Osmi Socrates wrote: ↑17/09/2025 16:09
dale cooper wrote: ↑17/09/2025 15:54
Osmi Socrates wrote: ↑17/09/2025 15:37
Ne znam na osnovu čega tvrdiš da je više od pola Amerike neobaviješteno ili da ne zna šta su birali na predsjedničkim izborima. Ili da im ti moraš objašnjavati šta je bolje a šta gore za njih. I ja mislim da su izabrali loše, ali ne zato što su neobavješteni nego zato što im ni druga opcija nije bila puno bolja.
Svejedno, imamo i primjer guvernera Illinoisa, koji je poručio Trumpu da ne šalje Nacionalnu Gardu, or else... Nedvosmisleno. I Trump odustao.
I guverner je izabrao opciju za koju misli da je manje zlo. Na razvoju događaja u Tennessiju i Illinoisu moći ćemo vidjeti ko je od ova dva političara donio lošu odluku a ko ispravnu. Možda su obojica donijeli ispravnu odluku. Možda su obojica donijeli lošu.
Na osnovu čega ti tvrdiš da su izabrali na informiran način?
Na osnovu toga da se Trumpu broj glasova povećao u svim demografskim grupama, u 99% distrikta Amerike mu se povećao broj glasova u odnosu na prethodne izbore. Omladina, u značajnom porastu glasala za njega. Ovo su samo primjeri.
Možemo mi lako otpisivati sa "ima onih koji će uvijek glasati za njega bez obzira kakav je", ali, to je istina i za Demokrate. I za njih će neki glasati, bez obzira kakvi su.
Na kraju, ostanemo na tome da su nezavisni glasači odlučili, a oni su većinski prešli na stranu Trumpa.
Oni su uglavnom dobro obaviješteni.
Trump je pedofil, kriminalac, ovakav, onakav. They don't give a fuck. Izbori su bili referendum oko Trumpovog karaktera. They don't give a fuck oko karaktera političara.
Obavješteni oko čega? Koje su recimo Trumpove ekonomske polise, osim lupanja tarifa? Jesu li se glasači informisali kakve bi bile moguće posljedice
tarifa i da li bi mogle i njima naštetiti?
Odgovor je naravno mnogo jednostavniji i dio je ljudske prirode, nisu se ništa posebno informisali, nego su nasjeli na Trumpovu populističku
retoriku i u njegovim obećanjima čuli ono što su željeli da čuju, uglavnom nevezane za istinske day to day stvari koje utiču na kvalitet života,
a apsolutno vezane za ono što oni percipiraju kao problem koji ih životno ugrožava, bila to woke kultura, imigranti, manjinske zajednice,
srozavanje krišćanskih porodičnih vrijednosti itd. I zato ih apsolutno boli kurac da li je Trump pedofil, kriminalac, rasist ili bilo šta drugo,
dokle god zaćeruje onima koje vide kao neprijatelje.