evo radim ja 21 godinu..ne svaku, ali me kaci mjesecno 1-2 puta...malo li je, pa opet ovdje nisam kompetentan. Znam odraditi i subotu i nedelju...i da, ja sam da se radi, kad mogu ja, mogu i oni.BadBoy wrote: ↑12/09/2025 13:53I tebi isto pitanje, radiš li ti trenutno nedjelju? Svi koji seru protiv RADNE nedjelje teško da su je u skorije vrijeme radili.Pandakonda wrote: ↑12/09/2025 13:52Imas li ti team building ? Hocemo li zakonski propisati da svaka firma mora radniku organizovati team building jednom godisnje jer ga ti imas ?
Kraj diskusije, ne serite ljudi.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8926 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Pandakonda
#8927 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Drzava nije tu duh iz lampe da ispunjava zelje jebem gatokio25 wrote: ↑12/09/2025 20:26 nije poenta u tome da drzava zabrani call centre i uslugu 24/7
poenta je da li to call operateri zele
sigurno nisu jer nisu ni izborili to
da je 70% tih operatera trazilo tako i ganjalo kroz zakon sigurno bi tako i bilo
tako su ovdje radnici u trgovinama trazili i izborili
sutra da fali grupi od 70% radnika para vjerovatno bi izborili nedjelju uz 50% visu dnevnicu ili sl nesto
to se uporeno ovdje izbjegava
opet najglasniji za radnu nedjelju su oni koji imaju vikend slobodan i drkaju karinu nedjeljom pokusavajuci izigravati elitu po trznim centrima
i niko od njih ne bi radio nedjeljom kad bi im ponudio
ps. zasto kladionice ne traze nedjelje slobodne? zato sto je to glavni dan za kladjenje
zasto kafici ne traze da rade do 9 navece? zato sto im u 9 navece pocinje spica do ponoci uglavnom
Sa razlogom narod nema direktnu vlast nego preko predstavnika i ljudi koji trebaju biti pametniji od njih i lideri naroda. Ni ja, ni ti (osim ako nisi te struke) ne treba imati finalnu odluku npr ko ce biti direktor neke bolnice ili recimo selektor reprezentacije ili neradne nedjelje. O pitanju neradne nedjelje su samo trebali odlucivati ekonomisti da kazu posljedice iste. A ja sam kroz medije vidio samo kako se ekonomsti ne slazu sa nedjeljom i povecanjem minimalca bez smanjenja doprinosa. Koliko je to ekonomista i koliko je ekonomskih argumenata izneseno da je neradna nedjelja dobra ? A imao si bruku radova koji govore suprotno. Cak je Niksic licno preko svog savjetnika dobio te sve elaborate ali ih samo bacio u kantu
I opet ponavljam, drzava se ne treba, niti smije imati alat da se petlja u ovo jer ona nije vlasnik tih trgovina. Sta sad je li trebam dati moc drzavi da mi diktira da utorkom samo smijem mlijeko kupovati a srijedom hljeb ? Ako trgovine zele da zatvore nedjelju same od sebe, full podrska neka to urade. Neke su vec krenule bile zatvarati radi manjka radnika. Ali se ne smije koristiti drzava kao oruzje pod izgovorom "radnici hoce". Pa sta sad da radnici hoce da preuzmu vlasnistvo nad prodavnicom i da "otjeraju" gazdu ? Mi radi komunizma i tog nasljeđa jednostavno ne mozemo pojmiti taj koncept da moraju postojati zakoni koji stite nas od same drzave. U ovom slucaju to je pravo na rad. Za nase nebo drzava je bog i drzava ne moze napraviti gresku i kako drzava kaze to je tako
- drug_profi
#8928 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bravo, ali dzaba objasnavas.
-
tokio25
#8929 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa gdje sam ja rekao da slusaju samo radnikePandakonda wrote: ↑12/09/2025 23:08Drzava nije tu duh iz lampe da ispunjava zelje jebem gatokio25 wrote: ↑12/09/2025 20:26 nije poenta u tome da drzava zabrani call centre i uslugu 24/7
poenta je da li to call operateri zele
sigurno nisu jer nisu ni izborili to
da je 70% tih operatera trazilo tako i ganjalo kroz zakon sigurno bi tako i bilo
tako su ovdje radnici u trgovinama trazili i izborili
sutra da fali grupi od 70% radnika para vjerovatno bi izborili nedjelju uz 50% visu dnevnicu ili sl nesto
to se uporeno ovdje izbjegava
opet najglasniji za radnu nedjelju su oni koji imaju vikend slobodan i drkaju karinu nedjeljom pokusavajuci izigravati elitu po trznim centrima
i niko od njih ne bi radio nedjeljom kad bi im ponudio
ps. zasto kladionice ne traze nedjelje slobodne? zato sto je to glavni dan za kladjenje
zasto kafici ne traze da rade do 9 navece? zato sto im u 9 navece pocinje spica do ponoci uglavnomDa sad svi radnici kazu hocemo minimalac 3 hiljade je li to znaci da drzava treba ispuniti ? Ili da se sad narod "izbori" protiv vakcinacije ? Zbog toga o tome odlucuju ljudi iz struke a ne obicni meho
Sa razlogom narod nema direktnu vlast nego preko predstavnika i ljudi koji trebaju biti pametniji od njih i lideri naroda. Ni ja, ni ti (osim ako nisi te struke) ne treba imati finalnu odluku npr ko ce biti direktor neke bolnice ili recimo selektor reprezentacije ili neradne nedjelje. O pitanju neradne nedjelje su samo trebali odlucivati ekonomisti da kazu posljedice iste. A ja sam kroz medije vidio samo kako se ekonomsti ne slazu sa nedjeljom i povecanjem minimalca bez smanjenja doprinosa. Koliko je to ekonomista i koliko je ekonomskih argumenata izneseno da je neradna nedjelja dobra ? A imao si bruku radova koji govore suprotno. Cak je Niksic licno preko svog savjetnika dobio te sve elaborate ali ih samo bacio u kantu
I opet ponavljam, drzava se ne treba, niti smije imati alat da se petlja u ovo jer ona nije vlasnik tih trgovina. Sta sad je li trebam dati moc drzavi da mi diktira da utorkom samo smijem mlijeko kupovati a srijedom hljeb ? Ako trgovine zele da zatvore nedjelju same od sebe, full podrska neka to urade. Neke su vec krenule bile zatvarati radi manjka radnika. Ali se ne smije koristiti drzava kao oruzje pod izgovorom "radnici hoce". Pa sta sad da radnici hoce da preuzmu vlasnistvo nad prodavnicom i da "otjeraju" gazdu ? Mi radi komunizma i tog nasljeđa jednostavno ne mozemo pojmiti taj koncept da moraju postojati zakoni koji stite nas od same drzave. U ovom slucaju to je pravo na rad. Za nase nebo drzava je bog i drzava ne moze napraviti gresku i kako drzava kaze to je tako
Ovdje se poklopilo radnici sindikati gazde
Iz kojih razloga ne znam i necu da ulazim u to
Izglasali to i kora se postovati
Kad se izglasa auprotno bit ce suprotno i to je to
- drug_profi
#8930 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To nije predmet narodne volje. To treba da bude predmet strucne analize.
-
tokio25
#8931 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa valjda je neko to analizirao
Ko kako nemam pojma al cim je usvojeno proslo je znaci
Ko kako nemam pojma al cim je usvojeno proslo je znaci
-
bumerangss
#8932 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da, tako je sad u zdravstvu u KS sa novim kolektivnim rad nedjeljom povecan sa 15 na 40% i vec sad ima dobrovoljaca koji bi da rade i dvije nedjelje u mjesecu a prije se radila jedna nedjelja u 2 mjeseca tj svako 8-ma pa bila kuknjava protiv rada nedjeljom ali mora se dežurati u domu zdravlja a ambulante ne radeJavier Pena wrote: ↑11/09/2025 12:25 Samo povećati dnevnicu nedjeljom na duplo, otimali bi se svi da rade i sva priča o odmaranju s porodicom bi pala u vodu. Money always wins.
Sad ko radi nedjelju ima oko 50KM vecu platu i naravno slobodan dan da iskoristi kad želi. Znaju skupiti po 8 9 sl dana koje mogu iskoristiti sve odjednom sto im dođe kao mini godisnji odmor
Zasto tako ne bi moglo i u trgovini? Ne moraju raditi mali bingići po mahalama ali nek rade makar 2 3 velika i riješen problem
-
bumerangss
#8933 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I radnice u pekari!? Gledam onu pekaru na otoci preko puta meruka nedjeljom kupci u redu po 10 12 njih ispred stoji da kupe hljeb i po 5 6 auta ispred sa upaljenim žmigavcima, stalno jedni odlaze drugi dolaze
Ljudi izginuše od posla i sigurno imaju slobidan dan neki drugi dan ali eto opet ta pekara radi svaki dan
- Javier Pena
#8934 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zato što zdravstvo finansira država od novca građana, a trgovine privatnici iz svog džepa.bumerangss wrote: ↑13/09/2025 05:08Da, tako je sad u zdravstvu u KS sa novim kolektivnim rad nedjeljom povecan sa 15 na 40% i vec sad ima dobrovoljaca koji bi da rade i dvije nedjelje u mjesecu a prije se radila jedna nedjelja u 2 mjeseca tj svako 8-ma pa bila kuknjava protiv rada nedjeljom ali mora se dežurati u domu zdravlja a ambulante ne radeJavier Pena wrote: ↑11/09/2025 12:25 Samo povećati dnevnicu nedjeljom na duplo, otimali bi se svi da rade i sva priča o odmaranju s porodicom bi pala u vodu. Money always wins.
Sad ko radi nedjelju ima oko 50KM vecu platu i naravno slobodan dan da iskoristi kad želi. Znaju skupiti po 8 9 sl dana koje mogu iskoristiti sve odjednom sto im dođe kao mini godisnji odmor
Zasto tako ne bi moglo i u trgovini? Ne moraju raditi mali bingići po mahalama ali nek rade makar 2 3 velika i riješen problem
- dr_Evil
#8935 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Javier Pena wrote: ↑13/09/2025 11:40Zato što zdravstvo finansira država od novca građana, a trgovine privatnici iz svog džepa.bumerangss wrote: ↑13/09/2025 05:08Da, tako je sad u zdravstvu u KS sa novim kolektivnim rad nedjeljom povecan sa 15 na 40% i vec sad ima dobrovoljaca koji bi da rade i dvije nedjelje u mjesecu a prije se radila jedna nedjelja u 2 mjeseca tj svako 8-ma pa bila kuknjava protiv rada nedjeljom ali mora se dežurati u domu zdravlja a ambulante ne radeJavier Pena wrote: ↑11/09/2025 12:25 Samo povećati dnevnicu nedjeljom na duplo, otimali bi se svi da rade i sva priča o odmaranju s porodicom bi pala u vodu. Money always wins.
Dok budzetlije ovo shvate jos ce Neretva kakice pronijet.
- Cherry-Cherry
#8936 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kažem ja, da su ćaciji. Država rekla tako i gotovo. U glavama ljudi je i dalje komunizam.
- Cherry-Cherry
#8937 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ali jok, radnici reklidrug_profi wrote: ↑13/09/2025 01:59 To nije predmet narodne volje. To treba da bude predmet strucne analize.
Da radnici kažu, da se radi dva sata dnevno a plata pet puta veća, to bi nekima bilo ok. Jest to dobro, odredi svako sebi radno vrijeme i platu. A država štampa novac i dijeli narodu. Tako ovdje neki zamišljaju ekonomiju
-
tokio25
#8938 Re: Neradna nedjelja u FBiH
tako vi uhljebi kontate ekonomiju i da ste neka elita
mozda ste do korone i bili neka "elita" al vise ne
mozda ste do korone i bili neka "elita" al vise ne
- drug_profi
#8939 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svasta bi nesto radnici po svojoj volji sve dok rade za platu. Kad bi ulozili svoj kapital, ne bi ni spavali vise od 4 sata dnevno, a kamoli odmarali nedeljom.
- Edin H.
#8940 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije još, u prelaznom smo periodu ka komunizmu kao što rekoše drugovi Marks i EngelsCherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 12:39Kažem ja, da su ćaciji. Država rekla tako i gotovo. U glavama ljudi je i dalje komunizam.
-
tokio25
#8941 Re: Neradna nedjelja u FBiH
poenta je sto su ovaj zakon podrzali i poslodavci
kako to opravdavate?
kako to opravdavate?
- dr_Evil
#8942 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svakako, i to je greska ovog zakona. Svakom vlasniku trgovine ja bih dopustio da radi koliko god zeli i kada zeli, a za radnika na crno tokom tog dana kazna bi bila zatvaranje radnje na godinu dana. Ali radnik nije vlasnik, i nema nista s gazdinim kapitalom, njegovo je da odradi zakonski i posteno svoj posao po ugovoru i zakonu o radu.drug_profi wrote: ↑13/09/2025 12:49 Svasta bi nesto radnici po svojoj volji sve dok rade za platu. Kad bi ulozili svoj kapital, ne bi ni spavali vise od 4 sata dnevno, a kamoli odmarali nedeljom.
- Cherry-Cherry
-
tokio25
#8944 Re: Neradna nedjelja u FBiH
salterusoCherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 13:33Tako vi na ovoj temi zamišljate ekonomiju, da radite kada želite i odredite sebi platu.
smanji dozivljaj
nema nedjeljom u trzni i to je to
idi u beograd na vodi tamo radi
ionako je bolje za instagram kad si u galeriji kod svojih ćacija
- Cherry-Cherry
#8945 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Budimo iskreni, mijenjao bi se ti rado sa mnom za radno mjesto, koje je mnogo više od šaltera. Mada, i šalter je za tebe misaona imenica.tokio25 wrote: ↑13/09/2025 13:38salterusoCherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 13:33Tako vi na ovoj temi zamišljate ekonomiju, da radite kada želite i odredite sebi platu.
smanji dozivljaj
Pozdrav iz Beograda
- benzapen
#8946 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I da imaju godišnjeg odmora makar 3 mjeseca u godinu dana. Da odgovornost za posao koji rade ne postoji, da imaju isključivo prava bez obaveza.Cherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 13:33Tako vi na ovoj temi zamišljate ekonomiju, da radite kada želite i odredite sebi platu.
-
tokio25
#8947 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nemas pojma koliko grijesis al nema veze salterusoCherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 14:55Budimo iskreni, mijenjao bi se ti rado sa mnom za radno mjesto, koje je mnogo više od šaltera. Mada, i šalter je za tebe misaona imenica.tokio25 wrote: ↑13/09/2025 13:38salterusoCherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 13:33
Tako vi na ovoj temi zamišljate ekonomiju, da radite kada želite i odredite sebi platu.
smanji dozivljaj
Pozdrav iz Beograda![]()
- Edin H.
#8948 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Postavite opis posla i platne liste, pa neka forumaši odluče.tokio25 wrote: ↑13/09/2025 16:48nemas pojma koliko grijesis al nema veze salterusoCherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 14:55Budimo iskreni, mijenjao bi se ti rado sa mnom za radno mjesto, koje je mnogo više od šaltera. Mada, i šalter je za tebe misaona imenica.
Pozdrav iz Beograda![]()
-
Seawolf
#8949 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Udari nas sviju platnom listom za 08/2025.Cherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 14:55Budimo iskreni, mijenjao bi se ti rado sa mnom za radno mjesto, koje je mnogo više od šaltera. Mada, i šalter je za tebe misaona imenica.tokio25 wrote: ↑13/09/2025 13:38salterusoCherry-Cherry wrote: ↑13/09/2025 13:33
Tako vi na ovoj temi zamišljate ekonomiju, da radite kada želite i odredite sebi platu.
smanji dozivljaj
Pozdrav iz Beograda![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8950 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sto ti je Bosanceros
Cim predje most Gazela odmah pocne oponasat Beogradjane u govoru

Cim predje most Gazela odmah pocne oponasat Beogradjane u govoru