Slazem se.drug_profi wrote: ↑15/09/2025 14:37Ja sam protiv uvoza radne snage dok god imamo na evidenciji biroa veliki procenat nezaposlenih. Utvrditi da li ti nezaposleni zaista traze posao, omoguciti im zaposlenje, ali ih ne uslovljavati jer ces opet dovesti do toga da poslodavac ucjenjuje sa niskom platom jer zna da moras prihvatiti.zippoo87 wrote: ↑15/09/2025 14:26U Hrvatskoj recimo,najvise azijata radi upravo sada u trgovinama i kao konobari/konobarice. Eno poceli se domaci radnici zaliti i napustati poslove,jer ne mogu da rade sa ovim nepalcima ,ne znaju jezik a najveci je problem na sezonama,gdje sve te ljude strpaju u iste apartmane ili sobe a ovi nemaju navike ni higijenu koju imamo mi.drug_profi wrote: ↑15/09/2025 14:16
Nije za trgovine sigurno. Fizikaneri, građevinci, komunalci, vozači teških mašina, poneki turistički i ugostiteljski radnici...
Nije za kase sigurno niko, ne brini.
Neki dan citao na nekom hrvatskom portalu.
To trcanje uvijek za jeftinijim radnikom nikada nijednoj drzavi nije donijelo nista dobro. Poslodavci da su pametni i da razmisljaju dugovorno,trebali bi traziti pametnu,skolovanu i dugorocnu radnu snagu a ne najjeftiniju.
Evo najbolji primjer toga koliko je to pogresno imamo sada iz Hrvatske,koja je rekorder po broju izdatih radnih dozvola godisnje...preko 50000 za strance. Eno tamo svi sada kukaju...i gradjanstvo,jer u marketima sve azijati rade a niko ne zna beknuti jezik na kasi,onda evo i ugostiteljski radnici se poceli buniti a bune se i gradjevinski radnici,jer oni u principu nista ne rade,samo se vuku po gradilistima a imaju sve placeno.
Isti je slucaj i u Njemackoj,gdje je drzava dala sve Ukrajincima...trenutno ih ima 1 milion u De,imaju sva prava i socijalu a niko ziv ne radi. Besplatno stanovanje,poreze ne placaju,ne rade nista ,zakrcili administraciju na maksimum,pa radni narod ne moze od njih izvaditi nijedan papir,ceka se na sve po nekoliko mjeseci.
A kada zavsi rat ,samo ce se vratiti kuci,kada ovi ukinu povlastice.
Ponavljam,nema nista dobro u jeftinom radniku...dobro je u strucnom i pametnom radniku.
to ko shvati od poslodavaca,ima buducnost firme osiguranu.
Dakle prema kvalifikaciji i radnom iskustvu ljudi sa biroa odrediti donji prag plate, tj. vrijednosti tog radnika i ponuditi poslodavcima. Onda imaš recimo dva puta pravo odbiti, treći put gubiš benefite sa biroa,
Ali ne. Biro je samo evidencija, a nikakva pomoć u posredovanju.
Biro kod nas nema nikakvu svrhu i ne mogu se oteti dojmu da sluzi samo za neke zaostale politike.
Ima milion nacina da se ljudi sa biroa provjere,pokrenu,angazuju a neki i da prekvalifikuju. I mnogi bi promijenili i struku,ako bi znali da mogu zivjeti od svog rada i imati koliko toliko pristojnu platu. Vecinski,nije problem u ljudima da nece da rade,nego nemaju gdje. Naravno,nisu ni svi ljudi sposobni da rade za 2-3 branse,gdje je veca potraznja za radnom snagom. Ali ovo sto sada imamo sa biroom,koji nije ni statistika,jer su i ti svi podaci netacni...ja ne znam cemu to uopste sluzi ?
Za prijavu na biro,mozes postaviti jedan racunar,koji ce skenirati tvoju onu knjizicu,napraviti sliku i trebas se ptpisati na ekran. Ne trebaju ti uopste biroi,radnici,prostorije i sve ovo sto mi sada imamo. A niko ziv da ti nadje posao ili pomogne. Evo mene niko nikada nije nazvao sa biroa a imam i tu famoznu deficitarnu C i E kategoriju (kamion i prikolica),kao i zavrsenu skolu za profesionalnog vozaca.
Na sva zvona pricaju da je to deficitarno a evo mene niko nikada nije nazvao i ponudio posao
Dakle,biro nema nikakvu svrhu,ovako organizovan kao sada.