Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
Messier
#8951 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jebes Gazelu, trebaju mi sutra dvije Led plafonjere, lustere nanine slozio u kutiju, obrisao, usminkao , cekam da poraste cijena nekad..ne bacam ja te vrijedne stvari.
Ceka me elektricar, ima li to negdje kupiti u polumilionskom gradu?
Ceka me elektricar, ima li to negdje kupiti u polumilionskom gradu?
-
Seawolf
#8952 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imam na stanju 3 ovakve ....
https://www.ikea.com/hr/hr/p/nymane-3-s ... -00336267/
Dvije bijele i jednu crnu.
-
Messier
#8953 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Na stanjuSeawolf wrote: ↑13/09/2025 18:11Imam na stanju 3 ovakve ....
https://www.ikea.com/hr/hr/p/nymane-3-s ... -00336267/
Dvije bijele i jednu crnu.
-
Messier
#8954 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije zajebancija ili...?
-
Seawolf
#8955 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne, nije zajebancija.
.... S tim što ću biti u Sarajevu tek sutra (nedjelja, 14. septembar) u 21:00.
.... S tim što ću biti u Sarajevu tek sutra (nedjelja, 14. septembar) u 21:00.
-
Messier
#8956 Re: Neradna nedjelja u FBiH
E cuj u nedjelju u 21, a na temi smo,...zasto nesto nesto ne mozemo kupiti u nedjelju ujutro.
Pa to je ponedjeljak, nedjelja navecer je ponedjeljak
Pa to je ponedjeljak, nedjelja navecer je ponedjeljak
- drug_profi
#8957 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tako je. Gazda ako hoce da se radnik brine za njegov biznis onda to dodatno placa. Takvi radnici se nazivaju menadzerima. Također posao treba organizovati u petodnevnu radnu sedmicu, sa povecanom dnevnicom za subotu i nedjelju jer je pritisak kupaca veci i napor radnika veci. Kao sto je i promet veci.dr_Evil wrote: ↑13/09/2025 12:59Svakako, i to je greska ovog zakona. Svakom vlasniku trgovine ja bih dopustio da radi koliko god zeli i kada zeli, a za radnika na crno tokom tog dana kazna bi bila zatvaranje radnje na godinu dana. Ali radnik nije vlasnik, i nema nista s gazdinim kapitalom, njegovo je da odradi zakonski i posteno svoj posao po ugovoru i zakonu o radu.drug_profi wrote: ↑13/09/2025 12:49 Svasta bi nesto radnici po svojoj volji sve dok rade za platu. Kad bi ulozili svoj kapital, ne bi ni spavali vise od 4 sata dnevno, a kamoli odmarali nedeljom.
-
belfy
#8958 Re: Neradna nedjelja u FBiH
zaposleni na budzetu se izborilli za nesto?Cherry-Cherry wrote: ↑11/09/2025 21:17Zaposleni na budžetu koriste svoja prava propisana zakonom. I umjesto da se i ostali izbore za to, oni žele da svi rade nedeljom.
Samo nek komšiji crkne krava. Kad ja nisam sposoban da imam kravu, nek je nema niko.
A radnici u trgovini mogu imati 40 radnih sati sedmično, a da trgovine rade svaki dan.
meni se cini da si ti vise za to (onaj profit koji pominjes) da bi i tvoja plata bila osigurana. jer ako je realni sketor ne zaradi, onda ce da trpi i budzet, pa tako i svi ti ostali sto su se tako krvavo izborili za te plate i neradne dane...
mlatis gloginje...
ne zamjeri mu na glupostima. i on je na budzetu...Cherry-Cherry wrote: ↑11/09/2025 21:22 E čuj ministra glupana, sve više imam osjećaj da je ministar neko na ovoj temi![]()
Zna li ministar trgovine, da se u trgovini obrće novac i da živimo u potrošačkom društvu? Da li je glupan svjestan, da se on treba za to boriti, a ne da ima manje trgovine i obrta?
On je jedan od gusana sa ove teme![]()
![]()
- Sanjarko
#8959 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Raja ide u RS sve više i iz ZDK u nabavku nedeljom. Inače sve više u RS idu radi cijena.
- Cherry-Cherry
#8960 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa naravno da idu i ići će sve više.
Mogu oni lagati da je promet isti kao i prije, ali brojevi govore drugačije.
Mogu oni lagati da je promet isti kao i prije, ali brojevi govore drugačije.
- Chloe
- Photo mod
#8961 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pametni Bošnjaci.
Dok je sve više u RS-u naših ljudi koji odlaze iako im ta misao nije bila pojmljva do prije par mjeseci. Bošnjaci iz Federacije im dižu ekonomiju.
Da nas nema trebalo bi nas izmisliti.
-
Forumerrer
#8962 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
ljubijankic
#8963 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svak u svoj torForumerrer wrote: ↑14/09/2025 08:28Dok je god ovakvog razmisljanja nama nikad nece biti bolje.
- mayab
#8964 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I entitet RS je moja država Bosna i Hercegovina , prema tome sasvim legitimno i opravdano je tamo nedjeljom skoknuti po nešto 
-
Forumerrer
- Chloe
- Photo mod
#8966 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Juče sam dan provela u Bihaću, gledajući stanove i zemljišta koje su zapikirake tri obitelji iz Banja Luke za kupovinu, te stanove za iznajmiti, jer prvo moraju prodati imovinu u BL da bi mogli nešto kupiti.Forumerrer wrote: ↑14/09/2025 08:28Dok je god ovakvog razmisljanja nama nikad nece biti bolje.
Mora da im je dosadno u životu pa malo da promjene entitet boravka, i to iz temelja.
Ljudi koji su od rata tamo, a sa zadnjim dešavanjima su totalno izgubili povjerenje u državu.
Prošli su svega i svačega, u ratu, ostajali, opstajali, i više psihički ne mogu.
RS jeste u BiH, i to RS treba da shvati, osjeti. Ako ne može nikako trebalo bi ekonomski.
Ko god smatra da su Bošnjaci uzrok "torovima", nek' ide u RS živjeti i raditi, i pokažu tim ljudima kako ograničeno gledaju i razmišljaju.
-
probook
#8967 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja predlazem da se Aerodrom obavezno zatvori nedeljom, jer gdje su prava zaposlenih da nedelju provedu sa porodicom 
- Sanjarko
#8968 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne znam znam da kod nekog Vujevića najviše se ide, ali to je možda FBiH i Hrvati možda drže, ne znam u čijem je vlasništvu taj Vujević TC.
- Pandakonda
#8969 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Za pocetak zakon su podrzala 3-4 velika lanca a ne svi poslodavci. Pogotovo ne male i srednje trgovine. Ko je njih pitao ? A njima je zabranjen rad iako su vlasnici prodavnica i sami rade tu.
Druga stvar poslodavci su zakon podrzali ISKLJUCIVO iz 2 razloga:
1. Lidl dolazi. Lokalne gazde znaju da kada se Lidl zvanicno otvori, da će izgubiti OGROMAN procenat radnika jer će Lidl dati veće plate i mnoge druge benefite. Mnogi od njih već u ovom momentu (dok nema Lidla) imaju manjak radnika i sami od sebe su krenuli zatvarati nedjeljom poslovnice. Kada Lidl dođe i pokupi im radnike taj će problem onda postati jos veci. Pogotovo u manjim mjestima gdje imas max 2 radnje. Ljudi nemaju pojma kakve se bitke vode u pozadini da se Lidl zaustavi. Evo recimo imas Zepce koje ima samo jedan konzum, i gdje vlasnik centra u kojem se konzum nalazi kupuje na javnoj licitaciji svako zemljiste koje Lidl zeli jer zna da ako Lidl dođe, konzum propada, i samim time on nema odakle pare uzeti od kirije. Jer logicno Lidl pravi svoj objekat i nece kod njega. I to sad multipliciraj na sve manje gradove gdje imas 2-3 takve radnje. Dolazak Lidla u manje sredine de facto znaci kraj mnogih lanaca koje podrzavaju ovaj zakon. Tako da je podrska neradnoj nedjelji od strane vecih lanaca samo damage control da Lidl kad dođe bude imao potrebu za manje radnika obzirom da ne smiju raditi tada.
2. Ne zele da profit ode malim i srednjim trgovinama. Na sjednici odbora za finansije Cavalic je pitao delegacije ovih lanaca zbog cega zele da zakonski zatvore radnje nedjeljom kada oni to mogu uraditi sami bez zakona. Bez ikakvog srama su rekli jer ce onda taj profit otici nekome drugom. Citaj male i srednje trgovine gdje bi narod otisao nedjeljom kada oni nemaju dovoljno radnika da budu otvoreni. Ono sto su lose procjenili jeste koliko daleko ce ljudi iz federacije ici da kupuju nedjeljom pa se sada pare prelijevaju u RS dok su oni mislili da ce ljudi samo pomjeriti svu potrosnju na subotu ili neki drugi dan. Nakon sto su vidjeli da nisu dobili efekt koji zele, 2-3 lanca pokrecu opet pricu da se radna nedjelja vrati, ili da barem uvedu hrvatski model sa određenim brojem radnih nedjelja. I tu su dobili odbijenicu jer Hasicevic zna da bi ispao budala u javnosti i da bi izgubio glasove koje su mu iz sindikata obecali.
I ono sto mi je interesantno na ovoj temi jeste kako su skoro svi ove lance nazivali robovlasnicima, lihvarima itd. a sad uopste ne sumnjaju u namjere tih istih lanaca kada guraju neradnu nedjelju. Jer odjednom su kao postali fini i nemaju losu namjeru iza toga
- vjeshalica
#8970 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vjv si jedna od onih koja i dalje misli da u RSu samo zive srbi, a da nema bosnjaka...
Inace najlakse je pricati kako anam oni otimaju bosnjacko, a bosnjaci nece ni da cuju niti znaju za to svoje
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8971 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pandakonda wrote: ↑14/09/2025 12:28Za pocetak zakon su podrzala 3-4 velika lanca a ne svi poslodavci. Pogotovo ne male i srednje trgovine. Ko je njih pitao ? A njima je zabranjen rad iako su vlasnici prodavnica i sami rade tu.
1. Lidl dolazi. Lokalne gazde znaju da kada se Lidl zvanicno otvori, da će izgubiti OGROMAN procenat radnika jer će Lidl dati veće plate i mnoge druge benefite. Mnogi od njih već u ovom momentu (dok nema Lidla) imaju manjak radnika i sami od sebe su krenuli zatvarati nedjeljom poslovnice. Kada Lidl dođe i pokupi im radnike taj će problem onda postati jos veci. Pogotovo u manjim mjestima gdje imas max 2 radnje. Ljudi nemaju pojma kakve se bitke vode u pozadini da se Lidl zaustavi. Evo recimo imas Zepce koje ima samo jedan konzum, i gdje vlasnik centra u kojem se konzum nalazi kupuje na javnoj licitaciji svako zemljiste koje Lidl zeli jer zna da ako Lidl dođe, konzum propada, i samim time on nema odakle pare uzeti od kirije. Jer logicno Lidl pravi svoj objekat i nece kod njega. I to sad multipliciraj na sve manje gradove gdje imas 2-3 takve radnje. Dolazak Lidla u manje sredine de facto znaci kraj mnogih lanaca koje podrzavaju ovaj zakon. Tako da je podrska neradnoj nedjelji od strane vecih lanaca samo damage control da Lidl kad dođe bude imao potrebu za manje radnika obzirom da ne smiju raditi tada.
2. Ne zele da profit ode malim i srednjim trgovinama. Na sjednici odbora za finansije Cavalic je pitao delegacije ovih lanaca zbog cega zele da zakonski zatvore radnje nedjeljom kada oni to mogu uraditi sami bez zakona. Bez ikakvog srama su rekli jer ce onda taj profit otici nekome drugom. Citaj male i srednje trgovine gdje bi narod otisao nedjeljom kada oni nemaju dovoljno radnika da budu otvoreni. Ono sto su lose procjenili jeste koliko daleko ce ljudi iz federacije ici da kupuju nedjeljom pa se sada pare prelijevaju u RS dok su oni mislili da ce ljudi samo pomjeriti svu potrosnju na subotu ili neki drugi dan. Nakon sto su vidjeli da nisu dobili efekt koji zele, 2-3 lanca pokrecu opet pricu da se radna nedjelja vrati, ili da barem uvedu hrvatski model sa određenim brojem radnih nedjelja. I tu su dobili odbijenicu jer Hasicevic zna da bi ispao budala u javnosti i da bi izgubio glasove koje su mu iz sindikata obecali.
I ono sto mi je interesantno na ovoj temi jeste kako su skoro svi ove lance nazivali robovlasnicima, lihvarima itd. a sad uopste ne sumnjaju u namjere tih istih lanaca kada guraju neradnu nedjelju. Jer odjednom su kao postali fini i nemaju losu namjeru iza toga![]()
- Ozimician
#8972 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pandakonda wrote: ↑14/09/2025 12:28
Za pocetak zakon su podrzala 3-4 velika lanca a ne svi poslodavci. Pogotovo ne male i srednje trgovine. Ko je njih pitao ? A njima je zabranjen rad iako su vlasnici prodavnica i sami rade tu.
I ono sto mi je interesantno na ovoj temi jeste kako su skoro svi ove lance nazivali robovlasnicima, lihvarima itd. a sad uopste ne sumnjaju u namjere tih istih lanaca kada guraju neradnu nedjelju. Jer odjednom su kao postali fini i nemaju losu namjeru iza toga![]()
Uokviriti.
Meni je npr. nevjerovatno kako je Bingo preko noći od primjera "robovlasnika" izgradio medijski imidž poželjnog poslodavca i da odjednom svi o njima pozitivno pišu. To je samo pokazatelj koliko naš narod slabo pamti i kako ga je lahko prevariti lijepom rječju.
- zubi
#8973 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da je pozeljan poslodavac, kad su ostali po platama i uslovima rada gori od njega
- Ozimician
#8974 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jeste, ali se brzo zaboravilo kako je taj isti poslovao 20 + god. i 2 godine podigne kupcima cijene, radnicima malo bolje uslove i odjednom dobar, svi ga hvale.
Onih 20 god. prije ćemo zanemariti..
- zubi
#8975 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hocemo, bitno je danasnje stanje. Uvijek treba cijeniti i nagraditi napredakOzimician wrote: ↑14/09/2025 16:12Jeste, ali se brzo zaboravilo kako je taj isti poslovao 20 + god. i 2 godine podigne kupcima cijene, radnicima malo bolje uslove i odjednom dobar, svi ga hvale.
Onih 20 god. prije ćemo zanemariti..![]()