobavješteni nego zato što im ni druga opcija nije bila puno bolja.

Svejedno, imamo i primjer guvernera Illinoisa, koji je poručio Trumpu da ne šalje Nacionalnu Gardu, or else... Nedvosmisleno. I Trump odustao.

I guverner je izabrao opciju za koju misli da je manje zlo. Na razvoju događaja u Tennessiju i Illinoisu moći ćemo vidjeti ko je od ova dva političara donio lošu odluku a ko ispravnu. Možda su obojica donijeli ispravnu odluku. Možda su obojica donijeli lošu.
Na osnovu čega ti tvrdiš da su izabrali na informiran način?
Osmi Socrates

#15658 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

dale cooper wrote: 17/09/2025 15:54
Osmi Socrates wrote: 17/09/2025 15:37 Ne znam na osnovu čega tvrdiš da je više od pola Amerike neobaviješteno ili da ne zna šta su birali na predsjedničkim izborima. Ili da im ti moraš objašnjavati šta je bolje a šta gore za njih. I ja mislim da su izabrali loše, ali ne zato što su neobavješteni nego zato što im ni druga opcija nije bila puno bolja.

Na osnovu toga da se Trumpu broj glasova povećao u svim demografskim grupama, u 99% distrikta Amerike mu se povećao broj glasova u odnosu na prethodne izbore. Omladina, u značajnom porastu glasala za njega. Ovo su samo primjeri.

Možemo mi lako otpisivati sa "ima onih koji će uvijek glasati za njega bez obzira kakav je", ali, to je istina i za Demokrate. I za njih će neki glasati, bez obzira kakvi su.

Na kraju, ostanemo na tome da su nezavisni glasači odlučili, a oni su većinski prešli na stranu Trumpa. Oni su uglavnom dobro obaviješteni.

Trump je pedofil, kriminalac, ovakav, onakav. They don't give a fuck. Izbori su bili referendum oko Trumpovog karaktera. They don't give a fuck oko karaktera političara.
geralt

#15659 Re: AMERIKA

Post by geralt »

Velkoski wrote: 17/09/2025 14:59 U demokratiji u kojoj neki SUPER PAC ili ovaj što stoji iza Vancea, Thiel, skrše milione i milione da njihovi kandidati budu izabrani. Ok?

Prije da živimo u feudalizmu u kojem kmetovi imaju malo veću prividnu slobodu nego prije.

Doduše, vaistinu, postoje i ekstremni primjeri tipa Zohran da i neki kmet može doći do nečega, mada će efektivno biti MOŽDA koristan za New York. Idu podmetanja, milioni da ga se skloni, a možda bude i ruski primjer skoka kroz prozor, ko zna na današnjem vaktu. A možda su i ovo sve teorije zavjere, ko je meni kriv što ne mogu da budem Thiel.
I Hillary i Kamala su imali znatno vise para od Trumpa za njihove kampanje, pa su glasaci rekli svoje. Hillary se moze vaditi da joj elektoralni sistem nije isao na ruku, Kamala ne moze ni to. Pare igraju manju ulogu u predsjednickim izborima nego sto mislis. Jeb Bush spiskao $150 miliona da postane predsjednik, Michael Bloomberg milijardu.

Nivo na kojem pare igraju znacajnu ulogu su lokalni izbori i izbori za Kongres, tj. izbori koji nisu toliko medijski interesantni.
Last edited by geralt on 17/09/2025 16:47, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#15660 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ili, hajde da uzmemo da mu je 6. januar najveći grijeh. Pokušaj državnog udara.

Ono što se meni nameće kao zaključak je da je dovoljan broj ljudi to protumačio kao napad na instituciju koja ne štiti ničije interese i ne predstavlja nikoga. Osim interesnih grupa, sa kojima obični ljudi uglavnom nemaju ništa zajedničko. Tamo sjede ljudi koji nisu konstruktivni već decenijama. Stranke prebacuju krivnju za to onako kako im odgovara. Međutim, dovoljan broj ljudi u Americi krivnju prebacuje na sve njih skupa, bez obzira da li su Demokrate ili Republikanci. I Trumpov pokušaj državnog udara ne vide kao nešto nužno loše. Kriminalac udario na krvopije.

Ja se sa tim ne slažem, ali, ja i ne glasam na američkim izborima.
JovicSA

#15661 Re: AMERIKA

Post by JovicSA »

Image
Point.

#15662 Re: AMERIKA

Post by Point. »

biglebovski wrote: 17/09/2025 15:31
Point. wrote: 16/09/2025 22:16 I pobjednik takmičenja zdrave hrane je..........drums, please. Ministar sa impresivnih 1,498 kalorija per meal!
Dobar je američki fast food, za ponekad... Iako je gledam baš poskupilo sve, a smanjuju valjda porcije, kuknjava je velika.

Neće ovoj četvorici ništa biti od porcije mekdonaldsa, problem su djeca...

In the USA, higher rates of obesity among children are consistently associated with lower family income. Data from the CDC and other sources show that children from families with income below a certain poverty threshold have significantly higher obesity rates than those from higher-income families. This trend highlights how socioeconomic status influences a child's health, with poverty and lower income posing a greater risk for obesity in children across various racial and ethnic groups. Ai overview
Image
ultima_palabra

#15663 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Amerikanci kao narod su jedna velika amorfna masa. Nema tu kriticne mase za bilo kakve sustinske promjene.
dale cooper

#15664 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Osmi Socrates wrote: 17/09/2025 16:09
dale cooper wrote: 17/09/2025 15:54

Na osnovu toga da se Trumpu broj glasova povećao u svim demografskim grupama, u 99% distrikta Amerike mu se povećao broj glasova u odnosu na prethodne izbore. Omladina, u značajnom porastu glasala za njega. Ovo su samo primjeri.

Možemo mi lako otpisivati sa "ima onih koji će uvijek glasati za njega bez obzira kakav je", ali, to je istina i za Demokrate. I za njih će neki glasati, bez obzira kakvi su.

Na kraju, ostanemo na tome da su nezavisni glasači odlučili, a oni su većinski prešli na stranu Trumpa. Oni su uglavnom dobro obaviješteni.

Trump je pedofil, kriminalac, ovakav, onakav. They don't give a fuck. Izbori su bili referendum oko Trumpovog karaktera. They don't give a fuck oko karaktera političara.
Obavješteni oko čega? Koje su recimo Trumpove ekonomske polise, osim lupanja tarifa? Jesu li se glasači informisali kakve bi bile moguće posljedice
tarifa i da li bi mogle i njima naštetiti?

Odgovor je naravno mnogo jednostavniji i dio je ljudske prirode, nisu se ništa posebno informisali, nego su nasjeli na Trumpovu populističku
retoriku i u njegovim obećanjima čuli ono što su željeli da čuju, uglavnom nevezane za istinske day to day stvari koje utiču na kvalitet života,
a apsolutno vezane za ono što oni percipiraju kao problem koji ih životno ugrožava, bila to woke kultura, imigranti, manjinske zajednice,
srozavanje krišćanskih porodičnih vrijednosti itd. I zato ih apsolutno boli kurac da li je Trump pedofil, kriminalac, rasist ili bilo šta drugo,
dokle god zaćeruje onima koje vide kao neprijatelje.
Osmi Socrates

#15665 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ne znam zašto bi bilo ko u bilo čije ime odlučivao šta je za njega prioritet. Nekom je prioritet ekonomija, nekom imigracija, nekom borba protiv kriminala, nekom borba protiv woke.

Ko smo mi tako bahati da drugima odlučujemo šta bi im trebali biti prioriteti? Što ti ne lobiraš u bosanskom parlamentu da BiH prima bez ikakvih procedura ljude iz Latinske Amerike (pa i ostalih dijelova svijeta)? Mislim da bi to bilo u redu ako si već toliko poletan da u ime američkog naroda odlučuješ šta su njihovi prioriteti i da bi trebali samo prihvatiti zdravo za gotovo kad je, naprimjer, Biden dolaskom na vlast poništio sve Trumpove izvršne naredbe oko imigracije bez ikakve analize. I tako je sam sebi stvorio imigracioni problem. Što su protivnici žestoko iskoristili. Niko, pa čak ni liberalni mediji, pred izbore nije dovodio u pitanje da je imigracioni problem izmakao kontroli.

Nasjeli bla bla bla truć truć. Nasjeli su i Arapi u Michiganu, pa šta sad.

Demokrate su isto tako stvarale neprijatelje, širom Amerike. I ubjeđivali ljude da su im to najveći neprijatelji.

I u borbi između ta dva argumenta pobjedili su Republikanci.

Ne samo da je Trump ubjedio omladinu da je bolji za njih, ubjedio je i radnike. Dobar dio crnaca. Veoma značajan dio Latinosa koji su legalno u Americi. Latinosi su možda i najžešći protivnici ilegalne imigracije. Na osnovu toga bi trebalo biti jasno svima da Demokratska Stranka gubi prostor da tvrdi da bilo koga predstavlja.

Znači, vaše pamflete da glasači nešto "nasjedaju" ostavite sebi. Ljudi su izabrali upravo ono što su željeli. Ako, naprimjer, Michigan izabere Demokratsku senatorku i Trumpa u istim izborima, onda je jasno šta se ustvari dešava. Da su nasjeli, ne bi glasali za senatorku Demokratu.
Osmi Socrates

#15666 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Harris je djelimično presudio odgovor na NBC (?) intervjuu kada je novinar upitao šta će raditi različito od Bidena u vezi imigracije, kada je odgovorila da neće ništa promijeniti. Novinar se čak potrudio da ponovi pitanje, a ona bez ikakve ideje.

Čitava zemlja svjesna da imaju ogroman problem, a ona se ne potrudi ni da nađe prihvatljiv odgovor.

I malo po malo, skupi se toga.
detroit-mercy

#15667 Re: AMERIKA

Post by detroit-mercy »

ultima_palabra wrote: 17/09/2025 17:19 Amerikanci kao narod su jedna velika amorfna masa. Nema tu kriticne mase za bilo kakve sustinske promjene.
Jebi ga, sto bi talasali kad imaju visok standard. Moras posmatrati malo sa te strane.
ultima_palabra

#15668 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

detroit-mercy wrote: 17/09/2025 21:14
ultima_palabra wrote: 17/09/2025 17:19 Amerikanci kao narod su jedna velika amorfna masa. Nema tu kriticne mase za bilo kakve sustinske promjene.
Jebi ga, sto bi talasali kad imaju visok standard. Moras posmatrati malo sa te strane.
Iz perspektive Evrope, kad u Njemackoj ili Francuskoj dodje situacija da radikalna desnica preuzme vlast, digne se i Kunto i Panto na izbore i ostavi ih u opoziciji. U Americi toga nema, a kako ce i biti…
Nisamsdaali

#15669 Re: AMERIKA

Post by Nisamsdaali »

ultima_palabra wrote: 17/09/2025 21:35
Iz perspektive Evrope, kad u Njemackoj ili Francuskoj dodje situacija da radikalna desnica preuzme vlast, digne se i Kunto i Panto na izbore i ostavi ih u opoziciji. U Americi toga nema, a kako ce i biti…
U Americi je slabiji odziv na izbore nego kod nas, a još im kampanje traju po godinu dana. Sje.bao sam se kad sam vidio da je na njemačkim izborima odziv bio 85% :-) Kakvu gradjansku kulturu moraš imati za to
Osmi Socrates

#15670 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Vjerovatno je problem što imate samo dvije relevantne stranke. A "lijeva" ne zna jel' pošla il' došla.

Veoma mali prostor za manevriranje. Ako zajebeš, zajeb'o si deceniju i možda duže.

Moj savjet Demokratama bi bio da spremaju političara koji nije političar. Jedan od glavnih razloga za Trumpov dolazak na scenu i opstanak.
detroit-mercy

#15671 Re: AMERIKA

Post by detroit-mercy »

Nisamsdaali wrote: 17/09/2025 21:40
U Americi je slabiji odziv na izbore nego kod nas, a još im kampanje traju po godinu dana. Sje.bao sam se kad sam vidio da je na njemačkim izborima odziv bio 85% :-) Kakvu gradjansku kulturu moraš imati za to
Nijemci nisu zadovljni onim sto imaju, prije nekih 20-25 godina, bili su u par sa Amerima po standardu i zaradama, sada vec prilicno zaostaju.
Nijemce jebe i taj strah od ovih extremnih, jednom najebali, uzelo im 20 godina da se davranisu, zato se tako okupe kad ovaj AfD zaprijeti. Mada malo po malo oni copaju glasove.
detroit-mercy

#15672 Re: AMERIKA

Post by detroit-mercy »

Ljudi glasaju novcanikom, jebe ih se sta se desava u svijetu. Na stranu strasno nepovjerenje koje imaju u sve sto ima veze sa federalnom vladom :skoljka:.
ultima_palabra

#15673 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

detroit-mercy wrote: 17/09/2025 21:49
Ljudi glasaju novcanikom, jebe ih se sta se desava u svijetu. Na stranu strasno nepovjerenje koje imaju u sve sto ima veze sa federalnom vladom :skoljka:.
Ima svasta tu, od snaznog individualizma, do relativno izoliranog geografskog polozaja, cinjenice da nisu imali rat i diktaturu dugo vremena, velikog udjela imigranata prve generacije u stanovnistvu, materijalizma i konzumerizma…
dale cooper

#15674 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Osmi Socrates wrote: 17/09/2025 20:39 Ne znam zašto bi bilo ko u bilo čije ime odlučivao šta je za njega prioritet. Nekom je prioritet ekonomija, nekom imigracija, nekom borba protiv kriminala, nekom borba protiv woke.

Ko smo mi tako bahati da drugima odlučujemo šta bi im trebali biti prioriteti? Što ti ne lobiraš u bosanskom parlamentu da BiH prima bez ikakvih procedura ljude iz Latinske Amerike (pa i ostalih dijelova svijeta)? Mislim da bi to bilo u redu ako si već toliko poletan da u ime američkog naroda odlučuješ šta su njihovi prioriteti i da bi trebali samo prihvatiti zdravo za gotovo kad je, naprimjer, Biden dolaskom na vlast poništio sve Trumpove izvršne naredbe oko imigracije bez ikakve analize. I tako je sam sebi stvorio imigracioni problem. Što su protivnici žestoko iskoristili. Niko, pa čak ni liberalni mediji, pred izbore nije dovodio u pitanje da je imigracioni problem izmakao kontroli.

Nasjeli bla bla bla truć truć. Nasjeli su i Arapi u Michiganu, pa šta sad.

Demokrate su isto tako stvarale neprijatelje, širom Amerike. I ubjeđivali ljude da su im to najveći neprijatelji.

I u borbi između ta dva argumenta pobjedili su Republikanci.

Ne samo da je Trump ubjedio omladinu da je bolji za njih, ubjedio je i radnike. Dobar dio crnaca. Veoma značajan dio Latinosa koji su legalno u Americi. Latinosi su možda i najžešći protivnici ilegalne imigracije. Na osnovu toga bi trebalo biti jasno svima da Demokratska Stranka gubi prostor da tvrdi da bilo koga predstavlja.

Znači, vaše pamflete da glasači nešto "nasjedaju" ostavite sebi. Ljudi su izabrali upravo ono što su željeli. Ako, naprimjer, Michigan izabere Demokratsku senatorku i Trumpa u istim izborima, onda je jasno šta se ustvari dešava. Da su nasjeli, ne bi glasali za senatorku Demokratu.
Šta se nerviraš? :mrgreen:

To što ja komentarišem, ne znači da hoću da odlučujem u bilo čije ime, raspravljamo. Ako su odlučili da im je Trump bolji izbor, pa eto im
ga, vidjećemo kakve će posljedice imati nakon ove četiri godine.

Nažalost, America nije neka zemlja trećeg svijeta čije odluke ne utiču na ono što se dešava u svijetu. Tako da imam puno pravo da budem
zabrinut.
Javier Pena

#15675 Re: AMERIKA

Post by Javier Pena »

Pod svoje uzeo CBS, a sad će i CNN, a onda i Tiktok. Ostale platforme već ima. Kontrolisat će 95% onoga što narod gleda. Amerika korak bliže Sjevernoj Koreji.

Post Reply