Ne mislim da je marketinški fol, ali bez obzira ima dosta ljudi koji ne piju Colu ili Pepsi iz zna se kojih razloga, a ne nude prihvatljivu alternativu.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- Edin H.
#8901 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
Malisa11
#8902 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da tacno. Ne piju cocacolu, ali koriste Facebook. Ono haje nema veze, vec prezavakana prica.
Sto se tice gaza cole, nigdje nema nikakva transprentnost, vec samo marketing.
- Edin H.
#8903 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tako je, vratimo se na par-nepar Milke Planinc.drug_profi wrote: ↑12/09/2025 12:04 Sve može. I hljeb se može kući ispeći ili skuhaj makarone u nedjelju.
Ne trebaju ni pekare raditi.
Vrlo brzo bi se navikli da sipamo gorivo i kupujemo sve na vrijeme.
Naspeš gorivo u kanistere, crijevo, malo povučeš i napiješ se goriva i sioaj kada treba.
- Cherry-Cherry
#8904 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pumpe takođe od ponedeljka do petka, od 8 do 16 sati.
Tramvaji, trolejbusi, autobusi takođe. I vozači gradskog saobraćaja imaju porodice.
Tramvaji, trolejbusi, autobusi takođe. I vozači gradskog saobraćaja imaju porodice.
-
ljubijankic
#8905 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vjerujem da dosta ljudi nema nista protiv toga. Predlozite sindikatu manipulatana tocnih goriva i GRASA pa nek traze od poslodavaca i vlade.Cherry-Cherry wrote: ↑12/09/2025 12:58 Pumpe takođe od ponedeljka do petka, od 8 do 16 sati.
- benzapen
#8906 Re: Neradna nedjelja u FBiH
.....
Last edited by benzapen on 09/10/2025 20:37, edited 1 time in total.
-
BadBoy
#8907 Re: Neradna nedjelja u FBiH
benzapen wrote: ↑12/09/2025 13:07 Od svega je najgore licemjerje. Trgovci su ljudi, imaju porodice, trebaju imati neradnju nedelju da budu slobodni baš taj dan. A u pekarama, pumpama, kladionicama, restoranima, kafanama, javnom prevozu izgleda rade roboti, šta li! Fuj, gade mi se licemjeri koji su trenutno na vlasti. Ako je neradna nedelja vrhunac dobrobiti radnika u FBiH, onda neka se ta dobrobit proširi na sve. Sem naravno na hitne službe, policija, bolnica, vatrogasci. Gasi sve nedeljom, i tačka. I gradski saobraćaj, imaju i oni pravo na neradnu nedelju. To je onda jedina pravda. Neka svi, sem hitnih službi (mada i njih treba maksimalno nedeljom poštediti, kad je bal nek i hala gori), provode nedelju sa svojom porodicom, ili gdje god već žele.
Svakom živom je jasno da se ovdje radi o populizmu s ciljem kupovine glasova na budući izborima. I trpanju para u džepove prije svega pumpadžijama i vlasnicima restorana.
Imaš li ti neradnu nedjelju?
- Pandakonda
#8908 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imas li ti team building ? Hocemo li zakonski propisati da svaka firma mora radniku organizovati team building jednom godisnje jer ga ti imas ?BadBoy wrote: ↑12/09/2025 13:51benzapen wrote: ↑12/09/2025 13:07 Od svega je najgore licemjerje. Trgovci su ljudi, imaju porodice, trebaju imati neradnju nedelju da budu slobodni baš taj dan. A u pekarama, pumpama, kladionicama, restoranima, kafanama, javnom prevozu izgleda rade roboti, šta li! Fuj, gade mi se licemjeri koji su trenutno na vlasti. Ako je neradna nedelja vrhunac dobrobiti radnika u FBiH, onda neka se ta dobrobit proširi na sve. Sem naravno na hitne službe, policija, bolnica, vatrogasci. Gasi sve nedeljom, i tačka. I gradski saobraćaj, imaju i oni pravo na neradnu nedelju. To je onda jedina pravda. Neka svi, sem hitnih službi (mada i njih treba maksimalno nedeljom poštediti, kad je bal nek i hala gori), provode nedelju sa svojom porodicom, ili gdje god već žele.
Svakom živom je jasno da se ovdje radi o populizmu s ciljem kupovine glasova na budući izborima. I trpanju para u džepove prije svega pumpadžijama i vlasnicima restorana.
-
BadBoy
#8909 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I tebi isto pitanje, radiš li ti trenutno nedjelju? Svi koji seru protiv RADNE nedjelje teško da su je u skorije vrijeme radili.Pandakonda wrote: ↑12/09/2025 13:52Imas li ti team building ? Hocemo li zakonski propisati da svaka firma mora radniku organizovati team building jednom godisnje jer ga ti imas ?BadBoy wrote: ↑12/09/2025 13:51benzapen wrote: ↑12/09/2025 13:07 Od svega je najgore licemjerje. Trgovci su ljudi, imaju porodice, trebaju imati neradnju nedelju da budu slobodni baš taj dan. A u pekarama, pumpama, kladionicama, restoranima, kafanama, javnom prevozu izgleda rade roboti, šta li! Fuj, gade mi se licemjeri koji su trenutno na vlasti. Ako je neradna nedelja vrhunac dobrobiti radnika u FBiH, onda neka se ta dobrobit proširi na sve. Sem naravno na hitne službe, policija, bolnica, vatrogasci. Gasi sve nedeljom, i tačka. I gradski saobraćaj, imaju i oni pravo na neradnu nedelju. To je onda jedina pravda. Neka svi, sem hitnih službi (mada i njih treba maksimalno nedeljom poštediti, kad je bal nek i hala gori), provode nedelju sa svojom porodicom, ili gdje god već žele.
Kraj diskusije, ne serite ljudi.
- VladaFBiH
#8910 Re: Neradna nedjelja u FBiH
čisto da "napomenem" - u nedostatku argumenata počinje vrijeđanje...
- Martin Rigs
#8911 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Al kako se pozivaju na zakon kad im dirnes svetu kravu tj budzetske slobodne vikende.
Taj zakon se ne smije dirati.
A korisni su Drzavi koliko i bradavice na vepru
dok sjede u kancelarijama msm.
Al zato zakon o neradnoj nedjelji.
To nije zakon.
To je sprecavanje ovisnika o kupovini ki opcenito ljubitelja trznih u njihovim osnovnim zivotnim pravima
A korisni su Drzavi koliko i bradavice na vepru
To nije zakon.
To je sprecavanje ovisnika o kupovini ki opcenito ljubitelja trznih u njihovim osnovnim zivotnim pravima
-
ljubijankic
#8912 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U drzavnim institucijama se nakupio sav skart i otpad kojeg ova drzava ima. Da se rjesiti 50% tih ljudi, ne samo sa radnih mjesta nego iz drzave, cijela drzava bi prodisala. Hem nema glasaca, hem si rasteretio budzet, a svi poslovi bi se istim tempom nastaviliMartin Rigs wrote: ↑12/09/2025 14:02 Al kako se pozivaju na zakon kad im dirnes svetu kravu tj budzetske slobodne vikende.
A korisni su Drzavi koliko i bradavice na veprudok sjede u kancelarijama msm.
To nije zakon.
To je sprecavanje ovisnika o kupovini ki opcenito ljubitelja trznih u njihovim osnovnim zivotnim pravima![]()
- zubi
- VladaFBiH
#8914 Re: Neradna nedjelja u FBiH
vrlo brzo će se vidjeti čija je priča bez veze (već se vidi ali sačekajmo još malo) i ko je smiješan jer se bliži kraj godine uz katastrofalne posljedice neradne nedjelje po ekonomiju federacije a i izbori su tu odmah iza čoška... ja bih volio da nisam u pravu ali na tvoju/vašu žalost jesam - naša ekonomija ne može izdržati ovakve samoubilačko-retardirane poteze.
- Pandakonda
#8915 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne radim zato sto sam birao posao koji mi to omogucava i jer moje usluge nisu potrebne nedjeljom. Koji dio toga nije jasan ? Radio sam po azijskom vremenu kada svi spavaju ovdje jer sam tako htio i kada mi nije odgovaralo vise odustao sam i trazio nesto drugo sto mi je ok. Nisam trazio od vlade da zabrani rad call centrima i marketing agencijama koje rade u drugoj vremenskoj zoni jer jel' nije normalno da majke rade od 2 do 10 navecer dok im djeca dolaze iz skole u 5BadBoy wrote: ↑12/09/2025 13:53I tebi isto pitanje, radiš li ti trenutno nedjelju? Svi koji seru protiv RADNE nedjelje teško da su je u skorije vrijeme radili.Pandakonda wrote: ↑12/09/2025 13:52Imas li ti team building ? Hocemo li zakonski propisati da svaka firma mora radniku organizovati team building jednom godisnje jer ga ti imas ?
Ako cemo pratiti tvoju logiku hajmo onda zakonski propisati radne uslove i benefite isto kao sto ima onaj sto radi u Google-u
Ja sam apsolutno za da i drzavni sluzbenici rade nedjeljom, ne znam ko ovdje na temi zagovara da oni ne radeMartin Rigs wrote: ↑12/09/2025 14:02 Al kako se pozivaju na zakon kad im dirnes svetu kravu tj budzetske slobodne vikende.
To nije zakon.
To je sprecavanje ovisnika o kupovini ki opcenito ljubitelja trznih u njihovim osnovnim zivotnim pravima![]()
- perfect_guy
#8916 Re: Neradna nedjelja u FBiH
benzapen wrote: ↑12/09/2025 13:07 Od svega je najgore licemjerje. Trgovci su ljudi, imaju porodice, trebaju imati neradnju nedelju da budu slobodni baš taj dan. A u pekarama, pumpama, kladionicama, restoranima, kafanama, javnom prevozu izgleda rade roboti, šta li! Fuj, gade mi se licemjeri koji su trenutno na vlasti. Ako je neradna nedelja vrhunac dobrobiti radnika u FBiH, onda neka se ta dobrobit proširi na sve. Sem naravno na hitne službe, policija, bolnica, vatrogasci. Gasi sve nedeljom, i tačka. I gradski saobraćaj, imaju i oni pravo na neradnu nedelju. To je onda jedina pravda. Neka svi, sem hitnih službi (mada i njih treba maksimalno nedeljom poštediti, kad je bal nek i hala gori), provode nedelju sa svojom porodicom, ili gdje god već žele.
to je suština, a ne nedelja kao nedelja.
pušenje se razvlači na dvije godine, ovakva trgovina stupa na snagu iste sekunde.
-
Malisa11
#8917 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne proziva niko zakon, vec glupe ljude. Moze bencinska, ne moze kiosk. Gdje ce vam dusa s tom pamecu?Martin Rigs wrote: ↑12/09/2025 14:02 Al kako se pozivaju na zakon kad im dirnes svetu kravu tj budzetske slobodne vikende.
-
BadBoy
#8918 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Trgovina nije djelatnost u kojoj sam radnik kao radnik postavlja uslove jer radnici nisu visokokvalifikovani kadar koji je inače deficitaran. Tu je radnik uvijek donji u odnosu naspravam poslodavca i zato država mora da stane u zaštitu slabije strane. U ovom slučaju sistem je odradio kako je i zamišljeno - sindikat kao oblik udruživanja radnika predložio nešto što je nakon mnogo godina napora urodilo plodom. Da li se slažu apsolutno svi radnici u toj branši sa ovom odlukom, vjerovatno ne jer ne postoji stvar na svijetu oko koje je moguće postići 100% saglasnost. Ali većini odgovara.Pandakonda wrote: ↑12/09/2025 14:35Ne radim zato sto sam birao posao koji mi to omogucava i jer moje usluge nisu potrebne nedjeljom. Koji dio toga nije jasan ? Radio sam po azijskom vremenu kada svi spavaju ovdje jer sam tako htio i kada mi nije odgovaralo vise odustao sam i trazio nesto drugo sto mi je ok. Nisam trazio od vlade da zabrani rad call centrima i marketing agencijama koje rade u drugoj vremenskoj zoni jer jel' nije normalno da majke rade od 2 do 10 navecer dok im djeca dolaze iz skole u 5BadBoy wrote: ↑12/09/2025 13:53I tebi isto pitanje, radiš li ti trenutno nedjelju? Svi koji seru protiv RADNE nedjelje teško da su je u skorije vrijeme radili.Pandakonda wrote: ↑12/09/2025 13:52
Imas li ti team building ? Hocemo li zakonski propisati da svaka firma mora radniku organizovati team building jednom godisnje jer ga ti imas ?
Kraj diskusije, ne serite ljudi.Usluge trgovine su potrebne nedjeljom i one moraju raditi ako poslodavac ima racunicu, odnosno ako postoji ponuda i potraznja.
Ako cemo pratiti tvoju logiku hajmo onda zakonski propisati radne uslove i benefite isto kao sto ima onaj sto radi u Google-uJer jel' ako ti imas sto neko drugi ne bi imao
Ja sam apsolutno za da i drzavni sluzbenici rade nedjeljom, ne znam ko ovdje na temi zagovara da oni ne radeMartin Rigs wrote: ↑12/09/2025 14:02 Al kako se pozivaju na zakon kad im dirnes svetu kravu tj budzetske slobodne vikende.
To nije zakon.
Ako nista one usluge koje su potrebne stanovnistvu
Argumenti "druge" strane (druga pod navodnicima jer je ovdje suprotna strana - potrošači) su cirkularne prirode i nemaju logike:
- ako im je smanjen promet zašto onda radnice umiru ostalih 6 dana?
- ako su ovu izmjenu inicirali veliki trgovački centri, kako onda njima odgovara smanjenje prometa?
- da li onda ima ili nema smanjenog prometa, je li umiru radnici šest dana ili ne umiru i da li trgovački lanci žele smanjenje prometa ili ne?
Kako vi zamišljate da jedan obični trgovac može da kaže poslodavcu, ja neću da radim nedjelju? kako zamišljate da neko ko je završio trgovačku školu ili jednostavno nema odgovarajuće zanimanje može vrlo jednostavno da promijeni zanimanje? Šta da žena od 53 godine koja radi na kasi u Bingu odjednom odluči da želi biti astronom? Ili da želi da postane slikar, autolakirer, advokat ili da se zaposli u opštini? Život nije igrica, ne možeš samo respec svog lika i poene iz jedne kategorije prebaciti na drugu.
Ljudi gdje vi živite? Je li vi shvaćate da je tržište rada kod nas strašno ograničeno i da najveći broj ljudi, pa čak i onih visokokvalifikovanih rade ono što imaju priliku da rade a ne ono što su izabrali?
Vratite se u realnost malo.
Edit: i da, apsoluto svaki čovjek koji ne radi nedjelju a zagovara radnu nedjelju za cijelu jednu branšu - sere. It is easy gloginje to kick, with another man's dick.
-
zippoo87
#8919 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Em bi ostalo milijardu KM za ulaganje u prosperitet svake godine. Samo sto kod nas niko nema muda da makar natjera uhljebe da rade a kamoli da ih se otpusti.ljubijankic wrote: ↑12/09/2025 14:06U drzavnim institucijama se nakupio sav skart i otpad kojeg ova drzava ima. Da se rjesiti 50% tih ljudi, ne samo sa radnih mjesta nego iz drzave, cijela drzava bi prodisala. Hem nema glasaca, hem si rasteretio budzet, a svi poslovi bi se istim tempom nastaviliMartin Rigs wrote: ↑12/09/2025 14:02 Al kako se pozivaju na zakon kad im dirnes svetu kravu tj budzetske slobodne vikende.
To nije zakon.
![]()
Sjecate li se otpora i one price od proljetos,kada je u Upravi za indirektno oporezivanje provedeno testiranje i kada ih vise od pola nije na testu dobacilo ni 50%,sto po automatizmu znaci otkaz...kako se upalio sindikat i svi,da se zastite nehljebi. A upravo je to rjesenje...samo u zakon dodas da se svake godine provodi test i da na testu imas od kojeg do kojeg procenta se napreduje,degradira i otpusta. I naravno test se radi pod kamerama i elektronski i eto ga,za godinu dana bi otpali ovi drzavni karcinomi sami od sebe...i onda fino zaposlis sposobne. Drzava i sve sluzbe bi prodisale.
Ali ko ima muda da ovo uradi od politicara ili stranaka ???
- Ozimician
#8920 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne postoji niti jedna djelatnost na svijetu gdje radnik moze da odredjuje uslove poslovanja, osim ako je u tom momentu nasusno potreban poslodavcu, a ovaj ga ne moze zamjeniti.
Primjer je IT industrija, do prije 2-3 god. imali bogovske uslove, sad muka naci pocetnicku poziciju.
Radnici u trgovini imaju vecu pregovaracku moc ukoliko je nedjelja radna, jer je poslodavcu potrebno vise radnika da pokrije cijenu sedmicu i mora ponuditi dobre uslove.
Sto se mene licno tice, trebalo bi i petak i subotu zabraniti za trgovine, manje bi raja trosila, pa bi mozda i inflacija pala, a ne da smo na 2. mjestu po inflaciji u Evropi, samo Estonija ispred nas.
Primjer je IT industrija, do prije 2-3 god. imali bogovske uslove, sad muka naci pocetnicku poziciju.
Radnici u trgovini imaju vecu pregovaracku moc ukoliko je nedjelja radna, jer je poslodavcu potrebno vise radnika da pokrije cijenu sedmicu i mora ponuditi dobre uslove.
Sto se mene licno tice, trebalo bi i petak i subotu zabraniti za trgovine, manje bi raja trosila, pa bi mozda i inflacija pala, a ne da smo na 2. mjestu po inflaciji u Evropi, samo Estonija ispred nas.
- Pandakonda
#8921 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uslovi rada su miks onoga sto poslodavac moze dati i onoga sto radnik trazi. Do jucer su programeri mogli traziti privatne masaze na pauzama dok se sad dzaba nude da rade kao juniori samo da bi upali u neku kompaniju. Tako da ne znam sta od trgovaca pravis neki izuzetak ? Jedino sto drzava treba da radi jeste da bude arbitar između dvije strane da se postuje potpisani dogovor i nista vise od toga. Zasto ? Jer drzava nije vlasnik tog biznisa. Kad drzava bude vlasnik neke trgovine i kada ona bude odgovarala za profit i gubitak onda neka postavlja svoje uslove.BadBoy wrote: ↑12/09/2025 14:58 Trgovina nije djelatnost u kojoj sam radnik kao radnik postavlja uslove jer radnici nisu visokokvalifikovani kadar koji je inače deficitaran. Tu je radnik uvijek donji u odnosu naspravam poslodavca i zato država mora da stane u zaštitu slabije strane. U ovom slučaju sistem je odradio kako je i zamišljeno - sindikat kao oblik udruživanja radnika predložio nešto što je nakon mnogo godina napora urodilo plodom. Da li se slažu apsolutno svi radnici u toj branši sa ovom odlukom, vjerovatno ne jer ne postoji stvar na svijetu oko koje je moguće postići 100% saglasnost. Ali većini odgovara.
Argumenti "druge" strane (druga pod navodnicima jer je ovdje suprotna strana - potrošači) su cirkularne prirode i nemaju logike:
- ako im je smanjen promet zašto onda radnice umiru ostalih 6 dana?
- ako su ovu izmjenu inicirali veliki trgovački centri, kako onda njima odgovara smanjenje prometa?
- da li onda ima ili nema smanjenog prometa, je li umiru radnici šest dana ili ne umiru i da li trgovački lanci žele smanjenje prometa ili ne?
Kako vi zamišljate da jedan obični trgovac može da kaže poslodavcu, ja neću da radim nedjelju? kako zamišljate da neko ko je završio trgovačku školu ili jednostavno nema odgovarajuće zanimanje može vrlo jednostavno da promijeni zanimanje? Šta da žena od 53 godine koja radi na kasi u Bingu odjednom odluči da želi biti astronom? Ili da želi da postane slikar, autolakirer, advokat ili da se zaposli u opštini? Život nije igrica, ne možeš samo respec svog lika i poene iz jedne kategorije prebaciti na drugu.
Ljudi gdje vi živite? Je li vi shvaćate da je tržište rada kod nas strašno ograničeno i da najveći broj ljudi, pa čak i onih visokokvalifikovanih rade ono što imaju priliku da rade a ne ono što su izabrali?
Vratite se u realnost malo.
Edit: i da, apsoluto svaki čovjek koji ne radi nedjelju a zagovara radnu nedjelju za cijelu jednu branšu - sere. It is easy gloginje to kick, with another man's dick.
Radik ima svu moc dok radi, u svakom trenutku moze dati otkaz uz otkazni rok. Je li ti razumijes da nema svaka industrija iste potrebe ? Vec sam pisao ovdje na temi da smo mi na poslu imali tim podrske korisnicima koji je radio 0/24 svih 7 dana u sedmici. Je li treba drzava sad da dođe i kaze kako oni ne smiju to raditi samo jer Hasicevic misli tako ? Tim ljudima je fino na razgovoru receno koji su uslovi i oni su pristali na to uz kompenzaciju koja njima odgovara i koja je ok poslodavcu. Takav im je raspored jer je takav tip posla gdje su njihove usluge potrebne u svakom trenutku.
Isto je sa trgovcima, njihove su usluge potrebne i nedjeljom i to su znali prije ulaska u tu industriju. Isto kao sto je onaj sofer kamiona znao da ce na putu provesti par dana pa onda par dana odmarati. Hocemo li sad zabranit voznju nedjeljom da bi ocevi bili sa djecom a lanac snabdijevanja ko sisa ? Dzabe bacate tu neku patetiku, posao je posao i niko ga ne radi jer ga voli nego jer se mora. Ta zena od 53 godine je znala da je u trgovini nedjelja radna jer postoji takva potreba. Naravno nije svaka nedjelja radna, zakaci te maksimalno 2 radne nedjelje ali imas neki drugi radni dan kao zamjenu za to. Ako ti je to maksimum koji mozes u zivotu onda sta treba da ti kazem ? Da te ubacim u google samo da bi se bolje osjecao ? I zasto se to predstavlja kao nesto negativno ? Kada niti jedan radnik ne radi svaku nedjelju nego max 2 gdje mu se preko drugih dana kompenzira.
Imas lijepo dokumentovano da se promet smanjio i da se prelijeva na RS. Svake godine je rastao broj zaposlenih u sektoru trgovine, a gle cuda odjednom iz nekog razloga u 2025oj ne samo da nije rastao, nego je opao, a sasvim eto slucajno Orašje ima rekordan prihod i dok se broj zaposlenih u trgovini povecao u brcko distriktu i rs-uako im je smanjen promet zašto onda radnice umiru ostalih 6 dana?
Radnice umiru jer se sve nagura petak ili subotu, ali to ne znaci da i pored guzve opet ogroman dio ljudi za nedjelju ne ide u RS. Svaki veci grad u federaciji ima neki grad u RSu koji mu je blizu da moze otici u soping.
Pa i ne odgovara im, Cavalic je prenio informacije sa ESV-a da je jedan dio trgovackih lanaca zazalio tu odluku jer nisu dobili efekte koje su mislili. I jedan dio njih je trazio da se odluka povuce sto Hasicevic nije htio uraditi jer bi samo ispao budala koja nije znala sta radi. Sto svakako jest istina, ali ovako bi izgubio glasove od sindikata koje su mu obecali ako ispuni zahtjeve.ako su ovu izmjenu inicirali veliki trgovački centri, kako onda njima odgovara smanjenje prometa?
- benzapen
#8922 Re: Neradna nedjelja u FBiH
9 godina rada sam proveo radeći svaku drugu nedelju. Subotu svaku. Koja je bila dodatno plaćena. I bio sam potpuno zadovoljan. Nakon toga sam dobio bolje plaćeno mjesto u firmi koja ne radi nedjeljom. I radio svaku 2 subotu. Kad bi mi sutra ponudili rad nedjeljom za dodatni novac, prihvatio bih.BadBoy wrote: ↑12/09/2025 13:53I tebi isto pitanje, radiš li ti trenutno nedjelju? Svi koji seru protiv RADNE nedjelje teško da su je u skorije vrijeme radili.Pandakonda wrote: ↑12/09/2025 13:52Imas li ti team building ? Hocemo li zakonski propisati da svaka firma mora radniku organizovati team building jednom godisnje jer ga ti imas ?
Očito sam pogodio u "sridu". Licemjerje je ključna riječ. Nisam protiv neradne nedjelje, ali sam protiv selektivnog pristupa. Radnici trgovina nisu svete krave. Ako oni imaju pravo na neradnu nedelju onda trebaju svi imati pravo. Bez izuzetaka. Populizam čisti, koji nas po svim parametrima vodi u ekonomsku propast. Ali svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.
-
last mohicans
#8923 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jedne prilike sam skoro 2 mjeseca radio 7/7, nije to vikendom bilo nesto previse 4-5 sati dnevno, ali
je bila obaveza. Kad zazvoni alarm, rokno bi se, ali niko me nije tjerao, pare mi trebale, bila fina lova, dodatni izvor novaca koji mi je itekako dobro dosao. Nikoga nisam krivio sto radim 7/7.
je bila obaveza. Kad zazvoni alarm, rokno bi se, ali niko me nije tjerao, pare mi trebale, bila fina lova, dodatni izvor novaca koji mi je itekako dobro dosao. Nikoga nisam krivio sto radim 7/7.
Last edited by last mohicans on 12/09/2025 20:29, edited 1 time in total.
-
tokio25
#8924 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nije poenta u tome da drzava zabrani call centre i uslugu 24/7
poenta je da li to call operateri zele
sigurno nisu jer nisu ni izborili to
da je 70% tih operatera trazilo tako i ganjalo kroz zakon sigurno bi tako i bilo
tako su ovdje radnici u trgovinama trazili i izborili
sutra da fali grupi od 70% radnika para vjerovatno bi izborili nedjelju uz 50% visu dnevnicu ili sl nesto
to se uporeno ovdje izbjegava
opet najglasniji za radnu nedjelju su oni koji imaju vikend slobodan i drkaju karinu nedjeljom pokusavajuci izigravati elitu po trznim centrima
i niko od njih ne bi radio nedjeljom kad bi im ponudio
ps. zasto kladionice ne traze nedjelje slobodne? zato sto je to glavni dan za kladjenje
zasto kafici ne traze da rade do 9 navece? zato sto im u 9 navece pocinje spica do ponoci uglavnom
poenta je da li to call operateri zele
sigurno nisu jer nisu ni izborili to
da je 70% tih operatera trazilo tako i ganjalo kroz zakon sigurno bi tako i bilo
tako su ovdje radnici u trgovinama trazili i izborili
sutra da fali grupi od 70% radnika para vjerovatno bi izborili nedjelju uz 50% visu dnevnicu ili sl nesto
to se uporeno ovdje izbjegava
opet najglasniji za radnu nedjelju su oni koji imaju vikend slobodan i drkaju karinu nedjeljom pokusavajuci izigravati elitu po trznim centrima
i niko od njih ne bi radio nedjeljom kad bi im ponudio
ps. zasto kladionice ne traze nedjelje slobodne? zato sto je to glavni dan za kladjenje
zasto kafici ne traze da rade do 9 navece? zato sto im u 9 navece pocinje spica do ponoci uglavnom
- Martin Rigs
#8925 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Apsolutna laz.VladaFBiH wrote: ↑12/09/2025 14:19vrlo brzo će se vidjeti čija je priča bez veze (već se vidi ali sačekajmo još malo) i ko je smiješan jer se bliži kraj godine uz katastrofalne posljedice neradne nedjelje po ekonomiju federacije a i izbori su tu odmah iza čoška... ja bih volio da nisam u pravu ali na tvoju/vašu žalost jesam - naša ekonomija ne može izdržati ovakve samoubilačko-retardirane poteze.
Jedine posljedice na ekonomiju je ostavila suluda odluka dan prije nove godine a kojom se minimalna placa povecala a obaveze na nju ostale iste.
To i samo to ,nesmanjivanje obaveza na placu a ne njen iznos su jedini i iskljucivi krivac za probleme u ekonomiji federacije .
Sve drugo je laz koja se potura ne bi li kako ponovo mogli nedjeljom u bingo.
Obraz djon.
Neradna nedjelja nikakve veze nema sa ekonomskim gubicima.
Ima veze preko 600 miliona maraka koje je nesposobna vlast izharacila od privrede jer nije smanjila obaveze.
Sta su uradili.
Na minimalnu placu od 1000 KM se placa maltene 700 KM drzavi.
Oni su u julu to smanjili za 70 KM
O tome pricaj a ne suplju pricu o neradnoj nedjelji.