SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

neraaaa

#97401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by neraaaa »

mc-twin wrote: 15/09/2025 22:33 U kojim jos drzavama obitavas?
Ma ovdje sam ja, nego poslom često idem tamo i kad god odem, fasciniram se tim nekim stvarima kako su dobro riješene.

Malo treba i nama da budemo ko i oni, evropski smo narod, nismo Bangladeš, samo treba volje i malo hrabrosti.
drug_profi

#97402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

neraaaa wrote: 15/09/2025 22:26 Često putujem u Austriju i Švicarsku i čudim se našem narodu, kako su europeizirani, bolji od lokalaca.

Pričam često sa lokalcima, kako u Švici, tako i u Austriji. Kažu mi, Švicarci posebno, da su oni kroz historiju bili stoka neviđena, u prijevodu seljačine teške, ali im je sistem promijenio mentalitet. Austrijanci su sa druge strane uvijek bili “gospoda”, mada je i kod njih bilo svega.

Recimo, u tim državama, kao i u Lihtenštajnu, jer sam često i tamo (dosta je blizu pa odem na ručak nekad), ulice su takve da možeš komorno sjesti i jesti, ne treba ti prostirka. Baci opušak i odmah kazna 250€. Stani na pružni prijelaz, nemoj ugasiti vozilo, kad nailazi voz, odmah 500 franaka kazne zbog ekološke neosvješćenosti, nacrtaj grafit gdje mu nije mjesto, možeš u i zatvoru završiti.

E to je ovo što nama treba. Žestoke kazne i kao sto neko napisa, ne samo novčane nego i sigurnosne. Vozi 180 kroz grad, 4000 kazne i auto pod presu. Iznos plativ u roku 8 dana, ako prodje taj rok, automatska blokada kompletne imovine i svih računa u zemlji dok se dug ne namiri. Ništa pola u 8 dana i slično tome. Sve da plati.

Isto tako i za sve ostale prekršaje. Nije ovo nikakav problem, izmijeniti par rečenica u članovima postojećih zakona, nekoliko amandmana i vidjeli onda kako se sve dovede u red. Bili bi Švica balkana, kakav god da nam je mentalitet i koliko god pogan bio.
Ima kod nas dobrih zakona, ali dzaba kad ih se ne sprovodi konzistentno. Zakačiće mene koji jednom u neznanju nešto zabrljam. Onog koji namjerno krši neće nikad.
Laplace

#97403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Edin H. wrote: 15/09/2025 14:47
Laplace wrote: 15/09/2025 14:09
Ateista wrote: 15/09/2025 13:39

Znaci nema dobre reflekse kolega, ili kocnice, gume, ali prije da je ovo prvo.
Jednom mi se nije otvorila jer je crko tag i zakocio sam bez problema, i refleksi i kocnice i gume na visini zadatka. :mrgreen:
Auto s početka dvijehiljaditih, dakle kočnice ni blizu nivoa na kojem bih rampi prilazio brže od 30 km/h. Mada, ni sa ovim kačkavaljem ne prilaziom brže od 30 iako bih stigao zakočiti, najviše zbog likova iza koji se lijepe za gepek.
Siguran sam da se ne bi lijepili za gepek da nemaju fenomenalne reflekse, tj. brzinu reakcije na nivou vozača F1 :oops:
Bruce Lee bi im zavidio da je živ.
novi.dan.nova.nafaka

#97404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by novi.dan.nova.nafaka »

drug_profi wrote: 15/09/2025 12:50 Meni inače nije jasno ko želi opasnu rasu kao ljubimca? Neko kome treba posebna zaštita?
I takav pas je uvijek alfa i on za sobom povede i inače neagresivne i pitome pse u ludilo čopora.
Čovjek mora biti alfa uvijek i svugdje inače pas preuzima komandu.
Upravo tako. Grebi ga, kreteni. Valjda te njihove odvratne njuške izgledaju još opasnije ako vode zvijer sa sobom. :roll:

Doduše, ovdje je u pitanju vlasnica žena.
Laplace

#97405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

insaneinthebrain wrote: 14/09/2025 18:40 na Ilidzi ga uhvatili. kakva Zenica

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250914075
Prekršajna prijava... Za to vrijeme u Singapuru:
Kazne za vožnju pod uticajem droge (uključujući kokain) u Singapuru:

Zakon o zloupotrebi droga (Misuse of Drugs Act) omogućava vlastima da testiraju vozače na prisustvo droga, čak i ako nisu pokazivali znakove omamljenosti.

Ako se utvrdi da je osoba konzumirala drogu poput kokaina, može se suočiti sa:

Zatvorskom kaznom do 10 godina za prvu osudu

Novčanom kaznom do 20.000 SGD

Obaveznim udarcima štapom (caning), posebno ako je osoba višestruki prestupnik

Oduzimanjem vozačke dozvole i trajnim zapisom u krivičnom dosijeu

Singapurske vlasti ne prave razliku između konzumacije u zemlji i izvan nje — ako test pokaže tragove droge u organizmu, to se tretira kao krivično djelo. Čak i turisti mogu biti kažnjeni ako se utvrdi da su koristili drogu prije dolaska u zemlju.

Ovo je zemlja u kojoj se čak i za posjedovanje male količine droge može izreći smrtna kazna, pa su zakoni o vožnji pod uticajem ekstremno strogi.
U EU:
Kazne za vožnju pod utjecajem kokaina u EU
🇩🇪 Njemačka
Novčana kazna: od 500 € za prvi prekršaj, do 1.500 € za ponovljene

Zabrana vožnje: od 1 do 3 mjeseca

Kazneni bodovi: 2 boda u registru prekršaja

Moguća zatvorska kazna ako je ugrožena sigurnost drugih učesnika

🇭🇷 Hrvatska
Novčana kazna: od 5.000 do 15.000 kuna (oko 660–2.000 €)

Zatvor: do 60 dana

Kazna se može izreći i instruktorima vožnje, ne samo vozačima

🇪🇺 Na nivou EU
Zabrana vožnje: obavezna na teritoriji cijele EU ako je prekršaj težak (npr. nesreća, smrtne posljedice)

Minimalna zabrana: 3 mjeseca

🧠 Napomena
U većini zemalja EU, kokain se klasificira kao teška droga, pa se vožnja pod njegovim utjecajem često tretira kao kazneno djelo, ne samo prekršaj. To znači da se može završiti i s zatvorskom kaznom, trajnim gubitkom vozačke dozvole i krivičnim dosjeom.
kabal1337

#97406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

voznja pod uticajem isto kao i prekorscenje 50 km/h preko.

Samo singapur i "caning" udri stapom. Istjeraj demona iz tijela grijesnika.
Laplace

#97407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

novi.dan.nova.nafaka wrote: 15/09/2025 12:37 Zna li neko nešto više o ovom slučaju sa Dobrinje!? Ovo sa džukelama je stvarno previšilo svaku mjeru - debili ih vodaju bez uzice i brnjice.

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/99 ... a-pobjegla
Užas na Dobrinji: Dječaka napala dva psa, vlasnica pobjegla!

Jedan ujed je pet centimetara od genitalija. Meso fali. Nisam mogao gledati slike. Rane su otvorene, kaže otac dječaka

Prava drama odvijala se u petak u sarajevskom naselju Dobrinja, kada su dva psa napala desetogodišnje dijete, saznaje portal „Avaza“.

Kako je za portal „Avaza“ potvrdio otac dječaka (op.a. identitet poznat redakciji), njegov sin je bio u školi u prvoj smjeni, došao kući i raspremio se, nakon čega je odlučio izaći vani, u blizini zgrade kako bi igrao košarku na sportskom terenu.

- Izašao je sam ispred zgrade, to je odmah ispred prozora, u naselju Dobrinja 1, između ulica Trg Zlatnih Ljiljana i Oslobodilaca Sarajeva. To je starinski pas za djecu, ima tu koš, mada se djeca tu nešto i ne igraju često. To se sve u pet minuta desilo – govori na, otac dječaka.

Čuo vrištanje sina
Otac dječaka ističe da je se dječak igrao napolju, dok je on odlučio da sebi napravi kafu. Tada je čuo da se nešto dešava vani. Kada je pogledao kroz prozor, vidio je da su ljudi već na prozorima. Otvorio je prozor, čuo dječakov glas i vrištanje, ipak, još nije znao šta se događa, jer nije vidio od drveća momenat napada.

- Bos sam izašao. Kada sam vidio tu sliku...To ne bih poželio ni najgorem dušmanu. Dva psa na njemu, bukvalno ga kidaju. Tu je bila i vlasnica. Nekako sam njega otrgnuo – kaže nam otac dječaka.

Ipak, za sada nije poznato da li je vlasnica oba psa. Jedan od pasa je pitbull, dok je drugi mješanac. Jedan pas je, kako tvrdi otac dječaka, bio na povodcu i bio je pušten. Oba psa nisu imala brnjicu. Otac dječaka navodi da je u momentu napada tuda prolazio čovjek, koji je pomogao dječaku, zajedno sa ocem dječaka. Međutim, tu nije kraj. Psi su krenuli na njega. Branio se.

Strašne rane
Otac dječaka je dodao da je dijete odveo u porodičnu ambulantu. Istakao je da su rane strašne.

- Jedan ujed je pet centimetara od genitalija. Meso fali. Nisam mogao gledati slike. Rane su otvorene. Ne smiju se šiti radi čišćenja. Svaki dan moramo ići na previjanje. To su bolovi. Dijete se trza – kaže naš sagovornik.

Istakao je da je vlasnica psa pobjegla, ali kaže da policija ima saznanja o kome je riječ.

- Odjeća je djetetu bila pocijepana. Dijete nije moglo hodati. Toliko je bilo krvi. Mislio sam iskrvarit će dijete. Bio sam u ambulanti, u pet minuta je Hitna pomoć došla. Primio je tetanus – navodi on za „Avaz“.
I opet: kojeg vraga ljudi imaju potrebu držati put bulla u gradu?
Chloe
Photo mod

#97408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

@Bobi @Benq
ima li kakve šanse da otvorite temu ovim našim inžinjerima saobraćaja, građevinarstva, elektroinžinjeringa itd... :oops:
mali_balon

#97409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

I da uvdes zabranu pasa.....da ih se ne smije drzati....znaci da smo pas free drzava dzaba ri kad to nema ko implemetirati tj brnjica povodac kaze zakon ali dzaba kad nema ko da to kaznjava.....dakle prvo drotove istjerati iz auta na ulice pa im adat kamere da se ne mogu zvalaciti i sakrivati po kladionicama i nekim birtijama....znaci da rade svoj poso...e onda bi mogli nesta ocekivati....ovako ostaje da se bavimo posljedicama
mali_balon

#97410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Chloe wrote: 16/09/2025 07:47 @Bobi @Benq
ima li kakve šanse da otvorite temu ovim našim inžinjerima saobraćaja, građevinarstva, elektroinžinjeringa itd... :oops:
Nema potrebe svi smo mi to nabrojano i na svakoj temi i oko svega smo strucni.....
Chloe
Photo mod

#97411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

mali_balon wrote: 16/09/2025 07:56
Nema potrebe svi smo mi to nabrojano i na svakoj temi i oko svega smo strucni.....
:lol: ... lakše bi pratili i učili na posebnoj temi koja obuhvata izgradnju saobraćajnica, signalizaciju, kulturu u saobraćaju, vozačke sposobnosti pojedinih i sve što je vezano za to. :oops:
neraaaa

#97412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by neraaaa »

drug_profi wrote: 16/09/2025 00:46
neraaaa wrote: 15/09/2025 22:26 Često putujem u Austriju i Švicarsku i čudim se našem narodu, kako su europeizirani, bolji od lokalaca.

Pričam često sa lokalcima, kako u Švici, tako i u Austriji. Kažu mi, Švicarci posebno, da su oni kroz historiju bili stoka neviđena, u prijevodu seljačine teške, ali im je sistem promijenio mentalitet. Austrijanci su sa druge strane uvijek bili “gospoda”, mada je i kod njih bilo svega.

Recimo, u tim državama, kao i u Lihtenštajnu, jer sam često i tamo (dosta je blizu pa odem na ručak nekad), ulice su takve da možeš komorno sjesti i jesti, ne treba ti prostirka. Baci opušak i odmah kazna 250€. Stani na pružni prijelaz, nemoj ugasiti vozilo, kad nailazi voz, odmah 500 franaka kazne zbog ekološke neosvješćenosti, nacrtaj grafit gdje mu nije mjesto, možeš u i zatvoru završiti.

E to je ovo što nama treba. Žestoke kazne i kao sto neko napisa, ne samo novčane nego i sigurnosne. Vozi 180 kroz grad, 4000 kazne i auto pod presu. Iznos plativ u roku 8 dana, ako prodje taj rok, automatska blokada kompletne imovine i svih računa u zemlji dok se dug ne namiri. Ništa pola u 8 dana i slično tome. Sve da plati.

Isto tako i za sve ostale prekršaje. Nije ovo nikakav problem, izmijeniti par rečenica u članovima postojećih zakona, nekoliko amandmana i vidjeli onda kako se sve dovede u red. Bili bi Švica balkana, kakav god da nam je mentalitet i koliko god pogan bio.
Ima kod nas dobrih zakona, ali dzaba kad ih se ne sprovodi konzistentno. Zakačiće mene koji jednom u neznanju nešto zabrljam. Onog koji namjerno krši neće nikad.
Imamo, istina ali često ti zakoni nemaju mehanizam za sprovedbu. Recimo imovinu mu možeš blokirati tek kad sud donese rješenje a to može potrajati godinama i ode sve u zastaru. Treba u zakon ugraditi mehanizam provedbe, da mu po sili zakona nastupa blokada odmah po pravosnaznosti naloga, tj. 8 dana od dana izdavanja i onda bi se sve provelo bez problema.

Ovako zakon jeste dobar, ali kada nema mehanizma provedbe, ili je taj mehanizam trom, onda ga treba mijenjati i napraviti efikasnijim.
drug_profi

#97413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Nije samo to. Ne postoji izvjesnost kazne.
Da ta izvjesnost postoji i male kazne bi imale efekta jer ih ne bi mogao izbjeci.
Znaci parkiras gdje ne smijes, mora biti sansa veca od 1:2 da ces dobiti nalog. Pa nek je i 20 maraka. Ne bi ti se isplatilo konstatno raditi isto.
Pretices preko pune, prihvati snimak sa dashcama drugih vozaca. Jurcas po gradu abnormalnim brzinama, mora postojati neki hepek da digne patrolu i da ti se makar na jedan dan oduzme vozilo....
PM72

#97414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Pričao mi jedan kolega da dok je radio u Austriji prilikom dolaska na posao vidio policijsku patrolu na putu.Iz najbolje namjere je upozorio gazdu na policiju jer se spremio da ide.
Uglavnom,gazda ga je pravo napao i naružio u stilu da "on ne treba da bude upozoren na policiju jer treba da vozi po pravilima"...
Bošnjo ostao frapiran...mislio je da to radi iz najbolje namjere...i zaključio " ko te jebe drugi put ti neću ni reći"...e to smo mi.
mali_balon

#97415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Chloe wrote: 16/09/2025 08:01
:lol: ... lakše bi pratili i učili na posebnoj temi koja obuhvata izgradnju saobraćajnica, signalizaciju, kulturu u saobraćaju, vozačke sposobnosti pojedinih i sve što je vezano za to. :oops:
Cuj ucii mi smo sve vec nauceni
Chloe
Photo mod

#97416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

mali_balon wrote: 16/09/2025 08:28
Chloe wrote: 16/09/2025 08:01

Cuj ucii mi smo sve vec nauceni
Bom' ja nisam, ima još oblasti koje učim,
a vjerujem da ima jos mladi koji učimo od vas starijih ... :oops:
Last edited by Chloe on 16/09/2025 08:53, edited 1 time in total.
Ateista

#97417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 15/09/2025 13:52
Ateista wrote: 15/09/2025 13:39
Laplace wrote: 15/09/2025 13:36

Prolazio je i moj kolega, pa je onda po auto otpadima tražio vjetrobransko staklo.
Znaci nema dobre reflekse kolega, ili kocnice, gume, ali prije da je ovo prvo.
Jednom mi se nije otvorila jer je crko tag i zakocio sam bez problema, i refleksi i kocnice i gume na visini zadatka. :mrgreen:
Zaista nema nikakve potrebe prolaziti brzinom 50 km/h na naplatnim rampama, ali eto.
Naravno da nema, vise iz zezancije, kad sam vidio da je naznaceno sa tagom da se treba proci 40 kroz naplatne, odmah sam pomislio da su sigurno ostavili neki luft i da se moze i brze, pa sam testirao. Nisam siguran jesam li bas 50, ali moze preko 40 provjereno. :mrgreen:
Uvijek naravno spreman da zakocim ako bi se desilo da ne otvori ili ne otvori na vrijeme.
neraaaa

#97418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by neraaaa »

drug_profi wrote: 16/09/2025 08:25 Nije samo to. Ne postoji izvjesnost kazne.
Da ta izvjesnost postoji i male kazne bi imale efekta jer ih ne bi mogao izbjeci.
Znaci parkiras gdje ne smijes, mora biti sansa veca od 1:2 da ces dobiti nalog. Pa nek je i 20 maraka. Ne bi ti se isplatilo konstatno raditi isto.
Pretices preko pune, prihvati snimak sa dashcama drugih vozaca. Jurcas po gradu abnormalnim brzinama, mora postojati neki hepek da digne patrolu i da ti se makar na jedan dan oduzme vozilo....
Da da upravo tako.
neraaaa

#97419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by neraaaa »

PM72 wrote: 16/09/2025 08:27 Pričao mi jedan kolega da dok je radio u Austriji prilikom dolaska na posao vidio policijsku patrolu na putu.Iz najbolje namjere je upozorio gazdu na policiju jer se spremio da ide.
Uglavnom,gazda ga je pravo napao i naružio u stilu da "on ne treba da bude upozoren na policiju jer treba da vozi po pravilima"...
Bošnjo ostao frapiran...mislio je da to radi iz najbolje namjere...i zaključio " ko te jebe drugi put ti neću ni reći"...e to smo mi.
Nema ti tamo ni po babi ni po stričevima. Danas sjediš samnom, piješ kafu, ako baciš opušak, ja te prijavim odmah, ti uredno platiš kaznu i sutra opet na kafu - parafraziram.

To je kod njih tamo normalno i podrazumijeva se da ćeš biti sankcionisan za prekršaj.
tokio25

#97420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

kod nas bi takve odmah proglasili supkom i sl
Chloe
Photo mod

#97421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

PM72 wrote: 16/09/2025 08:27 Pričao mi jedan kolega da dok je radio u Austriji prilikom dolaska na posao vidio policijsku patrolu na putu.Iz najbolje namjere je upozorio gazdu na policiju jer se spremio da ide.

Srce Austrijancu ... a za nas, ne znam da li plakati ili se smijati ( od muke ) ... :D
neraaaa

#97422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by neraaaa »

tokio25 wrote: 16/09/2025 08:51 kod nas bi takve odmah proglasili supkom i sl
Zato se gušimo u smeću i ginemo po cestama. Prođi Grbavičkom, u toku dana fasuješ tri zaraze a u toku noći ograjišeš. Kontejneri prepuni, ne zna se jel ima više smeća u ili izvan kontejnera, kad prolaziš smrdi na trulež, a centar grada. Niti narod baca smeće gdje treba jer nema kazni, niti ga (ne)RAD vozi.

Podvožnjak na Stupu kao iz horora da je.
Naslovnica

#97423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Pa naravno da su šupci.
:lol:
tokio25

#97424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Naslovnica wrote: 16/09/2025 09:19
Pa naravno da su šupci.
supci su oni koji krse zakon
nama to smijesno :idea:
zato i jesmo ovakvi
Naslovnica

#97425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tokio25 wrote: 16/09/2025 09:24
Naslovnica wrote: 16/09/2025 09:19
Pa naravno da su šupci.
supci su oni koji krse zakon
nama to smijesno :idea:
zato i jesmo ovakvi
Danas sjediš samnom, piješ kafu, ako baciš opušak, ja te prijavim odmah, ti uredno platiš kaznu i sutra opet na kafu - parafraziram.
Umjesto da čovjeku kažeš jarane, mojne bacati opuške, pokupi to, koji ti je Q...ti ga prijaviš i on plati kaznu. I sutra opet na kafu?
Naravno da su takvi ljudi šupci. I sa šupcima se ne pije kafa, pogotovu ne dan poslije nakon što te šupački prijavio. :thumbup:
Post Reply