I Turska je geografski zapad za Kavkaz.stubrijez wrote: ↑08/04/2025 19:06To je tacno alj nevazno. Bijelac je sirok pojam... i indijac je bjelac na papiru. A crnji of crnca. Sve je relativno. Govorimo o nekom poimanju zapadnjaka, a to smo i mi, ja se smatram pripadnikom zapadne civilizacije, dakle: zapadno od Kavkaza su bijelci.Point. wrote: ↑08/04/2025 13:23Hm, ne znam kako da ti objasnim, ali nisu samo evropljani bijelci. I kako si uopšte došao do zaključka da ja mislim da su manje vrijedni ako nisu bijelci? Majkemi, ko dijete si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 11:22
![]()
Kakve predrasude? Vise su tebi predrasude jer mislis da su manje vrijedni samim time sto nisu bijelci, pa mislis da ih branis od toga.a pitaj prosjecnog turcina sta misli jel evropljanin i bijelac pa ces cuti
Šta su ako nisu bijelci?
Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
- Point.
#101 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Last edited by Point. on 08/04/2025 22:46, edited 1 time in total.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#102 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Molim vas prestanite
Ovo je fakat prešlo svaku mjeru
Ja sam mislio da otvorim temu da vidimo jeli isto biti Italijan na Vespi na Siciliji i Hercegovac koji to radi u Trebinju, a vi mi ovdje sada raspravljate o civlizacijama i bojama kože kao da sam upalio Vojislava Šešelja 93.
Meni je interesantno da Bosna i Hercegovina, iako u manjem obimu, ima sličnu stvar kao i Hrvatska - poprilično je velika geografska razlika između sjevernijih i južnijih dijelova zemlje. Da li mislite da se to odražava i na mentalitet? Na kraju krajeva, za razliku od Hrvatske većinu svoje historije smo uvijek bili dio iste države, imperije... a sem nekih manjih dijelova uz Savu svi dijelimo brdovit životni prostor...
Ja sam mislio da otvorim temu da vidimo jeli isto biti Italijan na Vespi na Siciliji i Hercegovac koji to radi u Trebinju, a vi mi ovdje sada raspravljate o civlizacijama i bojama kože kao da sam upalio Vojislava Šešelja 93.
Meni je interesantno da Bosna i Hercegovina, iako u manjem obimu, ima sličnu stvar kao i Hrvatska - poprilično je velika geografska razlika između sjevernijih i južnijih dijelova zemlje. Da li mislite da se to odražava i na mentalitet? Na kraju krajeva, za razliku od Hrvatske većinu svoje historije smo uvijek bili dio iste države, imperije... a sem nekih manjih dijelova uz Savu svi dijelimo brdovit životni prostor...
-
Vjecita_zavrzlama
#103 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Nesehohari wrote: ↑08/04/2025 19:46 Molim vas prestanite
Kod nas ruralno stanovnistvo ima isti mentalitet a urbano svoj, gdje god bili
- sinuhe
#104 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Neku apatiju Sicilijanac i Trebinjac možda i dijele ali sigurno ne dijele la dolce vitu, stil i klasu.
Pa Jugosloveni su prisvojili i engelsku radničku klasu gledajući Mućke.
Pa Jugosloveni su prisvojili i engelsku radničku klasu gledajući Mućke.
- Point.
#105 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Sorry za onaj off.sehohari wrote: ↑08/04/2025 19:46 Molim vas prestanite
Mislim da smo mentalitetom više tog mediteranskog kako ćemo lako ćemo stila, više topliji kako da objasnim, društveniji, više kaotični nego prosjećan slaven, tipa čeh, slovak. Sa njima imamo sličan jezik i ne više, po mom mišljenju.
Malo više jug, malo manje istok.
- Edin H.
#106 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Sarajlije respect
, mislim na haustorčad.
Ovi iz unutrašnjosti , iz ruralnih krajeva naše domovine i nemaju bas zajedničkih tačaka.
Ovi iz unutrašnjosti , iz ruralnih krajeva naše domovine i nemaju bas zajedničkih tačaka.
-
Vjecita_zavrzlama
#107 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
volimo popiti na slavenePoint. wrote: ↑08/04/2025 22:44Sorry za onaj off.sehohari wrote: ↑08/04/2025 19:46 Molim vas prestanite
Mislim da smo mentalitetom više tog mediteranskog kako ćemo lako ćemo stila, više topliji kako da objasnim, društveniji, više kaotični nego prosjećan slaven, tipa čeh, slovak. Sa njima imamo sličan jezik i ne više, po mom mišljenju.
- Point.
#108 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Pijemo al volimo i meziti uz cugu. Ne znam za ostale slavene kakvi su sa mezom ili samo lokaju da se nalokaju (švedi su takvi npr), talijani tuku pršut, suhotinu, sir i masline dok tamane vino. La dolce vitaVjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 22:48volimo popiti na slavenePoint. wrote: ↑08/04/2025 22:44Sorry za onaj off.sehohari wrote: ↑08/04/2025 19:46 Molim vas prestanite
Malo više jug, malo manje istok.![]()
- dr_Evil
#109 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Gospode Boze, rekli bi ovi Trubini. Prosetaj malo po svojoj domovini pa mozda i shvatis koliko grijesis. Halali ali ja se u BIH najvise postidim sarajevskih bruda
- stubrijez
#110 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Nista zvanicno nije bitno... bitna su tradicionalna shvatanja i uvrijezene vrijednosti. Ne samo vezano za ovu temu. I ovo sto si napisao je bioloska demarkacija, u praksi nesto sasvim drugo. Ja sam u Americi punio neki formular od nabrojanih je bila samo caucasian, pored nje jos cca. 7-8 drugih. Sve zavisi, i to ce se jos mijenjati... ali definitivno osjetljiva tema za neke, posebno isfrustrirane. Ne treba se stidjeti svog porijekla i treba biti svjestan da nismo svi isti...Point. wrote: ↑08/04/2025 19:13To su znanstveno priznate rase. To je jedino bitno ovdje.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 19:02E jbg ne pricamo o istoj stvari, to je drugo.prvoj pripadaju kao npr i indijci
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#111 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Najslicniji su nam Rumuni, Albanci...
Daleko smo mi od Italijana, Grka.
Turcima ni blizu.
Jugo prevaranti, tako nas zovu ovi narodi koji nas poznaju. Balkanski muljatori, ali nismo ni neradnici ni nesposobni.
Daleko smo mi od Italijana, Grka.
Turcima ni blizu.
Jugo prevaranti, tako nas zovu ovi narodi koji nas poznaju. Balkanski muljatori, ali nismo ni neradnici ni nesposobni.
-
Vjecita_zavrzlama
-
Vjecita_zavrzlama
#113 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Koji je ovo jezik? Ovo dvi slaveni mogu razumjet 
- sinuhe
#114 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Da. Nismo samo izloženi slavenskim jezicima kroz npr popularnu kulturu.
Najviše Rumuna van Rumunije je u Italiji jer su im jezici bliski. Da je Poljska bila razvijena 1990 stotine hiljada Jugoslovena bi tamo živjelo.
Najviše Rumuna van Rumunije je u Italiji jer su im jezici bliski. Da je Poljska bila razvijena 1990 stotine hiljada Jugoslovena bi tamo živjelo.
-
broj dva
#115 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Interslavic, nesto kao esperanto za slavenske jezike
-
Vjecita_zavrzlama
#116 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ruskinja ali super pjeva nase pjesme, i postuje sve slavenske zemlje
- MehmedPasaMoric
#117 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Pa to i nije bas nasa pjesma, to je neki kosovski 7/8, Danica Crnogorcevic stil ali sa halal certifikatom. Imamo mi mnogo autohtoninijih bosanskih pjesama
-
Vjecita_zavrzlama
#118 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Amira Medunjanin nije nasa ? Al lupasMehmedPasaMoric wrote: ↑25/05/2025 21:36 Pa to i nije bas nasa pjesma, to je neki kosovski 7/8, Danica Crnogorcevic stil ali sa halal certifikatom. Imamo mi mnogo autohtoninijih bosanskih pjesama
- MehmedPasaMoric
#119 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ona je iz Srbije porijeklom koliko ja znam, i stil ove pjesme odrazava to porijeklo... Sto nije nista lose ali to nije bosanski melos, bosanski melos je Zehra Deovic, Ljubica Berak, Beba Selimovic, pjesme poput Pokraj puta rodila jabuka, Sarajka djevojka, Tebi majko misli lete itd. Nigdje u tradicionalnoj bosanskoj muzici neces naci ritam 7/8, to je ritam tradicionalne muzike Kosova, juzne Srbije i Makedonije, a pogotovo uz ovaj stil pjevanja kao u Amirinoj pjesmi. Poslusaj pjesmu Ja sam rodjen tamo dole, bukvalno ista melodijaVjecita_zavrzlama wrote: ↑25/05/2025 22:02Amira Medunjanin nije nasa ? Al lupasMehmedPasaMoric wrote: ↑25/05/2025 21:36 Pa to i nije bas nasa pjesma, to je neki kosovski 7/8, Danica Crnogorcevic stil ali sa halal certifikatom. Imamo mi mnogo autohtoninijih bosanskih pjesama
-
Vjecita_zavrzlama
#120 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Evo chat gpt ne svrstava turke pod bijelce:Point. wrote: ↑08/04/2025 19:13To su znanstveno priznate rase. To je jedino bitno ovdje.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 19:02E jbg ne pricamo o istoj stvari, to je drugo.prvoj pripadaju kao npr i indijci
Muslimanski narodi u Evropi i kako se posmatraju u vezi sa “bijeli/evropski”
• Bošnjaci (Bosna i Hercegovina)
• Južni Sloveni, genetski i etnički isto porijeklo kao Srbi i Hrvati.
• U zapadnim definicijama smatraju se bijelcima/Europljanima.
• Glavna razlika je religija (islam), a ne etnicitet.
• Albanci (Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija itd.)
• Poseban indoevropski narod.
• Većina su muslimani, ali ima i katolika i pravoslavaca.
• Na Zapadu se svrstavaju među bijele/Europljane.
• Pomaci (Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija)
• Slovenski muslimani.
• Porijeklom isti narod kao Bugari, ali su primili islam u osmanskom periodu.
• Smatraju se bijelima.
• Turci na Balkanu (npr. Kosovo, Sjeverna Makedonija, Bugarska)
• Porijeklo im je mješovito: današnji “balkanski Turci” često su kombinacija anatolijskih Turaka i lokalnih naroda.
• Na Zapadu ih nekad svrstavaju u “bijele”, a nekad u “bliskoistočne”.
• Tatari (Rusija – Tatarstan, Krim)
• Turkski narod, muslimani.
• Mješavina slavenskog, turkijskog i mongolskog porijekla.
• U Rusiji posebna etnička grupa, na Zapadu često kategorija “drugi”, ali svjetloputi Tatari se društveno doživljavaju kao “bijeli”.
E
- Point.
#121 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ti si iz nekog razloga opsjednut turcima.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/09/2025 18:02Evo chat gpt ne svrstava turke pod bijelce:Point. wrote: ↑08/04/2025 19:13To su znanstveno priznate rase. To je jedino bitno ovdje.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 19:02
E jbg ne pricamo o istoj stvari, to je drugo.prvoj pripadaju kao npr i indijci
Muslimanski narodi u Evropi i kako se posmatraju u vezi sa “bijeli/evropski”
• Bošnjaci (Bosna i Hercegovina)
• Južni Sloveni, genetski i etnički isto porijeklo kao Srbi i Hrvati.
• U zapadnim definicijama smatraju se bijelcima/Europljanima.
• Glavna razlika je religija (islam), a ne etnicitet.
• Albanci (Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija itd.)
• Poseban indoevropski narod.
• Većina su muslimani, ali ima i katolika i pravoslavaca.
• Na Zapadu se svrstavaju među bijele/Europljane.
• Pomaci (Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija)
• Slovenski muslimani.
• Porijeklom isti narod kao Bugari, ali su primili islam u osmanskom periodu.
• Smatraju se bijelima.
• Turci na Balkanu (npr. Kosovo, Sjeverna Makedonija, Bugarska)
• Porijeklo im je mješovito: današnji “balkanski Turci” često su kombinacija anatolijskih Turaka i lokalnih naroda.
• Na Zapadu ih nekad svrstavaju u “bijele”, a nekad u “bliskoistočne”.
• Tatari (Rusija – Tatarstan, Krim)
• Turkski narod, muslimani.
• Mješavina slavenskog, turkijskog i mongolskog porijekla.
• U Rusiji posebna etnička grupa, na Zapadu često kategorija “drugi”, ali svjetloputi Tatari se društveno doživljavaju kao “bijeli”.
E
-
nermin-z
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: BMW E46
- Horoskop: poma nemam
#122 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Šta je to toliko bolesno u ljudima da toliki značaj pridaju toliko nevažnim stvarima.
Čovjek se rađa kao stanovnik neke države, pripadnik nekog naroda, s nekom bojom kože... i apsulutno niko (a posebno ne on) nije za to zaslužan niti na to ima bilo kakav uticaj.
Ali, da bi se od novorođenčeta stvorio "čovjek", potrebno je jako mnogo truda počev od porodice, preko škole, pa sve do društva kao cjeline.
Kada bi svi mi, malo veći značaj pridavali tome da li smo izrasli u ljude nego kakvi smo rođenji, svi mi bi bili mngo bolji ljudi i svijet bi bio mnogo bolji.
Bilo bi zaista jako dobro kad bi se svi mi ponekad zapitali da li smo postali ljudi ili smo ostali samo Balkanci, Slaveni, Srbi, Bošnjaci, crnci ili bijelci...
Čovjek se rađa kao stanovnik neke države, pripadnik nekog naroda, s nekom bojom kože... i apsulutno niko (a posebno ne on) nije za to zaslužan niti na to ima bilo kakav uticaj.
Ali, da bi se od novorođenčeta stvorio "čovjek", potrebno je jako mnogo truda počev od porodice, preko škole, pa sve do društva kao cjeline.
Kada bi svi mi, malo veći značaj pridavali tome da li smo izrasli u ljude nego kakvi smo rođenji, svi mi bi bili mngo bolji ljudi i svijet bi bio mnogo bolji.
Bilo bi zaista jako dobro kad bi se svi mi ponekad zapitali da li smo postali ljudi ili smo ostali samo Balkanci, Slaveni, Srbi, Bošnjaci, crnci ili bijelci...
-
Dugarry
#123 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Igrom slucaja sam upoznao mnogo ljudi iz istocne ali i zapadne evrope. Mi sa Poljacima i Cesima imamo veoma malo zajednickog. Mislim, mozes ti naci zajednickog sa njima, ali mozes i sa Njemcem. Medjutim moj je zakljucak da su nam Talijani na primjer, mnogo blizi. Kao sto neko rece, imamo dosta zajednickog sa Bugarima i Rumunima.Point. wrote: ↑08/04/2025 22:44Sorry za onaj off.sehohari wrote: ↑08/04/2025 19:46 Molim vas prestanite
- Sanjarko
#124 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Svoji na svome. Svoje ne damo, tuđe nećemo.