Jugoslavija
-
neki
#3551 Re: Jugoslavija
Po meni su ti samodoprinosi bili jedna od boljih ideja tog sistema, ali samo kad su išli u izgradnju lokalne infrastrukture, a ne ko moj stari što su mu od '79 pa do pred rat odbijali 1% za obnovu Crne Gore.
A danas rulja spali zgradu opštine ili kantona i sviju boli kurac jer misle da će to neko drugi obnovit..
A danas rulja spali zgradu opštine ili kantona i sviju boli kurac jer misle da će to neko drugi obnovit..
- dr_Evil
#3552 Re: Jugoslavija
Nismo ja i ti Trubac tada mogli glasati, da se ne lazemo, a moji su bili u drugom filmu
Znaci imamo medjunarodne obaveze
do toga smo dosli, i jos ces mi reci da ima neki dug koji Juga nije platila
e golemo.
Nego sad zivimo u periodu gdje niko nece dati 2% plate niti za dzamiju, jer zivimo u lopovskom drustvu gdje niko nikome ne vjeruje. Sjetim se kad su bile poplave i trazili mi u racunovodstvu da potpisem da mi odbiju nesto... ne bih nema sanse, i na kraju sam bio upravu. Ono je ipak bio sistem kojem se vjerovalo, za razliku od ovih novih crkotina. Probala Hrvatska nesto slicno napraviti sistem gdje ce gradjani uplatiti za lijecenje, neslavno propalo jer svi znaju da je crkotina lopovska.... i tako, sto vise vjere to manje obraza
Znaci imamo medjunarodne obaveze
Nego sad zivimo u periodu gdje niko nece dati 2% plate niti za dzamiju, jer zivimo u lopovskom drustvu gdje niko nikome ne vjeruje. Sjetim se kad su bile poplave i trazili mi u racunovodstvu da potpisem da mi odbiju nesto... ne bih nema sanse, i na kraju sam bio upravu. Ono je ipak bio sistem kojem se vjerovalo, za razliku od ovih novih crkotina. Probala Hrvatska nesto slicno napraviti sistem gdje ce gradjani uplatiti za lijecenje, neslavno propalo jer svi znaju da je crkotina lopovska.... i tako, sto vise vjere to manje obraza
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3553 Re: Jugoslavija
pa eto rtv pretplata je manje od 1% pa ne da niko
ne plaćaju ništa što ne moraju
lijepa juga ti isti su sve dragovoljno plaćali
još pitali ima li sta jos da se plati
ne plaćaju ništa što ne moraju
lijepa juga ti isti su sve dragovoljno plaćali
još pitali ima li sta jos da se plati
-
palermo
#3554 Re: Jugoslavija
Ima.li kakav djecji podforum na klixu da se ova tema tamo prebaci. Ili makar kakav humoristicki......cuj nije bilo klasnih razlika
...al najsmjesnije.ke sto o Jugi pisu oni koji se nisu tada rodili ili su imali par.godina.
.
.
- dr_Evil
#3555 Re: Jugoslavija
bgm palermo nekad se zaista i pitam da li se ti sjecas iste, da se ne lazemo 
-
palermo
- dr_Evil
#3557 Re: Jugoslavija
Dobro, sve za 10
-
palermo
#3558 Re: Jugoslavija
Nikakvo ja med mlijeko ne vidim sada...to si izmislio....al smijesna mi je ova prica o ,Jugoslaviji...dodse smijesno je vec I to sto je ova tema u vrhu foruma....jbt...o mrtvacu se uzareno raspravlja...
- dr_Evil
#3559 Re: Jugoslavija
Prosao je susjed i rat 92-95' pa evo stalno slavimo zrtve, socijalna besmislica, podizemo spomenike znanima i neznanima. Cak su se ove sedmice u Centru za kulturu postrojili maloljetni borci Armije BiH, kome i zasto. Valjda su i nasi djedovi ginuli 41-45' i tako nama osigurali opstanak, ne samo da ih ne slavimo nego ih i pljujemo, a tad su se slavile pobjede i ofanzive, ne zrtve. I ovaj ce sistem biti historija za relativno kratki vremenski rok pa ce neko da uporedjuje, realno nema ni najmanje sanse za uspjeh. Nauci se nesto u ovom nasem prepucavanju, makar ko voli historiju.palermo wrote: ↑12/09/2025 13:56
Nikakvo ja med mlijeko ne vidim sada...to si izmislio....al smijesna mi je ova prica o ,Jugoslaviji...dodse smijesno je vec I to sto je ova tema u vrhu foruma....jbt...o mrtvacu se uzareno raspravlja...
-
palermo
#3560 Re: Jugoslavija
Pa.men se.cini da ti uglavnom.ucis druge kako je bilo u Jugidr_Evil wrote: ↑12/09/2025 14:04Prosao je susjed i rat 92-95' pa evo stalno slavimo zrtve, socijalna besmislica, podizemo spomenike znanima i neznanima. Cak su se ove sedmice u Centru za kulturu postrojili maloljetni borci Armije BiH, kome i zasto. Valjda su i nasi djedovi ginuli 41-45' i tako nama osigurali opstanak, ne samo da ih ne slavimo nego ih i pljujemo, a tad su se slavile pobjede i ofanzive, ne zrtve. I ovaj ce sistem biti historija za relativno kratki vremenski rok pa ce neko da uporedjuje, realno nema ni najmanje sanse za uspjeh. Nauci se nesto u ovom nasem prepucavanju, makar ko voli historiju.
- dr_Evil
#3561 Re: Jugoslavija
Tesko da uglavnom ja ucim druge, ima ovdje jako kvalitetnig forumasa koji barataju faktima, ali za ono sta kazem bez problema mogu uvijek ponuditi ref na knjigu, intervju ili predavanje kao sto redovno i radim na ovoj temi."ja sam bio star i pravio djecu za vrijeme sarajevskih procesa zato znam sta pricam", ebi ga i nije neka fora. Recimo sad citam knjigu Latinke Perovic / Marko Nikezic "Srpska krhka vertikala", fantasticno je, i da napisem nesto ti bi meni rekao "gledao sam ja desetu sjednicu komunjara uzivo, nije to tako bilo"palermo wrote: ↑12/09/2025 14:12Pa.men se.cini da ti uglavnom.ucis druge kako je bilo u Jugidr_Evil wrote: ↑12/09/2025 14:04Prosao je susjed i rat 92-95' pa evo stalno slavimo zrtve, socijalna besmislica, podizemo spomenike znanima i neznanima. Cak su se ove sedmice u Centru za kulturu postrojili maloljetni borci Armije BiH, kome i zasto. Valjda su i nasi djedovi ginuli 41-45' i tako nama osigurali opstanak, ne samo da ih ne slavimo nego ih i pljujemo, a tad su se slavile pobjede i ofanzive, ne zrtve. I ovaj ce sistem biti historija za relativno kratki vremenski rok pa ce neko da uporedjuje, realno nema ni najmanje sanse za uspjeh. Nauci se nesto u ovom nasem prepucavanju, makar ko voli historiju.iako si bio dijete tada, ako si se.uopste I rodio
Na kraju dana, ja i ti dozivljavamo realnost na razlicite nacine, i ne mozemo se sloziti oko sadasnjosti, kamoli proslosti, kao sto vec rekoh.
Realno, ni Hrvoje Klasic nije zivio sa vrijeme WWII, a pruzio nam je dva odlicna serijala o NDH, te partizanima. Niposto se ne uporedjuem sa takvom gromadom kao on(niti smo u istoj struci, meni je to samo hobi), nego navodim da nije potrebno zivjeti svoj zreli zivot negdje da bi razumio procese i pruzio potrebne podatke.
Ja razumijem desnicarsku potrebu da se ljudi ne bave historijom, jer ko imalo zagrebe vrlo lako shvati sta mi zapravo zivimo danas, zato svaki sistem uvijek prvo pali knjige
-
palermo
#3562 Re: Jugoslavija
Filozofiras I etiketiras u isto vrijemedr_Evil wrote: ↑12/09/2025 14:29Tesko da uglavnom ja ucim druge, ima ovdje jako kvalitetnig forumasa koji barataju faktima, ali za ono sta kazem bez problema mogu uvijek ponuditi ref na knjigu, intervju ili predavanje kao sto redovno i radim na ovoj temi."ja sam bio star i pravio djecu za vrijeme sarajevskih procesa zato znam sta pricam", ebi ga i nije neka fora. Recimo sad citam knjigu Latinke Perovic / Marko Nikezic "Srpska krhka vertikala", fantasticno je, i da napisem nesto ti bi meni rekao "gledao sam ja desetu sjednicu komunjara uzivo, nije to tako bilo"palermo wrote: ↑12/09/2025 14:12Pa.men se.cini da ti uglavnom.ucis druge kako je bilo u Jugidr_Evil wrote: ↑12/09/2025 14:04
Prosao je susjed i rat 92-95' pa evo stalno slavimo zrtve, socijalna besmislica, podizemo spomenike znanima i neznanima. Cak su se ove sedmice u Centru za kulturu postrojili maloljetni borci Armije BiH, kome i zasto. Valjda su i nasi djedovi ginuli 41-45' i tako nama osigurali opstanak, ne samo da ih ne slavimo nego ih i pljujemo, a tad su se slavile pobjede i ofanzive, ne zrtve. I ovaj ce sistem biti historija za relativno kratki vremenski rok pa ce neko da uporedjuje, realno nema ni najmanje sanse za uspjeh. Nauci se nesto u ovom nasem prepucavanju, makar ko voli historiju.iako si bio dijete tada, ako si se.uopste I rodio
pa dobro.
Na kraju dana, ja i ti dozivljavamo realnost na razlicite nacine, i ne mozemo se sloziti oko sadasnjosti, kamoli proslosti, kao sto vec rekoh.
Realno, ni Hrvoje Klasic nije zivio sa vrijeme WWII, a pruzio nam je dva odlicna serijala o NDH, te partizanima. Niposto se ne uporedjuem sa takvom gromadom kao on(niti smo u istoj struci, meni je to samo hobi), nego navodim da nije potrebno zivjeti svoj zreli zivot negdje da bi razumio procese i pruzio potrebne podatke.
Ja razumijem desnicarsku potrebu da se ljudi ne bave historijom, jer ko imalo zagrebe vrlo lako shvati sta mi zapravo zivimo danas, zato svaki sistem uvijek prvo pali knjige![]()
Last edited by palermo on 12/09/2025 16:04, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#3563 Re: Jugoslavija
Cuj glupa prica cije su masine. Pa to je glavna sustina price. Pa i danas. Samoodrzivost se spominje, to je pocetna stvarka.dr_Evil wrote: ↑12/09/2025 13:03 Glupa je prica odakle su masine u kojoj fabrici. Sve ovisi kada se pravilo to jest da li je Juga imala tehnologiju, nakon toga za koje trziste ciljamo i cije pare trazimo. Nije neobicno da se potpisuju ugovori mi od vas masine, vi od nas odredjeni proizvod. Kad je HRvatska nedavno kupovala Rafale, vidjeli smo kako takav ugovor obuhvata i neke druge nevezane tacke.
Proizvodila je Juga i masine, valjda zaboravljamo na Prvomajsku koja je bila sinonim kvalitete glodalica, Zeljezara Kikinda, Potisje - koje je imalo znacajan izvoz strugova u SAD i Kanadu https://www.industrija.rs/vesti/clanak/ ... lathes-s.a, i mnoge slicne. Isto kao sto znam da su nase firme pravile proizvodna postrojenja recimo po Poljskoj.
Ono, u sustini nebitno za drzavu velicine Juge kada je ekonomija u pitanju da li proizvodis sve i svasta - jesi li samoodrziv. Poenta je da li mozes zaposliti stanovnistvo i imati dovoljnju akumulaciju kapitala za daljnje investicije uz rast placa da barem prati inflaciju. Tu se podrazumjeva da te investicije idu u ono gdje najvecu produktivnost postizes.
Tu je Juga uvijek stekala.
- Dozer
#3564 Re: Jugoslavija
Ooet cu ponoviti, bez ikakve namjere omalovazavanja bilo koga - djeco draga, okrenite se oko sebe (ako ste bilo gdje u bivsoj Yu).
90% onoga sto vidite - izgradila je Jugoslavija.
Ne sama BiH, ne sama Srbija, ne sama Hrvatska, itd., nego Jugoslavija.
90% onoga sto vidite - izgradila je Jugoslavija.
Ne sama BiH, ne sama Srbija, ne sama Hrvatska, itd., nego Jugoslavija.
- PixelDrifter
#3565 Re: Jugoslavija
Pravili i kompjutere IRIS. U Sarajevu, BiH. Znam, pohadjao sam kurs DOS-a na Ilidzi, hotel Terme. Koju godinu kasnije zlatne kasike zajebale sve i bradata stvorenja sa Pala. Sretan sam sto se sjecam SFRJ i sto sam u njoj zivio.
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200903077
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200903077
- dr_Evil
#3566 Re: Jugoslavija
nije stvar u tome da li proizvodis sve, nego da li si u stanju da proizvedes ono sta ti treba ako zatreba. Juga je proizvodila vakcine i lijekove, danas uvozimo vakcine. Razumljivo je zasto, ali da li ih mozemo proizvesti ako zatreba sutra?Haris.ba wrote: ↑12/09/2025 15:58Cuj glupa prica cije su masine. Pa to je glavna sustina price. Pa i danas. Samoodrzivost se spominje, to je pocetna stvarka.dr_Evil wrote: ↑12/09/2025 13:03 Glupa je prica odakle su masine u kojoj fabrici. Sve ovisi kada se pravilo to jest da li je Juga imala tehnologiju, nakon toga za koje trziste ciljamo i cije pare trazimo. Nije neobicno da se potpisuju ugovori mi od vas masine, vi od nas odredjeni proizvod. Kad je HRvatska nedavno kupovala Rafale, vidjeli smo kako takav ugovor obuhvata i neke druge nevezane tacke.
Proizvodila je Juga i masine, valjda zaboravljamo na Prvomajsku koja je bila sinonim kvalitete glodalica, Zeljezara Kikinda, Potisje - koje je imalo znacajan izvoz strugova u SAD i Kanadu https://www.industrija.rs/vesti/clanak/ ... lathes-s.a, i mnoge slicne. Isto kao sto znam da su nase firme pravile proizvodna postrojenja recimo po Poljskoj.
Ono, u sustini nebitno za drzavu velicine Juge kada je ekonomija u pitanju da li proizvodis sve i svasta - jesi li samoodrziv. Poenta je da li mozes zaposliti stanovnistvo i imati dovoljnju akumulaciju kapitala za daljnje investicije uz rast placa da barem prati inflaciju. Tu se podrazumjeva da te investicije idu u ono gdje najvecu produktivnost postizes.
Tu je Juga uvijek stekala.
Vjerovatno je i vecina tih vakcina bila po licenci, ne vjerujem da smo izmisljali toplu vodu, ali vidilo smo za vrijeme covida sta znaci imati svoje resurse.
- Haris.ba
#3567 Re: Jugoslavija
Slazem se ja da su postavke takve bile. Daj sto vise da se proizvodi.dr_Evil wrote: ↑13/09/2025 10:04 nije stvar u tome da li proizvodis sve, nego da li si u stanju da proizvedes ono sta ti treba ako zatreba. Juga je proizvodila vakcine i lijekove, danas uvozimo vakcine. Razumljivo je zasto, ali da li ih mozemo proizvesti ako zatreba sutra?
Vjerovatno je i vecina tih vakcina bila po licenci, ne vjerujem da smo izmisljali toplu vodu, ali vidilo smo za vrijeme covida sta znaci imati svoje resurse.
Samo kazem da samo po sebi to nije neki pokazatelj uspjeha.
Uz to da je ta "samoodrzivost" ipak bila ogranicena jer se zavisilo uglavnom od zapadnih masina i znanja.
Rasplines se daj da proizvodem sve i svasta. A, to sto je nekvalitetno i nekonkurentno nema veze. Neka narod radi.
To moze funkcionisati odredjeni period. Ako imas cime da pokrivas (neki izvor kapitala, u slucaju Juge citaj zaduzivanje od Zapada).
- dr_Evil
#3568 Re: Jugoslavija
Mozemo svasta reci, ali tesko da Juga nije pravila kvalitetne stvari, cak sto vise.Haris.ba wrote: ↑13/09/2025 10:20Slazem se ja da su postavke takve bile. Daj sto vise da se proizvodi.dr_Evil wrote: ↑13/09/2025 10:04 nije stvar u tome da li proizvodis sve, nego da li si u stanju da proizvedes ono sta ti treba ako zatreba. Juga je proizvodila vakcine i lijekove, danas uvozimo vakcine. Razumljivo je zasto, ali da li ih mozemo proizvesti ako zatreba sutra?
Samo kazem da samo po sebi to nije neki pokazatelj uspjeha.
Rasplines se daj da proizvodem sve i svasta. A, to sto je nekvalitetno i nekonkurentno nema veze. Neka narod radi.
To moze funkcionisati odredjeni period. Ako imas cime da pokrivas (neki izvor kapitala, u slucaju Juge citaj zaduzivanje od Zapada).
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 09107.aspx
Nije Juga pravila Kadilaka, ne znam da li je mogla - mozda ne, ali sigurno nije imala gdje da plasira takav proizvod. Vecina stvari koje smo kupovali u Jugi bila je odlicne kvalitete, cak sto vise jos uvijek radi, kao moj usisivac slonko
- Haris.ba
#3569 Re: Jugoslavija
Zato sam napisao nekvalitetne i nekonkurentne proizvode.
Napravi ok usisivac. Ali, je li taj proizvod konkurentan?
- dr_Evil
#3570 Re: Jugoslavija
Zavisi od trzista. Nedavno smo imali temu na ovom forumu o rucnim ususivacima, svako je postavio usisivac u svom cjenovnom rangu, pa smo ih imali od 30KM do 1500KM - dakle kojem trzistu se obracas. Hoces li onom trzistu sta je prije 20 godina(Njemacka) vozilo V2 raketu na daljinski, imalo desetine hiljada aviona, tenkova, fabrika, ili onom trzistu sta je prije 20 godina imalo u citavoj drzavi 50km asfatla i vozalo magarad po brdima?
Dakle, imamo usisivac koji radi i evo nakon 50 godina, a svaka kuca u Jugi ga je imala, dakle da, kvalitetan i konkurentan. Da li je mozda Samsung imao kakav bolji, sigurno da, ali ti ga nisi mogao kupiti jer ti je babo vodao brdskoplaninskog konja, a ne Mercedesa po autobahnu. Kod nas svaka generacija gradi kucu iznovu, ne naslijedjumo i nemamo nagomilavanje kapitala.
- Haris.ba
#3571 Re: Jugoslavija
E o tome se upravi radi.dr_Evil wrote: ↑13/09/2025 10:30 Dakle, imamo usisivac koji radi i evo nakon 50 godina, a svaka kuca u Jugi ga je imala, dakle da, kvalitetan i konkurentan. Da li je mozda Samsung imao kakav bolji, sigurno da, ali ti ga nisi mogao kupiti jer ti je babo vodao brdskoplaninskog konja, a ne Mercedesa po autobahnu. Kod nas svaka generacija gradi kucu iznovu, ne naslijedjumo i nemamo nagomilavanje kapitala.
Napravis usisivac srecom koji je ok, i kojeg moras kupiti jer nema uvoza.
Kada nestanu krediti da pumpaju proizvodnju, nemas usisivac da mozes ga prodati vani i zaraditi kapital da pokrijes sve od amortizacije do investicije - od drzave i ostane samo usisivac.
Nismo jedini koji su kretali skoro pa od nule.
Sta je to npr. Juzna Koreja imala? Citav niz primjera.
Imas cisti primjer i na slucaju Zapadne i Istocne Njemacke.
- dr_Evil
#3572 Re: Jugoslavija
Ne mozes uporediti. Njemacka je bila protektorat zapada, stvoreni eksperiment da se napravi primjer prema istoku ili ti ga cccp-u, isto vrijedi i za koreju. Date su im mogucnosti koje su isle i na stetu vlastitith ekonomija. S druge strane ne mozes porediti Njemacku sa Jugoslavijom niti po cemu jer Njemacka je imala univerzitete, bolnice, profesore, inzinjere, doktore, bila izgradjeno drustvo, a mi smo drustvo gradili od ljudi koji su proizvodili suhi sir. Mi smo tek sedamdeseteih poceli dobivati skolovane direktore i menadzere sto se i odrazilo na ekonomiji i standardu, sto ce reci da je to bio kraj crvenih direktora kako su ih zvali.Haris.ba wrote: ↑13/09/2025 10:42E o tome se upravi radi.dr_Evil wrote: ↑13/09/2025 10:30 Dakle, imamo usisivac koji radi i evo nakon 50 godina, a svaka kuca u Jugi ga je imala, dakle da, kvalitetan i konkurentan. Da li je mozda Samsung imao kakav bolji, sigurno da, ali ti ga nisi mogao kupiti jer ti je babo vodao brdskoplaninskog konja, a ne Mercedesa po autobahnu. Kod nas svaka generacija gradi kucu iznovu, ne naslijedjumo i nemamo nagomilavanje kapitala.
Napravis usisivac srecom koji je ok, i kojeg moras kupiti jer nema uvoza.
Kada nestanu krediti da pumpaju proizvodnju, nemas usisivac da mozes ga prodati vani i zaraditi kapital da pokrijes sve od amortizacije do investicije - od drzave i ostane samo usisivac.
Nismo jedini koji su kretali skoro pa od nule.
Sta je to npr. Juzna Koreja imala? Citav niz primjera.
Imas cisti primjer i na skucaju Zapadne i Istocne Njemacke.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3573 Re: Jugoslavija
/njemacka-manjina-u-komunistickoj-jugoslaviji-protjerivanja-logori-i-konfiskacije-1889621
https://www.vecernji.hr/vijesti/njemack ... je-1889621
Bilo je super ako si dio klase
https://www.vecernji.hr/vijesti/njemack ... je-1889621
Bilo je super ako si dio klase
-
toska
#3574 Re: Jugoslavija
Taj usisivac sto radi vec 50 godina, jeste li sigurni da nije po licenci?
Ne znam konkretno, ali sva tehnička roba je uglavnom rađena po stranoj pameti.
Pa i Yugo je strana pamet komplet, sva elektronika na bazi Philipsa I tada jakih njemački marki.
Ne znam konkretno, ali sva tehnička roba je uglavnom rađena po stranoj pameti.
Pa i Yugo je strana pamet komplet, sva elektronika na bazi Philipsa I tada jakih njemački marki.
- PixelDrifter
#3575 Re: Jugoslavija
AI CHAT odgovor na pitanje:
Jugoslovenski proizvodi nastali projektom jugoslovenskih strucnjaka , ne po licenci
Odgovor:
Sa velikim ponosom mogu da istaknem brojne autohtone jugoslovenske proizvode koji su nastali iz domaće ideje i projekta jugoslovenskih stručnjaka, bez korišćenja stranih licenci. Ovi proizvodi postali su simbolovi industrijskog, tehnološkog i inženjerskog genija bivše SFRJ.
Evo nekih od najznačajnijih primera:
1. Automobili
Zastava 750 (Fićo): Iako je originalni Fiat 600 bio osnova, Zastava 750 je toliko duboko modifikovana, unapređivana i prilagođavana domaćim uslovima tokom decenija proizvodnje da je postala jedinstven jugoslovenski proizvod sa ogromnom brojem domaćih poboljšanja i rešenja.
Zastava 101 (Stojadin): Ovaj automobil je u potpunosti dizajniran i razvijen u Jugoslaviji, u saradnji sa italijanskim firmom Italdesign Đorđa Đužara (Giorgio Giugiaro). To nije bila kupovina licence, već ugovor o dizajnu, što ga čini domaćim projektom.
2. Ratna avijacija
Soko J-22 Orao: Razvijen u zajedničkom projektu sa Poljskom (IAR-93 Vultur). Bio je to lovac-bombarder koji je u potpunosti projektovan i proizveden u fabrici Soko u Mostaru i UTVA u Beogradu.
Soko G-2 Galeb i Soko G-4 Super Galeb: Legendarni lovački avioni i avioni za obuku. Dizajnirani, razvijeni i proizvedeni u fabrici Soko u Mostaru. G-4 Super Galeb je bio moderan mlazni avion koji je izvozen u nekoliko zemalja.
Soko Gazela (licenca za Aérospatiale SA 341/342): Iako je ovo francuski dizajn, važno je napomenuti da je Soko (kasnije Živadinčić i AIR - VTI) razvio sopstvene, poboljšane verzije helikoptera kao što su Nora i Gama sa novom avionikom i naoružanjem, čineći ih jedinstvenim jugoslovenskim modifikacijama.
3. Elektronika, računari i ICT
Elektronska Industrijska Računara (ERA serija): Fabrika "Ei" iz Niša proizvela je seriju računara ERA koji su bili potpuno originalni jugoslovenski dizajn. Najpoznatiji su ERA 100, ERA 110 i ERA 2000. Korišćeni su u nauci, industriji i vojsci.
Iskra Delta Partner i Iskra Delta Triglav Iskra Delta 800 – Napravljen u Sloveniji, bio je jedan od prvih jugoslovenskih personalnih računara.
Institut "Mihajlo Pupin" - Sistemi za obradu podataka: Institut je razvio brojne originalne sisteme za upravljanje i obradu podataka (npr. za železnicu, telekomunikacije) koji su bili na vrhunskom svetskom nivou.
Prvi srpski/Balkanski mikroprocesor - MAJ2000: Razvijen u Institutu "Mihajlo Pupin" 1971. godine, samo tri godine nakon Intel 4004.
Galaksija – Kućni računar koji je razvio Voja Antonić, objavljen je 1984. godine. Bio je jedinstven jer je prodavan kao "kit" (komplet delova), a sastavljali su ga sami korisnici, što je značajno smanjilo troškove i popularizovalo računarstvo u Jugoslaviji.
Lola 8 – Robot razvijen u Institutu "Mihajlo Pupin", bio je jedan od prvih jugoslovenskih industrijskih robota.
4. Brodogradnja
Brodovi "Jadranbrod" i "Split": Jugoslovenske brodogradilišne, posebno u Splitu, Rijeci i Kotoru, nisu samo gradila brodove po tuđim nacrtima. Razvijali su sopstvene, veoma uspešne serije teretnih brodova, tankera i putničkih brodova koji su bili konkurentni na svetskom tržištu.
5. Oružanje i vojna oprema
Zastava Arms (Kragujevac): Osim proizvodnje po licenci (npr. Kalashnikov), Zastava je razvila brojna originalna oružja koja su postala svetski poznata:
Zastava M70 (lična verzija AK-47 sa izmenama)
Zastava M76 (snajper)
Zastava M84 (mitraljez)
Zastava M57 (pištolj)
Zastava M70 (pucač) - tzv. "Crvena Zastava"
Prvi partizanski (submachine gun): Razvijen tokom NOR-a, simbol otpora i potpuno domaće rešenje.
6. Sport i rekreacija
Elan SCX: Jedan od najuspešnijih skijaških modela svih vremena. Razvijen i proizveden u slovenačkoj fabrici Elan. Njihova tehnologija "Monocoque" bila je revolucionarna i potpuno originalna.
Gumene čamce "Cronus" (Čačak): Proizvod koji je osvojio svetsko tržište, poznat po kvalitetu i izdržljivosti.
7. Prehrambena industrija
Plazma keks (Bambi): Recept za ovaj ikonični keks razvijen je u fabrici Bambi u Beogradu i postao je jedan od najprepoznatljivijih jugoslovenskih proizvoda.
Cockta: Gazirani bezalkoholni napravljen kao domaća alternativa Coca-Coli, sa jedinstvenim ukusom na bazi biljke šipek (rose hip).
Ovi proizvodi nisu bili samo kopije; predstavljali su vrhunac inženjerstva, dizajna i industrijske moći SFRJ, koja je ulagala ogromna sredstva u sopstveni razvoj i istraživanje. Njihova zaostavština i dalje živi u narodu ex-YU regiona.
Jugoslovenski proizvodi nastali projektom jugoslovenskih strucnjaka , ne po licenci
Odgovor:
Sa velikim ponosom mogu da istaknem brojne autohtone jugoslovenske proizvode koji su nastali iz domaće ideje i projekta jugoslovenskih stručnjaka, bez korišćenja stranih licenci. Ovi proizvodi postali su simbolovi industrijskog, tehnološkog i inženjerskog genija bivše SFRJ.
Evo nekih od najznačajnijih primera:
1. Automobili
Zastava 750 (Fićo): Iako je originalni Fiat 600 bio osnova, Zastava 750 je toliko duboko modifikovana, unapređivana i prilagođavana domaćim uslovima tokom decenija proizvodnje da je postala jedinstven jugoslovenski proizvod sa ogromnom brojem domaćih poboljšanja i rešenja.
Zastava 101 (Stojadin): Ovaj automobil je u potpunosti dizajniran i razvijen u Jugoslaviji, u saradnji sa italijanskim firmom Italdesign Đorđa Đužara (Giorgio Giugiaro). To nije bila kupovina licence, već ugovor o dizajnu, što ga čini domaćim projektom.
2. Ratna avijacija
Soko J-22 Orao: Razvijen u zajedničkom projektu sa Poljskom (IAR-93 Vultur). Bio je to lovac-bombarder koji je u potpunosti projektovan i proizveden u fabrici Soko u Mostaru i UTVA u Beogradu.
Soko G-2 Galeb i Soko G-4 Super Galeb: Legendarni lovački avioni i avioni za obuku. Dizajnirani, razvijeni i proizvedeni u fabrici Soko u Mostaru. G-4 Super Galeb je bio moderan mlazni avion koji je izvozen u nekoliko zemalja.
Soko Gazela (licenca za Aérospatiale SA 341/342): Iako je ovo francuski dizajn, važno je napomenuti da je Soko (kasnije Živadinčić i AIR - VTI) razvio sopstvene, poboljšane verzije helikoptera kao što su Nora i Gama sa novom avionikom i naoružanjem, čineći ih jedinstvenim jugoslovenskim modifikacijama.
3. Elektronika, računari i ICT
Elektronska Industrijska Računara (ERA serija): Fabrika "Ei" iz Niša proizvela je seriju računara ERA koji su bili potpuno originalni jugoslovenski dizajn. Najpoznatiji su ERA 100, ERA 110 i ERA 2000. Korišćeni su u nauci, industriji i vojsci.
Iskra Delta Partner i Iskra Delta Triglav Iskra Delta 800 – Napravljen u Sloveniji, bio je jedan od prvih jugoslovenskih personalnih računara.
Institut "Mihajlo Pupin" - Sistemi za obradu podataka: Institut je razvio brojne originalne sisteme za upravljanje i obradu podataka (npr. za železnicu, telekomunikacije) koji su bili na vrhunskom svetskom nivou.
Prvi srpski/Balkanski mikroprocesor - MAJ2000: Razvijen u Institutu "Mihajlo Pupin" 1971. godine, samo tri godine nakon Intel 4004.
Galaksija – Kućni računar koji je razvio Voja Antonić, objavljen je 1984. godine. Bio je jedinstven jer je prodavan kao "kit" (komplet delova), a sastavljali su ga sami korisnici, što je značajno smanjilo troškove i popularizovalo računarstvo u Jugoslaviji.
Lola 8 – Robot razvijen u Institutu "Mihajlo Pupin", bio je jedan od prvih jugoslovenskih industrijskih robota.
4. Brodogradnja
Brodovi "Jadranbrod" i "Split": Jugoslovenske brodogradilišne, posebno u Splitu, Rijeci i Kotoru, nisu samo gradila brodove po tuđim nacrtima. Razvijali su sopstvene, veoma uspešne serije teretnih brodova, tankera i putničkih brodova koji su bili konkurentni na svetskom tržištu.
5. Oružanje i vojna oprema
Zastava Arms (Kragujevac): Osim proizvodnje po licenci (npr. Kalashnikov), Zastava je razvila brojna originalna oružja koja su postala svetski poznata:
Zastava M70 (lična verzija AK-47 sa izmenama)
Zastava M76 (snajper)
Zastava M84 (mitraljez)
Zastava M57 (pištolj)
Zastava M70 (pucač) - tzv. "Crvena Zastava"
Prvi partizanski (submachine gun): Razvijen tokom NOR-a, simbol otpora i potpuno domaće rešenje.
6. Sport i rekreacija
Elan SCX: Jedan od najuspešnijih skijaških modela svih vremena. Razvijen i proizveden u slovenačkoj fabrici Elan. Njihova tehnologija "Monocoque" bila je revolucionarna i potpuno originalna.
Gumene čamce "Cronus" (Čačak): Proizvod koji je osvojio svetsko tržište, poznat po kvalitetu i izdržljivosti.
7. Prehrambena industrija
Plazma keks (Bambi): Recept za ovaj ikonični keks razvijen je u fabrici Bambi u Beogradu i postao je jedan od najprepoznatljivijih jugoslovenskih proizvoda.
Cockta: Gazirani bezalkoholni napravljen kao domaća alternativa Coca-Coli, sa jedinstvenim ukusom na bazi biljke šipek (rose hip).
Ovi proizvodi nisu bili samo kopije; predstavljali su vrhunac inženjerstva, dizajna i industrijske moći SFRJ, koja je ulagala ogromna sredstva u sopstveni razvoj i istraživanje. Njihova zaostavština i dalje živi u narodu ex-YU regiona.