Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

zippoo87

#9126 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 14:37
zippoo87 wrote: 15/09/2025 14:26
drug_profi wrote: 15/09/2025 14:16

Nije za trgovine sigurno. Fizikaneri, građevinci, komunalci, vozači teških mašina, poneki turistički i ugostiteljski radnici...
Nije za kase sigurno niko, ne brini.
U Hrvatskoj recimo,najvise azijata radi upravo sada u trgovinama i kao konobari/konobarice. Eno poceli se domaci radnici zaliti i napustati poslove,jer ne mogu da rade sa ovim nepalcima ,ne znaju jezik a najveci je problem na sezonama,gdje sve te ljude strpaju u iste apartmane ili sobe a ovi nemaju navike ni higijenu koju imamo mi.
Neki dan citao na nekom hrvatskom portalu.

To trcanje uvijek za jeftinijim radnikom nikada nijednoj drzavi nije donijelo nista dobro. Poslodavci da su pametni i da razmisljaju dugovorno,trebali bi traziti pametnu,skolovanu i dugorocnu radnu snagu a ne najjeftiniju.

Evo najbolji primjer toga koliko je to pogresno imamo sada iz Hrvatske,koja je rekorder po broju izdatih radnih dozvola godisnje...preko 50000 za strance. Eno tamo svi sada kukaju...i gradjanstvo,jer u marketima sve azijati rade a niko ne zna beknuti jezik na kasi,onda evo i ugostiteljski radnici se poceli buniti a bune se i gradjevinski radnici,jer oni u principu nista ne rade,samo se vuku po gradilistima a imaju sve placeno.
Isti je slucaj i u Njemackoj,gdje je drzava dala sve Ukrajincima...trenutno ih ima 1 milion u De,imaju sva prava i socijalu a niko ziv ne radi. Besplatno stanovanje,poreze ne placaju,ne rade nista ,zakrcili administraciju na maksimum,pa radni narod ne moze od njih izvaditi nijedan papir,ceka se na sve po nekoliko mjeseci.

A kada zavsi rat ,samo ce se vratiti kuci,kada ovi ukinu povlastice.

Ponavljam,nema nista dobro u jeftinom radniku...dobro je u strucnom i pametnom radniku.
to ko shvati od poslodavaca,ima buducnost firme osiguranu.
Ja sam protiv uvoza radne snage dok god imamo na evidenciji biroa veliki procenat nezaposlenih. Utvrditi da li ti nezaposleni zaista traze posao, omoguciti im zaposlenje, ali ih ne uslovljavati jer ces opet dovesti do toga da poslodavac ucjenjuje sa niskom platom jer zna da moras prihvatiti.
Dakle prema kvalifikaciji i radnom iskustvu ljudi sa biroa odrediti donji prag plate, tj. vrijednosti tog radnika i ponuditi poslodavcima. Onda imaš recimo dva puta pravo odbiti, treći put gubiš benefite sa biroa,
Ali ne. Biro je samo evidencija, a nikakva pomoć u posredovanju.
Slazem se.
Biro kod nas nema nikakvu svrhu i ne mogu se oteti dojmu da sluzi samo za neke zaostale politike.
Ima milion nacina da se ljudi sa biroa provjere,pokrenu,angazuju a neki i da prekvalifikuju. I mnogi bi promijenili i struku,ako bi znali da mogu zivjeti od svog rada i imati koliko toliko pristojnu platu. Vecinski,nije problem u ljudima da nece da rade,nego nemaju gdje. Naravno,nisu ni svi ljudi sposobni da rade za 2-3 branse,gdje je veca potraznja za radnom snagom. Ali ovo sto sada imamo sa biroom,koji nije ni statistika,jer su i ti svi podaci netacni...ja ne znam cemu to uopste sluzi ?
Za prijavu na biro,mozes postaviti jedan racunar,koji ce skenirati tvoju onu knjizicu,napraviti sliku i trebas se ptpisati na ekran. Ne trebaju ti uopste biroi,radnici,prostorije i sve ovo sto mi sada imamo. A niko ziv da ti nadje posao ili pomogne. Evo mene niko nikada nije nazvao sa biroa a imam i tu famoznu deficitarnu C i E kategoriju (kamion i prikolica),kao i zavrsenu skolu za profesionalnog vozaca.
Na sva zvona pricaju da je to deficitarno a evo mene niko nikada nije nazvao i ponudio posao :lol:

Dakle,biro nema nikakvu svrhu,ovako organizovan kao sada.
Malisa11

#9127 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 14:33 Ne znam zasto ti i vecina ne mozete prihvatiti cinjenicu da zenama u marketima odgovara neradna nedjelja?
Iz dva razloga. Taj slobodan dan su vec imale i ZAO MI JE JER NEMAJU DVA, ili STO IM NIJE DUPLO PLACENO kada rade nedjelju. Sada je tim zenama ZABRANJENO DA PRODAJU, ali nije zabrnajeno DA RADE. Kontas li?

Drugo, moji razgovori sa radnicima u marketu su drasticno suprotni tvojima, gdje proklinju i nedjelju i onoga ko je podrzava, no naravno NE SMIJU javno da nesto kazu, kao STO NE SMIJU da kazu nesto jer ne mogu iskoristi 20 dana godisnjeg, vec 2x po 5 ili 7, jednom u ljeto i jednom u zimu i to je to. Sve ostalo se odbija od plate.
zippoo87

#9128 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Malisa11 wrote: 15/09/2025 14:51
zippoo87 wrote: 15/09/2025 14:33 Ne znam zasto ti i vecina ne mozete prihvatiti cinjenicu da zenama u marketima odgovara neradna nedjelja?
Iz dva razloga. Taj slobodan dan su vec imale i ZAO MI JE JER NEMAJU DVA, ili STO IM NIJE DUPLO PLACENO kada rade nedjelju. Sada je tim zenama ZABRANJENO DA PRODAJU, ali nije zabrnajeno DA RADE. Kontas li?

Drugo, moji razgovori sa radnicima u marketu su drasticno suprotni tvojima, gdje proklinju i nedjelju i onoga ko je podrzava, no naravno NE SMIJU javno da nesto kazu, kao STO NE SMIJU da kazu nesto jer ne mogu iskoristi 20 dana godisnjeg, vec 2x po 5 ili 7, jednom u ljeto i jednom u zimu i to je to. Sve ostalo se odbija od plate.
Dobro covjek iznad napisa za tebe da si obican BOT.
Lik uopste ne cita napisano,nego ponavlja svoju mantru...klasicno botovanje.

Ovo drugo,vezano za zene ,LAZES...ja sam napisao koji objekat i sve se moze provjeriti...udje ko god hoce u Konzum i pita sta misle o neradnoj nedjelji.

A tvoj primjer je anoniman,"ne smiju javno" reci :D
Kako ove iz Konzuma smiju a te tvoje ne smiju ???
Danguba

#9129 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Danguba »

moimoi wrote: 15/09/2025 14:34 Nedirajte mi Nepalce.. najjaci su
Ovo je na Korculi bilo ljetos :D ispravili su

Image
Sta je ovdje greska ili ih ima vise?
drug_profi

#9130 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ne, biro ti neće ponuditi posao jer se poslodavci rijetko obraćaju birou za listing.
Na birou je također puno ljudi koji rade u inostranstvu, a dolaze svakih 45 dana da se prijave. Viđeno više puta kako dođe sa stranim tablama i pravo na šalter. Stvarno ne znam kako im se to isplati radi samo radi zdravstvenog.
Malisa11

#9131 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 14:55 Kako ove iz Konzuma smiju a te tvoje ne smiju ???
Pitaj ih sto nemaju 20 dana godisnjeg i sta misle o tome. Pametnjakovicu.
Pandakonda

#9132 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

VladaFBiH wrote: 15/09/2025 14:48
Pandakonda wrote: 15/09/2025 14:45 Ljudi dragi uvoz radne snage se ne radi samo radi toga sto je jeftina nego i radi toga sto domaca radna snaga ne zeli da radi te poslove. To je prirodan tok razvoja neke drzave gdje usljed povecanja broja kvalifikovane radne snage i obrazovanja stanovnistvo hoce vise i trazi bolje poslove. Zasto bi neka pametna, skolovana i dugorocna radna snaga htjela da radi za kasom ili da bude konobar ? Ko je to od nas u skoli govorio san mi je da budem konobar ili da radim za kasom ? Taj problem kod nas tek dolazi dok zapadna evropa odavno kuburi sa tim. Bas ces eto u njemackoj ili svedskoj vidjeti helgu ili Svena za kasom :-) I tamo te poslove rade migranti. Ovo vazi isto za dostavljace hrane.

Ko god ima barem malo pameti ili obrazovanja uvijek ce ganjati neki opusteniji posao gdje sjedi u kancelariji pa cak iako je manje placen. Radije ce za 1000 raditi u kancelariji nego za 2000 na kasi. Stvorit ce se ogroman vakum gdje niko nece htjeti da radi te poslove i onda smo u problemu. Rjesenje je mix uvoza radne snage, ili dodatna liberalizacija trzista gdje bi srednjoskolci (od 17 godina) i studenti mogli raditi sve te poslove.
hoće naši ljudi da rade ali neće više da rade za kikiriki a to je robovlasnicima problem
Ma drug ne zele, Brajlovic trazio konobara plata 2 milje ne moze da nađe nikoga, Merak picerija na carsiji u sarajevu na izlogu otvoreno napisali trazi se prodavac 2 milje plata ubij me ako godinu dana nije stajalo i sad je ta picerija zatvorila. Piccolo fast food na Marijin dvoru prica mi vlasnik zatvara radnju jer ne moze pronaci radnika a sam ne moze stici. Pitam ga uslove ako nije tajna, kaze IDENTICNO 2 hiljade neto kroz banku legalno sve + topli obrok da na poslu moze pojest sta hoce.

Sada kad obrnem film, kolega iz osnovne, srednje skole i faksa mozda 2-3 osobe rade u tim poslovima jer nisu nasli nista drugo.

Jednostavno nikome to nije cilj u zivotu da bude na tim radnim mjestima. I migrant pristane na to cisto radi toga da pobjegne iz maticne drzave isto kao sto nasi pristanu da budu postari ili da peru babama guzice po njemackoj samo da pobjegnu iz bosne. U ovom segmentu jackpot je dovesti nepalce i filipince jer su stvarno super ekipa i jako su vrijedni, najgore je kad te zakace indijci ili pakistanci.

Zasto su zelje zena u marketima jedino mjerilo koje trebamo uzimati ? Sta je sa ekonomijom i sa ostalim ravnopravnim sudionicima u procesu trgovine kao sto su vlasnici i potrosaci bez kojih ta zena uopste nema posla ?
zippoo87

#9133 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Pandakonda wrote: 15/09/2025 14:45 Ljudi dragi uvoz radne snage se ne radi samo radi toga sto je jeftina nego i radi toga sto domaca radna snaga ne zeli da radi te poslove. To je prirodan tok razvoja neke drzave gdje usljed povecanja broja kvalifikovane radne snage i obrazovanja stanovnistvo hoce vise i trazi bolje poslove. Zasto bi neka pametna, skolovana i dugorocna radna snaga htjela da radi za kasom ili da bude konobar ? Ko je to od nas u skoli govorio san mi je da budem konobar ili da radim za kasom ? Taj problem kod nas tek dolazi dok zapadna evropa odavno kuburi sa tim. Bas ces eto u njemackoj ili svedskoj vidjeti helgu ili Svena za kasom :-) I tamo te poslove rade migranti. Ovo vazi isto za dostavljace hrane.

Ko god ima barem malo pameti ili obrazovanja uvijek ce ganjati neki opusteniji posao gdje sjedi u kancelariji pa cak iako je manje placen. Radije ce za 1000 raditi u kancelariji nego za 2000 na kasi. Stvorit ce se ogroman vakum gdje niko nece htjeti da radi te poslove i onda smo u problemu. Rjesenje je mix uvoza radne snage, ili dodatna liberalizacija trzista gdje bi srednjoskolci (od 17 godina) i studenti mogli raditi sve te poslove.
Ima barem 100 dobrih nacina da se iskoriste postojeci radnici pa tek onda na 101. mjestu,dolazi uvoz NEKALIFIKOVANE radne snage u zemlju,samo da obore cijenu rada i jos vise isele ljude.
Problem je sada sto je i Njemacka u velikom kurcu (ko prati,zna sta pisem) i situacija je losa skroz,kako za nase radnike tamo,tako i za poslodavce koji izvoze u Njemacku. Vec 3 godine BDP Njemacke ne raste a razbacuju se sa parama na ukrajince i slanje oruzja Izraelu. A Putko im izgleda prijeti izmedju redova...tako da se u DE sve vise prica o obaveznom vojnom roku i cak o ratu u narednih par godina. Tako da ako dodje do sranja u DE,veliki broj ce se morati vratiti kuci i onda ce tek nastati problem i sa nasim ljudima a gdje bi i sa azijatima.

Mene janvise izmara kroz zivot sto se nasa politika 30 godina svodi samo na proslost i ratne price i ova 2-3 krimosa od poglavica,koji su nas unistili ekonomski a jos gore,psihicki...pa nema sanse ni za jednu vladu da se bavi ekonomijom,poljoprivredom,naukom,robotikom,izgradnjom pruga i svim normalnim naprednim stvarima.

A i narod,zauzeo pozicije i botuje svako za svog poglavicu...kako na forumu,tako i po cijelom netu. Sreca uzivo ti botovi su obicne pizde,pa nemaju muda da ista pricaju javno,samo sute kao hinje i gledaju da sta ukradu.
moimoi

#9134 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by moimoi »

@zippoo87
Ovisi naravno koji posao. Nepalci su zaista jako brzi u fizickim poslovima.. branie npr. Veru se po stablima bez problema, brzo rade…
Pranje staklenih fasada i sl. Ljudi su ko strojevi.
E sad, za druge poslove, gdje treba ipak nekog znanja .. gdje je ipak i neka skola potrebna.. to se slazem.
Ozimician

#9135 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Problem je sto svi hoce standarde zapadnih zemalja, a ne zele da se primjene tamosnje politike rada i zaposljavanja.

Mi dolazimo kao drustvo u "middle-income trap", kao sto je dosla Hrvatska, Poljska i tu si ekonomski vrlo ogranicen. Opcija ti je da budes kao Japan, totalno izolovan i budes u konstantnoj recesiji ili da uvozis radnike. Samo sto mi time necemo nikad dostici nivo Japana, a krenut cemo nizbrdo daleko prije te tacke. Sumnjam da ce svako reci, evo idem da pravim sad jos 4 djece za BH ekonomiju. :-D
A svi hoce penzije da imaju i jos stosta, neko to mora da zaradi. Lako je bilo generacijama koje su imale 4+ djece da im se zaradi za penziju, sad jedan bracni par ima manje od 2 djeteta u prosjeku i oni ne mogu dakle ni za njih da zarade.

Citamo i po portalima kako drzavljani Katra i UAE uzivaju razne pogodnosti, a u tim zemljama je 2/3 radne snage strani radnici.

Zapadnjaci su se isto tako obogatili eksploatacijom kolonija i uvozom jeftine radne snage da odradjuje poslove koje domaci nece; obzirom da se standard trenutno sve vise izjednacava, nema ni ekonomskog rasta vise kao nekada.

Uvoz radne snage je nasa sadasnjost i buducnost, proces samo treba da bude vrlo transparentan i efikasan. Ko god ima ugovor o radu, moze da dobije radnu i boravisnu dozvolu koja mu je vezana za taj ugovor i kraj price. Ako zeli da promjeni poslodavca, predoci drugi ugovor o radu i dalje mu se produzava. Ne treba izmisljati toplu vodu.

Radnika mozda i ima u vecim gradovima, ali jel neko misli da ce gradjevinska firma u Vlasenici da nadje radnike tek tako? Hoce sipak, cak i da ponudi 3000 KM platu, nece niko tamo da se seli iz Sarajeva ili da vozari.

Cijena rada se ne moze oboriti, minimalac je 1000 KM, nize od toga ne ide, a taj sto dovozi strane radnike mora da im plati i avionsku kartu i smjestaj i obroke i takav radnik ga sigurno izadje skuplje nego domaci, tako da nije sve u parama, iako vecinom jeste.
drug_profi

#9136 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ako bude rata u Njmačkoj, vejuj da će ga prije biti kod nas, tako da nemaš brige o zagušenju tržišta radne snage.
zippoo87

#9137 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Pandakonda wrote: 15/09/2025 15:02

Zasto su zelje zena u marketima jedino mjerilo koje trebamo uzimati ? Sta je sa ekonomijom i sa ostalim ravnopravnim sudionicima u procesu trgovine kao sto su vlasnici i potrosaci bez kojih ta zena uopste nema posla ?
Odgovor znas,napisan je milion puta...zato sto su uspjele da izlobiraju takav zakon,preko svojih predstavnika.

Ja sam barem 10 puta pisao,da se vi koji ste nezadovoljni,da se dignete,da izadjete na ulicu,potpisujete peticije,sakupite 20-30000 glasova (ne znam koliko tacno treba) i da lobirate na vracanju na prijasnje stanje.

ZASTO TO NIKO OD VAS NECE DA URADI ???
drug_profi

#9138 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Nema potrebe, uradiće se samo. Ali kad bude kasno za neke.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#9139 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 14:30
teskeredzic_22 wrote: 15/09/2025 14:26
drug_profi wrote: 15/09/2025 14:24

Govori o štandu na ulici sa preprodajom robe iz marketa.
Ali ti je jasna poruka ?
Ako je ogromna potreba , granapi od 00:00 do 24:00 bi nicali kao gljive nakon kiše ?
Jasno je da nema ogromne potrebe.
Rigidni su uslovi. Prčvarnica mora biti. Imam ja dva u susjedstvu, i ni u jednom neću naći što mi treba, jer je izbor samo osnovni.
Zašto je onda Lukavica zakrčena nedjeljom ako nema potrebe?
Zašto se dižu čelične zgradurine u parkovima ?
Zašto se ne gradi više škola , zašto tako malo investiramo u visoko obrazovanje ?
Zašto smo uništili privredu i pretvorili se u korporativnog uvoznika kineskog smeća te srpske ,turske i egipatske hrane ?

U Lukavicu idu svi oni kojima ne smeta gužva nedeljom u Lukavici , išli bi i u SCC ali ne radi.

Da postoji potreba za više granapa nedeljom bilo bi ih.

Kad Lukavica potpuno ne bude radila nedeljom , neće više biti gužve i biće možda maksimalno tri granapa 00:00-24:00 više u odnosu na sad.
Malisa11

#9140 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 15:09 Odgovor znas,napisan je milion puta...zato sto su uspjele da izlobiraju takav zakon,preko svojih predstavnika.
:D :D jesu jesu, radnici izlobirali :)

A sto nisu izlobirali da se zakon postuje? Zasto nemaju 20 dana godisnjeg? Tu sutis ko maca :lol:
tokio25

#9141 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

nebitno ko je izlobirao
taj ko je lobirao izlobirao je ovo sto je zelio vjerovatno
sad ko zeli drugacije neka lobira
forumas penzioneri trump bilo ko
Pandakonda

#9142 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

I jos jedna stvar, paradoksalno je slobodno trziste posmatrati kao svedski sto gdje se uzima sta hoces.

Ako podrzavamo dolazak stranih trgovina gdje usljed toga proizvodi mogu pojeftiniti ili mozemo dobiti neke nove onda se mora prihvatiti i to da ce neko biti spreman da radi isti posao za manje para od naseg stanovnistva gdje je poslodavac imati manje troskove poslovanja
drug_profi

#9143 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

teskeredzic_22 wrote: 15/09/2025 15:12

Ali ti je jasna poruka ?
Ako je ogromna potreba , granapi od 00:00 do 24:00 bi nicali kao gljive nakon kiše ?
Rigidni su uslovi. Prčvarnica mora biti. Imam ja dva u susjedstvu, i ni u jednom neću naći što mi treba, jer je izbor samo osnovni.
Zašto se ne gradi više škola , zašto tako malo investiramo u visoko obrazovanje ?
Zašto smo uništili privredu i pretvorili se u korporativnog uvoznika kineskog smeća te srpske ,turske i egipatske hrane ?

U Lukavicu idu svi oni kojima ne smeta gužva nedeljom u Lukavici , išli bi i u SCC ali ne radi.

Kad Lukavica potpuno ne bude radila nedeljom , neće više biti gužve i biće možda maksimalno tri granapa 00:00-24:00 više u odnosu na sad.
Ja razumijem da si ti u sjevernokorejskom poimanju drzave, ali vjeruj da stvari ne treba tako gledati.
Prvo i najvaznije sto naucis jeste da gledas od cega se zivi. Ko proizvodi. On treba da je fokus i on diktira uslove.
U ekonomiji je sve bezvrijedno ako nije na kraju prodato krajnjem potrošaču.
Znači sve moguće načine treba smisliti kako da se olakša i omili izvlačenje novca iz džepa tom potrošaču.

A može se bez i jednog granapa: Nek se otvori jednom sedmično za preuzimanje narudžbi. Ljudi se bolje organizuju, naruče na vrijeme, stanu u red, sačekaju svoju gebiru, uzmu, plate i nose.
dr_Evil

#9144 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Ali ti je jasna poruka ?

:thumbup:
VladaFBiH

#9145 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Pandakonda wrote: 15/09/2025 15:02
VladaFBiH wrote: 15/09/2025 14:48

hoće naši ljudi da rade ali neće više da rade za kikiriki a to je robovlasnicima problem
Ma drug ne zele, Brajlovic trazio konobara plata 2 milje ne moze da nađe nikoga, Merak picerija na carsiji u sarajevu na izlogu otvoreno napisali trazi se prodavac 2 milje plata ubij me ako godinu dana nije stajalo i sad je ta picerija zatvorila. Piccolo fast food na Marijin dvoru prica mi vlasnik zatvara radnju jer ne moze pronaci radnika a sam ne moze stici. Pitam ga uslove ako nije tajna, kaze IDENTICNO 2 hiljade neto kroz banku legalno sve + topli obrok da na poslu moze pojest sta hoce.

Sada kad obrnem film, kolega iz osnovne, srednje skole i faksa mozda 2-3 osobe rade u tim poslovima jer nisu nasli nista drugo.

Jednostavno nikome to nije cilj u zivotu da bude na tim radnim mjestima. I migrant pristane na to cisto radi toga da pobjegne iz maticne drzave isto kao sto nasi pristanu da budu postari ili da peru babama guzice po njemackoj samo da pobjegnu iz bosne. U ovom segmentu jackpot je dovesti nepalce i filipince jer su stvarno super ekipa i jako su vrijedni, najgore je kad te zakace indijci ili pakistanci.

kod Brajlovića i za 3.000 moraš biti budala da radiš :D a 2.000 za konobara u takvim objektima je smiješno (a dodatno Brajlović im ne da bakiš da uzimaju ako se ne varam). Početna plata za konobara u objektu od par stolova je 1.500 a ova kod ovih se radi 10x više... u ovom slučaju teško da je do ljudi već opet do para - za njih je 2k malo obzirom na promete i šta se očekuje.
Ozimician

#9146 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Pandakonda wrote: 15/09/2025 15:18 I jos jedna stvar, paradoksalno je slobodno trziste posmatrati kao svedski sto gdje se uzima sta hoces.

Ako podrzavamo dolazak stranih trgovina gdje usljed toga proizvodi mogu pojeftiniti ili mozemo dobiti neke nove onda se mora prihvatiti i to da ce neko biti spreman da radi isti posao za manje para od naseg stanovnistva gdje je poslodavac imati manje troskove poslovanja
:thumbup:

Iskreno mislim da je inflacija cijena usluga u BiH dostigla vec kriticnu tacku, mozemo mi pricati o "obaranju cijena rada", ali sada se vec lupaju nerealno visoke cijene upravo u tim nekvalifikovanim ili niskokvalifikovanim poslovima.

Nedavno sam cuo pricu o jednom starijem imucnijem bracnom paru koji su sami sebi na vikendici isalovali i betonirali neku manju plocu, jer su im sve ponude koje su dobili bile astronomski visoke i svi komentarisu - ako se njima, koji nikad nisu digli teze od 5 kg nista, isplatilo po stare dane da sami isljevaju beton, nego da placaju papreno, sta je onda za ostale.
zippoo87

#9147 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Malisa11 wrote: 15/09/2025 15:12
zippoo87 wrote: 15/09/2025 15:09 Odgovor znas,napisan je milion puta...zato sto su uspjele da izlobiraju takav zakon,preko svojih predstavnika.

A sto nisu izlobirali da se zakon postuje? Zasto nemaju 20 dana godisnjeg? Tu sutis ko maca :lol:
Nisam ih to nikada pitao ,ako ces iskreno. Pa pitam i to kada opet budem isao u Konzum.
Ali sta ti to vrijedi,kada ces ti i dalje botovati,ma kakav odgovor bio ???
tokio25

#9148 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 15:18

Ja razumijem da si ti u sjevernokorejskom poimanju drzave, ali vjeruj da stvari ne treba tako gledati.
Prvo i najvaznije sto naucis jeste da gledas od cega se zivi. Ko proizvodi. On treba da je fokus i on diktira uslove.
U ekonomiji je sve bezvrijedno ako nije na kraju prodato krajnjem potrošaču.
Znači sve moguće načine treba smisliti kako da se olakša i omili izvlačenje novca iz džepa tom potrošaču.

A može se bez i jednog granapa: Nek se otvori jednom sedmično za preuzimanje narudžbi. Ljudi se bolje organizuju, naruče na vrijeme, stanu u red, sačekaju svoju gebiru, uzmu, plate i nose.
nisam pricao o toj ekonomskoj strani jer nemam pojma je li ovo dobro ili lose niti zelim da se upustam u te rasprave
al kad se vec busate u prsa sa tim proizvodjac fazoni
zasto bingo uvozi toliko robe kad moze i ovdje "pola" tih stvari proizvoditi i to cak i oni sami
zasto se poljoprivrednici sikaniraju itd itd

dalje necu o ekonomiji jer nemam pojma
drug_profi

#9149 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Pa pitaj Bingo.
Malisa11

#9150 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 15:28
Malisa11 wrote: 15/09/2025 15:12

Nisam ih to nikada pitao ,ako ces iskreno. Pa pitam i to kada opet budem isao u Konzum.
Ali sta ti to vrijedi,kada ces ti i dalje botovati,ma kakav odgovor bio ???
Covjece, ti uporno ne zelis da shvatis da postoji jos Konzuma i jos odnosa gdje ti ljudi iskreno i ocima kazu da su SJEBANI. Da sjebani, jer subota iscijedjeni do kraja, a ponedjeljak doceka sve. Uz to sve, nedjelja nije NERADNA, vec ZABRANJENA za TRGOVINU. Za inventuru, slaganje, ciscenje, nije zabranjena.

Ti svoje pa svoje, svi drugi botovi. Za koga botujem molim te? Nabijem na q sve ove nase politcare i stranke jer su debili.

Meni ni iz dzepa ni u dzep, fino kazem da cu otici u rs i nista mi ne fali, jos gledam srBkinje i tip top :D

Kazem ti da smo patuljci jer ovo gledamo kao da je nesto dobijeno. Nije druze, samo su upakovali i svezali masnom da izgleda kao nesto dobro. Ustvari samo sebi olaksali poslodavci i to je to. Radnik na kraju nije dobio nista.

A pitaj za 20 dana, da cujem i to. Pa onda mozda kazes jebo nedjelju, kada covjek ne moze ni godisnji da iskoristi, kako pricati o neradnoj nedjelji.
Locked