Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9026 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Better Man wrote: 15/09/2025 09:27
konektovan wrote: 15/09/2025 09:25
Better Man wrote: 15/09/2025 09:03

Jadan je onaj koji od sedam dana u sedmici ne može jedan dan bez tržnog centra. Imaš subotu i podmiri se subotom sve što treba.
kako moze neko biti ovako ogranicen?! :-)
Nema se šta tu biti ograničen. Izvoli i kupi u subotu sve što ti treba za nedelju ili neki drugi dan. Jeli baš u nedelju jmoraš u tržni centar da se podmiriš?
ali dobro bi bilo da imam bar granap, samoposlugu..a da ti ne pricam igraonicu neku u sklopu trznog koja radi, da celjad odvedemo i organizujemo rodjendan. Ne moze se drugim danima...ali ti to ne znas, nemas djecu..drqas quratz uz brazzer vikendom. Ne ide narod nedeljom u podmiru levatu, bar vecina. Ide zato sto hoce da potrosi svoj novac na svasta nesto, da se vrti malo novac, tamo vamo, zbog vece koristi...
Sanjarko

#9027 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

konektovan wrote: 15/09/2025 10:02
Better Man wrote: 15/09/2025 09:27
konektovan wrote: 15/09/2025 09:25

kako moze neko biti ovako ogranicen?! :-)
Nema se šta tu biti ograničen. Izvoli i kupi u subotu sve što ti treba za nedelju ili neki drugi dan. Jeli baš u nedelju jmoraš u tržni centar da se podmiriš?
ali dobro bi bilo da imam bar granap, samoposlugu..a da ti ne pricam igraonicu neku u sklopu trznog koja radi, da celjad odvedemo i organizujemo rodjendan. Ne moze se drugim danima...ali ti to ne znas, nemas djecu..drqas quratz uz brazzer vikendom. Ne ide narod nedeljom u podmiru levatu, bar vecina. Ide zato sto hoce da potrosi svoj novac na svasta nesto, da se vrti malo novac, tamo vamo, zbog vece koristi...
To jest. TC imaju igraonice itd, sadržaj razni radi kojeg se ide u njih.

Onda neki su nekim u gradovima bliže pa im ni kola ne trebaju.

Može se doći pjehe do njih za 30 max minuta itd.
drug_profi

#9028 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Better Man wrote: 15/09/2025 09:12 Izvini, ali i ti ljudi koji rade u tržnim centrima treba da odmaraju i da provedu vikend sa porodicom. Ako se ja mogu podmiriti sa svime što mi treba u toku sedmice, onda mogu i drugi, ali lijena g....a, mora ono nedeljom hodati po tržnim centrima.
Izabrali su posao. Znali su da ima rada i vikendom. Najveci promet se desava kad su potrosaci dubljeg džepa slobodni od obaveza.

I to je fakt koji izgleda nikom ovdje nije jasan.
drug_profi

#9029 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Better Man wrote: 15/09/2025 09:27 Nema se šta tu biti ograničen. Izvoli i kupi u subotu sve što ti treba za nedelju ili neki drugi dan. Jeli baš u nedelju jmoraš u tržni centar da se podmiriš?
Jel ti znaš na šta subota liči?
Isto kao da će sutra rat.
Ja ne idem u te ludnice. Niti iko ko ne mora.
konektovan

#9030 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

drug_profi wrote: 15/09/2025 10:18
Better Man wrote: 15/09/2025 09:27 Nema se šta tu biti ograničen. Izvoli i kupi u subotu sve što ti treba za nedelju ili neki drugi dan. Jeli baš u nedelju jmoraš u tržni centar da se podmiriš?
Vec od petka je ludilo,..fakat, koji god period da izaberes nahebo si..
VladaFBiH

#9031 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

konektovan wrote: 15/09/2025 10:20
jok ba, samo se nisi dobro organizovao :D
drug_profi

#9032 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 15/09/2025 09:55 U onim raspravama tamo na dijasporskoj temi uvijek isticem da je kvalitet zivota u BiH bolji nego vani. Citajuci vasu borbu za rad trznih centara nedjeljom uvidjam da mozda ipak grijesim. Mozda su samo ljudi oko mene imali i imaju kvalitetniji zivot. Halalite, ali malo je tuzno da vam se citav zivot sveo na otici nedjeljom na kafu u trzni ili piljaru. Nije bas popularno osudjivati nekoga, ali da li je to zaista vrhuska sedmice? Evo razumio bih one tmurne zimske dane, ali vi kukate citavo ljeto, i to ono koje u Bosni traje od aprila do novembra :S

Taman ce ispast da je @moimoi upravu, a takvo sta je nedopustivo :D
Glupi su vam ti argumenti. Ja odme 2x godisnje u TC da landaram i to samo ako skontam da bih mogao potraziti kakve obuce ili odjece da se obnovi.
I obzirom da mi sve ide na zivce to potraje oko pola sata, i razgulim kuci.

Ali nije normalno da nedeljoim nista ne radi. NIJE NORMALNO!
I vec vam se podastrijelo koliko je malih biznisa propalo radi ovih glupana. Imaju sad 7 dana slobodno za koje vrijeme mogu razmisljati gdje bi mogli poceti raditi. U Bingu ili Konzumu.
konektovan

#9033 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

VladaFBiH wrote: 15/09/2025 10:21

To mi je najjace..fakat :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9034 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ponedjeljkom idem u kupovinu i nema ludila.
Ozimician

#9035 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Nedjeljom u Sarajevu sad pravo dobro, mjesta po restoranima i kaficima koliko god zelis.

Neradna nedjelja je uticala i na porast saobracaja, posebno iz Sarajeva.
dr_Evil

#9036 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 15/09/2025 10:22
dr_Evil wrote: 15/09/2025 09:55 U onim raspravama tamo na dijasporskoj temi uvijek isticem da je kvalitet zivota u BiH bolji nego vani. Citajuci vasu borbu za rad trznih centara nedjeljom uvidjam da mozda ipak grijesim. Mozda su samo ljudi oko mene imali i imaju kvalitetniji zivot. Halalite, ali malo je tuzno da vam se citav zivot sveo na otici nedjeljom na kafu u trzni ili piljaru. Nije bas popularno osudjivati nekoga, ali da li je to zaista vrhuska sedmice? Evo razumio bih one tmurne zimske dane, ali vi kukate citavo ljeto, i to ono koje u Bosni traje od aprila do novembra :S

Glupi su vam ti argumenti. Ja odme 2x godisnje u TC da landaram i to samo ako skontam da bih mogao potraziti kakve obuce ili odjece da se obnovi.

I vec vam se podastrijelo koliko je malih biznisa propalo radi ovih glupana. Imaju sad 7 dana slobodno za koje vrijeme mogu razmisljati gdje bi mogli poceti raditi. U Bingu ili Konzumu.
Pa slazem se ja da nije normalno da nedjeljom ne radi nista, i to se treba ispravljati. ALi je normalno da ne rade trzni centri i vece prodavnice. Rekoh vec, svaki vlasnik male piljare bi trebao da ima pravo da radi sam. Zastita prava radnika ne trebaju biti u vezi sa slobodnim vremenom robovlasnika, ako mu se radi ne vidim potrebu da mu drzava ne dozvoljava.
drug_profi

#9037 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Zabrana je problem. Kad je došao moment da robovlasnik mora početi bolje plaćati da bi mu biznis napredovao, upala je država da zaštiti robovlasnika i sjebe konkurenciju.
Taman su tržište i tržišni zakoni počeli da rade u korist radnika, kad se odlučilo da to mora da stane.
Pravi potez bi bio da se nije išlo u zabranu već nodluku da dnevnica mora biti 50% veća za nedjelju, 30% za subotu i da radnik MORA imati slobodan dan odmah nakon toga, odnosno da ne smije imati više od 176 radna sata mjesečno, a za svaki sat preko toga ide još 30% dnevnice.
Malisa11

#9038 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

Kako je bilo fino posjetiti nas RS u nedjelju, MILINA! Dosli roditelji, hoce da kupe nesto u stan, prc, u pederaciji ga neces uzeti. Probrali, nasli, svi zadovoljni. Ja, roditelji, rsčad.

A bolji dio BIH? Pa on odmara :izet: :izet: :izet: :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9039 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 10:31 Zabrana je problem. Kad je došao moment da robovlasnik mora početi bolje plaćati da bi mu biznis napredovao, upala je država da zaštiti robovlasnika i sjebe konkurenciju.
Taman su tržište i tržišni zakoni počeli da rade u korist radnika, kad se odlučilo da to mora da stane.
Pravi potez bi bio da se nije išlo u zabranu već nodluku da dnevnica mora biti 50% veća za nedjelju, 30% za subotu i da radnik MORA imati slobodan dan odmah nakon toga, odnosno da ne smije imati više od 176 radna sata mjesečno, a za svaki sat preko toga ide još 30% dnevnice.
Gore prizivas trzistne zakone a dole trazis regulaciju.

Sto ne pustis da trzisni zakoni natjeraju poslodavca da vise placa rad vikendom?
drug_profi

#9040 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 15/09/2025 10:44
drug_profi wrote: 15/09/2025 10:31 Zabrana je problem. Kad je došao moment da robovlasnik mora početi bolje plaćati da bi mu biznis napredovao, upala je država da zaštiti robovlasnika i sjebe konkurenciju.
Gore prizivas trzistne zakone a dole trazis regulaciju.

Sto ne pustis da trzisni zakoni natjeraju poslodavca da vise placa rad vikendom?
Zato što bi to bilo sporo i radili bi samo neki. Država ima pravo da postavi tržišne uslove koji bi primorali poslodavca da dio ekstra profita podijeli onima koji ga stvaraju. Da ubrza proces.
Nema pravo da zabrani rad.
zippoo87

#9041 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Malisa11 wrote: 15/09/2025 00:25
zippoo87 wrote: 15/09/2025 00:19 Kakve ja imam veze sa neradnom nedjeljom,ziv ti i zdrav bio meni ????
U tovjim postovima si navodio da sada ne radis nedjelju, ti ili neko tvoj. Ako je greska, moje izvinjenje.

Sto se tice pokretanja necega, nema, stavise, ima unistavanja, Hint maline.

Da bi pokrenuo, trebas sistem, mi nemamo. U Sarajevu se gusimo u dimu, ide subvencija, pazi sada, penzionerima za drva. Sto? Jer neki baja ima nekog baju pa hajde da to upakujemo, a zgrada ima plin.

Tako i poljoprivreda,nema sistema, zelje, volje, a sada ni ljudi. Bolje uzimati milione na uvozu.

Ja sam ti jedan od onih kojih su selo zamijenil gradom i kancelarijom. Vise nikada ne bih uzgojio stoku ili hranu za nekoga, NIKADA! Plastenik za mene i to je to.
Ja sam prije radio i nedjeljom i pisao sam koliko je lose raditi nedjeljom. Ali to je bilo prije ovih uvodjenja zakona.
Zato i pisem jer sam bio sa obje strane sistema i znam sta znaci radna nedjelja na porodicni zivot,na drustveni zivot i na sve. Ne vrti se sve svima da uhvate vise 10 KM ako rade nedjeljom a i to je upitno ko plati. Prije nisu placali nista...jer ja nisam radio prekovremeno ,nego samo me u okviru mog mjesecnog radnog vremena zapadala i nedjelja. Tako da nisam imao ni feninga vise od toga. Imao sam samo to da navecer ako izadjem u grad,moram gledati sta cu popiti i u koliko cu kuci sati ici.Takodjer,tada sam aktivno vozio biciklo i sve ture su bile nedjeljom,jer je to svima bio neradni dan (osim meni ponekad) :D

Ovdje najvise laju kanelarijski stakori iz Sarajeva,jer njima je vikend sluzio za do dnevno palamudjenje po Alti i SCCu i BBI. Naravno,neradna subota i nedjelja,kupljeni poslovi preko stranke. Ne poznajem tebe,ali 99% si i ti preko stranke se ubacio na tu poziciju sada.

Sto se proizvodnje tice,ja proizvodim i za sebe a proizvodio bi i za druge,samo kada bi imao plasman siguran. Ja imam zemlje koliko hoces,sada mi je obradjuje drugi covjek i za to sve godisnje ne plati ni 1000 KM,jer je 1000m2 40 KM godisnje,najplodnije zemlje,pored glavnog puta.
U ovoj bransi poljoprivrede,ima toliko posla i potencijala,da se drzava ojaca,da je to nevjerovatno. Dakle moze se uduplati BDP,jer hrana se i izvozi.
Ali ne mozemo se baviti svjetskim temama sa politicarima iz rata,koji em nece,em ne znaju a mladima se ne daju sanse ni u cemu.
A da se moze pozitivno poslovati u poljoprivredi,ja mogu potvrditi jer kod nas postoji poljoprivredna zadruga,firma preko koje svi saradjuju,kupuju repromaterijal,traktore i opremu,prodaju preko njih i neke robe i tako...uglavnom moze se,gdje ima iole sposobna osoba da upravlja i vodi.
Seoski mentalitet u ovom slucaju ne pomaze,jer tu su sve ti sitni seoski interesi,koji nas i jebu...jer svi seljaci sa njive dosli u kancelarije a nisu za toga...i onda oni upravljaju asfaltom,umjesto zemljom.
Zato i propadamo gdje god je koji seljober na poziciji.
zippoo87

#9042 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 15/09/2025 09:42
zubi wrote: 15/09/2025 09:38
Hakiz wrote: 15/09/2025 09:32

Ako Elon Musk može imati milijarde, ako Bolt može trčati 100m za manje od 10s, ako... možeš i ti.

Problem nedjelje nije taj da ne rade prodavnice obuće. Problem je da ne rade samoposluge. I Penny za hitne popravke. I Šamon za alkohol. I tako dalje :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

Da, zaista kad ti hitno zatreba alkohol u nedjelju a nemaaaaaa, patnja je to....

:run:
Normalno. Nisi planirao piti, ali iznenada pomisliš na ponedjeljak, posao, gledati one face, slušati ih, moraš se napiti da otjeraš mračne misli i pripremiš se za patnju.
A 50 metara od kuce,par benzinski sa nestrpljenjem ceka alkose koji PIJU a ne koji KUKAJU :lol:
Imam benzinsku pored kuce...prodaju hektolitar piva nedjeljom :lol:
Cherry-Cherry

#9043 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

konektovan wrote: 15/09/2025 10:22
VladaFBiH wrote: 15/09/2025 10:21

To mi je najjace..fakat :mrgreen:
Nisi se organizovao
Zavisnici od kupovine
Porodica na izletu
Neka radi i javna uprava

:mrgreen: izaberite najgluplje
zippoo87

#9044 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Nisu ljudi upoznali "svapsko ljeto" :lol: :lol:
Ili sve sto je sjevernije.

Kod nas je takav mentalitet jbga...imas ljude koji se pate i imas ove sto su se uhljebili i 20 godina pisaju po drugim i sada prvi put kada im je "uskracena" neka usluga u njihovim luksuzima,odjednom poceo otrov da sikce iz njih. Evo na ovoj temi ti je najbolji primjer ova supljoglavka chery,kancelarijski pacov,uhljebljen i sada nema gdje pokazati svoje nove noktice,jer subotom se rade noktici i frizurica a nedjeljom se slika za instagram :lol:
Ja iako ne znam ko je,tacno imam njenu sliku u svojoj glavi :lol: :lol:

Evo ja se smijem opkladiti u bilo koju svotu novca,da NIKO od ovih sto sikcu ovdje ajde sto ne radi nedjelju,nego ne bi ni pristao da radi,da mu neko ponudi. Ni za kakve pare. Jer ovdje nema para,nije dupla dnevnica,nego ako i 30% ko prebaci ,na konju je.

Pisao sam vec...objasnjavao sam i kako je u praksi neizvodivo ovo sto forumski "strucnjaci" predlazu da "radi ko hoce" nedjeljom. Znaci po njihovoj logici ,ako imas prijavljenih radnika da rade tu nedjelju,trzni centar ce raditi a ako nemas,onda nece raditi :D
Prvo,po zakonu radnja ne moze malo raditi,malo ne raditi...na svakoj radnji pise radno vrijeme i mora se postovati.
Drugo,u praksi,sef/sefica ne mogu organizovati posao na osnovu "zelja i volje" nekog radnika da li mu se radi taj dan. Sta ako su se jednu nedjelju svi iz smjene radnici dogovorili da odu na ekskurziju ??? Onda centar ne radi :D

Bezveze mi vise i pisati ovdje...tacnije i ne pisem,nekada upadnem ovako malo vise kao trol,da se sprdam sa ovih par forumskih pacenika :D

Sve je vec napisano,ko je skontao,skontao je...ko se zelio prilagoditi,prilagodio se,proslo je godinu dana evo a koga to zulja,sto politicki,sto ovako po "drustveni" zivot...on ce i nakon 5 godina ovu temu drzati zivom i pisati kako nije imao gdje kupiti coca colu ili pivo u nedjelju. A ostali svijet zivi i bori se ,sa ili bez otvorenih trznih centara nedjeljom.
Cherry-Cherry

#9045 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Idi na njivu i bavi se onim što znaš. Nije ovo za tebe.
zippoo87

#9046 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

drug_profi wrote: 15/09/2025 10:22

Vidi,sto se ekonomije tice...ja se mogu sloziti da ovo nije najbolji ekonomski potez,ali kao i svaki zakon,negdje dobijes a negdje izgubis. Samo na porezima uvijek gubis :lol:

ALi,ajde evo jedan primjer...ajmo otvoriti novu temu,gdje cemo svi zajedno na forumu da trazimo i borimo se za poboljsanje uslova SVIM radnicima pa i ovim iz trgovine...bez da se oni sami preko sindikata za sebe bore. Da svaki mjesec imaju tacno 160 sati (+/- 5) i da imaju DVA SLOBODNA DANA svake sedmice. Nebitno koji su to dani,ali da MORAJU BITI DVA SLOBODNA ?
Mozda ce nekada trebati doci i na proteste i gurkati se sa policijom...jesi li za ?

Koliko bi vas se zauzelo i podrzale ostale radnike a koliko bi napisalo,boli me K za njima,samo neka je meni dobro?
Evo ja mogu nabrojati 10 ljudi samo sa ove teme,koji bi tako napisali. Jer to je takav mentalitet...sve dok ja imam sve,boli me K za druge a prvi put kada ja ne dobijem nesto,odmah ide ljutnja,pljuvanje,ogorcenje,prozivanje.

Evo,ajde testiramo teoriju i da vidimo hoce li tema biti ziva kao ova...moze je otvoriti ko hoce ???
zippoo87

#9047 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Cherry-Cherry wrote: 15/09/2025 11:27 Idi na njivu i bavi se onim što znaš. Nije ovo za tebe.
Seljoberko...ajde ako smijes napisati,odakle si sljegla u Sarajevo ???
:lol:

Ja na asfaltu rodjen i odrastao,seljoberko :D

Samo moj mentalitet nije iz opanaka,kao tvoj :lol:
drug_profi

#9048 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Odredim da će u mom lancu raditi 30% prodavnica nedjeljom. Na lokacijama koje mi garantovano donose veliki promet.
I ponudim veću dnevnicu za taj dan plus slobodno u ponedjeljak ili ako radniku treba neki drugi dan u narednoj sedmici.
I tako pravim spisak šiht listu iz kojeg objekta će se radnici dobrovoljci prebacivati za te nedelje u objekat koji planiram otvoriti.

Nemam radnika doborovoljaca - onda imam dva izbora. Da ponudim dodatnu stimulaciju ili da smanjim broj otvorenih objekata.
I sve to planiram mjesec unaprijed. U slučaju da moram zatvoriti, blagovremeno obavijestim kupce da tog dana prodavnica neće raditi. Kao što se i do sad se dešavalo da poljubiš vrata radi inventure (dok inventura nije počela nedeljom da se radi). Ja mislim da bi se bez problema našlo ljudi da rade nedjelju uz dodatak na dnevnicu i slobodan dan.

Ovdje ljudi treba da insistiraju na tome da su subota i nedjelja udarni dani za trgovinu i naročit pritisak na radnike koji treba da opsluže sve te kupce.
Dakle da se ekstra profit iz tih dana raspodjeli dijelom i onima koji su ga proizveli.

Jer šta je subota? Neradni dan većini kao i nedjelja, ali se zapelo za nedjelju sa glupavim argumentima kao da za subotu ne važi ista stvar.
I potpuno se zanemaruje šta je u stvari maloprodaja. To nije bilo kakva djelatnost već kraj ciklusa proizvodnje profita. Smanji vrijeme u kojem se taj ciklus moze odvijati, i profit neminovno mora pasti. Sa njim i proizvodnja, pa broj potrebnih radnih mjesta itd.itsl.
konektovan

#9049 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

zippoo87 wrote: 15/09/2025 11:11
zubi wrote: 15/09/2025 09:38
:lol: :lol: :lol:

Da, zaista kad ti hitno zatreba alkohol u nedjelju a nemaaaaaa, patnja je to....

:run:
Normalno. Nisi planirao piti, ali iznenada pomisliš na ponedjeljak, posao, gledati one face, slušati ih, moraš se napiti da otjeraš mračne misli i pripremiš se za patnju.
A 50 metara od kuce,par benzinski sa nestrpljenjem ceka alkose koji PIJU a ne koji KUKAJU :lol:
imas li obraza otici na puNpu nedeljom i kupiti pivo??
zippoo87

#9050 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 15/09/2025 11:47
zippoo87 wrote: 15/09/2025 11:11

imas li obraza otici na puNpu nedeljom i kupiti pivo??
Ako mi pronadjes razliku izmedju piva na puNpi i u Bingu,rado cu ti odgovoriti ? :D
Locked