Fizika ne može na to odgovoriti, ali metafizika može, i te kako, ozbiljno!toska wrote: ↑14/09/2025 14:02Često na ovom forumu, ali jednostavno, takva pitanja ne postoje. Kako dođete do njih je malo čudno.Dozer wrote: ↑14/09/2025 10:28 Cak i da je sve tacno, da zivot ne moze nastati slucajno, i dalje je religijski bog iracionalan i nelogican.
I uvijek ce postojati isto pitanje - ko je stvorio prvi zivot?
Ako je prvi zivot religijski bog - ko je stvorio njega ili kako je nastao?
I ne, ne moze on biti nesto izvan zakona fizike i svega drugog. Ako nista drugo, a onda bi morao biti dokaziv bar matematicki (Smrle, ne moras odmah ponavljati svoja "cuda", ne pricam o tim "dokazima"). Ali, koliko mi je poznato, postojanje boga jos niko nije uspio prikazati ni tako
Ko je stvorio svemir i ono prije njega i ono prije tog itd.
A ko je stvorio tog što je sve to stvorio, a ko je stvorio tog što je stvarao sve te svemire ili sta već.
Besmislena pitanja za čovjeka, tu ni mašta ne pomaže, a kamoli fizika.
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
#6076 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
toska
#6077 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa ako kažem da je čak i mašta nemoćna onda je i metafizika.teodati wrote: ↑14/09/2025 14:04Fizika ne može na to odgovoriti, ali metafizika može, i te kako, ozbiljno!toska wrote: ↑14/09/2025 14:02Često na ovom forumu, ali jednostavno, takva pitanja ne postoje. Kako dođete do njih je malo čudno.Dozer wrote: ↑14/09/2025 10:28 Cak i da je sve tacno, da zivot ne moze nastati slucajno, i dalje je religijski bog iracionalan i nelogican.
I uvijek ce postojati isto pitanje - ko je stvorio prvi zivot?
Ako je prvi zivot religijski bog - ko je stvorio njega ili kako je nastao?
I ne, ne moze on biti nesto izvan zakona fizike i svega drugog. Ako nista drugo, a onda bi morao biti dokaziv bar matematicki (Smrle, ne moras odmah ponavljati svoja "cuda", ne pricam o tim "dokazima"). Ali, koliko mi je poznato, postojanje boga jos niko nije uspio prikazati ni tako
A ko je stvorio tog što je sve to stvorio, a ko je stvorio tog što je stvarao sve te svemire ili sta već.
Besmislena pitanja za čovjeka, tu ni mašta ne pomaže, a kamoli fizika.![]()
Kako god, piši šta si naumio.
- Dozer
#6078 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Njegova masta moze odgovoriti na sve, sano sto jos bas i nije 
- Arminovski
#6079 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Trebao sam ti pojasniti da i tebi bude jasno, sličnost između čovjeka i čovjekolikih majmuna je i do 99%, između čovjeka i izumrlih vrsta ljudi sigurno i veća.teodati wrote: ↑14/09/2025 11:40Nije isto, mi ljudi smo osobe, a životinje to nisu, eto zašto.Arminovski wrote: ↑13/09/2025 23:54 Čini mi se da je neko ovde opisivao kako je nastala žena, ne mogu naći tačno gdje ali bi pitao nešto:
Uz pretpostavku da je gornja tvrdnja tačna i evolucija u krivu, zašto Bog pravi iznimku pri stvaranju žene u poređenju na ostala živa bića? Zašto je žena napravljena od rebra a ženke drugih sisara na neki drugi način? Krajnji rezultat u smislu konstrukcije gena je isti u svim slučajevima (ili većini).
Znači tu se daje poruka da su dvije osobe jedno, jedna ljubav, zato su i od istog materijala napravljeni, na fizičko tijelo mislim, dakako.
Matej 19,5 Zato će muž ostaviti oca i majku i prionuti za ženu svoju i dvoje će biti jedno tijelo?
Matej 19,6 Oni dakle nijesu više dvoje nego jedno tijelo. I što je Bog svezao, ne smije čovjek rastavljati."
Naravno, recimo za majmune to ne piše, jasno je zašto, ili još nije?![]()
Je li to znači da npr neandertalci nisu bili osobe i šta je definicija osobe, po tebi?
- Dozer
#6080 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To je sad vec tesko pitanje. Sacekaj da skonta, pa ces dobiti odgovor bez odgovora, sa zakljuckom da nemas pojma 
-
teodati
#6081 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Materijalna sličnost nema veze sa osobnošću, jer osoba, naše "ja", nije materijalne prirode, postoje materijalna tijela sa osobom, i materijalna tijela bez osobe, poput recimo aviona sa pilotom, i aviona bez pilota, nije to isto, dapače.Arminovski wrote: ↑14/09/2025 20:37Trebao sam ti pojasniti da i tebi bude jasno, sličnost između čovjeka i čovjekolikih majmuna je i do 99%, između čovjeka i izumrlih vrsta ljudi sigurno i veća.teodati wrote: ↑14/09/2025 11:40Nije isto, mi ljudi smo osobe, a životinje to nisu, eto zašto.Arminovski wrote: ↑13/09/2025 23:54 Čini mi se da je neko ovde opisivao kako je nastala žena, ne mogu naći tačno gdje ali bi pitao nešto:
Uz pretpostavku da je gornja tvrdnja tačna i evolucija u krivu, zašto Bog pravi iznimku pri stvaranju žene u poređenju na ostala živa bića? Zašto je žena napravljena od rebra a ženke drugih sisara na neki drugi način? Krajnji rezultat u smislu konstrukcije gena je isti u svim slučajevima (ili većini).
Znači tu se daje poruka da su dvije osobe jedno, jedna ljubav, zato su i od istog materijala napravljeni, na fizičko tijelo mislim, dakako.
Matej 19,5 Zato će muž ostaviti oca i majku i prionuti za ženu svoju i dvoje će biti jedno tijelo?
Matej 19,6 Oni dakle nijesu više dvoje nego jedno tijelo. I što je Bog svezao, ne smije čovjek rastavljati."
Je li to znači da npr neandertalci nisu bili osobe i šta je definicija osobe, po tebi?
-
teodati
-
teodati
#6083 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
U krivu si, naš svijet je i logičan i razuman, dakle može se objasniti sve što postoji, a to može jedino metafizika, jer osnova metafizike je logika, e da.toska wrote: ↑14/09/2025 14:16Pa ako kažem da je čak i mašta nemoćna onda je i metafizika.teodati wrote: ↑14/09/2025 14:04Fizika ne može na to odgovoriti, ali metafizika može, i te kako, ozbiljno!toska wrote: ↑14/09/2025 14:02
Često na ovom forumu, ali jednostavno, takva pitanja ne postoje. Kako dođete do njih je malo čudno.
Besmislena pitanja za čovjeka, tu ni mašta ne pomaže, a kamoli fizika.![]()
Kako god, piši šta si naumio.
- Arminovski
#6084 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dobro, a gdje spadaju tu npr neandertalci?teodati wrote: ↑14/09/2025 21:55Materijalna sličnost nema veze sa osobnošću, jer osoba, naše "ja", nije materijalne prirode, postoje materijalna tijela sa osobom, i materijalna tijela bez osobe, poput recimo aviona sa pilotom, i caviona bez pilota, nije to isto, dapače.Arminovski wrote: ↑14/09/2025 20:37Trebao sam ti pojasniti da i tebi bude jasno, sličnost između čovjeka i čovjekolikih majmuna je i do 99%, između čovjeka i izumrlih vrsta ljudi sigurno i veća.teodati wrote: ↑14/09/2025 11:40
Nije isto, mi ljudi smo osobe, a životinje to nisu, eto zašto.
- Dozer
- Dozer
#6086 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Znaci, ja sam, recimo, pilot, i ako sam u avionu onda imam osobnost i svoje ja, a ako nisam u avionu onda nemam svoju osobnost i svoje ja
Kako i rekoh - odgovor bez odgovora
Znaci, neandertalci nisu imali osobnosti i svoje "ja"? Mozda je do aviona...
-
teodati
#6087 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Haha!
Ne mogu više, ti si po logici zbilja najmanje dijete, opet nisi shvatio napisano, e pa ovoga puta ti neću to detaljno objašnjavati, neka ti drugi objasne što sam zapravo napisao, eto, se najbolše, tovariš.
-
teodati
#6088 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To treba Bogove koji su nas napravili pitati, jasno je da su napravili prvo jednostavnija bića, pa onda sve složenija, neandertalci su pokapali mrtve, znači da su bili osobe, ali na kojem stupnju, to ne znam, jasno je ako su izumrli da Bogovi nisu bili zadovoljni sa tim bićima, pa su valjda kasnije onda napravili kvalitetnije biće, homo sapiens, eto.Arminovski wrote: ↑15/09/2025 07:57Dobro, a gdje spadaju tu npr neandertalci?teodati wrote: ↑14/09/2025 21:55Materijalna sličnost nema veze sa osobnošću, jer osoba, naše "ja", nije materijalne prirode, postoje materijalna tijela sa osobom, i materijalna tijela bez osobe, poput recimo aviona sa pilotom, i caviona bez pilota, nije to isto, dapače.Arminovski wrote: ↑14/09/2025 20:37
Trebao sam ti pojasniti da i tebi bude jasno, sličnost između čovjeka i čovjekolikih majmuna je i do 99%, između čovjeka i izumrlih vrsta ljudi sigurno i veća.
- Arminovski
#6089 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
OK hvala. Interesovalo me gdje ti lično praviš granicu između osobe i drugih živih bića koje to nisu. A smijem li pitati na koji način ti stupaš kontakt sa Bogovima?teodati wrote: ↑15/09/2025 20:31To treba Bogove koji su nas napravili pitati, jasno je da su napravili prvo jednostavnija bića, pa onda sve složenija, neandertalci su pokapali mrtve, znači da su bili osobe, ali na kojem stupnju, to ne znam, jasno je ako su izumrli da Bogovi nisu bili zadovoljni sa tim bićima, pa su valjda kasnije onda napravili kvalitetnije biće, homo sapiens, eto.
- Mate_Miso_Kovac
#6090 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Arminovski wrote: ↑15/09/2025 21:50OK hvala. Interesovalo me gdje ti lično praviš granicu između osobe i drugih živih bića koje to nisu. A smijem li pitati na koji način ti stupaš kontakt sa Bogovima?teodati wrote: ↑15/09/2025 20:31To treba Bogove koji su nas napravili pitati, jasno je da su napravili prvo jednostavnija bića, pa onda sve složenija, neandertalci su pokapali mrtve, znači da su bili osobe, ali na kojem stupnju, to ne znam, jasno je ako su izumrli da Bogovi nisu bili zadovoljni sa tim bićima, pa su valjda kasnije onda napravili kvalitetnije biće, homo sapiens, eto.
-
toska
#6091 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa i nije bas smiješno, a i svakako originalno
Od aviona kao materije sa pilotom dobijamo neku kombinaciju, mogao je i automobil uzeti kao primjer.
Nema sta reci izuzev neobičnosti primjera spoja materije i života.
-
TheMule
#6092 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sta ti mislis o onoj teoriji da su ovdje dosli vanzemaljci u potrazi za resorsima, i onda napravili covjeka? Ima nekoliko slicnih teorija, najpoznatija je iz stare knjige "Chariots of the gods". Ta gore tvoja teorija kao da spada u istu kategorijuteodati wrote: ↑15/09/2025 20:31To treba Bogove koji su nas napravili pitati, jasno je da su napravili prvo jednostavnija bića, pa onda sve složenija, neandertalci su pokapali mrtve, znači da su bili osobe, ali na kojem stupnju, to ne znam, jasno je ako su izumrli da Bogovi nisu bili zadovoljni sa tim bićima, pa su valjda kasnije onda napravili kvalitetnije biće, homo sapiens, eto.
-
Zehran82
#6093 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sta se desava u celiji, koja ogromna kompleksnost....ali ipak nasi vrli premudri ateisti kazu sve je to samo od sebe nastalo, slucajnostima=mutacijama nekakvim
bas ste u ocitoj zabludi stvarno
3d vizualizacija procesa u celijama , DNK reparacijske masine koje skaniraju i repariraju DNK lanac.
3d vizualizacija procesa u celijama , DNK reparacijske masine koje skaniraju i repariraju DNK lanac.
- Dozer
#6094 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Lijepo zamisljeno i pretoceno u video 
Hajd nam sad daj 3D vizualizaciju boga.
Hajd nam sad daj 3D vizualizaciju boga.
-
Zehran82
#6095 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
evo ti se Bog javlja iz Kurana da ti nesto kaze po tom pitanju:
25:21 "Oni koji ne očekuju da će pred Nas stati govore: 'Zašto nam se ne pošalju andjeli ili zašto ne vidimo Gospodara(Boga) svoga?' Oni su se, doista, uzoholili u sebi i prekoračili granicu u svojoj oholosti."
22. Onoga dana kad ugledaju andjele, neće biti tada radosti zločincima. I govorit će (andjeli): 'Vama je potpuno zabranjem Džennet.
23. I Mi ćemo pristupiti djelima njihovim koja su učinili, u prah i pepeo ih pretvoriti.
24. Stanovnici Dženneta će toga dana najbolje prebivalište i najljepše odmaralište imati.
25. A na Dan kad se nebo rascijepi i iz njega se oblak pojavi i kad se andjeli sigurno spuste
26. toga Dana će istinska vlast biti samo u Svemilosnog, a bit će to mučan dan za nevjernike
- Dozer
#6096 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Zehran82 wrote: ↑16/09/2025 13:53evo ti se Bog javlja iz Kurana da ti nesto kaze po tom pitanju:
25:21 "Oni koji ne očekuju da će pred Nas stati govore: 'Zašto nam se ne pošalju andjeli ili zašto ne vidimo Gospodara(Boga) svoga?' Oni su se, doista, uzoholili u sebi i prekoračili granicu u svojoj oholosti."
22. Onoga dana kad ugledaju andjele, neće biti tada radosti zločincima. I govorit će (andjeli): 'Vama je potpuno zabranjem Džennet.
23. I Mi ćemo pristupiti djelima njihovim koja su učinili, u prah i pepeo ih pretvoriti.
24. Stanovnici Dženneta će toga dana najbolje prebivalište i najljepše odmaralište imati.
25. A na Dan kad se nebo rascijepi i iz njega se oblak pojavi i kad se andjeli sigurno spuste
26. toga Dana će istinska vlast biti samo u Svemilosnog, a bit će to mučan dan za nevjernike
Na sta se misli ovdje? Pretvorice u prah i pepeo ono sto su stvorili u ovozemaljskom zivotu, ili ce njih same pretvoriti u prah i pepeo?23. I Mi ćemo pristupiti djelima njihovim koja su učinili, u prah i pepeo ih pretvoriti.
Klasicni prikaz spustanja vanzemaljaca, i kompletne misinterpretacije toga od strane onovremenskih ljudi25. A na Dan kad se nebo rascijepi i iz njega se oblak pojavi i kad se andjeli sigurno spuste
-
Zehran82
#6097 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dozer wrote: ↑16/09/2025 13:57Zehran82 wrote: ↑16/09/2025 13:53evo ti se Bog javlja iz Kurana da ti nesto kaze po tom pitanju:
26. toga Dana će istinska vlast biti samo u Svemilosnog, a bit će to mučan dan za nevjernikeNa sta se misli ovdje? Pretvorice u prah i pepeo ono sto su stvorili u ovozemaljskom zivotu, ili ce njih same pretvoriti u prah i pepeo?23. I Mi ćemo pristupiti djelima njihovim koja su učinili, u prah i pepeo ih pretvoriti.
Klasicni prikaz spustanja vanzemaljaca, i kompletne misinterpretacije toga od strane onovremenskih ljudi25. A na Dan kad se nebo rascijepi i iz njega se oblak pojavi i kad se andjeli sigurno spuste![]()
djela koja si radio ce mu biti beznacajna i postat ce prasina , znaci neces moci nikakvu naknadu dobiti za toNa sta se misli ovdje? Pretvorice u prah i pepeo ono sto su stvorili u ovozemaljskom zivotu, ili ce njih same pretvoriti u prah i pepeo?
Bog kaze:
"Djela nevjernika u Gospodara njihova nalik su na pepeo koji vihor raznese." (14:18)
samo polahko, vrijeme do tog trenutka kapa, malo po malo, mic po mic.....i kada krene , nema vise povratka nazad, niti kajanja, niti moljakanja, niti trazenja oprosta, niti nekog zauzimanja da te neko brani itd....sto si radio radio si.Klasicni prikaz spustanja vanzemaljaca, i kompletne misinterpretacije toga od strane onovremenskih ljudi
- Dozer
#6098 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Slazem se. Nema nazad 
- PixelDrifter
#6099 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka! Zelim da moja religija bude prihvacena kao nauka!
-
Hakiz
#6100 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Problem je u tome da Kur'an nije nužno tekst kojem se treba okrenuti po pitanju boga. Naime, ako je 8 milijardi ljudi na planeti, a 1,5-2 milijarde slijedi Kur'an, to znači da većina misli da Kur'an griješi. Pa je legitimno okrenuti se drugim tekstovima i religijama.Zehran82 wrote: ↑16/09/2025 13:53evo ti se Bog javlja iz Kurana da ti nesto kaze po tom pitanju:
I tako, na primjer, budizam ima "boga" koji je lik, čovjek. Možemo se okrenuti budizmu jednako legitimno kao islamu.
A to rješava 3D prikaz boga u kojeg vjerujemo.
Tako da to šta Kur'an kaže, nije nikakav argument. Jeste tvoje objašnjenje, ali objektivan argument nije.
I to je osnovna greška. Ako ja nisam musliman, citirati Kur'an kao dokaz je besmisleno. Da vjerujem da je u Kur'anu odgovor, bio bih musliman. Kako nisam, Kur'an i šta u njemu piše ništa mi ne znači. To jeste, znači kao kulturološki tekst, umjetnost, ne kao istina o postojanju.