Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Isto je i kod nas. Boga pitaj koliko racuna ima u bankama a da niko ne zna za njih?
Dovoljno je da su malo poremeceni odnosi u porodici i da se pare poloze na banku, umre vlasnik i niko ne zna za njih.
Sud, notari traze od tebe da dostavis Brojeve racuna i imena banaka u kojima je pokojni imao pare.
Mozda i znas a sta ako ne znas. Umjesto da oni po sluzbenoj duznosti posalju upit u sve banke. Ne. oni traze da tihodas od banke do banke.
O stednji van BiH da i ne govorimo.
Neka neko ima saobracajku i ne prezivi, nista neces saznati o njegovoj imovini.
Pa realno gledano to je imovina umrlog. Ako za zivota nije nekom rekao ili napravio testament znaci da ne zeli da iko to naslijedi i treba da ide drzavi.
Dalje zar se sa smrtnim listom ne moze dobiti od banaka informacija?
Smrtni list banku ne obavezuje da ti da informacije.
Tek kad doneseš papir da si naslijednik, tek onda stičeš pravo na informaciju.
Logicno je za zivota dati punomoć supruzi, mužu, djetetu,.. i upoznati ukućane gdje imaš račun ili dionice, ili neku drugu imovinu.
Tako je, računi se nakon smrti zamrzavaju dok se ne završi ostavinska rasprava i dok se ne odrede nasljednici.
Čak i da imaš npr. pin od kartice umrlog, ne bi smio skidati pare s računa nakon smrti, dok se ne završi procedura.
U praksi naravno nije tako, iz raznoraznih razloga.
Isto je i kod nas. Boga pitaj koliko racuna ima u bankama a da niko ne zna za njih?
Dovoljno je da su malo poremeceni odnosi u porodici i da se pare poloze na banku, umre vlasnik i niko ne zna za njih.
Sud, notari traze od tebe da dostavis Brojeve racuna i imena banaka u kojima je pokojni imao pare.
Mozda i znas a sta ako ne znas. Umjesto da oni po sluzbenoj duznosti posalju upit u sve banke. Ne. oni traze da tihodas od banke do banke.
Pa realno gledano to je imovina umrlog. Ako za zivota nije nekom rekao ili napravio testament znaci da ne zeli da iko to naslijedi i treba da ide drzavi.
Po tebi, poslije umrlog ako nije podijelio za života sve treba pripasti državi. Pa kako?
Onda bi ukinuli ostavinske ili bi trajale vrlo kratko.
Drugo, sa umrlicom ti možeš dobiti informacije da sa njima izađeš na ostavinski a raspolagati sredstvima iz neke banke tek poslije ostavinske.
Po tebi, poslije umrlog ako nije podijelio za života sve treba pripasti državi. Pa kako?
Onda bi ukinuli ostavinske ili bi trajale vrlo kratko.
Drugo, sa umrlicom ti možeš dobiti informacije da sa njima izađeš na ostavinski a raspolagati sredstvima iz neke banke tek poslije ostavinske.
Pa mora nekome pripasti. Kontekst je da ostaje imovina za koju potencijalni nasljednici ne znaju.
Ako ih ne mozes obavjestiti jer su promjenili adresu ili telefon nekome to mora ostati. Valjda je logicno da ide drzavi nakon nekog vremena.
Ako iko može lako doći do podataka ko su živi srodnici umrlog, onda je to država.
Postoje razne nasljedne linije i ako nije imao djecu, imao je braću/sestre.
Ili šta već zakon određuje ko sve može nasljeđivati od umrlog.
Jedino ako država utvrdi da nema živih poznatih nasljednika, onda može recimo to objaviti u neke novine i na nekom državnom web portalu, sa vremenskim rokom od godinu dana da se nasljednici jave sa dokazom o srodstvu.
Nakon toga nacionalizacija, i da postoji zakon koji određuje da se takva imovina može korisiti samo za socijalne svrhe.
Meni se javio neki iz Nigerije koji ima nasljedstvo u švicarskoj banci, ali ne može podići sam, mora biti dvojica nasljednika. Iznos je 25 mil. eura, meni ide 50% ali traži da mu platim 5000 provizije
neraaaa wrote: ↑14/09/2025 16:10
Meni se javio neki iz Nigerije koji ima nasljedstvo u švicarskoj banci, ali ne može podići sam, mora biti dvojica nasljednika. Iznos je 25 mil. eura, meni ide 50% ali traži da mu platim 5000 provizije
Pa neomoj da ti propadne prilika, plati covjeku troskove.
drug_profi wrote: ↑14/09/2025 15:59
Ako iko može lako doći do podataka ko su živi srodnici umrlog, onda je to država.
Postoje razne nasljedne linije i ako nije imao djecu, imao je braću/sestre.
Ili šta već zakon određuje ko sve može nasljeđivati od umrlog.
Jedino ako država utvrdi da nema živih poznatih nasljednika, onda može recimo to objaviti u neke novine i na nekom državnom web portalu, sa vremenskim rokom od godinu dana da se nasljednici jave sa dokazom o srodstvu.
Nakon toga nacionalizacija, i da postoji zakon koji određuje da se takva imovina može korisiti samo za socijalne svrhe.
Eto meni bi to izgledalo fer.
Kad bi naša država bila fer. Ovdje su čak i stanove krali nakon smrti nekih. Jednostavno poklopili, a nije bilo nasljednika ili je bilo ali nisu znali.
Kad su nama u privatizaciji 99 ukrali stan od dede.
Trebali mi dobiti, ali neko znaš kako to ide podmazao i ukrali stan njegov. Nije uspio da ga otkupi. Umro prije toga.
neraaaa wrote: ↑14/09/2025 16:10
Pa neomoj da ti propadne prilika, plati covjeku troskove.
Dzakozuki wrote: ↑13/09/2025 13:57
Zna li neko koja je najbolja varijanta za uzeti Prepaid karticu za plaćanje?
Razmišljam već duže da napravim prepaid karticu koju bih koristio za online plaćanje jer dosta kupujem online pa da se osiguram dodatno.
Znam da nemaju sve banke tu opciju, mislim da čak većina nema.
Prije je bila BBI najpovoljnija koliko se sjećam. Kakva je sad situacija? Ima li ko upućen?
Evo info. Imaj na umu da je odnedavno potrebno imati tekući racun u skoro svim bankama kako bi uopće dobio prepaid karticu.
BBI Banka
- Visa Prepaid
- 20 KM naknada za izdavanje
- 3 KM naknada za uplatu
- 0 KM/mj
ASA Banka
- Visa Prepaid
- 2.50 - 5.00 KM naknadu za uplatu
- 0 KM/mj
Addiko Banka
- Mastercard Prepaid
- 0 KM naknada za uplatu
- 0 KM/mj
UniCredit Banka
- Mastercard Prepaid
- 15 KM naknada za izdavanje
- 0KM naknada za uplatu
- 4.99 KM/mj
Dzakozuki wrote: ↑13/09/2025 13:57
Zna li neko koja je najbolja varijanta za uzeti Prepaid karticu za plaćanje?
Razmišljam već duže da napravim prepaid karticu koju bih koristio za online plaćanje jer dosta kupujem online pa da se osiguram dodatno.
Znam da nemaju sve banke tu opciju, mislim da čak većina nema.
Prije je bila BBI najpovoljnija koliko se sjećam. Kakva je sad situacija? Ima li ko upućen?
Evo info. Imaj na umu da je odnedavno potrebno imati tekući racun u skoro svim bankama kako bi uopće dobio prepaid karticu.
BBI Banka
- Visa Prepaid
- 3 KM naknada za uplatu
- 0 KM/mj
ASA Banka
- Visa Prepaid
- 2.50 - 5.00 KM naknadu za uplatu
- 0 KM/mj
Addiko Banka
- Mastercard Prepaid
- 0 KM naknada za uplatu
- 0 KM/mj
UniCredit Banka
- Mastercard Prepaid
- 15 KM naknada za izdavanje
- 0KM naknada za uplatu
- 4.99 KM/mj
Kiki_Musampa wrote: ↑15/09/2025 09:47
Jel u svim bankama nenamjenski 50000 max?
Koliko mi je poznato svima je to limit za nenamjenski. Plus neke banke gledaju ti ukupno opterecenje nenamjenskim. Npr u RFB imaš 10.000, a hoces uzeti u UCB 50.000 onda ti u UCB daju 40.000.
Koliko mi je poznato svima je to limit za nenamjenski. Plus neke banke gledaju ti ukupno opterecenje nenamjenskim. Npr u RFB imaš 10.000, a hoces uzeti u UCB 50.000 onda ti u UCB daju 40.000.
A moze li se kako uzeti veci iznos,a da nije hipotekarni?
Moze ali mora biti namjenski, lizing za auto ili posebno kredit za biznis itd. Ako hoces pare na ruke bez da moras kome sta pravdati tu ti je onda limit 50.000. Nazalost drzava je tako ogranicila banke, ja mislim da je zadnjih 15 godina isti limit iako se standard poboljsao i uopste se inflacija nije uzela u obzir
Moze ali mora biti namjenski, lizing za auto ili posebno kredit za biznis itd. Ako hoces pare na ruke bez da moras kome sta pravdati tu ti je onda limit 50.000. Nazalost drzava je tako ogranicila banke, ja mislim da je zadnjih 15 godina isti limit iako se standard poboljsao i uopste se inflacija nije uzela u obzir
Mala ispravka, 2018.godine ili 2019.godine je navedeno reducirano, moglo se uzeti vise od 50k sa rokom otplate do 15 godina.
I jos jedna ispravka, ako imas kreditnu sposobnost, bilo koji klijent moze u karikiram 5 banaka podici po 50k nenamjenski.
Mislim da se možeš zadužiti do svoje kreditne sposobnosti. S tim da pojedinačni kredit ne prelazi 50K. Ako imaš kreditnu sposobnost da servisiraš dva takva, onda ćeš dobiti dva na zahtjev.
Dvije obrade i sve ostalo.
I ulgavnom do 10 godina, a na duži period se traži kolateral.
Kiki_Musampa wrote: ↑15/09/2025 11:52
Mala ispravka, 2018.godine ili 2019.godine je navedeno reducirano, moglo se uzeti vise od 50k sa rokom otplate do 15 godina.
I jos jedna ispravka, ako imas kreditnu sposobnost, bilo koji klijent moze u karikiram 5 banaka podici po 50k nenamjenski.
Ne moze. Postoji centralna baza podataka, LRC cini mi se skracenica, i sve sto uradis kreditno u jednoj banci, automatski vidi svaka banka.
Meni je interesantnije (i nadasve besmisleno) da banka ne prihvata suduznika po hipotekarnom kreditu ukoliko nije u bliskom srodstvu s glavnim duznikom.
Mislim...kakve veze ima ko je suduznik (sustinski zirant, iako to vise ne postoji, al nije sija nego vrat), ako je funansijski sposoban za to i pri tome zeli?
Zasto je banci to bitno?
Ne moze. Postoji centralna baza podataka, LRC cini mi se skracenica, i sve sto uradis kreditno u jednoj banci, automatski vidi svaka banka.
Meni je interesantnije (i nadasve besmisleno) da banka ne prihvata suduznika po hipotekarnom kreditu ukoliko nije u bliskom srodstvu s glavnim duznikom.
Mislim...kakve veze ima ko je suduznik (sustinski zirant, iako to vise ne postoji, al nije sija nego vrat), ako je funansijski sposoban za to i pri tome zeli?
Zasto je banci to bitno?
Mislis na CRK ? Nema to veze s tim, CRK ti pokazuje zaduzenja, kao i kategorizaciju u bilo kojoj banci. Ali kazem ti, ako imas kreditnu sposobnost mozes se zaduziti u 5 banaka po 50k.
Vezano za suduznika, to ti zavisi od procedure banke, odnosno od RISK-a ko im je prihvatljiv ko ne. U vecini slucajeva se trazi clan domacinstva, otac/majka, brat/sestra.
drug_profi wrote: ↑15/09/2025 14:28
Mislim da se možeš zadužiti do svoje kreditne sposobnosti. S tim da pojedinačni kredit ne prelazi 50K. Ako imaš kreditnu sposobnost da servisiraš dva takva, onda ćeš dobiti dva na zahtjev.
Dvije obrade i sve ostalo.
I ulgavnom do 10 godina, a na duži period se traži kolateral.